Од каде стравот од височини?

Член од
9 септември 2008
Мислења
115
Поени од реакции
13
Како инспирација да ја отворам темава ми беше еден филм од Хичкок. Се работи за еден човек кој ќе успее да се спаси т.е. да не падне од покривот на една зграда (причините како и зошто се нашол таму ќе ги изоставиме). Поентата е дека од тогаш натаму чувствува страв од височини, се додека повторно не се соочи со стравот. Од овој пример јасно се гледа зошто човекот почнал да се плаши од височини. Но мене ме интересираат причините односно зошто некој би се плашел од височини ако нема такво лошо искуство.Тоа е сепак проблем кој ја опфаќа психата. Сакам да слушнам ваши размислувања на оваа тема.
 

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170
Јас се немам соочено со некој таков проблем. Ама страшно ми е страв од високо. Чуствувам голема фобија....не знам од каде:toe:
 

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
Јас се немам соочено со некој таков проблем. Ама страшно ми е страв од високо. Чуствувам голема фобија....не знам од каде:toe:
Исто... чудна работа тоа бе многу се плашам од височина од каде тој страв од височина поима немам, страв ми е од некоја висока зграда 8-9 спрат да се доближам до оградата на терасата и да погледнам надолу.:tapp:
 

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.398
Поени од реакции
1.825
И јас немам никаво лошо искуство со височините, ама се здрвувам кога сум повисоко од 10 метри да речеме.....зашто не знам ни сам.
 

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Ја неам многу страв од височина со оглед на тоа дека живеам во прилично висока зграда,а не значи дека и немам страв од височина.
 

Lorddd

Титула - Лорд
Член од
18 март 2007
Мислења
1.067
Поени од реакции
53
Немам страв од височина, само еднаш ми се има случено, на една повисока зграда се поддадов на тераса и некако ми се заврте свеста. И се исплашив јас да не се појави некој страв од височина и кај мене, пошто сестра ми има, но изгледа момент е било тоа, сега пак сум си во нормала :helou:
 

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Имам искуство со височини и треба контрола и самодоверба да се совлада стравот. Обично фобиите најлесно се лечат со лично соочување со стравот, брзо е и ефтино.
Инаку самиот поглед надоле од некоја висина има некакво магиско влијание како да те влече нешто надоле и обично,зборам за мене највеќе ми било страв да случајно не успеам да се исконтролирам и рипнам.
 
Член од
24 септември 2008
Мислења
450
Поени од реакции
14
Jas imam golema fobija od visocina. Od kade ne znam ama znam deka gubam ramnoteza i svest koga se naogam na nekoj rab i ke poglednam nadole.
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.322
Поени од реакции
7.781
Многу популарна оваа фобија хехе и јас имам незгодно чувство кога стојам на некоја висока зграда или провалија.Мое мислење е(што не значи дека е вистина)сите ние што го имаме овај проблем имаме многу лошо искуство со пад и повреда од голема височина и не се сеќаваме на тоа.Така да природниот аларм што го имаме во нашиот ум не предупредува бегај оттука опасност за да не се повтори истата случка.
 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Од каде... па од желбата да не се залепиме долу и нозете да ни излезат низ глава или главата низ задник... онака вродено чуство инстинкт за самозаштита... инаку ова е барем лесно да се каже, но што е со стравот од непознатото?
 

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Само мало насочување...
На темава не се прашува дали имате или немате фобија од височини, туку што мислете околу причините на самата фобија, односно што е она кое ја предизвикува.
Би ве замолила да се фокусирате на тоа во своите постови.

А, за набројување на фобиите кои евентуално ги имате, може да се послужите со оваа тема: http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=1849735#post1849735
 
Член од
13 ноември 2008
Мислења
18
Поени од реакции
1
I jas imam fobija od visocini, od kade e neznam no sum imala iskustva da se kacuvam po planina i toa epten strmno i nezagradeno i sega se prasuvam kako sum izdrzala..Vo tie momenti na strav obicno se trudam iako e malku tesko no se teram da gi go odvlecam vnimanieto t.e mislite kon drugi nesta i vo nikoj slucaj ne smeam da poglednam nadolu zosto sum sigurna deka bi mozela da se zanesam samo poradi stravot..Neznam da opisam zosto ova se slucuva no najverojatno e poradi toa sto sme svesni za moznata opasnost:vozbud:
 

DDvl

Иден Психијатар
Член од
13 април 2008
Мислења
166
Поени од реакции
2
Што знам ... неам некој страф од височини ама мислам дека, освен тоа што ако се најдеш во некоја ситуација која потоа ке доведе до фобија, може да се "пренесе" на дете од родителите ... или така нешто ...
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Дефиницијата за фобија е „неоснован страв“ така што сериозно не ми е јасно зошто е неосновано да се плашиш од висина. Има реални шанси да паднеш и да си бип мамата. И јас се плашам од височина и сметам дека се плашам зошто треба да се плашам.. .:) Мене ми е неприродно кога ги гледам оние кои немаат таков страв воошто, нали, како се пентарат по карпи
 

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Уф, па постои кај мене страв од височина, но повеќе ми е страв од падот надолу. Значи височината ја сакам, но се плашам од погледот надолу, од падот и под последиците дали ќе можам да се сносам со нив. За другите не би можела да кажам зашто секој различно ја доживува височината.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom