Општи вело муабети, прашања, совети

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
одамна се неам пуштено овдека... ја иам GT chucker 2.0 07 со sram мењачи али виљушкава (оваа пукнатата шо ја неам сменето и зуби ке остаам некој ден на гидам)е RST dirt jumper ... ај сеа кај и да е ке стаам слика... да научам прво како се става... ако може некој на ПП да ми објасни.. а да... иам и дискови... некои РАДИУС...

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
ja lani zemav eden sprint apolon. i pocnav poleka poleka da menjam delovi za sega predniot prenos go smeniv staviv shimano(od ovie so se menjaat sajbni) a beshe nekoj china, drugo napred iam shimano sis neli najlosiot normalno za poevtino da pominat, a nazad imam tourney. viljuska nekoja so amortizer ali bog zna kakov e i sto e. e sea planiram poleka poleka da go sreduvam si go vozam tocakov top mi e. ako ima nekoj bolje menjaci i shalteri da prodava na staro ili nesto neka pishe :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
nikola_bb само рачунај дека ако купуваш дел по дел сметката излегува дупло поскапа отколку нов велиспиед. Пример велосипед од 250 евра, доколку го купуваш дел по дел ќе те фати 500евра:smir:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
sea toa e toa ja ne sum pro go koristam za navamu natamu cat pat na vodno i toa e toa nejkjam nesto ekstremno skapo zatoa i go kupiv ovoj i da smenam na primer bi smenil preden menuvac so nekoj podobar i bi smenil shalteri i toa e toa drugo ne mi treba

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ако веќе менуваш менувај го задниот. Поголема работа врши тој, почесто се користи и покомплексен е. Ако останатото те служи и ако чуствуваш дека одговара на твоите потреби не го менувај, само секогаш постои подобро :)

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
hah da ama pa predniov e shimano sis bar nesto malce podobro a zadniot e tourney sto ne e mnogu dobro ali ipak toa e

Член од
17 ноември 2008
Мислења
346
Поени од реакции
15
sajSiGa kolku pari e toj amortized sto go imas pls kazi :D tnx ili daj msn da te pitam nesto

Mojot skype e nikola__bt1 ako imas add pa ke ti kazam msn pozz:oeoeoe:

Jas ina4e imam CROSS 2008 ama amortizerot e 70 mm sakam da go smenam :D:D kako tvojot da klam oti rock shox ne podrzva DART 1 ili DART 3 :S add MSN sekulovskibt@hotmail.com

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Амортизерот е 55-60 евра ама незнам каде би го нашол кај нас, јас едвај го најдов на еден германски сајт. А зошто не подржува RockShox? Да не ти е главата на амортизерот 1инч (стар стандард), а не 1 1/8 инчи (нов стандард)?

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
Едно прашање, на колку време треба да ги подмачкувам зaпчаниците отпозади? И исто така барам Bontrager делови, но највероватно e дека нема такви во Македонија. Ако некој знае нека ми каже:helou:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Па зависи колку често возиш. Оптимално според мене е еднаш месечно, јас отприлика тогаш го подмачкувам. BTW 2 години го немав подмачкувано ланецот на мојот стар велосипед зошто преку глава ми беше да ми ги прла тренерките, а сепак и ден денес супер функционира. :pos2:

За Bontrager делови имам чуено дека и не се така лоши мада немам сретнато некој кај нас да продава.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
a podmackuvanje so ulje za mehanika ili sprejovite sto se za lanec?ima sprejovi ama nikogas ne sum koristel a sakam da kupam dobri li se?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
a podmackuvanje so ulje za mehanika ili sprejovite sto se za lanec?ima sprejovi ama nikogas ne sum koristel a sakam da kupam dobri li se?
Нема потреба од спреј за ланец. Тој повеќе се користи за места каде со обично уље неможе да се достапи (пр. сајли, спојеви, зглобови...) Ланец може да се подмачка и со онаа товатна маст.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Многу убав точак имаш, баш ми се свиѓат. Јас имам точаче старо 3 години. Моиве дома ми го купија за роденден од Собим од фабрика, џо нешо алуминиумски со 21 брзина. Го повозив малку, па зедов едно скутерче, ама меракот ми е поголем за точак.
Во иднина сакам да си купам нешто вакво.

Член од
17 ноември 2008
Мислења
346
Поени од реакции
15
Abe i jas go vidov na germanska strana 54.90 EUR ama kako ke doj do tuka e rabotata jas mislev ti posebno go imas klaeno za to te prasuvav ako najdis da se prodava kako tvojot kazi mi pozz a ina4e 100 mm e ??

Epa nz dali podrzuva mene taka mi rekoa ina4e ista ramka ko tvojot e zato add ni moj msn i ke ti pratam slika da go vidis kakov e isto so 2 diska .... amortized 70 MM :

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дада 100mm е, не е тоа чудно постојат исти и 120mm и повеќе посебно оние за DH.

Kajgana Shop

На врв Bottom