Од септември првоодделенците ќе учат англиски - паметно или жива глупост?

Член од
11 јуни 2007
Мислења
106
Поени од реакции
1
Најпаметно! Јазик се учи од мали нозе. А тоа што не знаат латиница нема врска - сигурно нема да пишуваат на англиски уште во прво, ќе учат основни зборчиња преку песнички и игри, а тек после ќе следи пишувањето
Браво за иницијативата

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
jas mislam deka e pametern poteg sekoe dete i bas prednost e toa sto e dete, moze da nauci dva jazici istovremeno i poveke "mozga"..... jas porano ziveev stranstvo i vo istovreme me ucea roditelite i mak. i germ. pa bez problem gi nauciv dvata jazika i gi znam.... ko sum mozela jas zso da ne mozati denesnive deca.....eee kolku se intelegentni tie..... pa 5 godisno detence da sedne pred kompjuter pojke ke znae od mene a kamoli da ucat 2jazici istovremeno...zosto da ne.... kako so procitav sigurno prvo ke ucat od nekoi slikovnici pa ke crtaat, pesni ova ona...jas sum za da!!

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Уствари менам то шо мислев, од оправдани причини. Баш размислував и дојдов до заклучок дека не е добар потегот, само заради тоа шо од мојот клас 60% не знает Македонски јазик, не пак ќе учат Англиски малите. Зошто да не воведат 5 часа Македонски во неделата, и три англиски. Мора прво нашиот јазик да го знаат отколку Англсикиот. Јас на пример поради тие причини, научив прво Англиски па дури после Македонски. И то.

Worminkle UniversitY
Член од
27 септември 2007
Мислења
161
Поени од реакции
0
MNOGU GLUPAVO ne samo so ne znaeme site ne samo prvoodelencite makedonski ko so treba.
prvoodelencite ne znat kirilica da pisat a kamoli latinica.
A decata ne se rodeni site da bidat GENIJALCI pa tupnale da se ucat eden kup bespotrebni predmeti osobeno od tolku rana vozrast ima vreme ke naucat.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
1 е рано пошо децава уше не знаат македонски асално...Ја почнав од 2ро, мислам дека тоа е минимум:toe:

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Па не е лошо де...ке почнат од мали нозе да го учат,а и сигурно нема да биде нешто којзнае колку сложено за да ги оптовари нивните мозоци...ке им биде нив многу полесно во иднина,посебно со глобализацијата...ке бидат спремни за да влезат во тој живот...барем од лингвистички аспект.

Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
Идејата како идеја е многу добра.Прашање е колку нашите професори или наставници ќе се потрудат да ја внесат идејата во ученичките клупи.
За наставата тука е пре-оптоварена и треба само добро да се осмисли пред да се реализира, овај пред се песпективен и голем проект.
Гледано од научен аспект децата најдобро учат јазици од 7 до 12-13 години.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ако де шо нека учат. Не ќе учат граматика, ќе му пуштат песни такви глупости, како се вика за куче маче то е, муабети „шо прам? арен сум.“ и толку. После второ ко ќе научат латиница ќе пишат по нешто, нека учат шојма врска небаре оценки ќе му пишат.

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
pa ne znam ne mi se sviga bas idejata..prvoodelencite ne ja znaat kirilicata ne pak angliski ke ucat...

rowling

Desperate Cranberrie
Член од
31 март 2007
Мислења
290
Поени од реакции
8
Сметам дека добро е да се почне од толку рана возраст да се изучува англиски,но барем почетна година да им биде втората,зошто првин треба да се изучува барем малку македонскиот па да се има предност пред англискиот...многу мали се децата да учат два јазика наеднаш-нема логика уште во прво оделение да стартуваат.

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
според мене тоа е доста паметно и добро што му текнало на некој тоа да го направи, бидејки тоа е единствениот начин да едно 90% од генерација колку толку да научат англиски

M@We4kA

Loading . . .
Член од
26 јуни 2007
Мислења
559
Поени од реакции
5
Лолз.. Баш вчера зборував нешо со брачед ми.. Прво одд е.. И го прашувам што учите вие англиски? И тој ми вика. Дог, Кет и тн., па почна на лист да ми пишува Док, Кет, Дак (баш вака, со печатни букви.. Дог со к) хехеех...

ПС: Стварно е ова глупост. Не знам зошто децата да си го тупат мозокот од прво одд.Уште македонски не знаат да зборуваат шо се вика, а англиски ќе учеле.. Лолз

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Па според мене прерано е во 1-во одделение децата да учат англиски. Мислам дека од 5-то одделение е најубаво да се почне.
Ја барем од гледање цртани филмови го научив англискиот :pos:

- и тоа како :vozbud:

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Лолз.. Баш вчера зборував нешо со брачед ми.. Прво одд е.. И го прашувам што учите вие англиски? И тој ми вика. Дог, Кет и тн., па почна на лист да ми пишува Док, Кет, Дак (баш вака, со печатни букви.. Дог со к) хехеех...

ПС: Стварно е ова глупост. Не знам зошто децата да си го тупат мозокот од прво одд.Уште македонски не знаат да зборуваат шо се вика, а англиски ќе учеле.. Лолз
абе алооооооо прво одд е, мора така да ги пишува не може одма се да научи, ти да не сакаше реферат да ти напише на англиски:pos2:

btw идејата за да се учи од 1во одд англ. е баш на место

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
167
Па според мене прерано е во 1-во одделение децата да учат англиски. Мислам дека од 5-то одделение е најубаво да се почне.
Ја барем од гледање цртани филмови го научив англискиот :pos:

- и тоа како :vozbud:

ovde se zboruva demek porano da se pocne da se uci angliskiot od kako so e sega (od 4 odd ucat angliski, uste pred 8-9 godini) a ti velis od 5 odd da se pocnelo..... site za porano toj za pokasno :uvo:

i ne se site deca tolku inteligentni da naucat jazik od gledanje crtani! na poveketo im treba mnooogu ucenje pa baska se crtanite i filmovite

Kajgana Shop

На врв Bottom