Acid
Frontman
- Член од
- 22 јануари 2005
- Мислења
- 35.215
- Поени од реакции
- 34.481
Витамините ни се неопходни на сите во текот на целата година. Во лето, кога ни се достапни најразлични видови свежо овошје, во комбинација со избалансирана исхрана не е тешко да се задоволат овие потреби, но во зима свежо овошје има малку. Сепак, тоа не значи дека ги нема – во зима можно е да се најдат лимони, портокали, грејпфрут, калинки, јаболка, киви, боровници, овошје со тврда лушпа. Еве што можат да направат за вашето здравје.
Јаболката, нарекувани и рајско овошје, спаѓаат меѓу најполезните. Особено се корисни црвените јаболка: во нивната лушпа има биофлавоноиди чии антиоксидантни својства шест пат се поголеми отколку кај другите јаболка. Тоа значи дека црвените јаболка значајно го намалуваат процесот на стареење, а со прочистување на крвните садови им помагаат на оние кои страдаат од висок крвен притисок. Секако, треба да се јадат со лушпа, за да се искористат овие нивни својства, па добро е да ги купувате оние помалку прскани и добро да ги измиете.
Боровниците се исто така доста корисни. Поради витаминот А и, меѓу другото, птеростилбен (антиоксидант кој е скоро откриен), боровниците го подобруваат видот, крвните садови, мочните патишта (многу помагаат при воспаление на мочните патишта), помнењето, а најверојатно се ефикасни против некои видови стомачни вируси. Постои можност и да го намалат нивото на лош холестерол во организмот.
Црвениот грејпфрут содржи 25 пати повеќе бетакеротин (провитамин од кој се создава витамин А) отколку жолтиот грејшфрут.
Слично на црвените портокали и црвениот грејпфрут содржи доста ликопен, кои помагаат во борба со тумрот на простатата. Лошо во врска со соковите од јужното овошје е тоа дека нивната киселина им штети на забите, но за тоа има решение – пијте сокови со цевка.
Киви, било која варијација, спаѓа меѓу најздравите овошја. Содржи витамини од B групата, како и витамини А и С, нијацин, белковини, калциум и железо. Кивито е одлично овошје за идните мајки, бидејќи витамините од B групата помагаат за правилен развој на фетусот.
Околу оревите, како и околу останатите овошја со тврда лушпа, имаше многу двоумење, поради високата калоричност.
Точно е дека не треба да се претерува со нивно консумирање – орев или два дневно ќе ви го подобри здравјето, а од таа количина нема да се здебелите – но не треба ни да се бега од него.
Оревите содржат незаситени масни киселини, природен витамин Е и дури 16 состојки кои штитат од кардиоваскуларни болести. Плус, се покажа дека ниското ниво на витамин Е е поврзано со хронична депресивна состојба, а внесувањето витамини по природен пат е секогаш поздраво отколку земање апчиња.
И на крај, кое ви е омилено овошје?
Јаболката, нарекувани и рајско овошје, спаѓаат меѓу најполезните. Особено се корисни црвените јаболка: во нивната лушпа има биофлавоноиди чии антиоксидантни својства шест пат се поголеми отколку кај другите јаболка. Тоа значи дека црвените јаболка значајно го намалуваат процесот на стареење, а со прочистување на крвните садови им помагаат на оние кои страдаат од висок крвен притисок. Секако, треба да се јадат со лушпа, за да се искористат овие нивни својства, па добро е да ги купувате оние помалку прскани и добро да ги измиете.
Боровниците се исто така доста корисни. Поради витаминот А и, меѓу другото, птеростилбен (антиоксидант кој е скоро откриен), боровниците го подобруваат видот, крвните садови, мочните патишта (многу помагаат при воспаление на мочните патишта), помнењето, а најверојатно се ефикасни против некои видови стомачни вируси. Постои можност и да го намалат нивото на лош холестерол во организмот.
Црвениот грејпфрут содржи 25 пати повеќе бетакеротин (провитамин од кој се создава витамин А) отколку жолтиот грејшфрут.
Слично на црвените портокали и црвениот грејпфрут содржи доста ликопен, кои помагаат во борба со тумрот на простатата. Лошо во врска со соковите од јужното овошје е тоа дека нивната киселина им штети на забите, но за тоа има решение – пијте сокови со цевка.
Киви, било која варијација, спаѓа меѓу најздравите овошја. Содржи витамини од B групата, како и витамини А и С, нијацин, белковини, калциум и железо. Кивито е одлично овошје за идните мајки, бидејќи витамините од B групата помагаат за правилен развој на фетусот.
Околу оревите, како и околу останатите овошја со тврда лушпа, имаше многу двоумење, поради високата калоричност.
Точно е дека не треба да се претерува со нивно консумирање – орев или два дневно ќе ви го подобри здравјето, а од таа количина нема да се здебелите – но не треба ни да се бега од него.
Оревите содржат незаситени масни киселини, природен витамин Е и дури 16 состојки кои штитат од кардиоваскуларни болести. Плус, се покажа дека ниското ниво на витамин Е е поврзано со хронична депресивна состојба, а внесувањето витамини по природен пат е секогаш поздраво отколку земање апчиња.
И на крај, кое ви е омилено овошје?