Односи Русија, Грузија, Украина...

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Хубава тема. Специално за Абхазиjа са по-сложни нештата. Фактически това е независима република, но не е призната от никого. Хубава статиjа има в Уикипедиjа, като на руски и англиjски е наj-богато с`д`ржанието.
А иначе абхазците се пробват, като споменават Косово, макар че повече приличат на Кьурдистан или Северен Кипар...
Иначе наистина там е сложно, а приликата с Косово е, че грузинците немат никаква власт в тази република. А като гледам и абхазците нема да искат автономиjа или нешто подобно...
Колкото до самолетчето... преди година немаше ли нешто подобно сус српски самолет над Косово? Но без стрелба, а само со скрцане на заби от НАТО?
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
23.04.2008
СОВЕТОТ НА ЕВРОПА ЗАГРИЖЕН ПОРАДИ АБХАЗИЈА

Генералниот секретар на Советот на Европа Тери Дејвис изрази загриженост поради одлуката на Русија да почне да соработува со властите во Абхазија заради испорачување на руски државјани од затвор во тој грузиски регион. “И Грузија и Руската Федерација ја ратификуваа Конвенцијата на СЕ за трансфер на осуденици, но таа конвенција не ги отвора вратите на ваков вид аранжмани кои се склучуваат со некои други нивоа на власта, без согласност на Владата на таа земја”, наведува Дејвис во соопштение. Toj додаде дека во овој случај не е барана согласност на грузиската Влада.<SPAN> <SPAN lang=MK>Генералниот секретар на СЕ оцени дека одлуката на Москва е во спротивност со претходните изјави со кои се поддржува територијалниот интегритет на Грузија. Рускиот претседател Владимир Путон вчера му ја објасни на грузискиот колега Михаил Сакашвили суштината на одлуката на Москва да отстапи од режимот на економски санкции кон Абхазија и своите налози на Владата да почне да соработува со властите во Абхазија и Јужна Осетија. Путин истакна дека тие потези на Москва во целост „во правни рамки“ и се исклучиво социјално-економски насочени, што, според него, ги разликува од случајот со Косово.

Telma vesti
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Руската војска денес влезе во Абхазија, а вчера Русија и се закани на Грузија со воена интервенција доколку превземе чекори да си го поврати суверенитетот над Абхазија. Преседанот Косово го направи своето.
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Super ako e tocna versa jas navivam za Rusite
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Super ako e tocna vesta jas navivam za Rusite
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Zoki nemoj taka, gruziskiot narod e napaten, a realno ne videl mnogu dobro od Rusite.

Zhalno e deka Gruzija, isto kako Makedonija, e vo situacija da bide moneta za potkusuruvanje vo odnosite Zapad-Rusija.

Eve sega EU reagira Rusija vednash da se povlekla, a Rusija povtorno se zakanuva. Koga golemite igraat, malite stradaat.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
27
Војна, Војна :vozbud:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.271
Поени од реакции
78.917
Москва /02/05/
Руските власти информираа дека испратиле контингент со воени сили во Абхазија кои би требало да ги спречат можните судири меѓу сепаратистите од Абхазија и Осетија од една страна, со грузиските полициски и воени сили.

Овој чин Тбилиси го оцени како воена агресија врз меѓународно призната држава.

„Руските единици навлегуваат во Грузија под закрила на мировните сили и покрај острото противење на грузиската влада. Се надеваме дека меѓународната заедница, Европската унија и другите земји ќе и се заканат на Москва и ќе ја натераат да отстапи од превземените акции“, изјави грузискиот претседател Михаел Саакашвили.

Да, да ќе им се заканат дека ако не отстапи од превземените акции, ќе прекинат да купуваат енергенси од нив, активирајќи го тајниот проект Перпетум Мобиле 08.


 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Сега излезе на површина дека имало камера на беспилотното летало која всушност снимила како рускиот Миг го оборил леталото. Многу јак клип:

.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Се гледа авион како испалува проектил, но чиј е авионот....?
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Руски е авионот, но читав коментари на американски пилоти дека нешто не е како што треба снимката, нешто околу далечините. Исто така, еден коментар беше дека на таа далечина употребувале митролез наместо ракета- проектил.
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Борби во Јужна Осетија, тројца ранети
Тбилиси /07/08/ 18:00
Борби од големи размери се водат во Јужна Осетија, грузиската побунета република, при што уништено е едно оклопно возило на грузиските сили, а ранети се три лица.

„Во овој момент се водат борби од поголеми размери во близина на селото Авневи, изјави Чота Утиашвили, портпарол на министерството за внатрешни работи на Грузија.

Тој додаде дека борците на Јужна Осетија уништиле оклопен транспортер на грузиските сили и раниле тројца припадници на грузиските мировни сили.

Сепаратистичките власти во Јужна Осетија изјавија дека Грузијците започнале операција од големи размери на нивна територија.

„Голем број грузиски воени единици се движи кон границата на Јужна Осетија“, изјави секретарот на Советот за безбедност на Република Јужна Осетија, Анатолиј Баранкевич, пренесува агенцијата Риа Новости.

Според него, грузиските војници поставиле во областа Гора 27 системи за лансирање на ракети од типот „град“, а долж целата граница со Јужна Осетија е видливо засилено воено дејствување.

Тензиите повторно пораснаа во Јужна Осетија по смртта на шест лица во петокот. Вестите од теренот се и натаму контрадикторни, бидејќи нема независни извори за информирање.

Русија денеска ја обвини Грузија дека „подготвува воена операција“ во Јужна Осетија, нагласувајќи сепак, дека заедно со Тбилиси треба да се бара решение за излез од кризата.

Денеска и грузискиот претседател Михаил Сакашвили апелираше за безусловен прекин на огнот.
 
Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.093
Поени од реакции
163
Cela Gruzija ke se rasparci.Ima uste eden region so ne e tuka spomnat a toa e Adjarija (ili Adjara) sepak Gruziskite sili prisilno vlegoja vo ovaa avtonomna provincija i vospostavija vlast.:tv::tv:.

Ermenija od druga strana e katastrofalna.Samo da kazam za informacija,deka Ermenija gi poddrzuva mnogu Grcite a e mnogu protiv Turcite i Azerite.Turcija od druga strana zaedno so poranesnite YU republiki i Kina i Rusija se del od drzavite so ne priznavaat kako MAKEDONIJA :je::je::je::tv::tv::vozbud::vozbud:.

Taka da uaaa za Grcija a bravo Turcija.Plus Turcija ni pomaga da otklucime mnogu istorski arhivi vo Istanbul okolu nasiot identitet vo Grcija i Makedonskoto malcinstvo (populacija) tamu.Golemo BRAVO za Turcija.:je::je:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom