dragan_ns напиша:
е па брачед види вака...Србија и Хрватска беа во конфликт,па први гестови беа председниците да се извинат јавно во име на своите држави,да признајат злочини што ги правеле нивните граћани, па лека по лека визни баријери и.т.н.Јас мислам Македонија една од ретките на оваа кугла, не трба никому да се извинува, нити да се срами. Другите околу неа треба да се срамат./поготово версај/
и да се извинуваат.Бугариве ги сметам за идни добри комшии,имаме доста слично,ги поштувам,како и србите, ће се исправи и со србиве за црквата,ће појдат овие педофили од С.П.Ц.Само од србија мора да потекни некој добар гест, за црквата-а никако од Македонија.
до тука тамам ти е муабетов, ашколсун
арно ама...
dragan_ns напиша:
Е сега не можам да се сетам за некој добар гест од Македонија,према бугарија,верувајми.Нити према Србија,па ни према Грција. Едино ако речиме ---добро така е ко што се пропагира -Сите вије бевте нас да не ослободувате,а не да е парчате македонија,и да ни кажите што сме ние-фалави.Не знам-подсетиме,за некој гест,кој би можел да потекне од Македонија.Пријатели мораме да имаме.
егзодусот и геноцид извршени врз Македонскиот Народ во Егејска Македонија, делумно во Пиринска и денешна Албанија, Гора, се едни од најстрашните работи кои се случија во тој глупав минат век...
мислам дека правото да се вратат на „татковите ниви” и „огништа” (значи да им се врати имотот) на расселените од Егејска Македонија, и ДВЕТЕ групи, православните, кои беа масовно и систематски расселувани, убивани, претопувани, депортирани, и муслиманите, кои беа насилно депортирани во Турција и други држави, го заслужуваат пред почеток на БИЛО КАКВИ муабети за добрососедски односи...
во ред, голем дел од тие луѓе, директните жртви или нивите деца, не се државјани на Република Македонија, па за нив и „не ни личи” нешо да бараме, демек мешање во внатрешни работи и бла бла...
меѓутоа...
шо е со илјадниците деца и недеца бегалци?
па свесни ли сте уште колку од нив се живи и здрави, од Битола, Прилеп, Охрид, Скопје, , ма скоро во секој град ги има бе луѓе...
никој мислам дека не збора за репарации за тие шо за жал биле убиени или биле на еден или друг начин жртви на тие тешки времиња
ама ние тука збораме за работи кои се непојмиви со постоечките Европски нормативи...
јас и неколку луѓе кои лично ги познавам сме едни од најдобрите сведоци...
ПОЛА од нивите на дедо ми, и нивните дедовци и татковци, полека, полека останаа во Грција...
Битолчани, Гевгеличани и околија, и Мариовците, како најубав (еб.н) пример...
не е мајтап, ќе беше смешно да беше мајтап
значи, добрососедска политика ДА, ама ИСТ АРШИН за сите!
а за знамето, порано ми се плачеше...
сега не го еб.м многу вентилаторот, то не е мое знаме
дедовците пиеле од пехари и грнци со сонциња на нив, и нема шо да се прај муабет за сонциња...
Албанците си го имаат Орелот, Србите Двоглавиот, ние Сонцето
значи, муабет со Грција за знамето, ние си имаме наше сонце, тие нивно
поздрав