G
Goldie
Гостин
И они се борелеа прапрабабати и прабабати шо праеле во турско сами додека прапрадедоти и прадедоти спиеле со мечки по планините?
под јорган планина
И они се борелеа прапрабабати и прабабати шо праеле во турско сами додека прапрадедоти и прадедоти спиеле со мечки по планините?
не чекај од држава, засади Аспарагус, сигурен извоз... најдоходовно после треватане знам како стојат изгледи со садење на специфични култури, едно време се збораше за бараност за лаванда која убо би успевала на ова поднебје, оригано, јас сакам да си земам некоја садница на таканаречени сибирски лимони за во дворот....
Само во ова држава ништо не е сигурно ни откуп ни пласман ни извоз ни наплата.....
Тоа во порцијата се оние малите зелени стапчиња одма до парчето чаден норвешки лосос и сервирани десно од сосот од диви малини.ја не знам ни да го изговорам тоа а камоли да го садам
pandov izgleda e eden od studentite sto protestiraa zaedno so filip petrovski,milosevski, ivica ferdi, taka da,kukjava ne e od neodamnesnite jadenja gomna po televizii.Токму така, сите вакви проекти им се со цел само да се изрекламираат за да придобијат гласачи а не реално нешто да направат:
Баш тоа што го кажуваш е најголемиот проблем, државата ништо не прави за да го реши проблемот со пласман/извоз на земјоделските производи.
Очи гледо е дека на гурјо суштината не му е битна туку битно му е да се изрекламира.
Ако државата се избори, македонските земјоделски производи да се продаваат на странските пазари, на земјоделците нема да им треба субвенции или вакви слични програми.[DOUBLEPOST=1461950839][/DOUBLEPOST]
Се исплатело јадење гомна по телевизи.
jaс јадам само она шо има родителиТоа во порцијата се оние малите зелени стапчиња одма до парчето чаден норвешки лосос и сервирани десно од сосот од диви малини.
А бе види, и јас цело време сакам да фрлам некоја канта со боја низ центаров или било каде низ државава изградено од страна на СДСМ, но ете нема каде да фрлам, неможам ништо да најдам. Сега ќе следат одговори, но тогаш поубаво се живеело...Стигаат пошто годишно се задолжуваме по 380 милиони евра, односно во последните 7 години задолжени сме за нови 2.667.000.000 евра
http://forum.kajgana.com/threads/Може-ли-Македонија-да-ги-врати-воопшто-кредитите-што-ги-зема.64543/page-110
Ако стварно некому му е гајле за селата, немаше околу седиштето на Дпмне да се барокизираат 4 згради со 1,7 милиони евра, туку тие пари ќе се потрошеа во неколку села за подобрување на условите.
Мора да се плука бидејќи 10 години беа на власт и никако не го подобрија животот во селата, и сега на 1 месец пред избори им текнува проект за селата.
Што не им текна тие 600 милиони евра од Скопје 2014 да ги инвестираат за враќање на животот во селата.
Не можам да прифатам барокизирање на 4 згради да кошта повеќе него рехабилитација на регионален пат Делчево-Голак во должина од 10км и ширина 4,5метри.
4 барони фасади= 1,7 милиони евра
рехабилитација на регионален пад од 10км = 1,3 милиони евра
А бе види, и јас цело време сакам да фрлам некоја канта со боја низ центаров или било каде низ државава изградено од страна на СДСМ, но ете нема каде да фрлам, неможам ништо да најдам. Сега ќе следат одговори, но тогаш поубаво се живеело...
а ти читаш јас што пишувам или онака само по дифолт јадеш говна,остај сега ВМРО,оВА оНА мОНА, ne mora sekoja diskusioja da bide VMRO, SDS ..... јас прв викам дека проектов е манлив али реков е добар како идеја да се растеретат сељаците кој живеат во СК кој што нон стоп се жалат дека новите сељаци им сметаат. Како што спомнав и претходно, многу се јаде бурек дека сите се селеле во СК,ии во конкретниов случај викаат селото не било за младина,па јас само прашав дали таа привилегија дека градот е за младите е само за тие селаните порано што се иселиле или и за некој понов на пример од Мешеишта. На форумов а и во вистинскиот живот го отекоа дека селаните од Мешеишта им го земале лебот на селаните од СК што малку порано се доселие во тогашната палнка на која што денес се горди еден куп сељачишта што живеат во СК.Мала ретроспектива
Откако ВМРО е на власт, средното образование стана задолжително.
Се намали партиципацијата на факултет, се прошири државната квота и едно, да не претерам, 80% од матурантите се запишаа на факултет.
Како највреднуван универзитет општо во Македонија ни е УКИМ.
Некои имаат и дисперзирани, ама настава јок што значи повеќето студенти студираат надвор од својот град или село, инвестираат во себе, се надоградуваат и наместо да се унапредат, да им се овозможи соодветна практична настава (не од типот "ај купи ми бурек"), тој ти вика практично, ај заврши факултет и оди на село да живееш и овци да пасиш.
Кој млади ги очекува да бидат засегнати од проектов, кога сега наеднаш не знае со толку дипломирани што да прави.
И при шанса да си замини надвор од државава, тој ќе го гледа проектот од 6000 евра на Грујо и ќе се пресели на село.
Како што кажаа погоре, проектов ќе се искористи за сите што ќе успеат да најдат дупки во истиот и си направат викендичка.
А, дека некој со завршен, пример земам, правен факултет се врати во село и да молзи крави мало морген.
СДСМ се комунисти така да можеш комотно цела македонија да ја пребојадисваш да покриеш изграденото од комунистите (освен стиропоро и споменици од ламарина и лажен мермер во центаро на Скопје - то не е нивно дело ) инаку се останато - бојадисвај!А бе види, и јас цело време сакам да фрлам некоја канта со боја низ центаров или било каде низ државава изградено од страна на СДСМ, но ете нема каде да фрлам, неможам ништо да најдам. Сега ќе следат одговори, но тогаш поубаво се живеело...