Општо: Помош околу Linux

I

Intex

Гостин
Иам мало проблемче.:)

Сменив оператор за интернет, од типот на „ти ставаат антена на покрив“ иам сега, па .... како да подесам конекцијата во Убунту?

П.С. Во Windows IP-то е на automatic, ако ова помогне нешто. Фала.:)

Г

Грејвдигер

Гостин
Иам мало проблемче.:)

Сменив оператор за интернет, од типот на „ти ставаат антена на покрив“ иам сега, па .... како да подесам конекцијата во Убунту?

П.С. Во Windows IP-то е на automatic, ако ова помогне нешто. Фала.:)
Ако не ти се конектира автоматски на Убунту, намести ги менуално ај пи адресите и днс серверите.
Отвори cmd-то во виндоус и пиши ipconfig /all за да ги видиш сите тие ствари и после внеси ви на убунтуто. ;)

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
види овде за то како да напрајш дуалбут меѓу виста/7-ца и убунту
Не е за дуал бут. Некој совет да ми дадевте за да направам апдејт на некоја понова верзија на убунтуто, ама декстоп верзија да биде, ако тоа воопшто е возможно. Тапа е оваа нетбук. А со аплетите како што кажав од кога ги сменив се` се поремети.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
зависит шо сакаш, ако си појќе према GNOME сметни си го убунту 10.10, а ако си за KDE тогаш кубунту, имаш мал милион дистрибуции на линукс, моја препорака е ако сакаш да навлезиш во линукс, т.е. во то како одет команди, терминал, подесувања стрикно преку терминал да го инсталираш slackware, закон дистрибуција, една од најстарите која се дрит до она основното од линукс, пишење на команди

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Ама пак не се разбираме, која е процедурата мене не ми е јасно?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
процедура за инсталација или процедура за апдејт? пошто сакаш десктопв верзија тогаш сметни го убунтуто кое го сакаш (убунту, едубунту, кубунту, федора, опенсусе....) режи го на цд и намести во биос прво од цд/двд да читат, ако немаш цд/двд ром, тогаш оди на оваја страна и сметни го програмчево, со него ќе мојш лесно од усб да го инсталираш на лаптопот

samunoske

unidentified specie
Член од
21 април 2007
Мислења
242
Поени од реакции
18
Не заебавај нема ни C: ни D: ....провери може се имат изгубено некаде :) :)

jovanovski

Motherfucker Jones
Член од
30 јуни 2008
Мислења
3.789
Поени од реакции
1.294
327.jpg
во мај докуменЦ се или пак на старт ко ќе кликниш барај

login.php

404 Error on index.php
Член од
5 јуни 2009
Мислења
696
Поени од реакции
28
ГО исталирав Убунту 10,одам компјутер нзн ми го нема ни Ц Ни д ... помошш
Па удубунту кога го инсталирваш во инсталација еден од чекорите ти е дали сакаш да го инсталираш целосно во ц и после така ке ти биде или сакаш поделено а иначе тешко дека сега ке мојш да ги поделиш :D инаку инсталирај си Wine програмата за инсталирвање на exe фајлови и ке ти се појават нови c/d/e кои ке можеш да ги користиш јас така еднаш напраив и ок беше

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Па удубунту кога го инсталирваш во инсталација еден од чекорите ти е дали сакаш да го инсталираш целосно во ц и после така ке ти биде или сакаш поделено а иначе тешко дека сега ке мојш да ги поделиш :D инаку инсталирај си Wine програмата за инсталирвање на exe фајлови и ке ти се појават нови c/d/e кои ке можеш да ги користиш јас така еднаш напраив и ок беше

Блага веза нема со тоа што он бара.Ако ти е инсталирано убунтуто со Виндовс, Computer>File System>host>и ете.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Вака, знчи имам лаптоп без CD-ROM, и имам windows, како да инсталирам Линукс, од преносен хард диск? Има ли некој едноставен начин?

M

Mr.InF3ction

Гостин
Вака, знчи имам лаптоп без CD-ROM, и имам windows, како да инсталирам Линукс, од преносен хард диск? Има ли некој едноставен начин?
За да инсталираш Linux предпоставувам Убунту можеш да симнеш од страната за да можеш преку Усб да инсталираш.
А да инсталираш преку преносен хард диск треба да направиш clone но не знам дали ќе работи за линукс не сум пробал.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Еве најдов усб обично, и сега го ставам убунтуто на негоопреку едно UNetbootin, и ќе видам дали ќе спеам,него не те разбрав,треба да спуштам верзија што може да се инсталира од усб или? Пошто јас имам линукс обичен го спуштив одофицијалната страна.

Kajgana Shop

На врв Bottom