Општи дискусии за игри

halfelfpaladin

The Black Paladin
Член од
23 август 2011
Мислења
236
Поени од реакции
100
Да.

Прашањато е уште таму.
Кога *играм* мод (кој не е игра) што играм? А пази во светов се што се *игра* мора да е некаква игра. Ако не би било, немаше да се *игра*.
(** означуваат глагол - дејство)

(Ајде малку филозофија :P)
За филозофија имаш посебна секција на овој форум, филозофија, тука други моабети.

Mob my friend е игра која е зависна од друга игра, експанзиите кои испаѓаат за одредена игра се еден вид на официјални mod-ови за игрите. Kid, stop it, you just make fool of your self.

Само за да ја задоволам твојата потреба од одговор ќе ти одговорам, кога играш Counter Strike, играш Counter Strike, кога играш DotA играш Warcraft 3.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938
Само за да ја задоволам твојата потреба од одговор ќе ти одговорам, кога играш Counter Strike, играш Counter Strike, кога играш DotA играш Warcraft 3.

Значи сеа тие што играат HoN, LoL, а за некое време и DOTA 2 - уствари играат Warcraft 3?
Една од најдобтире тркачки симулации ever! (y)
Е сеа веќе јасно ми е колку (не) знаеш за игриве...

Како прво, NFS: Underground 2 не е симулација туку аркада. А како второ, толку е лош гејмплејот што поимот лоша игра добива сосема нова димензија. Да не беа миљоните кастомизации што се правеа на колите и горе-доле саундтракот - сите ќе ја сереа играта. Затоа што на кецот во гејмплеј не може да и' се фати ни на малото прсте.

halfelfpaladin

The Black Paladin
Член од
23 август 2011
Мислења
236
Поени од реакции
100

Значи сеа тие што играат HoN, LoL, а за некое време и DOTA 2 - уствари играат Warcraft 3?

Е сеа веќе јасно ми е колку (не) знаеш за игриве...

Како прво, NFS: Underground 2 не е симулација туку аркада. А како второ, толку е лош гејмплејот што поимот лоша игра добива сосема нова димензија. Да не беа миљоните кастомизации што се правеа на колите и горе-доле саундтракот - сите ќе ја сереа играта. Затоа што на кецот во гејмплеј не може да и' се фати ни на малото прсте.

Абе, вие се разбирате воопшто во игри или не?

Е тек сега па мене ми е јасно ти и твојот друга биљбиљ колку се разбирате у игри. И што се однесува до тоа дали некој кец дел на игра е подобар од двојка или има подобар gameplay тоа е прашање на вкус, на некој една игра повеќе му се допаѓа, а на некој друга, така да моабетот не ти дрѓи баш вода.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938

Е тек сега па мене ми е јасно ти и твојот друга биљбиљ колку се разбирате у игри. И што се однесува до тоа дали некој кец дел на игра е подобар од двојка или има подобар gameplay тоа е прашање на вкус, на некој една игра повеќе му се допаѓа, а на некој друга, така да моабетот не ти дрѓи баш вода.
Е баш повеќе ми држи. Ако тебе ти се свиѓела толку многу NFS: Underground 2, требаше да пишеш "една од моите омилени игри со тркање ever! (y)" на постот на Korun. Така ќе имаше многу поголема логика отколку тоа твоето. Ти реков зошто:

halfelfpaladin

The Black Paladin
Член од
23 август 2011
Мислења
236
Поени од реакции
100
Е баш повеќе ми држи. Ако тебе ти се свиѓела толку многу NFS: Underground 2, требаше да пишеш "една од моите омилени игри со тркање ever! (y)" на постот на Korun. Така ќе имаше многу поголема логика отколку тоа твоето. Ти реков зошто:
Значи ја ти реферирав на тоа дека дали една игра има добар gameplay или не е прашање на вкус, читај малку и размислува за кажаното на другиот, не се залетувај туку така. А штом кажувам дека е една од најдобрите автоматски значи дека ми е една од омилените, зар треба да се елаборира тоа?

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.160
Поени од реакции
5.938
Значи ја ти реферирав на тоа дека дали една игра има добар gameplay или не е прашање на вкус, читај малку и размислува за кажаното на другиот, не се залетувај туку така. А штом кажувам дека е една од најдобрите автоматски значи дека ми е една од омилените, зар треба да се елаборира тоа?
Па баш и не е тоа прашање на вкус. Гејмплејот на играта или е добар, или е лош. Прашање на вкус е целокупниот производ, и тоа е тоа дали ти се свиѓе или не.
Еве на пример тебе ти се свиѓе, мене не - ама и 2цата можеме да се сложиме дека играта има лош гејмплеј.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
За филозофија имаш посебна секција на овој форум, филозофија, тука други моабети.
Игрите се многу работи. Меѓу другото и филозофија.

Да се разбериме, ниту ДОТА ја играм и сакам, ниту Counter Strike. Ама знам што се.
Значи CS беше издадена како МОД. Тоа значи дека не е комерцијално издадена и дека користи енџин и asset-и од друга играта. Ама играта има целосно поинакви правила, значи не е само мала измена туку целосно различна работа. Заедничкото со HL е тоа што и двете се покачки игри и тоа.

Слично и ДОТА. Таа е издадена како мапа, ама правилата се многу поинакви. Со тоа имаме и посебна игра. Значи игра не е нешто кое мора да биди издадено од издавач. Игра е концепт, игра се правила, игра е процес.

Јас многу се разбирам. Голем ентузијаст сум, исто колку тебе.
Пред година и пол забележав нешто многу интересно, некое чудна привлечност во нив и се решив да ги проучувам од поинаков аспект. Од подизајнерски аспект. Сега веќе сум решен во идинина да направам свои игри, игри кои ќе донесат прогрес во медиумот и ќе имаат значење и ќе го прошират медиумот на некаков начин. Во меѓувреме си терам по форумов, по блогон во потписот, и по разни други сајтови.

И сега од тебе како стар хардкораш, очекувам да ми ги разбереш филозофиите.

halfelfpaladin

The Black Paladin
Член од
23 август 2011
Мислења
236
Поени од реакции
100
Па баш и не е тоа прашање на вкус. Гејмплејот на играта или е добар, или е лош. Прашање на вкус е целокупниот производ, и тоа е тоа дали ти се свиѓе или не.
Еве на пример тебе ти се свиѓе, мене не - ама и 2цата можеме да се сложиме дека играта има лош гејмплеј.
Ако на некој му се допаѓа некоја игра тешко дека ќе каже дека gameplay-от е лош.

Игрите се многу работи. Меѓу другото и филозофија.

Да се разбериме, ниту ДОТА ја играм и сакам, ниту Counter Strike. Ама знам што се.
Значи CS беше издадена како МОД. Тоа значи дека не е комерцијално издадена и дека користи енџин и asset-и од друга играта. Ама играта има целосно поинакви правила, значи не е само мала измена туку целосно различна работа. Заедничкото со HL е тоа што и двете се покачки игри и тоа.

Слично и ДОТА. Таа е издадена како мапа, ама правилата се многу поинакви. Со тоа имаме и посебна игра. Значи игра не е нешто кое мора да биди издадено од издавач. Игра е концепт, игра се правила, игра е процес.

Јас многу се разбирам. Голем ентузијаст сум, исто колку тебе.
Пред година и пол забележав нешто многу интересно, некое чудна привлечност во нив и се решив да ги проучувам од поинаков аспект. Од подизајнерски аспект. Сега веќе сум решен во идинина да направам свои игри, игри кои ќе донесат прогрес во медиумот и ќе имаат значење и ќе го прошират медиумот на некаков начин. Во меѓувреме си терам по форумов, по блогон во потписот, и по разни други сајтови.

И сега од тебе како стар хардкораш, очекувам да ми ги разбереш филозофиите.
Правилата во DotA се исти како и правилата во сите други мапи што се за Warcraft3, со тоа што е само оневозможена опцијата да се гради база и да се контролира поголема количина на војска, односно само два сегмента. Никој не рече дека некоја игра може да биде издадена од издавач за да биде игра, има многу игри кои се направени од ентузијастички типчиња кои се комплетно некомерцијални но сепак се игри. Како што кажав и претходно, разликата помеѓу Мод и Мапа е во тоа што првото е игра која е зависна од друга игра а второто е дел од игра, многу јасно и просто.

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
Escape From City 17 Part 2:

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082

Првиот дел Driver ја играв на PS кога испадна уште на времето, после испадна Драјвер 2, игра доста напредна за нејзино време. Кога ќе ми текне колку саат играње и имам посветено :tapp: Пред неколку дена ја свртев и Driv3r, не ме импресионира баш ама то је. Е сега чекам да испадне четворката, looks promising само да си ослободам место на хардот :D
Друга интересна работа е што играва е од Убисофт така да не верувам дека ќе има утка!

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Новата Драјвер ќе има антипиратска заштита што бара стална врска на нет. Ко Assassins Creed 2. Тоа значи пиратската верзија ќе нема долго време или никогаш.
Ама ќе нема ни многу продажба за ПЦ баш заради ова.

Ама кој ја мати Драјвер, иски штурци ко NFS и било која класична тркачка игра.

Trackmania 2 ќе возиме! Тракманија од кога се појави дели од сите останати игри со коли. Чистокрвна и стерилна аркада. Се надевам и 2ката ќе си го тера тој стил. И веројатно ќе биде поефтина на датум на излегување од Драјвер.

Kajgana Shop

На врв Bottom