Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин јазик

• Креатор на темата Anonymous
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
dragan_ns напиша:
Не знам-подсетиме,за некој гест,кој би можел да потекне од Македонија.Пријатели мораме да имаме.
па македонските власти е краjно време да почнат да почитуват конвенциjaта за военните гробишта, сами са ja подпишали, ама за бугарските военни гробишта не ja спазват..од 400 гробишта сега официален статут има само тоа во Цапари
за српски, френски, дури и германски гробишта нема проблем, а за бугарски има

dragan_ns

JORDAN PIPERKATA
Член од
16 јануари 2006
Мислења
41
Поени од реакции
1
quote=komunist]Reshenieto si e vashe. Ne e nasha rabota da podsekjame! Zasega ne gledam nachin da najdete vistinski prijateli.........
па,еве да ти кажам,
не по секоја цена,пријатели,и не какви били.А...така је ни требаат пријатели.Вие бугарите веће на некој начини ни помагате,со деленјето на пасоши.Јас овде во Србија за време на бомбардиранјето на нато не ми даваја пасош,па од мојата улица во Нови-Сад,сите си ги склонија децата, само јас сосе две деца мали се криевне по подруми и разни трауми преживувавме*/ту..да се непонови/
Тогаш би зел било чији пасош,само глава да спасам. Што повеће читам теми на форумоф,се пооштри,и повулгарни зборови најдувам.
Тоа не е добро,можи да некој има јака потреба да каже,па нека каже.Па до толку се отишло еден /булг./Македонија треба да биди друга бугарска држава.Бујна машта има овај братко. Или Катја се обидуват да прогласи нова нација во пирин Омовци ,само да сакрие дека она Катија е претопена Македонка, бучкуруш-бугарка.
Јас би предложил околу историјата,да многу не чачкаме, оти многу факти се засноваат на рекла-казала,Напишала,препишала.Оти овде имаме дебели докази за многу работи,Родителите,дедовците и бабите,се уште се живи,повалидни докази,здравје. Дали можеме за економијата,евро-интеграции,и слично, а увек ће има и оније кои ће влечат назат.
Бугарија и Македонија две добрососедски држави

dragan_ns

JORDAN PIPERKATA
Член од
16 јануари 2006
Мислења
41
Поени од реакции
1
krakra напиша:
па македонските власти е краjно време да почнат да почитуват конвенциjaта за военните гробишта, сами са ja подпишали, ама за бугарските военни гробишта не ja спазват..од 400 гробишта сега официален статут има само тоа во Цапари
Се слагам има пропусти од властите на двете држави Колку сум чул бугарските власти стално обећаваат во Страѕбург да ће решат со регистрацијата на Омо Илинден,па ништо сиве овије години. Не би сигурно било узалудно,во тој случај и власта во Македонија би покажала разбиранје и со бугарските гробишта/ова не ми е познато, али верувам да е така.И добра шанса да се покаже на тој план.
Не сум бил во бугарска,али страшно ме занимат за ова време -време демократија,далиМакедонското малцинство е ускратено за некои човечки права Дали имаш некој Благојевградски форум,можда би дознал повеће.

Член од
31 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
1
krakra напиша:
[FONT=&quot]Gledam kako papagal gi povtoruva{ glupostite na idiotov B. Dimitrov deka Makedonija gi unii{tuvala bugarskite grobi{ta. Mnogu ke vi be{e milo da be{e istina znam – ke mo`evte da gi plukate tie mi ti lo{i makedon~i{ta (a umrenite koj gi ebe). Ama isto~en kandidat brate problemot ako ne znae{ e deka Bugarija treba da se pogri`i za niv, ama ne saka. Si gi videl Francuskite grobi{ta vo Skopje, ili Angliskite – veruvam koga ke gi vidi{ ke posaka{ samiot odma da legne{ vo niv. Ama za niv ne se gri`i makedonskata vlada tuku francuskata i angliskata ambasada. Koj vi e kriv {to pet pari za svoite zaginati ne davate? Pa i bez sram ste – kade zaginale ovde kako okupatori borejki se protiv na{ata zemja, tamu pa i ne vie tuku nie da sme se gri`ele za niv. A da znae{ deka ne se uni{teni va{ite grobi{ta - ednoto se nao|a vo studentskiot dom Stiv Naumov vo Skopje, vo Katanga, to~no do angliskite grobi{ta ama blagodarenie na gri`ite {to ste gi polo`ile za niv celite se propadnati i obrasnati ta e i te{ko da gi vidi{.[/FONT]
[FONT=&quot]Kako mo`ete da se gordeete u{te so nacija i dr`ava koja odvojuva za svoite ubieni vojnici pomalku vnimanie otkolku za pcovisanite ku~iwa po sofijskite ulici? I aj gordejte si se, nikoj ne vi brani, ama ne ni gi prefrlajte va{ite grevovi na nas i ne terajte ne nie da se gordeeme so ne{to takvo.[/FONT]

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
dragan_ns напиша:
Се слагам има пропусти од властите на двете држави Колку сум чул бугарските власти стално обећаваат во Страѕбург да ће решат со регистрацијата на Омо Илинден,па ништо сиве овије години. Не би сигурно било узалудно,во тој случај и власта во Македонија би покажала разбиранје и со бугарските гробишта/ова не ми е познато, али верувам да е така.И добра шанса да се покаже на тој план.
Не сум бил во бугарска,али страшно ме занимат за ова време -време демократија,далиМакедонското малцинство е ускратено за некои човечки права Дали имаш некој Благојевградски форум,можда би дознал повеће.
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=blagoevgrad
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=bansko
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=sandanski

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
Carot na Pirinot напиша:
[FONT=&quot]Gledam kako papagal gi povtoruva{ glupostite na idiotov B. Dimitrov deka Makedonija gi unii{tuvala bugarskite grobi{ta. Mnogu ke vi be{e milo da be{e istina znam – ke mo`evte da gi plukate tie mi ti lo{i makedon~i{ta (a umrenite koj gi ebe). Ama isto~en kandidat brate problemot ako ne znae{ e deka Bugarija treba da se pogri`i za niv, ama ne saka. Si gi videl Francuskite grobi{ta vo Skopje, ili Angliskite – veruvam koga ke gi vidi{ ke posaka{ samiot odma da legne{ vo niv. Ama za niv ne se gri`i makedonskata vlada tuku francuskata i angliskata ambasada. Koj vi e kriv {to pet pari za svoite zaginati ne davate? Pa i bez sram ste – kade zaginale ovde kako okupatori borejki se protiv na{ata zemja, tamu pa i ne vie tuku nie da sme se gri`ele za niv. A da znae{ deka ne se uni{teni va{ite grobi{ta - ednoto se nao|a vo studentskiot dom Stiv Naumov vo Skopje, vo Katanga, to~no do angliskite grobi{ta ama blagodarenie na gri`ite {to ste gi polo`ile za niv celite se propadnati i obrasnati ta e i te{ko da gi vidi{.[/FONT]
[FONT=&quot]Kako mo`ete da se gordeete u{te so nacija i dr`ava koja odvojuva za svoite ubieni vojnici pomalku vnimanie otkolku za pcovisanite ku~iwa po sofijskite ulici? I aj gordejte si se, nikoj ne vi brani, ama ne ni gi prefrlajte va{ite grevovi na nas i ne terajte ne nie da se gordeeme so ne{to takvo.[/FONT]
Не си разбрал бе човек, jaсно е дека секoja држава си плакьа сама за своите гробишта на туга териториja, Бугариja е готова да си плати, има готови проекти за реставрациja на уништени гробишта, ама нема дозвола од македонските власти. За да добие едно гробиште стутут на военно, требе решение од властите на соответната држава.

Член од
31 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
1
krakra напиша:
Не си разбрал бе човек, jaсно е дека секoja држава си плакьа сама за своите гробишта на туга териториja, Бугариja е готова да си плати, има готови проекти за реставрациja на уништени гробишта, ама нема дозвола од македонските власти. За да добие едно гробиште стутут на военно, требе решение од властите на соответната држава.
Pred nekoj mesec ako ne se lazham rakovoditelite na dvete drzhavi izjavija deka se dogovorile po toa prashanje. Inaku i jas smetam deka sekoe grobishte treba da se podrzhuva sepak lugje se toa, sramota e. Samo priznaj i ti deka Bugarija se seti odvaj koga lani se krena vreva i stana opshtestven problem. Veruvam deka da se zagrizheshe porano ovoj problem odamna ke beshe reshen. Ne ti go velam sega toa za da te provociram, sramota e shto balkanskite vladi ne se grizhat ni za zhivi ni za umreni.

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
Carot na Pirinot напиша:
Pred nekoj mesec ako ne se lazham rakovoditelite na dvete drzhavi izjavija deka se dogovorile po toa prashanje. Inaku i jas smetam deka sekoe grobishte treba da se podrzhuva sepak lugje se toa, sramota e. Samo priznaj i ti deka Bugarija se seti odvaj koga lani se krena vreva i stana opshtestven problem. Veruvam deka da se zagrizheshe porano ovoj problem odamna ke beshe reshen. Ne ti go velam sega toa za da te provociram, sramota e shto balkanskite vladi ne se grizhat ni za zhivi ni za umreni.
Македонската држава долго време бавеше тоа прашанье, бугарската држава го е поставила наj-малко преди 10 години, не се е сетила лани..за 10 години само едно разрешено гробиште, сега веке ке има и второ, до Струмица

Член од
31 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
1
krakra напиша:
Македонската држава долго време бавеше тоа прашанье, бугарската држава го е поставила наj-малко преди 10 години, не се е сетила лани..за 10 години само едно разрешено гробиште, сега веке ке има и второ, до Струмица
Eh vo toa e i problemot, shto go e postavila, a treba da go postavuva stalno dodeka da se reshi. Ama taka pravat politicharite ednash ke kazhat neshto pa ke si izmijat racete i ke zaboravat dodeka nekoj ne digne galama.
Abe mani gi niv, politichari se...
Tuku druga e temata nie neshto ja zabegavme, arni srekja shto bash sega administratorite ne gledat:icon_lol:
Vo vrska so temata:
Kako Car na Pirinot od imeto na celokupniot moj narod tamu go postavuvam najoficijalno baraweto da se vovede izuchuvawe na makedonski jazik vo Pirinska Makeodnija i vo Bugarija. Na katja jas lichno ke i go predavam zaedno so predmetot Vistinska istorija:icon_lol:

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
Carot na Pirinot напиша:
Kako Car na Pirinot od imeto na celokupniot moj narod tamu go postavuvam najoficijalno baraweto da se vovede izuchuvawe na makedonski jazik vo Pirinska Makeodnija i vo Bugarija. [/B]Na katja jas lichno ke i go predavam zaedno so predmetot Vistinska istorija
Царот на Пиринот, а ти видел ли се некогаш живи луге од Пиринско..аку си видел требе да знаеш дека мераклиите да учат овоj jазик са много малко и по-точно кажано на никоj не му пука за официалниот македонски jaзик, нема интерес така да се каже..зошто требе да се учи ?)))
А предметот вистинска историja се учи од краj време.

Член од
31 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
1
krakra напиша:
Царот на Пиринот, а ти видел ли се некогаш живи луге од Пиринско..аку си видел требе да знаеш дека мераклиите да учат овоj jазик са много малко и по-точно кажано на никоj не му пука за официалниот македонски jaзик, нема интерес така да се каже..зошто требе да се учи ?)))
Sum videl baja povekje od tebe i da nekoi od niv navistina sakaat:icon_lol:

Член од
31 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
1
krakra напиша:
A vistinska istorija ... vo Bugarija?!
Da ne mislish na Vistinska histerija:icon_lol:

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
Carot na Pirinot напиша:
Sum videl baja povekje od tebe i da nekoi od niv navistina sakaat:icon_lol:
лажеш, царот, лажеш како циганин..откаде знаеш jaс колку сум видел..а аку сум оттам ? омовците може и да сакаат

Член од
31 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
1
krakra напиша:
лажеш, царот, лажеш како циганин..откаде знаеш jaс колку сум видел..а аку сум оттам ? омовците може и да сакаат
Ami sum zhiveel dosta vreme vo razni katchinja na Pirinska Makedonija. Taka shto shansata ti e mala. A pa ako si otamu kazhi si:icon_lol: Makar od imeto shto si go zel da si mislam deka si si Shop i toa od Pernishko....
Pa neli sum i car na Pirinot - se razbira deka znam. :je:
A i ne lazham, pa duri i da resham da go pravam podobro kako Cigan da lazham odkolku kako Bugar:icon_lol: Ama ne mi e vo karakterot - sepak ne sum zhiveel vo Bugarija - vo Pirinska Makedonija sum pozhiveel.
I shto ako tie shto baraat da uchat jazik se "Omovci"? Zarem za niv nema prava, tie se gra|ani od vtor red, ili mozhe voopshto da ne se gragjani? Shto ti e tebe gajle koj i zoshto saka da uchi - ima li takvi treba da im se dade ona shto im pripagja spored megjunarodnite zakoni. Pa i ti na forumov uchish makedonski ili ushte ne si zabelezhal?:kajg:
Eve ti predlog:
1, Bidete pristojni i priznajte ja vistinata - ima kaj vas makedonsko malcinstvo.
2. Dajte im gi pravat spored megjunarodnite propisi (partii, organizacii, jazik i istorija, radio i televiziski emisii i t.n.)
Sitni raboti ama nemate hranbrost da gi napravite.

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
Carot na Pirinot напиша:
Ami sum zhiveel dosta vreme vo razni katchinja na Pirinska Makedonija. Taka shto shansata ti e mala.
ти не си видел и жив човек од Пиринско, иначе ке знаеше многу добре дека мегу Петрич и Силистра разлика нема, и на никоj не му пука за македонски jaзик и слично глупости :))) омовците за смешници са подсмев и презрение

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom