Општо: Помош околу Linux

Член од
3 мај 2008
Мислења
849
Поени од реакции
40
Братчеее ова е лудница,треба да си доста спремен за да знаеш да работиш на ова,ова конзоли триста чуда,нешто попросто да не има или јок?

Член од
5 декември 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
daj kazi kako da napram mojo akaunt da e root ... naskolo kaj nas se vaka pr. ucenik17 i pass ucenik e posle da bidam root kako da napram.. ili pa da napram nov akaunt root da bidi? pls kazi :D

Член од
16 мај 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ај мала помош од поискусните linux корисници ако може.Мојот проблем е следниот.Го инсталирав ubuntu 9.10.Wireless конекцијата си работеше без проблем.И ми даде опција да направам upgrade во верзија 10.04.Е сега имам проблем со wireless конекцијата.Инаку сум на АДСЛ-от на Тмобиле и имам wireless рутер.Проблемот е во тоа што кога кликнам на connection manager-от и ја селектирам мојата мрежа,некое време си врти тоа горе,покажува дека се обидува да се конектира и ми ја покаже одново конекцијата и ми го бара пасвордот,кој веќе ми е внесен.Пробав со повторно внесување,но пак истото.Е сега кога со кабел е поврзано директно на лаптопот имам интернет и автоматски ми се конектира.Ако го исклучам кабелот пак пробува автоматски да се конектира преку wireless мрежата,но не се конектира и пак ми го бара пасвордот,кој си стои напишан во полето за пасворд.Па ако може некој да ми помогне,би ви бил благодарен.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ми треба помош, дали може да се инсталира оргиналниот МСН месинџер у убунтуто или мора нивната верзија аМSN ?

Г

Грејвдигер

Гостин
Ми треба помош, дали може да се инсталира оргиналниот МСН месинџер у убунтуто или мора нивната верзија аМSN ?
Можеш преку Wine или инсталирај Emesene, слична е на MSN-то од виндоусот.

energichen

EOTL
Член од
19 септември 2007
Мислења
519
Поени од реакции
75
@Др.Глобил
Да не ти бара да внесеш Wpa(Tkip) key ?

пробај го ова:
Во терминал пиши: sudo pppoeconf кликни Enter, потоа кога ќе се стартува подесувањето кикај yes, потоа стави user name и password што ти се од конекцијата.

@citro_love било кој програм можеш да го користиш како што се amsn, emesene, pidgin, empathy итн.

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Во школиве колку што глеам има различни компјутери.Кај нас има еден компјутер со Core 2 Quad Q8300, и ако има некој друг овде со таков компјутер кај нив(едно куќиште, и со други помали кутичиња)дали знае дали едубунтуто е Сервер Едубунту или обично?

korun

lame
Член од
21 октомври 2007
Мислења
389
Поени од реакции
28
Сакам на логин да ми барат пасворд. Како? :)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Релативно нов корисник сум на UNIX-like оперативен систем, цел живот користам Windows али сакам малце да сменам. Инсталирав Ubuntu 10.10 на Fujitsu-Siemens Amilo Pi 2530. Проблемот е во тоа што никое од FN копчињата не работи, кога на пример ќе стиснам FN + F3(shortcut-от за mute) целата тастатура се кочи, не можам ништо да напишам...дали фали нешто у кернелот, драјвери итн, којзнае :) Ај некој ако знае како да го поправам ова нека пише :)

Г

Грејвдигер

Гостин
Релативно нов корисник сум на UNIX-like оперативен систем, цел живот користам Windows али сакам малце да сменам. Инсталирав Ubuntu 10.10 на Fujitsu-Siemens Amilo Pi 2530. Проблемот е во тоа што никое од FN копчињата не работи, кога на пример ќе стиснам FN + F3(shortcut-от за mute) целата тастатура се кочи, не можам ништо да напишам...дали фали нешто у кернелот, драјвери итн, којзнае :) Ај некој ако знае како да го поправам ова нека пише :)
Оди во System - Preferences - Keyboard Shortcuts и види дали ти се подесени, ако не среди си ги.

Kajgana Shop

На врв Bottom