Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин јазик

• Креатор на темата Anonymous
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

MarthaGraham

Олд Скул
Член од
21 ноември 2005
Мислења
673
Поени од реакции
8
rotor_bg напиша:
Как да ви го кажа..
'македонскија език' не с'штествува.Вие говорите на б'лгаро-ср'бски диалект.:)
Та.. за как'в мајчин език става дума?
А знаеш да кажеш нешто... паметно?? :icon_eek: Или нешто што не е поврзано со историја? Си слушнал некад што е тоа музика, уметност, книги, живот, секс, љубов, небо, вселена, интернет, технологија, кулинарство, пиво??? Или вас у школо 12 години само историја ве учат по бугарски?? :lud: Мислам стварно, не сум видела бугар на форумов да пишува на други форуми освен на историја. А на историја не сум видела некој да каже нешто паметно.
А за изјавава не знам што да искоментирам... некако чудно ми е за еден дијалект, ја разбирам дека дијалекти се разликуваат ама до толку да се разликуваат за во македонскиот "дијалект" да не постојат ' ја ј мене тоа веќе на граматичка разлика ми личи некако, а граматички разлики значат различен јазик... хммм:raz:

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
MarthaGraham напиша:
А знаеш да кажеш нешто... паметно?? :icon_eek: Или нешто што не е поврзано со историја? Си слушнал некад што е тоа музика, уметност, книги, живот, секс, љубов, небо, вселена, интернет, технологија, кулинарство, пиво??? Или вас у школо 12 години само историја ве учат по бугарски?? :lud: Мислам стварно, не сум видела бугар на форумов да пишува на други форуми освен на историја. А на историја не сум видела некој да каже нешто паметно.
А за изјавава не знам што да искоментирам... некако чудно ми е за еден дијалект, ја разбирам дека дијалекти се разликуваат ама до толку да се разликуваат за во македонскиот "дијалект" да не постојат ' ја ј мене тоа веќе на граматичка разлика ми личи некако, а граматички разлики значат различен јазик... хммм:raz:
Абе девоjко-Македонко , ти до кое оддление си одила на училиште ? Азбука и граматика во еден jазик не е исто..српски - кирилица, хрватски - латиница, граматика иста.

Сакаш ли да ти кажам зашто во македонскиот "дијалект" да не постојат климентовите букви ' ја ј Ју ь шт ?

Член од
20 март 2005
Мислења
163
Поени од реакции
1
ако некоj ми покаже денешните македонски букви J,S........во климентовата кирилица има една жолта(ракиjа) од мене

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
mitko2848 напиша:
ако некоj ми покаже денешните македонски букви J,S........во климентовата кирилица има една жолта(ракиjа) од мене
"s" ja има во Климентовата азбука /една малка жолта ракиja/

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18

Јане Сандански убиен од najamnički vojnici на Бугарскиот цар Фердинанд во 1915 год

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
astrion напиша:
Јане Сандански убиен од najamnički vojnici на Бугарскиот цар Фердинанд во 1915 год
Бугаринот Jане Сандански вероватно е убиен по порака на царот Фердинанд, докази нема как да има за тоа. Слично на Бугаринот Стамболов, поранешен министар-предстедател, убиен насред Софиja, вероватно по порака на царот.

Или може би секоj Бугарин, убиен од други Бугари станува посмртно Македонец.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
shopski напиша:
Бугаринот Jане Сандански вероватно е убиен по порака на царот Фердинанд, докази нема как да има за тоа. Слично на Бугаринот Стамболов, поранешен министар-предстедател, убиен насред Софиja, вероватно по порака на царот.

А што станува со Бугарите убиени од Македонци?:pishtoldz

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
shopski напиша:

Може и вие имате презимиња на "ски",знам оти се на "оф" Stoickof,Kostadinof,Balakof ????????? Aj da vidam so ke lazes sega,aj izmisli ja dobro pa kazi,nemoj odma da repliciraj,konsultiraj se prvo.:icon_lol:

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
astrion напиша:
Може и вие имате презимиња на "ски",знам оти се на "оф" Stoickof,Kostadinof,Balakof ????????? Aj da vidam so ke lazes sega,aj izmisli ja dobro pa kazi,nemoj odma da repliciraj,konsultiraj se prvo.:icon_lol:
Па гледам една долга листа со иминьа да деjци на ВМОРО (ВМРО) од трите дела на Македониja...иминьта на "ски" да са 1-2 %..гледам телефонен указател на Благоевград, Пиринска Македониja..пак са толку..1-2 % гледам телефонен указател на Враца /североизточна Бугариja/, там да са малко повеке, да кажеме 2-3 % на "ски"...

Имаш ли друга идеja како да се консултирам ?

dragan_ns

JORDAN PIPERKATA
Член од
16 јануари 2006
Мислења
41
Поени од реакции
1

dragan_ns

JORDAN PIPERKATA
Член од
16 јануари 2006
Мислења
41
Поени од реакции
1
geogravska oblast ?

Od koga vie ja imate taja oblast,i od kogo ste je zele? Srbija je vrati ,uste vie i grcija,i taja oblas Geogravska, bila so makedonci, neli?
Nema makedonci sto vrsti -Site se edno.Za sega ako se vo vasata bugarija, ne znaci da taka ce ostani, neli? Mnogu znaeme za Pirinska Makedonija ne morate mnogu da ne ubeduvate vo vasata demokratija
Poleka,se vo red ce bidit.Rece edno malo dete na skolo ucitelkata veli
da sum balgarin, a dedo,veli makedonec.Sto mislite, komu mu veruva
ova dete?
ink напиша:
Boje hora,nali ne si mislite,che Balgaria dava pari za propaganda kadeto i da e?Tuk v Balgaria mojete da doidete i da se provazglasite za kitaec.Nqma ama nikakav problem!A dokolkoto makedoncite tuk iskam da kaja neshto.Nie imame GEOGRAFSKA OBLAST MAKEDONIA,kakto imame Trakia,Mizia,Dobrudja,Shopluk.Az naprimer kazvam che sam trakiec,no horata jiveeshti v Blagoevgrad kazvat che sa makedonci(no ne na RM)razberete vednaj za vinagi razlikata!Kogato pitate horata v Blagoevgradska oblast dali sa makedonci,gi pitaite i za kakvi makedonci stava vapros.Trudno shte stane da se izuchava makedonski ezik v Balgarski uchilishta.Balgaria nepriznava makedonskia ezik,narod i kultura!
Nqma sil na sveta koqto da nakara Balgaria da priznae tova.Dali nie sme pravi ili vie,neznam.Nie sme vi priznali kato darjava i tolkova(dori nie sme parvite i lobirahme da vi priznaqt Rusia i Turcia).Tova vi trqbva za sashtestvuvaneto otdelno ot Jugoslavia,koqto se vidq kak se razbi na hilqdi parcheta,kato djam se prasna.Vie se razpravete parvo s Garcia,zashtoto tam imate poveche sporove,pak posle elate da se razbirame.

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
dragan_ns напиша:
Mnogu znaeme za Pirinska Makedonija ne morate mnogu da ne ubeduvate vo vasata demokratija
Poleka,se vo red ce bidit.Rece edno malo dete na skolo ucitelkata veli
da sum balgarin, a dedo,veli makedonec.Sto mislite, komu mu veruva
ova dete?
не, дедо вели дека през 1948 г насила са го карали да се пише Македонец..

Или може би ти знаеш за това повеке од мене ? :)))

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Koj teral so sila da se pise Makedonec? Od vasite lagi mi e preku glava. Ke si izleze vistinata eden den na videlina. Podobro e da si priznaete sega da ne bide posle docna.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
katia напиша:
не, дедо вели дека през 1948 г насила са го карали да се пише Македонец..

Или може би ти знаеш за това повеке од мене ? :)))
Кој го терал да се пише Македонец ма?Дали Бугарија има дел од својата држава во Македонија или Македонија има огромен дел во Бугарија кој што бугарите не сакаат да го вратат ИАКО НЕ Е НИВЕН?И на таа територија која што е МАКЕДОНСКА што мислиш ти КОЈ НАРОД ЖИВЕЕ?!Бугари т.е татари?! НЕ ,него живеат Македонци! На нас Македонците не ни требаат татари неписмени ко вас да се пишуваат Македонци тоа е срам за нас така да не се занесувај и не летај многу... иди прво прочитај историја па врати се дискутирај..ај магла

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom