Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822
Дали при возење на долги релации користите некои енергетски гелови, и какви? Сакам да слушнам ваши искуства
Зависи што подразбираш под долга релација и времетраење од колку часа вкупно со паузи.Зависи за колку км се работи, колкава елевација на вкупно качување,колкав терет носиш и со кој тип на велосипед.

Член од
21 март 2017
Мислења
142
Поени од реакции
90
Зависи што подразбираш под долга релација и времетраење од колку часа вкупно со паузи.Зависи за колку км се работи, колкава елевација на вкупно качување,колкав терет носиш и со кој тип на велосипед.
над 100 километри до кај 150 ... таа дистанца. Без пауза на пример, или само со една пауза. Со роад бајк

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.786
Поени од реакции
17.304
Дали при возење на долги релации користите некои енергетски гелови, и какви? Сакам да слушнам ваши искуства
Сис гелови користам, со вкус на кола. Сум пробал и лимон, ама не ми го прави чарето.

Член од
21 март 2017
Мислења
142
Поени од реакции
90
Сис гелови користам, со вкус на кола. Сум пробал и лимон, ама не ми го прави чарето.
Од каде ги купуваш и која е цената? По колку гелови користиш во тура? Зборувам сериозна рута како што нагласив погоре во мојот претходен коментар, над 100 км и сл.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.786
Поени од реакции
17.304
Од каде ги купуваш и која е цената? По колку гелови користиш во тура? Зборувам сериозна рута како што нагласив погоре во мојот претходен коментар, над 100 км и сл.
Ги купувам овде во Србија. А користам по еден гел, зашто зимам енергетски барови, банана и внимавам на хидрирање.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822
над 100 километри до кај 150 ... таа дистанца. Без пауза на пример, или само со една пауза. Со роад бајк
Тоа е гола вода плус и со роад таа дистанца е напорна како со МТБ да извозиш 25% помалку а тоа се некои 5 максимум 6 саати возење така да не ти треба никаков гел па дури и да е топло надвор туку само вода или Iso Olimp Plus ако сакаш да бркаш време.

Член од
22 август 2015
Мислења
74
Поени од реакции
34
Тоа е гола вода плус и со роад таа дистанца е напорна како со МТБ да извозиш 25% помалку а тоа се некои 5 максимум 6 саати возење така да не ти треба никаков гел па дури и да е топло надвор туку само вода или Iso Olimp Plus ако сакаш да бркаш време.
5-6 саати тура без дополнување енергија? Се надевам дека е само удолница последните 2-3 саати.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.786
Поени од реакции
17.304
Не се луди што порачуваат на два сата да се надополнува енергија. Иначе 5-6 сати може ако има големи елевации, а ако е пропорционално елевацијата со дистанцата тогаш сигурно за четири и пол максимум ке извози.

Член од
22 август 2015
Мислења
74
Поени од реакции
34
По колку гелови користиш во тура? Зборувам сериозна рута како што нагласив погоре во мојот претходен коментар, над 100 км и сл.
Препорачуваат 40-60г јаглехидрати на час, тоа е 1-2 гелови за секој саат, зависи од гелот. Секако зависи и од твојата тежина/напор, но неможеш само со гелови, јас најчесто носам електролити во вода/банани/барови и 1-2 гелови за поголеми тури.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822
Не се луди што порачуваат на два сата да се надополнува енергија. Иначе 5-6 сати може ако има големи елевации, а ако е пропорционално елевацијата со дистанцата тогаш сигурно за четири и пол максимум ке извози.
Која е најтешката тура што си ја возел и за колку саати?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822
Препорачуваат 40-60г јаглехидрати на час, тоа е 1-2 гелови за секој саат, зависи од гелот. Секако зависи и од твојата тежина/напор, но неможеш само со гелови, јас најчесто носам електролити во вода/банани/барови и 1-2 гелови за поголеми тури.
Голема и тешка тура е таа што трае од 20 до кај 23 саати и која на МТБ изнесува од 250 до 300 км а на роуд од 350 до кај 450 км.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
Почнете да се едуцирате како да ги користите мастите од телото како главно гориво. Сум правел тури од по 7 часа во планина и доволни ми биле 3-4 чоколадца и редовно пиење вода.

Гелови требаат само ако се вози интензивно (на трки). Ако некој ви тврди дека треба и во рекреирачки тури да се користат, ве дезинформира.

Член од
22 август 2015
Мислења
74
Поени од реакции
34
Ок, ај малце математика. 1 час интензивно возење троши во просек 500-600 калории. Секако зависи од тежина/метаболизам/фитнес и други услови. За 7 часовна тура тоа е 3500 калории. Од каде таа енергија?

Немој да ми кажеш масти, така се топеле тие.

Fitness Instructors hate this one simple trick.

Неколу пати имам осетено што се случува кога ќе снемаш енергија, кога почнував , дали поради лошо планирање, потешка/подолга тура од планираното, итн. Ако се случи ова на сред планина, имаш 2 избори, се враќаш дома пополека или го буташ точакот нагоре.

Пак ќе кажам, збориме за интензивно возење/тренирање, не качување на планина со 22 заби напред, 36 позади, просечна брзина 6-7км/ч. Роад бике најчесто напред е 50/34, позади 11-12 до 28-34.

Друга работа, не ја знаеме ситуацијата на членот, можеби се спрема за трки, можеби само сака да го победи своето претходно време.

Член од
7 јуни 2018
Мислења
73
Поени од реакции
58
Јас сум најмногу за Урми :) ко ќе возам долги релации најчесто по 3-4 урми земам во текот на возењето. Урмата брзо се разградува и ја враќа снагата (силата) многу брзо. Исто така внимавам на хидирање, на секои 10-15 минути по голтка/две вода и нон стоп се хидрира телото така. Кога сме веќе кај геловите, лично сметам дека воопшто нема никаква негативна работа да се земе, не е кој знае што, сум земал досега гел на база на Кофеин и Таурин. Едноставно ја надополнува изгубената енергеија т.е брзо те враќа. Тоа е тоа, никакво негативно дејство. Мора да се храни мускулот, треба да се надохнади изгубента енергија, со интензивно возење или било каква физичка активност едноставно се трошат мускулите :)

П.С на долги стази земам со мене и чоколдо Snickers, Metro, Vitalia energy+ итн.

Kajgana Shop

На врв Bottom