MajMyH
EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
- Член од
- 11 септември 2011
- Мислења
- 2.630
- Поени од реакции
- 2.256
Слабо е никната, а влага нема сеуште. се надевам деновиве да подврни уште малку. Инаку јас мислам дека и е на срндачот двојник, личи премногу и нема прстен на дршката, а шаторчето и е исто потполно. Инаку расти и по ливади, а најмногу ја има на места каде што се фрла ѓубреАј кога ке начекаш отровен срндач( сончарка ) сликај го и исто сликај и неотровен за да ја видиме разликата од прва рака.
Од сите печурки што ги наброј тука само сончарката ја берам и досега ама нити еднаш немам забележано нити пак знам за некој да знае дека има двојник на неа нити дека има најдено. Имам и книга за печурки каде се сликани сите видови и подвидови што виреат на ова подрачје и таму ама баш никаде не се споменува дека има отровен двојник на сончарката. Искрено за почетници таа е воедно и најлесна за препознавање баш поради нејзината специфична форма и големина, воедно и според мене и најбезбедна. Едноставно неможиш да ја помешаш со никоја друга. Друга работа е што е поприлично вкусна( јас не ја варам во три води , искрено нема ни потреба ама тоа се веќе вкусови) , лесна е да ја најдиш и е поприлично голема така да и со неколку се прави одлична софра. И кога сме кај тоа баш сега е моментот за берење на оваа печурка. Претходната недела имаше обилни врнежи а сега времето е сончево и многу влажно. Така да следната недела( обично по 12 дена од обилните врнежи ако после се стопли) би требало да ја има во голем број. Обично расти во багрем ама ја имам сретнато скоро секаде. Ако ми дозволи слободното време следната недела ке направам една мала прошетка па ако најдам нешто ке сликам и ке постирам.