Re: Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин ја
Anonymous напиша:
Советот на Европа го призна постоењето на македонци во Бугарија и САД во својот документ за армијата посочи дека си има окупирани делови на Македонија во Грција и Бугарија.
Значи, паралелно со признавањето на право на определување на Македонците во Грција и Албанија, треба да се работи и на признавање на истото од Бугарија.
Грција е најпроблематичната тука, но мислам дека и Бугарија не заостанува многу, со непризнавањето на македонскиот јазик.
Нужно е да се воведе такво нешто, за да се прекине асимилацијата и конвертирањето на македонците во бугари.
Јас бев пред неколку месеци во Благоевград и таму повеќето од луѓето сакаат да се декларираат како македонци, али им е страв од последиците кои ќе ги имаат. Сеуште си постои страв од јавно декларирање, тоталитарниот режим си го има сторено своето.
Треба да се престане со лаги. Македонците си се посебен народ, со сопствен јазик кој е различен од бугарскиот и треба да им се дозволи да го изучуваат во државите во кои се наоѓаат.
Јас знам дека таа промена нема да дојде преку ноќ, но со оглед на тоа дека предлогот за вакво нешто е нужен од поодамна, интересно би било некој да се заложи истото да се реализира. Сепак, сведоци сме на паѓање на фасадите и маските позади кои се криеа шовинистичките и дискриминаторски тези на бугарската пропаганда.
Среќа денес си има можности и механизми за исправување на неправдите кои му биле нанесени на македонскиот народ и ако се потрудиме со помош на нашите пријатели од Европа и САД, ќе успееме да им овозможиме на македонците кои се се таму да можат да ги почувствуваат придобивките на современиот свет. Значи полека, релаксирано, работите ќе си дојдат на свое место. Али е нужно да им понудиме подршка на нашите браќа, можеби не сеуште во државна форма, али бар невладина или во некоја друга организациона подршка.
Тази тема е излишна, а тв'рденијата в този пост са л'жи, покажете ми един човек в Б'лгарија којто да го е страх да се самоопредели. Нашата д'ржава е модел за етническа т'рпимост на Балканскија полуостров. Не случајно изл'чваме новини на турски език веднага след новините на б'лгарски и то в нај-гледаното време. Не случајно Б'лгарија п'рва призна д'ржавата Македонија. Не мога да разбера, за какво точно имате претенции. Аз работја в'в фирма којато има офис в'в Скопие. Само в'в форумите из интернет виждам такова отношение.
Вчера се в'рнах от С'рбија, бјах в командировка, ми там по ресторантите в менјутата пише: "Шопска салата - Serbian salat"
Трјабва ли сега от това да се прави световен проблем.
Одеве четох нјакаква тема за "Македонската наденица" в момента в б'лгарија в'рви реклама на "Леки" (фирма производител на хранителни продукти от месо), ставаше в'прос за това че наденицата е хубава, но веднага част от форумците намериха в това пропаганда, ето това са вече п'лните глупости за които ви говорја. Заштото се дразните от т'рговски наименованија, които се слагат само с цел по-големи продажби.
Да се в'рнем на това, за което става в'прост в темата. С'гласен с'м да поема разноските на един от вас и да ми дојде на гости в Б'лгарија ште го заведа к'дето пожелае за да се провикне ама колкото глас има че е македонец. Гарантирам му че никој ама никој нјама да му об'рне внимание, заштото тук всеки може да б'де как'вто си пожелае. Циганин, турчин, б'лгарин или македонец. Това е в'прос на личен избор и на самоопределјане. Лично аз не бих се осмелил да застана на цент'ра на Скопие и да се извикам че с'м б'лгарин. Това при вас е мр'сна дума и не мога да разбера зашто? Не мога да разбера какво толкова сме ви направили при положение че се стремим всјачески да ви помагаме. Подарихме ви танкове за да се пазите от с'рбите и албанците и по този начин показахме пред света, че ште застанем зад вас и ште ви заштим. Когато ви натиснаха албанците ви дадохме и хеликоптери. Сега ште кажете че не ние а украинците са ви ги дали, обаче ние платихме за тјах. Просто нјакои нешта е по-добре да останат скрити от света. Когато ви подарихме танковете, не го направихме заради хубавите ви очи, а заштото с'рбите започнаха струпване на армија по границите си с Македонија. Ествствено не посмјаха да направјат каквото и да е заштото штаха да б'дат намачкани за пореден п'т. Кажете поне едно "БЛАГОДАРја" ние не ви мислим злото. И не т'рсете под вола теле, таја работа с асимилацијата вече нјама да стане. Просто времената са други и сега имаме прекалено много други проблеми за решаване и по точно проблема не е физическата асимилација на отделнија индивид, а икономическата асимилација на цели д'ржави от по-богатите страни. Погледнете малко по далече от носовете си, заштото ако оште не ви се налага да мислите за това, ште ви се наложи и то по скоро отколкото си мислите.
Запада определено е тр'гнал да погл'шта всичко и то не с'с војни, а с пари и от това от'рване нјама, ако прод'лжаваме да се јадем един друг. Мога да ви пиша оште много, но п'рво ште видја дали нјама да ме баннат.
П.С. Гледајте си кефа, живота е крат'к.