Откажана посетата на Сејдиу на Македонија

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Време е Македонија да започне чекори за отпризнавање на Косово,секако ни едно ветување за Мега услугата не е исполнето од страна на факторите кој ветуваа многу работи,доколку го признаеме Косово.:toe:
:toe: точно ...
па да видиме на кого ќе му жеже на газот ..
секако ние аир немаме од тоа шо го признавме ..
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.339
Поени од реакции
21.827
Време е Македонија да започне чекори за отпризнавање на Косово,секако ни едно ветување за Мега услугата не е исполнето од страна на факторите кој ветуваа многу работи,доколку го признаеме Косово.:toe:
Нема основа за тоа и плус би било опасен чекор. Ем сега по малку ги смиривме односите со Србија па не ни треба уште дипломатска војна на друго поле а и плус Америка и ЕУ не би биле баш среќни со тоа.

Како сериозна држава која нели сакаме да биде, не можеме секој месец да признаваме па да повлекуваме. Повлекувајнето само во ретки ситуации иде во предвид, но никако во овој момент.
 

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Абе лошо е шо немаме капитал(ќеш) и милијардери....инаку до сеа и ние ко Грците ќе си игравме к**-та**к со државички ко Косово и Бугарија!

Америте се лесен проблем...само треба да знаеш да ги превеслаш....да им дадеш на знаење дека Русите ти нудат повеќе бенифиции од нив и се е завршено...тогаш они на сила ќе те внесат у ЕУ и во НАТО!!!

Ама кај нас у влада сите се америчка школа...така да у наредните 100 години не се надевајте на таков анти-амерички потег!
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Отровање


Две недели сон не не фаќаше од очекување. И, кога дојде денот, косовскиот претседател Сејдиу не дојде. Ја откажа посетата, затоа што немало тотална процедура: гардисти во строј, авиони во низок лет, химни на државите...

Не можевме да веруваме дека така безосеќајно Сејдиу не фрли во очај.

Косовските интелектуалци и демократи, а такви има барем милион, ни порачаа дека со нивниот претседател нема заебанции. Ако му било до шетање низ Скопје, ќе дошол во сабота на шопинг, како и други Косовари. И, во право се.

Јас во сабота и недела не одам во Рамстор. Има толку вооружени Косовари таму, што знам дека некаде, преправен, се шета Сејдиу. А вооружениве му се, си мислам јас, гарант обезбедување. Такви шетаа и кога ги фатија вооружените Косовари, што пукаа кај Про кредит банка. Едниот го фатија баш до Рамстор, а другиот кај Цементара. Вториов бил навлечен на бело, па залутал.

Во право е Сејдиу. Ама, го разбирам и нашиов, Ѓоле Иванов.
Сакал да направи атер, тотална процедура, но не било изводливо.

Планирал да построи гарда. Но, не знаел колку од албанските државни знамиња да накити на јарбол. Познато е, Албанците имаат повеќе држави. А мора да се пази и на етнички баланс. Не иде, со построени комити, да чекаш шеф на територија од која си доживеал воен пораз, и насилна промена на Устав.

Сакал Иванов да построи дваеспет посто Албанци, и остаток наши, ама Албанциве сакале косовскиот шеф да го дочекаат во свои, униформи на УЧК. Не во комитски одела. Не одело. Официјлано, УЧК е распуштена. И цивилизирана.

Оделе на алтернатива. Да ги земат Љубе и Бучко, кои како шефови на полиција и војска лично, и херојски, ја загубија војната со УЧК, и наместо Гарда тие да му бацат рака на Сејдиу, во замена за пречекот.

Љубе и Буч, како профитен патриотски чин, тоа го прифатиле сместа.

Плус, Љубе сакал да му возврати на Рамуш Харадинај што со свој авторитет, од Приштина, го спасуваше Љубе од пресуда пред Хашкиот трибунал.

Кабинетот на Сејдиу одбил. Демонстративно. Прво, тие се луѓе кои се гонат по судови за криминал. А Љубе го одбил и затоа што, за сопствен ќар, мести и продава пријатели. Доказ му било што во Хаг го продал Јохан Тарчуловски. А после Хаг, и Никола Груевски...

И така... пропаднала и алтернативата.

Им паднало на ум на нашиве да му организираат митинг, слет како на Тито своевремено. На Сејдиу, особено на неговите - како бивши Титови генерали и ленинисти-комунисти, отпрвин им било прифатливо. Им личело на големите, славни денови од времето на Енвер Хоџа. Оној тип од Тирана, заради кој во Македонија, со децении, толку често ни се дигаше притисок, што не се доаѓаше на ред за мерење притисок на лекар, па мораше да се мери кај вулканизери.

Арно ама, од Приштина барале заеднички, косовско-македонски слет, со вистинско, наполнето боево оружје. Да биде со тотален ефект.

Ние, прво, такво оружје немаме баш нешто на лагер. Распоредено ни е по мисиите низ Ирак и Авганистан. А второ, кога толку вооружени косовари ќе се наредат на Градски стадион, одма се прогласуе Илирида. На лице место.

Оттаму, и идејата за слет е напуштена. Штета. На многумина од УЧК им фалела вооружена акција, чисто за да комплетираат борачки стаж.

Се туфкале нашиве, кршеле прсти како да не пропадне тој долго очекуван ден кога Македонија ќе ја посети прв шеф на држава - која и не е држава. Кој не верува деке не е, нека види во списокот на Обединети нации. Косово го нема.

Ај, рекле нашиве, бар да стокмиме свечен коктел.

И тука Љубе видел шанса лично да го сретне Сејдиу, и да му баци рака. Им се понудил да биде барем кувар на коктелот. Знае он што треба околу тоа. Им вареше на Милошевиќ и Шешељ, и другите марки во Шевенинген.

Навезле македонски специјалитети. Побарале совет од Приштина, кој косовски специјалитети се обавезни. Им порачале да не се грижат. Од Трновац се спремало бар три кила жуто. Чист, квалитетен косовски хероин, познат и признат секаде низ Европа. Арно ама, нашиве не дале времен увоз за тој тип витамини.

Протоколот кризирал, без идеи што понатаму. И таман чекале да дојде шест поручек, кога се поевтинија меѓународните импулси, за да се јават во Приштина, Сејдиу претходно им збрчи фатална, болна СМС порака: Не доаѓам.

Сите бевме во шок. Нацијата, регионот, Европа, Вашингтон, Исланд...
Што се случи? Се чудам. Утредента гледам Дневник на Сител.

Петнаесет деца, Албанци од Кичево, биле на екскурзија во Тирана. Таму, според соопштение на албанските власти, имале труење од сендвичи.

Отруени во Тирана! Кај оди тоа. Директорот на гимназијата, Албанец од Кичево, одма за Сител изјавува дека тоа не е точно. Отровани не биле, само се узнемириле. Затоа што четири дена не спиеле возбудени што ја посетиле Тирана!

Кај смее да се отруе, Албанец од Кичево, во Тирана!

Трујат само другите. Албанците немаат време за отровање. Тие барем дваесет години само пукаат, и постојано ја шират својата територија, со обиди и кон Македонија.

Живеам во страв дека, еден ден, ќе се разбудам во Косово. А после, се знае. Веќе е видено. Европско, етнички чисто, демократизирано Косово.

Штом Сејдиу е против мене, значи се уште не сум негов поданик.
И не му се лутам веќе, дури сум му и благодарен за се што се случи.


Пишува: Драган П. ЛАТАС

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=EA31B375AD59D3448B4AC1735892E617


:toe: :pos2::pos2:
 
N

n/a

Гостин
Sto ima jas da se plasham od niv.Nit gi mrazam,nit gi sakam,nit im se plasham,oti za mene i za cela Evropa,Srbite se pretstaveni kako nasilnici i cigani.:toe:

Tuku me otkacuvaat necii zborovi,za ,,navodna odmazda,, za prizanvanjeto na Kosova od Makedonska strana.
Види циган (на Азис,или Васко грбката му се обраќам :) )...
со тебе не мислам да абам зборови.
Ти вечно благодари му на брат ти Трн.
И така, ке мангава (де коленке манге,строго медицински кврц)
:
или уште подобро,за твојата перцепција:
(семката да ви ја е..м предавничка)
 
Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
41
кој кур бе
какво признавање
укинување на рамковниот договор и ништо поќе
:pos2:трагично

да ни ги кратат нас правата заради некој косовари племето д.............
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Албанците на големо почнале да шпекулираат дека Македонија ќе го повлече признавњето на Косово. Тие тоа го претставуваат како враќање на влијанието на Србија во Македонија.

Значи Србите т.е. Б92, го цитираат весникот “Коха Диторе’’, кој пак го цитира “Вечер’’ и платениот албански/косовски пулен Јануш Бугајски.

Колку е ова точно со оглед на тоа дека нема никаква изјава од Македонска страна (или има?), а го претставиле Вечер како про-владин весник?




http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2009&mm=06&dd=01&nav_id=59529
Skopje "could rescind Kosovo recognition" 1 June 2009 | 12:46 | Source: B92, Tanjug
SKOPJE -- Macedonia could revoke its decision to recognize Kosovo after President Fatmir Sejdiu refused to visit Skopje.

This is according to an article in today's Albanian language daily Koha Ditore.

After Sejdiu recently snubbed an invitation to visit Macedonia, where he was to be greeted without the usual ceremonies reserved for heads of state, the relations between Priština and Skopje have grown cooler, claims the newspaper.

The possibility that this could escalate to Macedonia rescinding its recognition was "announced by Janusz Bugajski of the Center for Strategic and International Studies in Washington, and also by the pro-government Skopje daily Večer", says the article.

Another Albanian language daily published in Priština, Zeri, writes that the latest developments in the relations between Priština and Skopje "point to a conclusion about the return of Belgrade's influence, above all through President Boris Tadić's policy on official Skopje".

Kosovo's Albanians unilaterally declared independence in February last year, something that Serbia rejected as an illegal act of secession. Macedonia recognized the proclamation in the fall of 2008, after which its ambassador was expelled from Belgrade.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Еј ме расплакавте .... неможам да се смирам... туууу недојде човеков аууу ќе лупам глава во ѕид :tapp::(
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Добро, што е точно? Јас не видов изјава никаде од македонска страна!
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ГРУЕВСКИ ЗА РЕЦИПРОЦИТЕТОТ ШТО ГО НАЈАВИ ПРИШТИНА

СОБИРАЊЕТО ПОЛИТИЧКИ ПОЕНИ НА ВНАТРЕШЕН ПЛАН НА СМЕТКА НА ДОБРОСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ НЕ Е ДОБРО ЗА РЕГИОНОТ

Правењето одредени политичи поени на внатрешен план на сметка на добрососедските односи нема да го однесе регионот во вистинска насока, изјави денеска премиерот Никола Груевски во врска со најавата на косовскиот претседател Фатмир Сејдиу дека по откажаната посета на Македонија, Приштина ќе спроведува реципроцитет во односите со Скопје.


- Ги следев деновиве тие, на некој начин, испраќања пораки. Мислам дека би било добро да се фокусираме на добрососедските односи. Правењето одредени политички поени на внатрешен план на сметка на добрососедските односи нема да го однесат регионот во вистинска насока. Не знам што беше идејата на Сејдиу, но генерално, би повикал сите лидери во регионот, претседатели, премиери да се однесуваат не само коректно, туку и одговорно и никогаш да нема ситуации кога на сметка на односите со други држави и соработката во регионот ќе правиме поени на домашен план, пред домашните гласачи, рече Груевски, одговорајќи на новинарско прашање по посетата на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој.

Во врска со визната либерализација, пак, Груевски рече дека не верува во евентуално забавување на овој процес за Македонија доколку други држави од регионот не ги исполнат потребните услови и добијат слаби оценки.

- Не верувам дека такво нешто ќе се случи зашто, според најавите на ЕУ, секој случај ќе се разгледува поединечно. Ако другите држави кои конкурираат за визна либерализација не се подготвени и ЕУ одлучи ним да не им даде, не очекувам, ниту има такви сигнали, дека Македонија ќе биде изземена или ќе треба да чека некои други да се подготват, рече претседателот на Владата.

Македонија, напомена Груевски, си ја заврши работата. Очекувањата се дека до крајот на оваа година процесот на визна либерализација ќе биде завршен.

- Не знам дали ЕУ ќе им даде или не визна либерализација на другите држави, но ако одлучи да не им даде, не очекувам дека тоа ќе се одрази врз Македонија и дека заради тоа нема да ја добиеме очекуваната визна либерализација зашто нашата работа е завршена, нашето е сработено, констатирано и оценките се тие коишто се, потенцира премиерот Никола Груевски.


http://www.sitel.com.mk/?ItemID=D5BC75115991504FBE777091C6AC3059
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Gvujo da ne e na krivo zacnat i roden?!!!

Seta negova nadvoresna regionalna politika se osnova na vnatresen dnevno-politicki marketing, ovoj nasol da prodava muda za bubrezi za drugi.. baska sto i sosema na mesto i opravdana bese reakcijata na pretsedatelot na Kosova, Sejdiu.
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Gvujo da ne e na krivo zacnat i roden?!!!

Seta negova nadvoresna regionalna politika se osnova na vnatresen dnevno-politicki marketing, ovoj nasol da prodava muda za bubrezi za drugi.. baska sto i sosema na mesto i opravdana bese reakcijata na pretsedatelot na Kosova, Sejdiu.
зошто беше оправдана ... те молам објасни ни ...
Toni_te неможеше да ни објасни ...
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Gvujo da ne e na krivo zacnat i roden?!!!

Seta negova nadvoresna regionalna politika se osnova na vnatresen dnevno-politicki marketing, ovoj nasol da prodava muda za bubrezi za drugi.. baska sto i sosema na mesto i opravdana bese reakcijata na pretsedatelot na Kosova, Sejdiu.
Не се нервирај, гледај и учи :icon_lol::icon_lol:!

Оправдана и на место секако не беше туку типична балканска реакција!

Македонија понудила он не прифатил и готова работа. Нема да избие трета светска војна :toe:.

Балканскиве политичари се однесуваат како да се англиска кралица ама државите не им се Англија :icon_lol:.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom