ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

Член од
13 септември 2009
Мислења
287
Поени од реакции
110
освен книгата има и одредби од Законот за сопственост и други стварни права што треба да ги учиш од збор до збор, а што не ги пишува во учебникот! Е сега незнам во новава програма дали ќе ти ги бараат и тие!
Не ги бараат. Бели се книгите изглеа не се тие од 2005.
--- надополнето: 29 август 2012 во 16:44 ---
mislev za prasanja za kolokvium, normalno ...
Се разликува само у сврзник а) од б) итн
Ќе речеш глупост ама не е све си има свое Најбитното е да ги набубаш тие као заклучоци на крајот од секоја тема тие највеќе ги има.
Усно е полесно од колоквиуми. ГУД ЛАК!
--- надополнето: 29 август 2012 во 17:02 ---
Ајде вака како иден ваш колега, да ме подучите, да ми дадете некој совет у врска со студииве, испити, предавања, на што да обрнам повеќе внимание и некои такви работи :)
Тоа електронските картици за бележење присутство се гола вода шо ќе ви ги даат не се тресете да се куцате пошо не работи системот коа сакаш иди си коа сакаш дојди си на предавања пошо и онака нема да имаш ни еден еб*н бод од присутство при формирање оцена.

Нема проекти , нема семинарски и да предаваш нешто ако не те запамети професорот џабе ти е
значи САМО КОЛОКВИУМИ се гледаат и УСНО како ке одговориш или писмено зависи како ке дае професорот. И што и да кажат професорите све обратно сфаќај (ако рече нема за ова да има - учи го!)
Спреми го џебот и спреми се психички -Со среќа =D

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Да ве прашам уште нешто...
На страната на факултетот ги гледав потребните документи за упис и ме интересираше зошто само на нашиов факултет се даваат 400 денари за обнова на книжен фонд, 200 денари за штета на сметка, 300 денари за водиш за студирање...
Ќе може ли да ми објасни некој за што ги давам тие пари ?
И ќе може ли некој да ми каже што е тоа електронски индекс ?

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229

За стварно збориме! белите книги се по општ дел на ГП!
А џебот, зависи, ако споредиш со приватен факултет воопшто не е скапо!

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Да ве прашам уште нешто...
На страната на факултетот ги гледав потребните документи за упис и ме интересираше зошто само на нашиов факултет се даваат 400 денари за обнова на книжен фонд, 200 денари за штета на сметка, 300 денари за водиш за студирање...
Ќе може ли да ми објасни некој за што ги давам тие пари ?
И ќе може ли некој да ми каже што е тоа електронски индекс ?
Па ти пишит ,400 за книжниот фонд,200 за штетата шо ќе се напрајш нареднава година а тие 300 денари ти се за водичот во кој ќе се информираш за начинот на студирање,кредитите, постдипломските студии итнт...вкупно околу 1000 денари од студент за скриени трошоци а зошто само на нашиов ги има ако си толку заинтересиран ќе си прашаш кај студентскио правобранител ко ќе се запишиш :).

A електронскиот индекс ти е то шо оценките освен во книжниот ќе ти се запишани и во електронскиот и таму ќе мојш да видиш колку бодој имаш освоено,дали си положил или не некој предмет како и за пријавување на колоквиуми ќе ти служит.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Па ти пишит ,400 за книжниот фонд,200 за штетата шо ќе се напрајш нареднава година а тие 300 денари ти се за водичот во кој ќе се информираш за начинот на студирање,кредитите, постдипломските студии итнт...вкупно околу 1000 денари од студент за скриени трошоци а зошто само на нашиов ги има ако си толку заинтересиран ќе си прашаш кај студентскио правобранител ко ќе се запишиш :).

A електронскиот индекс ти е то шо оценките освен во книжниот ќе ти се запишани и во електронскиот и таму ќе мојш да видиш колку бодој имаш освоено,дали си положил или не некој предмет како и за пријавување на колоквиуми ќе ти служит.
А каков е тој книжен фонд, за што служи ?

Глупо е ова ја уште не сум се запишал а они предвиделе дека више штета некоја сум напраил... ама јбг што се мора се мора...

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
А каков е тој книжен фонд, за што служи ?

Глупо е ова ја уште не сум се запишал а они предвиделе дека више штета некоја сум напраил... ама јбг што се мора се мора...
па за инат напрај ти некоја штета,пр. ако си пушач не ги фрлај пикавците во корпине пред влезон :D. Иначе ако почниш уше сеа да се замараш за ваквите трошкој шо ќе прајш после со уплатницине за здраствено,за таксена за испит,за заверки и други триста работи .

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Ај уште нешто да ве прашам па после се глеаме од 15ти :D
Ме интересира што ќе изгубам ако не ја платам таа годишна чланарина од 250 денари за студентскиот парламент ?

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.503
Поени од реакции
8.181

Се разликува само у сврзник а) од б) итн
Ќе речеш глупост ама не е све си има свое Најбитното е да ги набубаш тие као заклучоци на крајот од секоја тема тие највеќе ги има.
Усно е полесно од колоквиуми. ГУД ЛАК!
--- надополнето: 29 август 2012 во 17:02 ---

Тоа електронските картици за бележење присутство се гола вода шо ќе ви ги даат не се тресете да се куцате пошо не работи системот коа сакаш иди си коа сакаш дојди си на предавања пошо и онака нема да имаш ни еден еб*н бод од присутство при формирање оцена.

Нема проекти , нема семинарски и да предаваш нешто ако не те запамети професорот џабе ти е
значи САМО КОЛОКВИУМИ се гледаат и УСНО како ке одговориш или писмено зависи како ке дае професорот. И што и да кажат професорите све обратно сфаќај (ако рече нема за ова да има - учи го!)
У право е.... значи така се заебав 2 предмети (среќа ги положив ама далеку помала оцена од заслужената) ... Вовед во право (прв семестар, кој и да ти предава) у никој случај немој да ја слушаш професорката што треба и што нетреба, УЧИ СЕ, ама буквално се(особено за усниот/писмениот дел) ...
п.с аркадјевна фала на советот, не требаше волку озбилен предмет да оставам за лето кога едноставно не се учи =)

Член од
18 август 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
за упис прва година уплатниците сите 5-6 се пп50?

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Па не е некој тежок факултет правниот. Јас не познавам некој на правен што презапишал испит, или се завлечкал со години на факултетот.. затоа и се запишав на правен, и нормално, оти го сакам правото. :)

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Ај уште нешто да ве прашам па после се глеаме од 15ти :D
Ме интересира што ќе изгубам ако не ја платам таа годишна чланарина од 250 денари за студентскиот парламент ?
Нема да можеш да се запишеш, за упис ти е потребна целосна документација а во неа спаѓаат и вакви членарини и слични глупости
--- надополнето: 30 август 2012 во 19:53 ---
Па не е некој тежок факултет правниот. Јас не познавам некој на правен што презапишал испит, или се завлечкал со години на факултетот.. затоа и се запишав на правен, и нормално, оти го сакам правото. :)
Ќе запознаеш и такви што го завлечкале :) Со среќа

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Мисли си дека нема луѓе што презапишале...
Ќе се запознаеш со Родна, ај, ај...:icon_lol:

Шала на страна, со среќа нека ти е.

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Од Прилеп сум, и се запишав на Јустинијан, имам другари што студираат на правен во Битола (диспензирани студии од Кичево) велат било многу полесно и немало некој зафркнати професори, за разлика од Јустинијан, има вистина во ова? Ако има некој искуство што учел на правен во Скопје а се префрлил во Битола, или обратно нека пиши. :)

Член од
11 март 2011
Мислења
131
Поени од реакции
34
Од Прилеп сум, и се запишав на Јустинијан, имам другари што студираат на правен во Битола (диспензирани студии од Кичево) велат било многу полесно и немало некој зафркнати професори, за разлика од Јустинијан, има вистина во ова? Ако има некој искуство што учел на правен во Скопје а се префрлил во Битола, или обратно нека пиши. :)
imam koleska sto se prefrli od tuka vo drugiot i tuka padna godina a tamu ja pomina bez maki .
--- надополнето: 31 август 2012 во 01:47 ---
ako moze nekoj da podobjasni kako se ide na ispit po noviov sistem znam nesto ima i usno da se ide ,moze samo usno ili pismeno da odberes za na ispit ili i dvete gi ides od eden predmet

Член од
28 јули 2011
Мислења
81
Поени од реакции
25
Еве ќе објаснам на кратко како функционира новиот систем на полагање за оние кои имаат останато испити и за идните генерации бидејќи претпоставувам се збунети.
Следите 6 недели предавање, после доаѓа слободна недела за учење и 8та недела се полага колоквиум компјутерски од 15 прашања со 8 поени колоквиумот е положен. После идните 6 недели предавања 7 слободна доаѓа втор дел од компјутерски коловкиум исто со 15 прашања. Студентите кои не положиле еден или двата од колоквиумите после тоа имаат шанса да полагаат поправни колоквиуми. Студентите кои положиле 2 влезни колоквиуми одат на испит ( во 1 семестар имавме и усмени и писмени испити, за разлика од 2 семестар каде се беше усно). Писмено пишувате прашања есејски се во глобала, а усно одговарате пред професорот и асистентите (некои даваат претходно 10тина минути концепт да си направиш некои не). Секој испит небитно усмен или писмен се закажува од самиот професор. Имавме ние досега избор дали ќе полагаме усмено или писмено само економика за останатите предмети професорите сами одлучија.
Мене полесно ми е да ги полагам колоквиумите бидејќи може да се падне и некое прашање од копирниците а и може ако си ја читал книгата од предметот да положиш, а мже и на среќча од 4-5 понудени одговори едне да погодиш. Сега испитот е најтежок дел од цел тој процес бидејќи сепак усно е постресно да одговараш некои професори сакаат детали да им знаеш и треба според мене солидно да е совладан материјалот. ( а писмено треба да си брз бидејќи треба да испишеш мн страни )Среќно на новите подгответе се добро психички бидејќи на нас минатата генерација (први по новиов систем) ни дојде огромен шок цела оваа промена што резултираше и со огромен број паднати испити за жал. Среќно и без нервози не вреди ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom