Слажем се потпуно са духом твог поста. Не слажем се само са оном причом да ли је неко претопен или не, јер свако је у суштини оно што мисли и осећа да јесте. То ми личи на причање о томе каква је чија мајка. Наравно, први услов за све мора бити потпуна слобода декларисања, без страха. Такође, факти само могу бити факти, а рекла-казала је нешто сасвим супротно. Проблем је у интерпретацији тих факата, или истицања само једних а сакривања других, што је омиљени спорт на Балкану. Постоји историја и "историја". Најгоре је кад неко крене да исправља "историјске неправде" силом. Онда 100% знам да ће бити зло.dragan_ns напиша:па,еве да ти кажам,
не по секоја цена,пријатели,и не какви били.А...така је ни требаат пријатели.Вие бугарите веће на некој начини ни помагате,со деленјето на пасоши.Јас овде во Србија за време на бомбардиранјето на нато не ми даваја пасош,па од мојата улица во Нови-Сад,сите си ги склонија децата, само јас сосе две деца мали се криевне по подруми и разни трауми преживувавме*/ту..да се непонови/
Тогаш би зел било чији пасош,само глава да спасам. Што повеће читам теми на форумоф,се пооштри,и повулгарни зборови најдувам.
Тоа не е добро,можи да некој има јака потреба да каже,па нека каже.Па до толку се отишло еден /булг./Македонија треба да биди друга бугарска држава.Бујна машта има овај братко. Или Катја се обидуват да прогласи нова нација во пирин Омовци ,само да сакрие дека она Катија е претопена Македонка, бучкуруш-бугарка.
Јас би предложил околу историјата,да многу не чачкаме, оти многу факти се засноваат на рекла-казала,Напишала,препишала.Оти овде имаме дебели докази за многу работи,Родителите,дедовците и бабите,се уште се живи,повалидни докази,здравје. Дали можеме за економијата,евро-интеграции,и слично, а увек ће има и оније кои ће влечат назат.
Бугарија и Македонија две добрососедски држави
Би ли кажал ви кои населени места си живеjaл..може да наjдеме општи познати ?Carot na Pirinot напиша:Ami sum zhiveel dosta vreme vo razni katchinja na Pirinska Makedonija
Heheheh, pa ako navistina si ziveel vo Pirinsko ke znaeshe deka IMA znache- nie dali se "omovci" ili ne se!!Carot na Pirinot напиша:Ami sum zhiveel dosta vreme vo razni katchinja na Pirinska Makedonija. Taka shto shansata ti e mala. A pa ako si otamu kazhi si Makar od imeto shto si go zel da si mislam deka si si Shop i toa od Pernishko....
Pa neli sum i car na Pirinot - se razbira deka znam. :je:
A i ne lazham, pa duri i da resham da go pravam podobro kako Cigan da lazham odkolku kako Bugar Ama ne mi e vo karakterot - sepak ne sum zhiveel vo Bugarija - vo Pirinska Makedonija sum pozhiveel.
I shto ako tie shto baraat da uchat jazik se "Omovci"? Zarem za niv nema prava, tie se gra|ani od vtor red, ili mozhe voopshto da ne se gragjani? Shto ti e tebe gajle koj i zoshto saka da uchi - ima li takvi treba da im se dade ona shto im pripagja spored megjunarodnite zakoni. Pa i ti na forumov uchish makedonski ili ushte ne si zabelezhal?:kajg:
Eve ti predlog:
1, Bidete pristojni i priznajte ja vistinata - ima kaj vas makedonsko malcinstvo.
2. Dajte im gi pravat spored megjunarodnite propisi (partii, organizacii, jazik i istorija, radio i televiziski emisii i t.n.)
Sitni raboti ama nemate hranbrost da gi napravite.
Eve ne se krijam jas. Sum bil vo site gradovi, sum zhiveel vo Blagoevgrad i Sandanski.katja напиша:Би ли кажал ви кои населени места си живеjaл..може да наjдеме општи познати ?
Pa li be ti? Ova 11 rabotniot broj ti e ili shto?11 напиша:Heheheh, pa ako navistina si ziveel vo Pirinsko ke znaeshe deka IMA znache- nie dali se "omovci" ili ne se!!
Jasen si ni!
krakra напиша:ти не си видел и жив човек од Пиринско, иначе ке знаеше многу добре дека мегу Петрич и Силистра разлика нема,
Ehe se gleda deka ti ne si bil vo nieden od ovie gradovi ili barem vo Petrich.
Sinisa напиша:Слажем се потпуно са духом твог поста. Не слажем се само са оном причом да ли је неко претопен или не, јер свако је у суштини оно што мисли и осећа да јесте. То ми личи на причање о томе каква је чија мајка. Наравно, први услов за све мора бити потпуна слобода декларисања, без страха.
Здраво Синиша-драго ми е што можам да ти објаснам пар ствари,можда поинаку си протумачил она што го напишав.
Велиш *Наравно први услов за све мора да биде потполна слобода
за декларисанје без стрв.-Е па види,не така давно,во Македонија
во ''бугарското'' ће те прашал бугарин што си .-одговор ако биди Македонец, -каков македонец мамката мрсна?-балгарин
Па во ''српското''-Шта си -Македонец,-Де постои Македонија -јужно
србијанец. Е...било едно време, незнаеш кој те прашуват дали србин или бугарин-па ако му згрешиш на бугаров, стапот па удри. и обратно. каде тука слобода без страв? Па во следните времиња
во пиринска Македонија-можиш да се изјасниш Македонец, али
ги губиш сите граћански права /запослување,школување,и др./
-каде тука слобода без страв? па ће се пишиш,бугар и 5 ће речиш.
Нормално и твоите поколениа, те следат,-претопуванје е најблага реч.И наталитетот на едно малцинство за кратко време паћа од 230000,на 5000, или по најново 3000.Арно ама,и тие три хилјади на Катја-и сметаат, па се обидува да направи ново малцинство,велит негде-Во пиринска македонија нема македонци него само 3000омовци.ај сега види.Ај тогаш било такво времето. Замисли во
србија да ја избришат партијата на војвођански мађари,само што на пример Андраш Агоштон изјавил дека се тие угрожени,или сл.и тој што не изјавил...Али не зел оружје,него демократски си бараат повеће права.А-Катја се уплашила да не ја отцепат пиринска Македонија. И не само ката,него државата,па нема регистрација,и покрај сите обећавања во Стразбург.Да не зборуваме и на што се изложени тие омовци после тоа.Кајма тука слобода без страв. Али добро се надеваме дека и овие времиња поминуваат,Европа е на праг,добрососедски односи мораат да јакнат,па кој ће преживее ће раскажува.Еве ти уште еден пример. Пошто ти ја обожаваш нашата Македонија,ће те пишиме Македонец-и пасош ће ти дајме,/али вредит колку и твојот пасош/
А ме праша за црквата Македонска, турени се темелите овде во Ветерник,али кога отиде затвор Зоран Вранешкоски:pop: ,сите медии во Србија дигнаа галама,''српски владика во македонија е затворен''
се одустана од понатамошни работи.Али ће се поправат и тие односи. Бог е горе,али на земјава има лоша администрација./негде на БГ-форум прочитав дека бог бил Балгарин/:ne:
Па Белград стварно е на прво место,али со Нови-Сад,стварно не си го можит.
dragan_ns напиша:Знам ја то, ама мислим да је време страха ипак иза нас, бар се надам. Бугарска ће брзо у ЕУ. (Дури и националисти у Бугарској су за улазак у ЕУ, тако да нема проблема с тим.) Већи проблем чини ми се да је асимилација. Ти знаш да је и у Србији присутна тиха асимилација која је доста успешна јер су Македонци и Срби много сличнији него рецимо Срби и Мађари. Има на форуму једна тема о томе. Добро је да сад постоје удружења Македонаца у Србији. Наталитет свих етничких група у Србији (осим Албанаца) је у опадању, поготову у Војводини, сигуран сам да знаш и то. То је још један проблем. У Србији има и бугарска мањина, највише у Цариброд и Босилеград. Имам пар личних пријатеља из тих крајева. Можда је апсурдно, али је истина - после свих ових ратова једино је Србија остала истински мултиетничко друштво. Ако ништа друго, бар на то сам поносан.Sinisa напиша:Здраво Синиша-драго ми е што можам да ти објаснам пар ствари,можда поинаку си протумачил она што го напишав.
Велиш *Наравно први услов за све мора да биде потполна слобода
за декларисанје без стрв.-Е па види,не така давно,во Македонија
во ''бугарското'' ће те прашал бугарин што си .-одговор ако биди Македонец, -каков македонец мамката мрсна?-балгарин
Па во ''српското''-Шта си -Македонец,-Де постои Македонија -јужно
србијанец. Е...било едно време, незнаеш кој те прашуват дали србин или бугарин-па ако му згрешиш на бугаров, стапот па удри. и обратно. каде тука слобода без страв? Па во следните времиња
во пиринска Македонија-можиш да се изјасниш Македонец, али
ги губиш сите граћански права /запослување,школување,и др./
-каде тука слобода без страв? па ће се пишиш,бугар и 5 ће речиш.
Нормално и твоите поколениа, те следат,-претопуванје е најблага реч.И наталитетот на едно малцинство за кратко време паћа од 230000,на 5000, или по најново 3000.Арно ама,и тие три хилјади на Катја-и сметаат, па се обидува да направи ново малцинство,велит негде-Во пиринска македонија нема македонци него само 3000омовци.ај сега види.Ај тогаш било такво времето. Замисли во
србија да ја избришат партијата на војвођански мађари,само што на пример Андраш Агоштон изјавил дека се тие угрожени,или сл.и тој што не изјавил...Али не зел оружје,него демократски си бараат повеће права.А-Катја се уплашила да не ја отцепат пиринска Македонија. И не само ката,него државата,па нема регистрација,и покрај сите обећавања во Стразбург.Да не зборуваме и на што се изложени тие омовци после тоа.Кајма тука слобода без страв. Али добро се надеваме дека и овие времиња поминуваат,Европа е на праг,добрососедски односи мораат да јакнат,па кој ће преживее ће раскажува.Еве ти уште еден пример. Пошто ти ја обожаваш нашата Македонија,ће те пишиме Македонец-и пасош ће ти дајме,/али вредит колку и твојот пасош/
А ме праша за црквата Македонска, турени се темелите овде во Ветерник,али кога отиде затвор Зоран Вранешкоски:pop: ,сите медии во Србија дигнаа галама,''српски владика во македонија е затворен''
се одустана од понатамошни работи.Али ће се поправат и тие односи. Бог е горе,али на земјава има лоша администрација./негде на БГ-форум прочитав дека бог бил Балгарин/:ne:
Па Белград стварно е на прво место,али со Нови-Сад,стварно не си го можит.
А македонски пасош био бих поносан да имам Можда га једном стварно и добијем.
И ја сам сигуран да ће Србија, Македонија, Бугарска и остале суседне земље бити одлични суседи пре или касније. Али бар ми који смо толико блиски требало би да спустимо мало лопту. Нажалост, има људи свуда на Балкану који се просто утркују ко ће бити бољи слуга тамо неким далеким земљама, уместо да прво реше проблеме са својим комшијама и браћом. То је историјско проклетство Балкана. Мала бара, пуно крокодила. Волимо да се бусамо у груди, а у суштини фали нам самопоуздања да сами преузмемо одговорност.
Ај поздрав свима и Македонцима и Бугарима.
Значи може и да сме били с'граждани по нјакое време. А като беше в Благоевград, с колко омовци-родоост'пници се запозна, с 2 или с 5 ?Carot na Pirinot напиша:Eve ne se krijam jas. Sum bil vo site gradovi, sum zhiveel vo Blagoevgrad i Sandanski.
Па кога не познаваш нешто зошто зборувашkatja напиша:Значи може и да сме били с'граждани по нјакое време. А като беше в Благоевград, с колко омовци-родоост'пници се запозна, с 2 или с 5 ?
Аз с'м родена благоевградчанка, ама за с'жаление не познавам лично нито един от тези видни борци за човешки права ))
Гарфиелд, не праќај ги во БАН, прати ги во МАНУ нешто да научат, греота сеGarfield напиша:Чувашлар, колку за твоја информација идеш на бан, инаку, да во право си, делумно, нема никаква разлика бидејќи сте сите македонци, со мали исклучоци како тебе, коњољубен створе.