ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Пак јас :D
Глеам на ФИНКИ и на Медицина индексите на бруцошите ќе им ги давале на 15ти на некое свечено доделување, а мене коа се запишував ми кажаа коа ќе сме тргнеле на факултет (значи 17ти). Е сеа ме интересира дали ќе има и на Правен некое свечено доделување индекси на 15ти ?
Нема бе кај нас ништо хаха..

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Пак јас :D
Глеам на ФИНКИ и на Медицина индексите на бруцошите ќе им ги давале на 15ти на некое свечено доделување, а мене коа се запишував ми кажаа коа ќе сме тргнеле на факултет (значи 17ти). Е сеа ме интересира дали ќе има и на Правен некое свечено доделување индекси на 15ти ?
Свеченото е во Борис салата и сигурно нема на сите таму да стигнат да ви ги дадат. Ти се чудам што се секираш, ке си ги земете од студентски прашање и фала пријатно.

А чекај, од 17 почнувате бруцошите така? Ваљда и ние постарите од тогаш...

Член од
28 јули 2011
Мислења
81
Поени од реакции
25
Најлесен семестар. Пази се само стварно право. Другото е многу лесно.
Мене ми изгледаат МЈП и Вовед во ЕУ тешки и досадни како предмети. Дај Боже да се лесни ама имам некое лошо претчувство за нив и секако за Стварно колоквиумите за испит не толку хехе.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Свеченото е во Борис салата и сигурно нема на сите таму да стигнат да ви ги дадат. Ти се чудам што се секираш, ке си ги земете од студентски прашање и фала пријатно.

А чекај, од 17 почнувате бруцошите така? Ваљда и ние постарите од тогаш...
Абе најсигурно ми е да си прашам :D

Иначе 15ти е сабота, значи сигурно почнуваме ние од 17ти, само еве чекам деновиве некој распоред на предавања ваљда ќе објават на страната...

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Мене ми изгледаат МЈП и Вовед во ЕУ тешки и досадни како предмети. Дај Боже да се лесни ама имам некое лошо претчувство за нив и секако за Стварно колоквиумите за испит не толку хехе.
Вовед во ЕУ е досаден вториот колоквиум, првиот е интересен, кај МЈП ми беше обратно. Стварно ја знаеш Родна и Тина од лани.
Туку вие сте веќе по нова програма, којзнае како ке ви биде и ЕУ и МЈП. На испитот што ке ви прават не знам :)
Абе најсигурно ми е да си прашам :D

Иначе 15ти е сабота, значи сигурно почнуваме ние од 17ти, само еве чекам деновиве некој распоред на предавања ваљда ќе објават на страната...
Кај и да е ке објават, можно е и во вторник да објават а да се почнува од понеделник. Ништо не е чудно кај нас. :) Ке си видиш се како функционира, не се секирај :)

Член од
13 февруари 2008
Мислења
231
Поени од реакции
160
МЈП е досадно, а ЕУ баш напротив интересни работи се учат.
--- надополнето: 6 септември 2012 во 03:37 ---
Вовед во ЕУ е досаден вториот колоквиум, првиот е интересен, кај МЈП ми беше обратно. Стварно ја знаеш Родна и Тина од лани.
Туку вие сте веќе по нова програма, којзнае како ке ви биде и ЕУ и МЈП. На испитот што ке ви прават не знам :)

Кај и да е ке објават, можно е и во вторник да објават а да се почнува од понеделник. Ништо не е чудно кај нас. :) Ке си видиш се како функционира, не се секирај :)

зошо така збориш? Баш нашиот факултет може да се пофали со најголема организација, точност и ефикаснот од сите други на УКИМ. Секогаш се почнува првиот работен од неделата, значи на 15ти, а ако е сабота или недела тогаш ден/два после 15ти, значи на 17 во понеделник.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
зошо така збориш? Баш нашиот факултет може да се пофали со најголема организација, точност и ефикаснот од сите други на УКИМ. Секогаш се почнува првиот работен од неделата, значи на 15ти, а ако е сабота или недела тогаш ден/два после 15ти, значи на 17 во понеделник.
Зборот ми беше за објавувањето. Не знам која година си ама јас кога бев прва сите почнуваа на 15ти а нашиот ни мил факултет почна на 13ти со предавања и за тоа дека тогаш почнале објави дури на 15ти (среда се паѓаше), ние како бруцоши немавме никаков распоред на часови ни во која група сме а они веке 2 предавања завршиле.-Ова го викаш организација?
Кога ја спомни веке организацијата, каква е таа организација кога списоците за полагање ги објавува во 2 саат по полноќ а полагањето почнува од 8 сабајле? Дали јас да се наспијам или да дежурам цела вечер за да видам кога полагам? Најстрашното се случи исто во прва година вториот семестар кога требаше од 8 и 30 да сме на факултет а пошто имаше 3 испити таа сесија, секој ден чекавме од 8 и 30 да полагам во 11 и 30. Ова не е некој проблем само за тие што живеат на 5 мин од факултетот, за другите ние си знаеме (секоја чест за вторите колоквиуми од летниот семестар годинава што беа, тоа беше ОРАГАНИЗИРАНО).
Друга работа за организираното-земање на оценки. Соопштението најкратко на цел свет: “Оценки по предметот тој и тој во тој ден во толку саатот“ и кога ке појдеш цел стадион луѓе таму и чекај за оценка до 6 вечерта (лани за стварно чекав до 7 и 15 ама да не претерувам, 2 пати се дешава тоа па ке опростам).

Друго моментално не ми текнува ама верувај дека има уште пропусти кои се далеку од поимот ОРГАНИЗАЦИЈА :)

Член од
18 јуни 2012
Мислења
477
Поени од реакции
612
Се запишав на правни студии на вториот уписен рок, примнат сум. Кога треба да уплатам 200 евра (прва рата) и да однесам мој фотографии? Барав информации на страната на факултетот, не можам да најдам...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Се запишав на правни студии на вториот уписен рок, примнат сум. Кога треба да уплатам 200 евра (прва рата) и да однесам мој фотографии? Барав информации на страната на факултетот, не можам да најдам...
Неофицијално знам моја другарка сеа бруцош на 30ти се запишуваа т.е даваа пари. Да си идеш да прашаш најубоо на студентски прашања.

Член од
19 ноември 2008
Мислења
741
Поени од реакции
286
Не бе какво губење година , ќе има конкурс дополнителен во јануари сигурно така беше и претходната година . Само ме интересираше дали некој знае дали ќе има дополнителен конкурс во октомври . Јас типувам дека ќе има не верувам дека ќе си дозволат да изгубат студенти т.е пари.
Дали знаеш лани дали се плаќаше нешто во апсолвентската сесија што ја имаа или им беше бесплатно.Некои ми викаат се плаќало,други викаат не се плаќало?

Член од
18 јули 2009
Мислења
31
Поени од реакции
62
втор рок
Запишување на кандидатите 13 и 14.9.2012
Ова го пишува во конкурсот за запишување.
Ме примија втор уписен рок и мене :) Со среќа колега!

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Дали знаеш лани дали се плаќаше нешто во апсолвентската сесија што ја имаа или им беше бесплатно.Некои ми викаат се плаќало,други викаат не се плаќало?
како што разбрав од колеги , предметот требал да се презапише и плус да се плати 1000 ден. нели дека казнена сесија , незнам колку е сигурно сите разично кажуваат . Ќе прашам во понеделник на студентски прашања за сигурно па ќе пишам.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
231
Поени од реакции
160
Зборот ми беше за објавувањето. Не знам која година си ама јас кога бев прва сите почнуваа на 15ти а нашиот ни мил факултет почна на 13ти со предавања и за тоа дека тогаш почнале објави дури на 15ти (среда се паѓаше), ние како бруцоши немавме никаков распоред на часови ни во која група сме а они веке 2 предавања завршиле.-Ова го викаш организација?
Кога ја спомни веке организацијата, каква е таа организација кога списоците за полагање ги објавува во 2 саат по полноќ а полагањето почнува од 8 сабајле? Дали јас да се наспијам или да дежурам цела вечер за да видам кога полагам? Најстрашното се случи исто во прва година вториот семестар кога требаше од 8 и 30 да сме на факултет а пошто имаше 3 испити таа сесија, секој ден чекавме од 8 и 30 да полагам во 11 и 30. Ова не е некој проблем само за тие што живеат на 5 мин од факултетот, за другите ние си знаеме (секоја чест за вторите колоквиуми од летниот семестар годинава што беа, тоа беше ОРАГАНИЗИРАНО).
Друга работа за организираното-земање на оценки. Соопштението најкратко на цел свет: “Оценки по предметот тој и тој во тој ден во толку саатот“ и кога ке појдеш цел стадион луѓе таму и чекај за оценка до 6 вечерта (лани за стварно чекав до 7 и 15 ама да не претерувам, 2 пати се дешава тоа па ке опростам).

Друго моментално не ми текнува ама верувај дека има уште пропусти кои се далеку од поимот ОРГАНИЗАЦИЈА :)
Сега во Јуни дипломирав. Па јас во смисла на компаративно ако погледнеш со другите факултети сме далеку подобри. Иначе за организација во поглед на техничкиот дел, односно од страна на ЕКТС канцеларијата, како задолжени за техничкиот дел добро се покажаа сепак знаеш колку колеги полагаме у еден ден. А за земање оценка тоа е до карактерот на професорот и ажурноста и ефикасноста на неговите асистенти. За распоред шест семестри поминав немаше проблем ако добро ја следиш страната пф уким.

O

Orion.

Гостин
МПП е потежок од граѓанско и стварно заедно.
1. Има доста двосмислени прашања, колку и да си го научил нема да ги одговориш точно
2. Практично-логички примери - има мнооогу прашања со мини случаеви кои треба да ги решиш со колизиони норми, мноогу се задржуваш на секое од тие прашања
3. 90 % од прашањата се цели текстови, додека да ги прочиташ сите 5 опции, си заборавил што е прашањето:pos:

Одвај го положив...

Член од
28 април 2010
Мислења
89
Поени од реакции
30
знае ли некој дали може да се полага применета економика без положен економика?Дали е условен?

Kajgana Shop

На врв Bottom