Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин јазик

• Креатор на темата Anonymous
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Викторгг напиша:
Дечко, што се чаталиш??? Јас немам аргументи ни факти и немам потреба да ги имам. Со самото тоа што ти се осеќаш како бугар а јас како Македонец, се` е кажано.... :tapp:
И немој ти мене вакви икони да ми стааш за да не се налутам... мочко еден бугарски...
Decko, so 5 godini sum pogolem ot tebe. Kato nemash argumenti, zosto voopshte pisuvas vo ovoj forum, a? Ajde obratno na temava, ce brisalkata na Strumiks e mnogu golema :tapp: :tapp: :tapp:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Dimo BG напиша:
Decko, so 5 godini sum pogolem ot tebe. Kato nemash argumenti, zosto voopshte pisuvas vo ovoj forum, a? Ajde obratno na temava, ce brisalkata na Strumiks e mnogu golema :tapp: :tapp: :tapp:
Гумата за бришење на струмикс те толерира доволно долго. А тоа што си 5 години постар од мене, само значи дека си поглуп од мене, и секако 5 пати понесреќен што си се родил како бугар. Јас пишувам на овој форум затоа што така сакам. А ти пишуваш на овој форум затоа што ти е платено да го правиш тоа, или затоа што си 10 пати поглуп од мене. Да имаш грам мозок во тоа црпката на рамења што ја викаш глава ќе знаеше дека немаш работа да акаш по туѓи земји да продаваш политичка пропаганда. Мене не ме гледаш во бугарија да мелам дека бугарите се вештачка творба и на нејзините жители им е испран мозокот дека имаат свој национален идентитет, што несомнено е вистина, за разлика од сите твои срања кажани тука. А ако сакаш факти? Дојди да пробаш од мојов “непостоечки“ да видиш дали е македонски или шупачки (бугарски де добро, незнам како се викате точно). И дојди во Охрид, да видиш кого ќе го тепаат затоа што е бугар. А јас ќе дојдам во Ќустендил или Јане Сандански, па да видиме дали некој ќе дигне рака на мене. Ти реков не се чатали... не ти оди во прилог, ќе го изгубиш работното место.... Плата од каде после?

Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
Викторгг напиша:
.. А јас ќе дојдам во Ќустендил или Јане Сандански, па да видиме дали некој ќе дигне рака на мене. Ти реков не се чатали... не ти оди во прилог, ќе го изгубиш работното место.... Плата од каде после?
да, ама ти не си бил ни в Сандански, ни в Кјустендил. Верно е, че никој нема да те тепа, ако кажеш че си македонец.
Ама ако кажеш на тија от Сандански, че не са б'лгари, а македонци като тебе, може и да те тепат, а нај-малко ште ти кажат че си еничар или отроден б'лгарин.

пробвај, ако имаш п'т к'м Петрич, Сандански или Благоевград, јасно е че не си ст'пвал там.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Гагаузов напиша:
да, ама ти не си бил ни в Сандански, ни в Кјустендил. Верно е, че никој нема да те тепа, ако кажеш че си македонец.
Ама ако кажеш на тија от Сандански, че не са б'лгари, а македонци като тебе, може и да те тепат, а нај-малко ште ти кажат че си еничар или отроден б'лгарин.

пробвај, ако имаш п'т к'м Петрич, Сандански или Благоевград, јасно е че не си ст'пвал там.
Гагаузов, абе оти јас сум бил и во Петрич, и Сандански, и цел Пирин, и роднини таму имам па не се чувствуваат поразлично од мене, а јас не сум Б`лгарин? А?
Или некој доволно долго тероризира, па страв им е на луѓето да кажат? јас велам дека е така!
Апел до сите посетители од Бугарија: Не злоупотребувајте вашето членство на форумот за да создавате нервоза! Досега толерирав со опомени, ама ќе почнам и со банови!
Вратете се на темата и дискутирајте културно! Ако уште еднаш видам некој да почне да ме негира мене и тие како мене, ојдовте сите, разбрано?
Гагаузов, последна опомена, Димо_БГ, со тоа по сите други теми расчистивме, па затоа ќе ја употребам онаа вашата „не трси под вола теле”!
Па имате уште милион потфориуми, само за да провоцирате ли сте дојдени?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Гагаузов напиша:

Концизно... ако ти имаш гс да ми кажеш дека јас сум Бугар... верувај јас имам повеќе и гс и муда да ти ја кажам вистината дека ти си Македонец со загаден ум.

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Гагаузов напиша:
Като имаха регистрација през 1999 г, на локалните избори за тех имаше около 800 гласа. Това македонските медии го не са с'обштили никога и затова много хора като тебе се заблужават, че са повече.
Та ако успејат да се регистрират, като спазват законите, да не станат по малко от 800..
Македонците во Албанија немаа ниту 800 гласа на претходните избори, а знаеш која партија има градоначалник во Мала Преспа сега?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
606 напиша:
Македонците во Албанија немаа ниту 800 гласа на претходните избори, а знаеш која партија има градоначалник во Мала Преспа сега?
Благодарение на този форум знаем. Но да не забравјаме, че Албанија и Б'лгарија са две с'всем различни д'ржави. Спирам дотук, за да не ме обвините в провокации (отново). Ако нјакој д'ржи да разбере моето мнение по този в'прос, нека ми пише преку ПП, ште му објаснја по-обстојно.

Птичји Грип

Без влакна на јазикот!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
770
Поени од реакции
9
Гагаузов напиша:
В Благоевградска област всички учат на собствен език, оште от турско време, и оште преди екзархијата и нема никакви проблеми с човешките права.
Никој нема учи насила там македонски, колку и да ти е м'чно за това. Официалнија македонски език е чужд и прекалено с'рбизиран за македонците от Пиринско и те никога нема да го приемат като свој.

И нема так'в европејски стандарт, всеки да учи на собствен език, може собственија език да го учи като предмет.
Т'по парче.Како може така да размислувате?И вие сте ми европски народ. Ц ц ц...
Се си мислам дека универзитет ќе ви напраеме у Горна Џумаја.Најпаметно.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
...јас сум бил и во Петрич, и Сандански, и цел Пирин, и роднини таму имам па не се чувствуваат поразлично од мене, а јас не сум Б`лгарин...
...Или некој доволно долго тероризира, па страв им е на луѓето да кажат...
Струмиксе, това че имаш роднини в пиринскија крај, е нешто с'всем естествено. Да кажем, че те се определјат като етнички македонци. Това с'всем не означава, че всички жители на Пиринска Македонија са етнички македонци.

Сигурен с'м, че в Б'лгарија всеки може свободно да се самоопределја как'в е. Не виждам логиката турци, цигани, евреи, арменци, власи и т.н., да могат да се самоопределјат, а македонците - не. В'в всички страни по света е в'зприето или да се дава право на всеки да се самоопределја, или никој. Не бива да се внушава на хората, че населението в пиринскија крај е подложено на масов терор от страна на д'ржавата - тук да не е Ирак начело с'с Саддам Хјусеин, којто избиваше собствените си граждани? Доколкото ОМО Илинден не може да с'бере необходимијат број подписи за регистрација и не може да изп'лни останалите изискванија на закона за политическите партии, това не означава, че населението е подложено на терор. Освен това, резултатите от местните избори през 1999 са показателни - всеки влиза в т'мната стаичка и може свободно да избере за кого да гласува. Не мислја, че 800 гласа представлјават каквато и да било политическа сила с претенции... Ајде спирам дотук, че отново ште ме обвините в провокација...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Dimo BG напиша:
Струмиксе, това че имаш роднини в пиринскија крај, е нешто с'всем естествено. Да кажем, че те се определјат като етнички македонци. Това с'всем не означава, че всички жители на Пиринска Македонија са етнички македонци.

Сигурен с'м, че в Б'лгарија всеки може свободно да се самоопределја как'в е. Не виждам логиката турци, цигани, евреи, арменци, власи и т.н., да могат да се самоопределјат, а македонците - не. В'в всички страни по света е в'зприето или да се дава право на всеки да се самоопределја, или никој. Не бива да се внушава на хората, че населението в пиринскија крај е подложено на масов терор от страна на д'ржавата - тук да не е Ирак начело с'с Саддам Хјусеин, којто избиваше собствените си граждани? Доколкото ОМО Илинден не може да с'бере необходимијат број подписи за регистрација и не може да изп'лни останалите изискванија на закона за политическите партии, това не означава, че населението е подложено на терор. Освен това, резултатите от местните избори през 1999 са показателни - всеки влиза в т'мната стаичка и може свободно да избере за кого да гласува. Не мислја, че 800 гласа представлјават каквато и да било политическа сила с претенции... Ајде спирам дотук, че отново ште ме обвините в провокација...
Димо зошто пак старата приказна, рековме, ќе видиме, сега одкако бугарија е во еу, правата им се загарнтирани, па и да имало некаква репресија сега веќе нема да може да функционира, па воколку навистина им доста етнички македонци сами ќе почнат да излегуваат од стравот себе си и официјално да се декларираат како етнчки македонци. Мислам дека даде ти некои статистички податоци пописот во 2001, па сега имаме репер за тоа колку се декларирале тогаш за етнички македонци (односно имале храброст тоа да го направат) и како таа бројка на етнички макеоднци ќе се развивиа со текот на времето и наредните пописи, тоа ни нило доказ дали навистина постоело страв себеси да се декларираш како етнички македонец во р. бугарија а да не бидеш бележан и со тоа поставен како граѓанин од втор ред. и не ми кажувај дека немате граѓани од втор ред бидејќи сонародецот твој гагузов отворено кажа дека воен офицер може да биде бугарин е не турчин, циган или од која било друго етничко малцинство.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
Птичји Грип напиша:
Т'по парче.Како може така да размислувате?И вие сте ми европски народ. Ц ц ц...
Се си мислам дека универзитет ќе ви напраеме у Горна Џумаја.Најпаметно.
Нешто сте много заблудени за Европа.Много ви л'жат в Македонија!К'де и кој е казал че има такива права?Ти в германија ходил ли си,а в'в Франција?Аз нес'м чул в германските училиштада се изучава турски да речем в'преки че са над 5 000 000 турци тука(в Германија с'м в момента).В'в Франција да си чул дасе изучава арабски заради алжирци и мароканци,а в Испанија?Така чé повече хладен разум и по малко емоции.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Bacillus gagous напиша:
Димо зошто пак старата приказна, рековме, ќе видиме, сега одкако бугарија е во еу, правата им се загарнтирани, па и да имало некаква репресија сега веќе нема да може да функционира, па воколку навистина им доста етнички македонци сами ќе почнат да излегуваат од стравот себе си и официјално да се декларираат како етнчки македонци. Мислам дека даде ти некои статистички податоци пописот во 2001, па сега имаме репер за тоа колку се декларирале тогаш за етнички македонци (односно имале храброст тоа да го направат) и како таа бројка на етнички макеоднци ќе се развивиа со текот на времето и наредните пописи, тоа ни нило доказ дали навистина постоело страв себеси да се декларираш како етнички македонец во р. бугарија а да не бидеш бележан и со тоа поставен како граѓанин од втор ред. и не ми кажувај дека немате граѓани од втор ред бидејќи сонародецот твој гагузов отворено кажа дека воен офицер може да биде бугарин е не турчин, циган или од која било друго етничко малцинство.
Както имах в'зможност и преди време да отбележа, пребројаването в 2011 година ште покаже...

Нека само нјакој да разјасни, за какво иде реч в тази тема - за изучаването на македонски в б'лгарски училишта като отделен предмет, за обучение на македонски по всички предмети или за нешто трето... Благодарја ви предварително! :smir:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Борбата е првично за изучување на македонскиот јазик како предмет во училиштата, нормално за тоие што сакаат да го изучуваат. Воколку се покаже преку пописот дека во одреден населби повеќе од 50% пд граќаните се сметаат за етнички македонци и го сметаат македонскиот јазик за мајчин, тогаш би било поволно во училиштето во таа населба, во паралелките каде се 100% етнички македонци да им се овозможи да ги слушаат и другите предмети на македонски јазик.

Но прво и основно воколку има поголема концентрација на етнички македонци во одредена населба да им се овозможи факултативно да го изучуваат македонскиот јазик како предмет.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
Bacillus gagous напиша:
Борбата е првично за изучување на македонскиот јазик како предмет во училиштата, нормално за тоие што сакаат да го изучуваат. Воколку се покаже преку пописот дека во одреден населби повеќе од 50% пд граќаните се сметаат за етнички македонци и го сметаат македонскиот јазик за мајчин, тогаш би било поволно во училиштето во таа населба, во паралелките каде се 100% етнички македонци да им се овозможи да ги слушаат и другите предмети на македонски јазик.

Но прво и основно воколку има поголема концентрација на етнички македонци во одредена населба да им се овозможи факултативно да го изучуваат македонскиот јазик како предмет.
Кои са тези населби к'дето иматолкова македонци били те 50% били 100%?Кажи нешто конкретно!Дај цифри аргументирај се!Ние ти превеждаме като аргумент данни от пребројаване и резултати от избори.Ако смјаташ че е коректно да се води дискусија в стил на мен са ми казали така значи е така е несериозно.Тв'рденијата ти че са дискриминирани македонците в Б'лгарија е 100% л'жа.Колко хора са в затвора за това че са се нарекли македонци?отговора е 0 човека.На колко им е отказано работа за това че са македонци?Отговора е пак 0.Това че ОМО-вци ги м'рзи да работјат и им липсва квалификација не е дискриминација заради самоопределението им.Ако не ти е известно в'в Варна вече работјат около 160 украинеца в корабостроителницата заштото липсват хора в Б'лгарија с подобна квалификација.За главни готвачи по морето се дават до 5000 лв. заплата.Т'сјат персонал и нјама.За това се т'рсјат хора от Молдова,Македонија и С'рбија.Как може по строежите в Разлог и Банско да работјат граждани на Р.Македонија и за тјах да има работа,а за "дискриминираните македонци" от Б'лгарија да нјама?На един частник знаеш ли колко му пука дали се наричаш македонец,новозенландец или нјакак'в друг?Не му и пука!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Dimo BG напиша:
ж Освен това, резултатите от местните избори през 1999 са показателни - всеки влиза в т'мната стаичка и може свободно да избере за кого да гласува. Не мислја, че 800 гласа представлјават каквато и да било политическа сила с претенции... Ајде спирам дотук, че отново ште ме обвините в провокација...
Ние, Македонците, додека бевме во СФРЈ и додека Тито беше жив имавме демократски избори, каде официјално смееше да се каже дека ете и за некој друг може да се гласа... само штоооо... никој не гласаше против Тито, бидејќи сите знаеја дека ги чека голи оток... :wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom