Оваа година нема ваучери за апсолвентите

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Како прво дали ти си се запрашал колку чини цело студирање плаќам 500 евра и + учебници,испити и 300 други чуда.
Како второ ми се падна шанса да земам нешто од оваа држава,што ретко може да се случи
Како трето никој не ги тераше толкави кампањи да прават за образованието воопшто,или се беше додека беа изборите и сега се се заборава е неможи повеќе така дури ќути народот тие ќе си тераат по свое,а тие самите рекоа дека планирале давањето на ваучери да премине во традиција.
Еве пример како можи алабнците да бараат дополнители паралелки кои не беа планирани, и добијаа,значи кој бара добива
А тоа кога ќе се вработиш и тн...е друга приказна (работа кај нас тешко)
Кај нас традиција станува све што се прави по прв пат :) А за вториот пат доколку се случи тоа ти е како што знам, стогодишнина.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Кај нас традиција станува све што се прави по прв пат :) А за вториот пат доколку се случи тоа ти е како што знам, стогодишнина.
Да бе, затоа викам, да имаше оваа година избори, може и стан ќе им купеа. Филмов беше-маркетиншки трик. Слично ко тоа дека не сме во рецесија, па ооп нагло во рецесија. Сега на истата се вадат. Во секој случај, не е фер да се најавува нешто ако не се способни да го исполнат. Сеуште немаат храброст да ги сносат консеквенците и осудувањата од ова неисполнување, па ,,даваат можност за измена на одлуката". Дрн-дрн јариња.

H

HCL

Гостин
Нема напред од таквите како мене да.
Само едно нешто, до сега во историјата на човештвото, технологијата и развитокот никогаш, ама баш никогаш се нема случено некој да заспие со монитор на глава, а редовно се случува да се заспие со книга (доколку чита книги нормално)....така да не ми кажувај дека ви прокуцало магарето до тие ваучери, затоа што доколку си добар студент ќе си завршиш факултет, дипломска мипломска, докторати и триста карики, ќе се вработиш ќе заработуваш пари и ќе си купиш компјутер каков ти душа сака, и нема да ти треба ни ваучер од грујо, ни од бранко ни од али.
Така да, тоа е тоа. Јас незнам, предходните генерации од самиот почеток на универзитетите кај нас, не добивале ваучери за компјутери па ете ги, кои се доктори, професори, научници, таксисти и така натака и така навака со ред.
Не го сваќам фетишот за ваучерите, имаше што имаше, сега нема. Се потрошија.
Шо не штрајкуваш кога ќе станеш у 4 попладне и отидеш у продавница и нема леб?
За дали тие ваучери ќе не направат поголеми информатичари врска нема, се сложувам, употребата ќе биде за глупости. Самата кампања за давање на ваучери е глупост, исто така се сложувам. Но кој кур бе, се што прават политичарите е вложуваат пари на глупости, зошто тогаш да не се борам за некоја глупост од која имам корист? Јасно ми е дека е глупост, да, но сепак, за глупава политика ќе си добијат и глупави барања.

Член од
2 јули 2009
Мислења
134
Поени од реакции
1
тоа точно мене компјутерот нема да ме направи болје студент но се учи многу ако знаеш ама ти изгледа на facebook седиш на студентите им бараат семинарски теми истражувања, кој можеш само на нет да ги најдеш и ти ги бараат испринтани на компјутер нема секој пари за компјутер, глупости се ако не знаеш да ги искористиш ама на некој 200 евра многу значат и ке му помогнат не суди за сите жално е сварно со подржувате глупи кампањи а за младите сами да се снашле ок:pipi:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
треба да биде протест на студенти ...
ако се испостави дека сдсм ќе го искористат протестот за политички поени или пак имаат нешто со сето ова ... да ти се плукнам у протест и у тие мршојадци :toe:

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
Не би требало да е поттикнато од сдсм(што не викам дека не е можно) пошто сите што ги знам беа изнервирани шо ќе нема ваучери, без разлика кој за кого е.

Член од
2 јули 2009
Мислења
134
Поени од реакции
1
дај луге партиски да не се определуваме станува збор за права на студенти не мешајте сегде политика

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Сигурен сум дека ќе има нов ребаланс на буџет,бар за ваучерите.Тие што не можат да си дозволат да си купат компјутер,вака ќе ја задоволат таа потреба.ФАКТ е дека е ова протест на апсолвените затоа што не е фер да не зезнат на ваков начин.Во однос на политизираноста на овај протест,ќе речам дека сигурно некој ќе сака да го прикаже протестот низ таа призма,ама ние студентите не смееме да останеме на недоречено.Се надевам овај протест ќе не охрабри на сите студенти,зошто многу права ни се неисполнети

viva la revolucia:helou:

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
дај луге партиски да не се определуваме станува збор за права на студенти не мешајте сегде политика
Тоа и сакав да кажам.Без разлика дали некој е партиски определен или не, ова си е работа на студентите.Си сакаме ваучери и тоа е тоа.Не ми е гајле кој што поттикнал и дали поттикнал и кој за кого е, желба за протест изразија СИТЕ студенти.

DarkWalker

Think globaly , Act Localy!!!
Член од
4 февруари 2006
Мислења
1.209
Поени од реакции
70
Мореее интересно е шо од крекачиве ниеден не е апсолвент.
Па добро бе јариња вас нема ли да ви дојде убаво 300 евра помош за да си купите машиниште? Место да не подржите вие гомна јадете.
Точно така , не е оправдување економската криза , ние плакаме партиципација дупло повисока од ваучерите , и тоа годишно , значи за нас нема криза , а за нив има , и како што кажа Дено , најинтересно е од овие овдека сите што крекаат дали 3-4 сме апсолвенти.

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Точно така , не е оправдување економската криза , ние плакаме партиципација дупло повисока од ваучерите , и тоа годишно , значи за нас нема криза , а за нив има , и како што кажа Дено , најинтересно е од овие овдека сите што крекаат дали 3-4 сме апсолвенти.

јас сум апсолвент и искрено не ми е сеедно ако не ми дадат ваучер,кога претходно 2 пати дадоа.Јак муабет рецессија било,па ваучерите и не се некои пари,плус е тоа профитабилно трошење на народните пари.Се инвестира во образование.Сигурен сум дека протестите ќе дадат позитивен ефект за нас и за идните апсолвенти.

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
Економската криза не е оправдување.Ќе беше оправдување да се кратеше на се.Значи и на мостови, и на споменици, и во здравство, и во целото образование...Ама јас еве сега првпат гледам со ваучериве на некого нешто да се ускрати.Баш ваучерите ќе не спасат од економска криза?Баш тие се најголем трошок?Да се идеше на повеќе работи може и ќе сфатев, ама вака...:toe:
Мислам дека скоро сите студенти ја чекаа четврта само за тие ваучери.

едит:
HalfGrown_IDIOT мислам дека за идните апсолвенти нема нешто да се постигне.Ако успееме нешто за нас супер.Идната година мислам пак вака ќе напраат и пак ќе си идат на протести апсолвентите.

Член од
6 март 2008
Мислења
1.645
Поени од реакции
424
Партиски не е ова, треба сите да излеземе ама што помасовно, не 100 студенти да дојдат! Од друга страна економска криза my ass шо не кратат од друго бе?!?! Од 4 години партиципација што плаќаме едно нешто не видовме, успут условите на факултетите сите ги знаеме какви се. Барем ова да го добиеме. Се гледаме на протестот.

Kajgana Shop

На врв Bottom