Од град во село, ќе успее ли ова?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.255
Поени од реакции
23.841
Селаните продадоја пошто пото и ниви и стока и се што можеше да се продаде за да станат Скопјани ( по правило тие се најгласни кога се работи за сељачаната. Нешто слично како пушач кој ги откажал цигарите па е бетер станат и од човек што никогаш не пушел) и сега со цел ум очеква некој дека ке се вратат од каде што дошле.
А таман станале градски. Море не пат, не болнци, градинки и училишта, море плата да им дават само за да се вратат и да променат адреса на живеење во лична карта од Скопје во Свирипичино нема ни да размислат на понудата , не пак да се вртат. Ако треба корења ке јадат само Скопјани да бидат.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Селаните продадоја пошто пото и ниви и стока и се што можеше да се продаде за да станат Скопјани ( по правило тие се најгласни кога се работи за сељачаната. Нешто слично како пушач кој ги откажал цигарите па е бетер станат и од човек што никогаш не пушел) и сега со цел ум очеква некој дека ке се вратат од каде што дошле.
А таман станале градски. Море не пат, не болнци, градинки и училишта, море плата да им дават само за да се вратат и да променат адреса на живеење во лична карта од Скопје во Свирипичино нема ни да размислат на понудата , не пак да се вртат. Ако треба корења ке јадат само Скопјани да бидат.
пријателе јас седам на маса со другари чии родители се родени во штип, кратово битола прилеп и вртат муабети од типот сељачиштава се доселија во скопје ни ги зимаат работните места. Хипокризија.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
А како стоиме со проектот од Илинденска ББ. во Шутка?

На темава, ќе си го прашам кога покондурениве ќе се вратат на нива.
Ништо од проектов. Се одлучиле за Идризово. Сепак е Шутка за мали деца :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.255
Поени од реакции
23.841
пријателе јас седам на маса со другари чии родители се родени во штип, кратово битола прилеп и вртат муабети од типот сељачиштава се доселија во скопје ни ги зимаат работните места. Хипокризија.
За другите градови незнам, ама ако од 100 Скопјани најдеш еден оригинал да ми се јавиш. Само што не викаат ке одам кај бабами на село туку во викендицата или вилата. Па уште ако ги прашаш што кур праеле вила во некое село од каде што шутка господ корнер дури тогаш ке стани весело.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Lopatata e sila, lopatata e mok....[DOUBLEPOST=1461943811][/DOUBLEPOST]Politikata *najdobro platen kadar vo drzavata da se lezacite i tie sto ne rabotat nisto* so zabrzano tempo ita kon sudar so ekonomskiot zid. 99% od mladite se so diplomi i cekaat svoe klativratovsko stolce niv nitu sveti petar ne gi vrakja onamu od kade sto trgnale. Aj selani so ke snema gi snema, polecka veke ni majstor nema da moze da se najde. Site sakaat da lezat na nikoj ne mu se raboti.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
битола е менхетн за скопје, кога во битола се слушаа клавири од прозорци на господски куќи а по улици шетаа конзули со наконтени дами по најнова париска мода, во скопје најголем настан беше доаѓање на ѓупци мечкари

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.874
Поени од реакции
36.919
Последното нешто што го читал Николче сигурно било од опусот на Мао :icon_lol:
Сега го чита Мао, ама утре кога ќе почне да го чита Пол Пот и делата на Црвените Кмери ќе биде тешко нас.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Јас сакам да сум сточар или земјоделец.
Интересна работа е, ствараш нешто.
Ама пак не сум будала за џабе по цел ден да одам на нива и ништо да не продадам. Ќе изнасоберам компири, грав, пченка, и, шо ќе им прам ?

Познавам едни што садат само компири, и ваѓаат доста, знајте како ги продаваат ?

По комшии, пријатели, роднини.
По една, две вреќи, по 300 денари, цела година трчаат за да продадад.
Ево последниве два месеца ги даваат 2 за 400, затоа што им имаат останато и немаат што да им прават.

Ништо немат да бидит од оваа глупост.

М

мојќен

Гостин
Алал да му е на тие што ќе најдат дупче во законов и ќе перат пари, тоа е главната цел.А за тоа дека младите ќе ги натераат да се вратат во село да ти работат земјоделие и сточарство, малку морген...Кој млади бе пријателе, секој 2 ќе биди заминат од тука за 5 години.Лично познавам луѓе од 50 години дојдени од село коишто ни на крај памет не му паѓа да се вратат назад.СЕЛАТА СЕ МИНАТО, FACE IT!

S

silmarillion

Гостин
Бегај бе уште читам кај свињата на фб таа една умрена што му коментира на све, ова ќе било добар потег. Си викам ај власт мање више паднала непаднала , ама со ваков телетабис делам воздух бе!?

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Јас сакам да сум сточар или земјоделец.
Интересна работа е, ствараш нешто.
Ама пак не сум будала за џабе по цел ден да одам на нива и ништо да не продадам. Ќе изнасоберам компири, грав, пченка, и, шо ќе им прам ?

Познавам едни што садат само компири, и ваѓаат доста, знајте како ги продаваат ?

По комшии, пријатели, роднини.
По една, две вреќи, по 300 денари, цела година трчаат за да продадад.
Ево последниве два месеца ги даваат 2 за 400, затоа што им имаат останато и немаат што да им прават.

Ништо немат да бидит од оваа глупост.
Токму така, сите вакви проекти им се со цел само да се изрекламираат за да придобијат гласачи а не реално нешто да направат:
Баш тоа што го кажуваш е најголемиот проблем, државата ништо не прави за да го реши проблемот со пласман/извоз на земјоделските производи.
Очи гледо е дека на гурјо суштината не му е битна туку битно му е да се изрекламира.
Ако државата се избори, македонските земјоделски производи да се продаваат на странските пазари, на земјоделците нема да им треба субвенции или вакви слични програми.[DOUBLEPOST=1461950839][/DOUBLEPOST]
Треба сите да го следат примерот од пандов , латас , миленко

Се исплатело јадење гомна по телевизи. :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
битола е менхетн за скопје, кога во битола се слушаа клавири од прозорци на господски куќи а по улици шетаа конзули со наконтени дами по најнова париска мода, во скопје најголем настан беше доаѓање на ѓупци мечкари
Кога ќе видиш дека некој за време турско свирел на клавири и се шетал во најнова париска мода ондак тоа асоцира на пушење курови, савијање и слични демонстрации на потчинување. Пра-прадедо ми и прадедо ми колку што сум запознаен морале со мечки у планина да се дружат и да бегаат од едно место у друго, немале они таква "привилегија" да коваат пички по модни писти што се шетале, али затоа битолчани биле напредни и за време турско па и некоја год. потоа, после тоа Тито ги заебал. Педерчињата сега се преселиле у Скопје.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Овие муабети се вртат веќе 10 години но некако чудесно сите плати редовно стигаат и пензии.. Мора ли секоја мерка што ќе се донесе да се плука?
Мора да се плука, затоа што сите мерки до сега што ги донесоа се популистичи, целта е да се изрекламираат а не суштински да решат некој проблем.[DOUBLEPOST=1461951214][/DOUBLEPOST]
Овие муабети се вртат веќе 10 години но некако чудесно сите плати редовно стигаат и пензии.. Мора ли секоја мерка што ќе се донесе да се плука?
Мора да се плука, затоа што сите мерки до сега што ги донесоа се популистичи, целта е да се изрекламираат а не суштински да решат некој проблем.
А зашто па индустрискиот коноп го ставиле нелегален :toe:
Хрватска и Србија е легален. Се што би можело да биде + за нас МКД е или забрането или строго контролирано до граници на неизводливо :yid:

Дпмне комунистичка партија ли беше :P... Државата ова, државата тоа.
Систем во кој владата 24/7 прави популистички мерки кои само на хартија функционираат а притоа приватниот сектор е оптоварен со разни ограничувања и давачки последиците незнам дали ќе бидат розеви :cautious:
ДПМНЕ стана покомунистичка партија дури и СДСМ во в ремето на 90-тите што беше. Во ДПМНЕ нема ВМРО.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Кога ќе видиш дека некој за време турско свирел на клавири и се шетал во најнова париска мода ондак тоа асоцира на пушење курови, савијање и слични демонстрации на потчинување. Пра-прадедо ми и прадедо ми колку што сум запознаен морале со мечки у планина да се дружат и да бегаат од едно место у друго,
а прапрабабати и прабабати шо праеле во турско сами додека прапрадедоти и прадедоти спиеле со мечки по планините?

Kajgana Shop

На врв Bottom