Општо: Помош околу Linux

I

Intex

Гостин
Ако имаш enable-увано Ехтра ефектс, се шо ти треба(oва го иам заборавено) е да имаш во System>Preferences CompizConfigSettingsManager.(не Симпле Compizconfig....)

после откоа ќе се упали тоа компизсетингс, има search негде лево во џамот, само пиши desktop cube, ќе ти искочи тоа, енабле, и CTRL+ALT+лев клик.и врти си, а за сетинзи, барај си таму и намести си како шо сакаш.
Добро е, средив. Фала многу. :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Јас имам Intel X3100 на лаптопов и одлично работаат Compiz ефектите.
Jas ima Intel 945M i prvo nemozev ni da instaliram compiz zosto kartickata mi bese na zabraneta t.e. ne podrzana lista na compiz ama procepkav i go iskluciv codot za proverka na tipot na carticki vo compiz i si go instalirav onaka na divo iako mi bese blacklisted grafickata i totalno se zblesave kompjuterote pa morav od terminal start da go unistaliram compiz.Taka da na nekoj pobos garticki ne raboti :toe:

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Jas ima Intel 945M i prvo nemozev ni da instaliram compiz zosto kartickata mi bese na zabraneta t.e. ne podrzana lista na compiz ama procepkav i go iskluciv codot za proverka na tipot na carticki vo compiz i si go instalirav onaka na divo iako mi bese blacklisted grafickata i totalno se zblesave kompjuterote pa morav od terminal start da go unistaliram compiz.Taka da na nekoj pobos garticki ne raboti :toe:
На лаптопов имам Intel 965M Chipset и супер работи компизот, т.е. исто ко на декстопот со GeForce 7600GS графичка.
Абе чим официално го поддржуваат Aero ефектот на Windoze, не би требало да има никаков проблем ни со компиз. Е сеа за 945M чипсетот врска неам колку е моќен.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
На лаптопов имам Intel 965M Chipset и супер работи компизот, т.е. исто ко на декстопот со GeForce 7600GS графичка.
Абе чим официално го поддржуваат Aero ефектот на Windoze, не би требало да има никаков проблем ни со компиз. Е сеа за 945M чипсетот врска неам колку е моќен.
Neznam go instlariav Compiz posle odam vo appereance -i extra effect i mi vika "Your grafic card is not supporting this effects"
I posle najdov finta na internet da go smenis codot na compiz za da neproveruva sto graficka imas bidejki i drugi lugje imale ist problem kako mene so istava ama pisuvase "do this on your own risk" jas si go naprvivi toa na moj "risk" i dobiv crn ekran i pikseli sto setaat kako pijani totalen haos :vozbud: i go uninstlairva posle compiz i se se vrati vo normala. So Intel 945M na Toshiba Satelite pro 120A nemozev :toe:.

I

Intex

Гостин
Ова мора да го прашам. Чачкав некаде и сега ги неам maximaze, minimize, close сликичките. Како да ги вратам?

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
Некое упатство како да направам dual boot на Vista (Home Premium SP1) и Ubuntu 9.10???

Најдов нешто на интернет, но сепак тоа е за 9.04 (која користи Grub, а 9.10 користи Grub2)...
Моментално имам само Ubuntu 9.10 инсталирано..

Ако може целосно step-by-step упатство, бидејки не сум многу искусен со Ubuntu..

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Некое упатство како да направам dual boot на Vista (Home Premium SP1) и Ubuntu 9.10???

Најдов нешто на интернет, но сепак тоа е за 9.04 (која користи Grub, а 9.10 користи Grub2)...
Моментално имам само Ubuntu 9.10 инсталирано..

Ако може целосно step-by-step упатство, бидејки не сум многу искусен со Ubuntu..
Подобро прво да ставеше Vista, а после Ubuntu. Така ти е многу поедноставно.

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
Подобро прво да ставеше Vista, а после Ubuntu. Така ти е многу поедноставно.
Касно е сега х)
За некое чудо, кога користев Vista цд(оргинал), не ми го препознаваше хард дискот како Sata device, а без цд, и со убунту цд препознаваше...Така да ставив убунту..

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Касно е сега х)
За некое чудо, кога користев Vista цд(оргинал), не ми го препознаваше хард дискот како Sata device, а без цд, и со убунту цд препознаваше...Така да ставив убунту..
E sega pazi mnogu ako instaliras windows na Ubuntu zosto Windowsot go brise boot na Ubuntu i samo Windows kje imas deka moze Ubuntu pak da se startuva od CD ama treba da go simnes Ubuntu bootot pak za da imas dual boot. I iskreno neznam sto se slucuva so tipot na formatot zosto Ubuntu koristi ext3. a ne NTFS/FAT ama misilam deka ne go formatira celiot HDD taka da ne bi trebalo da imas problemi so toa. Ama so Ubuntu boot moze da imas.Vidi na net ima instrukcii za toa :helou:

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
E sega pazi mnogu ako instaliras windows na Ubuntu zosto Windowsot go brise boot na Ubuntu i samo Windows kje imas deka moze Ubuntu pak da se startuva od CD ama treba da go simnes Ubuntu bootot pak za da imas dual boot. I iskreno neznam sto se slucuva so tipot na formatot zosto Ubuntu koristi ext3. a ne NTFS/FAT ama misilam deka ne go formatira celiot HDD taka da ne bi trebalo da imas problemi so toa. Ama so Ubuntu boot moze da imas.Vidi na net ima instrukcii za toa :helou:
Разгледав на нет..Кога не најдов ништо за 9.10 тогаш побарав помош..

Упатството е вака..(9.04 верзија)
Прво треба да се едитира нешто со Grub bootloader, во упатството пишува кој фајл, и каде...
Потоа со LiveCD да се намали партицијата на Ubuntu(да се ослободи место за NTFS партиција за Vista), потоа се инсталира Vista..И повторно едитирање на Grub(или со EasyBCD на Vistata)...

Сега проблемот е што Ubuntu 9.04 и Ubuntu 9.10 користат различни верзии на Grub...
Така да тие фајлови што треба да ги едитирам ги нема под тоа име...
Најдов еден сличен фајл(според содржина, не име), но немаше тоа што ми треба..
Не успеав да најдам туториал за Dual boot Ubuntu 9.10 + Vista Home Premium со Ubuntu како прв OS инсталиран..

Затоа се обратив тука..

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Ја иам едно прашање. Имам седмица, сакам да напраам дуал бут со Убунту. И тоа сакам да го напраам на постоечка партиција, пошо не ми дозволува да направам уште една. Дали ако инсталирам на постоечка партиција, значи не на иста со виндоус, ќе се форматира цела партиција или ќе се форматира само толку колку што е одредено за инсталирање на убунту ?

I

Intex

Гостин
Ја иам едно прашање. Имам седмица, сакам да напраам дуал бут со Убунту. И тоа сакам да го напраам на постоечка партиција, пошо не ми дозволува да направам уште една. Дали ако инсталирам на постоечка партиција, значи не на иста со виндоус, ќе се форматира цела партиција или ќе се форматира само толку колку што е одредено за инсталирање на убунту ?
Една партиција имаш се на се? Ако не е една, стај го лајв цедето и отвоти Gparted и партицијата намали ја. Овој недифинираниот дел шо ќе ти остане напрај го во една ext3 партиција и една swap партиција која треба да биде 2xРамот што го имаш (Пр. има1 ГБ рам, ти треба 2 ГБ swap партиција). Кога ќе го инсталираш убунту-то стисни рачно да избереш партиција и кликни на ext3 партицијата. Дуал бут само ќе се среди. :)

Адиктус

Дрф.
Член од
26 јануари 2008
Мислења
725
Поени од реакции
33
Едно прашање не е одговорено јас друго поставувам х)

Помош со инсталирање на conky...
Пробав со Синаптик.. Ми пиша дека е инсталирано..
Conky го нема..
Напишав во терминал Conky..
Ми пиша
Код:
Conky: missing text block in configuration; exiting
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

imlib_context_free();

With the parameter:

context

being NULL. Please fix your program.
Пробав на друг начин да инсталирам..
Извадив од SourceForge, и во еден фајл (текст) "Install" пишува да правам cd до фолдерот каде што е Conky , и да направам ./configure
Направив..
Ми покажа дека немам X11(а имам инсталирано)..
Прогуглав, и видов на еден форум, требало и kdebase-dev да имам инсталирано...
Инсталирав и тоа со Синаптик..
Пробав пак ./configure, сега ми покажува :
Код:
addictus@addictus-desktop:~/Downloads/conky-1.7.2$ ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for a thread-safe mkdir -p... /bin/mkdir -p
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables... 
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ISO C89... none needed
checking for style of include used by make... GNU
checking dependency style of gcc... gcc3
checking build system type... i686-pc-linux-gnu
checking host system type... i686-pc-linux-gnu
checking for a sed that does not truncate output... /bin/sed
checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep
checking for egrep... /bin/grep -E
checking for fgrep... /bin/grep -F
checking for ld used by gcc... /usr/bin/ld
checking if the linker (/usr/bin/ld) is GNU ld... yes
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking for BSD- or MS-compatible name lister (nm)... /usr/bin/nm -B
checking the name lister (/usr/bin/nm -B) interface... BSD nm
checking whether ln -s works... yes
checking the maximum length of command line arguments... 1572864
checking whether the shell understands some XSI constructs... yes
checking whether the shell understands "+="... yes
checking for /usr/bin/ld option to reload object files... -r
checking for objdump... objdump
checking how to recognize dependent libraries... pass_all
checking for ar... ar
checking for strip... strip
checking for ranlib... ranlib
checking command to parse /usr/bin/nm -B output from gcc object... ok
checking how to run the C preprocessor... gcc -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for sys/types.h... yes
checking for sys/stat.h... yes
checking for stdlib.h... yes
checking for string.h... yes
checking for memory.h... yes
checking for strings.h... yes
checking for inttypes.h... yes
checking for stdint.h... yes
checking for unistd.h... yes
checking for dlfcn.h... yes
checking for objdir... .libs
checking if gcc supports -fno-rtti -fno-exceptions... no
checking for gcc option to produce PIC... -fPIC -DPIC
checking if gcc PIC flag -fPIC -DPIC works... yes
checking if gcc static flag -static works... yes
checking if gcc supports -c -o file.o... yes
checking if gcc supports -c -o file.o... (cached) yes
checking whether the gcc linker (/usr/bin/ld) supports shared libraries... yes
checking whether -lc should be explicitly linked in... no
checking dynamic linker characteristics... GNU/Linux ld.so
checking how to hardcode library paths into programs... immediate
checking whether stripping libraries is possible... yes
checking if libtool supports shared libraries... yes
checking whether to build shared libraries... yes
checking whether to build static libraries... yes
checking whether gcc and cc understand -c and -o together... yes
checking for pkg-config... yes
checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
checking pkg-config is at least version 0.19... yes
checking for fopencookie... yes
checking for funopen... no
checking for X11... yes
checking for LUA... no
checking for LUA51... no
checking for LUA51... configure: error: Package requirements (lua5.1 >= 5.1) were not met:

No package 'lua5.1' found

Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
installed software in a non-standard prefix.

Alternatively, you may set the environment variables LUA51_CFLAGS
and LUA51_LIBS to avoid the need to call pkg-config.
See the pkg-config man page for more details.
Пробав со синаптик да инсталирам луа.. Веќе инсталирано..
Пробав sudo apt-get install lua
пишуваше дека треба да пробам lua40 или lua50
инсталирав и двете...
Повторно исто покажува кога направам ./configure..

Помооош! х)

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Една партиција имаш се на се? Ако не е една, стај го лајв цедето и отвоти Gparted и партицијата намали ја. Овој недифинираниот дел шо ќе ти остане напрај го во една ext3 партиција и една swap партиција која треба да биде 2xРамот што го имаш (Пр. има1 ГБ рам, ти треба 2 ГБ swap партиција). Кога ќе го инсталираш убунту-то стисни рачно да избереш партиција и кликни на ext3 партицијата. Дуал бут само ќе се среди. :)
Пробав тоа али не ми дава да напраам партиција, затоа барам друго решение :)

I

Intex

Гостин
Пробав тоа али не ми дава да напраам партиција, затоа барам друго решение :)
Форматирај ја партицијата, па после тоа шо сакаш можеш да и правиш (рисајз, дилит, формат или шо и да е). И кај мене беше така, па со формат на партицијата се среди, ама ја иам 4 партиции. Ако имаш само една (кај шо е инсталиран 7-мицата) не чепкај ништо, нека ти остане само 7-мицата.

Kajgana Shop

На врв Bottom