ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

Член од
11 март 2011
Мислења
131
Поени од реакции
34
Дечки дали некој знае,дали може да се полага испит кој е презапишан вонредно,во ермин со вонредните студенти или со редовните,зошто сум редовен а го имам презапишано,а не ми одговара терминот на редовните,па ако знае некој би му бил благодарен.
moze,samo ke mu kazes na pred ispit na dragi zasto togas polagas .

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Ти како го полагаше и што направи ?
Решив да го полагам сега на 9, да имам време малце поише да се внесам во материјалот зашо ипак Родна си е Родна:) а плус овој период учев и други предмети. Терминот за есеј ќе биде објавен на страната, а испитот можеш да бираш како сакаш да полаш, старо или по ново[/quote]

A ќе го полагаме со вонредните така ? мислам дека во распоредот пишуваше 5 и пол .. и треба да се пријавува преку ел.досие или не ?

O

Orion.

Гостин
Решив да го полагам сега на 9, да имам време малце поише да се внесам во материјалот зашо ипак Родна си е Родна:) а плус овој период учев и други предмети. Терминот за есеј ќе биде објавен на страната, а испитот можеш да бираш како сакаш да полаш, старо или по ново
A ќе го полагаме со вонредните така ? мислам дека во распоредот пишуваше 5 и пол .. и треба да се пријавува преку ел.досие или не ?[/quote]

Испитот е на 9 во сабота од 13 часот. Треба да се пријави. Како мислиш да го полагаме со вонредните? Пред да влезеш во компјутерски центар/училница ќе те праша асистентот како ќе го полагаш, ако ти е редовно презапишан можеш да го полагаш како испит од 70 или 30 прашања (по старо или по ново) ако ти е вонредно презапишан 80 прашања или 30 (исто старо или по ново)

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
A ќе го полагаме со вонредните така ? мислам дека во распоредот пишуваше 5 и пол .. и треба да се пријавува преку ел.досие или не ?
Испитот е на 9 во сабота од 13 часот. Треба да се пријави. Како мислиш да го полагаме со вонредните? Пред да влезеш во компјутерски центар/училница ќе те праша асистентот како ќе го полагаш, ако ти е редовно презапишан можеш да го полагаш како испит од 70 или 30 прашања (по старо или по ново) ако ти е вонредно презапишан 80 прашања или 30 (исто старо или по ново)[/quote]

Па во распоредот пишува дека се полага на 9ти во во 13 часот , а за вонредни и за проект 45 на 9ти во 16 и 30, тоа не ми беше јасно

O

Orion.

Гостин
Испитот е на 9 во сабота од 13 часот. Треба да се пријави. Како мислиш да го полагаме со вонредните? Пред да влезеш во компјутерски центар/училница ќе те праша асистентот како ќе го полагаш, ако ти е редовно презапишан можеш да го полагаш како испит од 70 или 30 прашања (по старо или по ново) ако ти е вонредно презапишан 80 прашања или 30 (исто старо или по ново)

Па во распоредот пишува дека се полага на 9ти во во 13 часот , а за вонредни и за проект 45 на 9ти во 16 и 30, тоа не ми беше јасно[/quote]

У право си, не сум го приметил тоа дека вонредните се од 4 30. Јас го иам вонредно презапишано па веројатно сум од 4 30. Мада нема везе, мислам дека дури и ако сакаш да полагаш од 1 30 и ако има место и ако го замолиш Драги најверојатно ќе те пушти.

Член од
5 април 2012
Мислења
20
Поени од реакции
0
Положив стварно право. Учев и кога го завршив испитот викам сега кога ќе стиснам крај на испитот, 70 минимум ќе имам точни. Што да видам 48. :( али нема везе боље ишта него ништа!!!) Правев и есеј, ок го направив ама ќе видиме што ќе стави Тина, со оглед на тоа што ми требаат 13 за положување. За сите што ве интересира како и толку поени добив да знаете,учев од книгата и ги учев сите можни прашања што ги најдов. ми се паднаа 40 сигурно!

Сега ГПП го тумачам и ми треба помош околу материјалот што треба да го учам затоа што овде не можам да се снајдам, навеле 7 задолжителни извори за литература, а тоа значи 3000 страни за учење!!!
Учам од книгата од 2009 - граѓанско процесно право - парнично право и од 2010 - вонпарнично право. + земав некои прашања што најдов.
1. Кажете ми, ми треба ли и книгата за извршно право?
2. Ме интересира дали е сериозно „изменето и дополнето“ изданието од 2011 (парнична) или џабе ќе ја купувам?!?
3. Треба ли да учам и од закониве што ги пишале како задолжителна литература (закон за парнична, закон за извршување, закон за обезбедување) и кај да ги најдам?

Прв пат ќе го полагам и затоа немам појма ништо, а не бев ни на предавања па секоја информација која ја имате а ке ми помогне да положам ќе ми биде и повеќе од добредојдена! Ајде уште овој па да дипломирам и јас - несреќникот!!!
Фала однапред дечки

(y)

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
Положив стварно право. Учев и кога го завршив испитот викам сега кога ќе стиснам крај на испитот, 70 минимум ќе имам точни. Што да видам 48. :( али нема везе боље ишта него ништа!!!) Правев и есеј, ок го направив ама ќе видиме што ќе стави Тина, со оглед на тоа што ми требаат 13 за положување. За сите што ве интересира како и толку поени добив да знаете,учев од книгата и ги учев сите можни прашања што ги најдов. ми се паднаа 40 сигурно!

Сега ГПП го тумачам и ми треба помош околу материјалот што треба да го учам затоа што овде не можам да се снајдам, навеле 7 задолжителни извори за литература, а тоа значи 3000 страни за учење!!!
Учам од книгата од 2009 - граѓанско процесно право - парнично право и од 2010 - вонпарнично право. + земав некои прашања што најдов.
2. Ме интересира дали е сериозно „изменето и дополнето“ изданието од 2011 (парнична) или џабе ќе ја купувам?!?
3. Треба ли да учам и од закониве што ги пишале како задолжителна литература (закон за парнична, закон за извршување, закон за обезбедување) и кај да ги најдам?

Прв пат ќе го полагам и затоа немам појма ништо, а не бев ни на предавања па секоја информација која ја имате а ке ми помогне да положам ќе ми биде и повеќе од добредојдена! Ајде уште овој па да дипломирам и јас - несреќникот!!!
Фала однапред дечки

(y)
иста е книгата од 2012 со таа од 2009, ќе ти треба и таа за извршно право, мада не би требало да има многу прашања од тој дел, и научи ги прашањата што си ги земал од копирниците пошто на првиот колквиум ми се паднаа 10-15 сигурно, не се многу али ипак, а законите не ти требаат у опште истите работи ги имаш во книгите

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Римско право кај Бучкоски дан знајт некој како ќе е на испит?Дали само за облигационо ќе ги прашвит тие шо имаја на 13 бода на двата колоквиуми? Јас на првиот имав 11,а на вториот 14 па сега некој викет дека ако на некој колоквиум си имал над 13 не требит да го учиш тој дел.Мене некако ми е сумливо ова:cautious:Дан е некој запознаен како ќе е точно?Дали да го учам овој вториов или не ?:D

Член од
15 септември 2008
Мислења
7
Поени од реакции
0
Дали знае некој какви прашања се паѓаат уставно за вториот дел писмено после колоквиуми?

Член од
9 ноември 2011
Мислења
71
Поени од реакции
4

Фала однапред дечки

(y)
aj ako imas stvarno nesto prasanja ako mozis prati mi na mail

Член од
11 јуни 2011
Мислења
24
Поени од реакции
8
Има ли некој полагано усмено/писмено по англиски кај Мери Лазаревска. Ако има некој ќе ве молам да пишете дали е многу тешко и како испрашува од прилика (подетално од книгата да и се кажува или општи работи) :) Благодарам однапред!

Член од
21 август 2011
Мислења
145
Поени од реакции
46
Па во распоредот пишува дека се полага на 9ти во во 13 часот , а за вонредни и за проект 45 на 9ти во 16 и 30, тоа не ми беше јасно
У право си, не сум го приметил тоа дека вонредните се од 4 30. Јас го иам вонредно презапишано па веројатно сум од 4 30. Мада нема везе, мислам дека дури и ако сакаш да полагаш од 1 30 и ако има место и ако го замолиш Драги најверојатно ќе те пушти.[/quote]

Кога треба да се пријави , уште пишува дека е активна колоквиумска сесија?инаку во 4 ипол треба да полагаме , колешка ми кажа дека полагала тој терммин во колоквиумската сесија и на неа и е вонредно презапишан .

O

Orion.

Гостин
У право си, не сум го приметил тоа дека вонредните се од 4 30. Јас го иам вонредно презапишано па веројатно сум од 4 30. Мада нема везе, мислам дека дури и ако сакаш да полагаш од 1 30 и ако има место и ако го замолиш Драги најверојатно ќе те пушти.

Кога треба да се пријави , уште пишува дека е активна колоквиумска сесија?инаку во 4 ипол треба да полагаме , колешка ми кажа дека полагала тој терммин во колоквиумската сесија и на неа и е вонредно презапишан .[/quote]

Уште е активна меѓутоа само за колоквиуми не за испити, мада нема везе тоа е само за да знаат од прилика колку ќе полагаат поправни и да те има на список. Ако ти е презапишан имаш право да го полагаш без оглед на тоа што си пропуштила да го пријавиш.

Член од
8 декември 2009
Мислења
2.706
Поени од реакции
2.181
Дали има нешто вистина во тоа дека доколку немаш исчистено прва година, немаш право на трета да ја полагаш?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.448
Поени од реакции
6.126
Сеа гледам со промениве на распоредот за полагања ,иам два испити во исти ден , некој досегашно искуство од ваков тип :D ?

Kajgana Shop

На врв Bottom