Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин јазик

• Креатор на темата Anonymous
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Az iskam da pitam,kak da se uchi v Bg uchilishtata v pirinska makedonia na "ezik"koito ne e priznat ot balgarskata darjava???Neshto koeto ne se priznava v edna darjava,nemoje da se uchi v sashtite uchilishta.Az zatova kazvam che trqbva parvo da se zapochne dialog mejdu Balgaria i Makedonia za priznavaneto i sled tova da se saka decata da uchat an tozi "ezik".Kak da se uchi kato ne se priznava???

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ink напиша:
da se uchi kato ne se priznava???
Е како де? Па нели сфаќаш конечно дека проблемот за кој што ние овде цело време збориме е тоа што не се признава? Толку ли неможеш да сфатиш?

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Az sfatih mnogo otdavna!Nie s tebe ne sme horat koito shte kajem dali se priznava tozi "ezik"ot Balgaria!Dokato ima takiva otnoshenia mejdu narodite ni ima,priznavane spored men nqma da ima.Vaprosa ne e tolkova v darjavata,kolkoto v horata koito jiveat v Makedonia i Balgaria.
Ima i neshta koito trqbva da se priznaqt ot Makedonskata darajava sprqmo Balgaria.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ink напиша:
Ima i neshta koito trqbva da se priznaqt ot Makedonskata darajava sprqmo Balgaria.
Ова демек вие работите исклучиво по реципроцитет? :)
Ајде да видиме кои се тие работи кои требала да ги признае Македонија према Бугарија?

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Vinagi pretenciite na Balgaria kam Makedonia sa bili kam Istoriata!
Makedonia trqbva da priznae sama che do 1945 ne e imalo makedonska macia,ezik a nai malko makedonska kultura,da ne zboruvame za Goce Delchev,Jane Sandanski i mnog drugi geroi.Da ne zboruvame za Car Samuil.Ami Balgarskata ekzarhia v Makedonia prez Otomanskoto robstvo?
Ilindenskoto vastainie?
Malko nashta li izbroih?Ima sigurno oshte mnogo ama sega se seshtam za tezi!Ima mnogo neshta koito trqbva da se razreshat vmejdu Balgaria i Makedonia za da se spre s tazi umraza kam balgarite ot strana na makedoncite.Ami naprimer zashto nito edin istorik ne prieme publicen disput s nashia profesor Dojidar Dimitrov?Neka napravqt edin disput s dokazatelstva i da se dadat dokazatelstvata za ekspertiza na amerikanci ili nqkoi drugi darjavi.Neka vsichko tova da se izlachva po televiziite na Makedonia i Balgaria.Samo taka moje da se razberat dvata naroda.Kato se proiznesat eksperti v oblasta(svetovno izvesni).
Az mislq che tova e nai-dobroto za otnosheniata za dvata naroda.Vistinata kakvato i da e tq za dvata naroda.Vse edinia shte go boli no pone da se znae vistinata!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ink напиша:
Vinagi pretenciite na Balgaria kam Makedonia sa bili kam Istoriata!
Makedonia trqbva da priznae sama che do 1945 ne e imalo makedonska macia,ezik a nai malko makedonska kultura,da ne zboruvame za Goce Delchev,Jane Sandanski i mnog drugi geroi.Da ne zboruvame za Car Samuil.
В'ред, aко така мислиш ти пожелувам убав престој на бугарските форуми каде си се тешите дека е така бидејќи овде нема повеќе да бидеш присутен.
:ban:

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Мистичен напиша:
Ова демек вие работите исклучиво по реципроцитет? :)
Ајде да видиме кои се тие работи кои требала да ги признае Македонија према Бугарија?
според мен :

1. като МК претендира за малцинство, да претендира за реален број хора, и на тази основа да каже јасно какви претенции има.

2. да спазва конвенцијата за военните гробишта по отношение на б'лгарските военни гробишта в Македонија.

3. да не б'дат дискриминирани по никак'в начин македонските граждани, които се декларират като б'лгари /такива има/

За друго не се сештам, всичко останалото оттук натат'к би било в'прос на добро желание от двете страни.

П.С. Б'лгарија е признала македонскија език /че го има в Р Македонија като официален/, а такова нешто като нација не е обект на признаване или непризнаване в междуд'ржавните отношение. Признават се д'ржави

Член од
17 септември 2005
Мислења
99
Поени од реакции
0
Re: Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин ја

Anonymous напиша:
Советот на Европа го призна постоењето на македонци во Бугарија и САД во својот документ за армијата посочи дека си има окупирани делови на Македонија во Грција и Бугарија.
Значи, паралелно со признавањето на право на определување на Македонците во Грција и Албанија, треба да се работи и на признавање на истото од Бугарија.
Грција е најпроблематичната тука, но мислам дека и Бугарија не заостанува многу, со непризнавањето на македонскиот јазик.
Нужно е да се воведе такво нешто, за да се прекине асимилацијата и конвертирањето на македонците во бугари.
Јас бев пред неколку месеци во Благоевград и таму повеќето од луѓето сакаат да се декларираат како македонци, али им е страв од последиците кои ќе ги имаат. Сеуште си постои страв од јавно декларирање, тоталитарниот режим си го има сторено своето.
Треба да се престане со лаги. Македонците си се посебен народ, со сопствен јазик кој е различен од бугарскиот и треба да им се дозволи да го изучуваат во државите во кои се наоѓаат.
Јас знам дека таа промена нема да дојде преку ноќ, но со оглед на тоа дека предлогот за вакво нешто е нужен од поодамна, интересно би било некој да се заложи истото да се реализира. Сепак, сведоци сме на паѓање на фасадите и маските позади кои се криеа шовинистичките и дискриминаторски тези на бугарската пропаганда.

Среќа денес си има можности и механизми за исправување на неправдите кои му биле нанесени на македонскиот народ и ако се потрудиме со помош на нашите пријатели од Европа и САД, ќе успееме да им овозможиме на македонците кои се се таму да можат да ги почувствуваат придобивките на современиот свет. Значи полека, релаксирано, работите ќе си дојдат на свое место. Али е нужно да им понудиме подршка на нашите браќа, можеби не сеуште во државна форма, али бар невладина или во некоја друга организациона подршка.
Тази тема е излишна, а тв'рденијата в този пост са л'жи, покажете ми един човек в Б'лгарија којто да го е страх да се самоопредели. Нашата д'ржава е модел за етническа т'рпимост на Балканскија полуостров. Не случајно изл'чваме новини на турски език веднага след новините на б'лгарски и то в нај-гледаното време. Не случајно Б'лгарија п'рва призна д'ржавата Македонија. Не мога да разбера, за какво точно имате претенции. Аз работја в'в фирма којато има офис в'в Скопие. Само в'в форумите из интернет виждам такова отношение.
Вчера се в'рнах от С'рбија, бјах в командировка, ми там по ресторантите в менјутата пише: "Шопска салата - Serbian salat"
Трјабва ли сега от това да се прави световен проблем.
Одеве четох нјакаква тема за "Македонската наденица" в момента в б'лгарија в'рви реклама на "Леки" (фирма производител на хранителни продукти от месо), ставаше в'прос за това че наденицата е хубава, но веднага част от форумците намериха в това пропаганда, ето това са вече п'лните глупости за които ви говорја. Заштото се дразните от т'рговски наименованија, които се слагат само с цел по-големи продажби.
Да се в'рнем на това, за което става в'прост в темата. С'гласен с'м да поема разноските на един от вас и да ми дојде на гости в Б'лгарија ште го заведа к'дето пожелае за да се провикне ама колкото глас има че е македонец. Гарантирам му че никој ама никој нјама да му об'рне внимание, заштото тук всеки може да б'де как'вто си пожелае. Циганин, турчин, б'лгарин или македонец. Това е в'прос на личен избор и на самоопределјане. Лично аз не бих се осмелил да застана на цент'ра на Скопие и да се извикам че с'м б'лгарин. Това при вас е мр'сна дума и не мога да разбера зашто? Не мога да разбера какво толкова сме ви направили при положение че се стремим всјачески да ви помагаме. Подарихме ви танкове за да се пазите от с'рбите и албанците и по този начин показахме пред света, че ште застанем зад вас и ште ви заштим. Когато ви натиснаха албанците ви дадохме и хеликоптери. Сега ште кажете че не ние а украинците са ви ги дали, обаче ние платихме за тјах. Просто нјакои нешта е по-добре да останат скрити от света. Когато ви подарихме танковете, не го направихме заради хубавите ви очи, а заштото с'рбите започнаха струпване на армија по границите си с Македонија. Ествствено не посмјаха да направјат каквото и да е заштото штаха да б'дат намачкани за пореден п'т. Кажете поне едно "БЛАГОДАРја" ние не ви мислим злото. И не т'рсете под вола теле, таја работа с асимилацијата вече нјама да стане. Просто времената са други и сега имаме прекалено много други проблеми за решаване и по точно проблема не е физическата асимилација на отделнија индивид, а икономическата асимилација на цели д'ржави от по-богатите страни. Погледнете малко по далече от носовете си, заштото ако оште не ви се налага да мислите за това, ште ви се наложи и то по скоро отколкото си мислите.
Запада определено е тр'гнал да погл'шта всичко и то не с'с војни, а с пари и от това от'рване нјама, ако прод'лжаваме да се јадем един друг. Мога да ви пиша оште много, но п'рво ште видја дали нјама да ме баннат.
П.С. Гледајте си кефа, живота е крат'к.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Има една анегдота:
Се пепирале бугар и Македонец кој може да ја извикува својата националност сред главниот град на другиот.
Отишол Македонецот среде Софија, викал: ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ! Се обрал бугари го претепале.
Отишол Бугарот во Скопје, на плоштад, се дерел: Јас сум бугарин! Викал цел ден, зарипнал. После долги саати, поминало некое дете, го погледнало и му рекло:
Што се дереш бе, не сме ти ние виновни!!

Вистина, така и е.

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
da, ama vo zivotot ne e taka, ima bieni Bugari vo Makedonija, a vo Bugarija ni eden Makedonec ne e bien. Ana Paskova, Mitko Georgiev, provokaciite pri ucheditelnoto sobranie na Radko. A makedonskite studenti, kato si ojdat doma, bi bara policijata i gi doprashuva zahto uchat vo Bugarija.

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
shopski напиша:
da, ama vo zivotot ne e taka, ima bieni Bugari vo Makedonija, a vo Bugarija ni eden Makedonec ne e bien. Ana Paskova, Mitko Georgiev, provokaciite pri ucheditelnoto sobranie na Radko. A makedonskite studenti, kato si ojdat doma, bi bara policijata i gi doprashuva zahto uchat vo Bugarija.
:pos:
Само терај како што те научиле

Член од
17 септември 2005
Мислења
99
Поени од реакции
0
humanoid напиша:
shopski напиша:
Така е не знам дали тези приказки са наистина верни ама не смеја да опитвам, че не ми се лежи по затворите в Македонија. Истината е че аз с'м пич и им предложих вземам един от македонците от форума под мојата протекција в Б'лгарија и да пробва да си говори каквото поиска и да прави каквото си иска естествено без прест'пни дејанија от сорта на убијства и кражби, заштото тогава не мога да му помогна. Може ли нјакој от македонците да ми гарантира такова нешто в Македонија, заштото аз често п'тувам до Македонија (служебно) и мога да направја едно гости на нјакого, дори нјама да му тежа да ме храни или да ми т'рси к'де да спја. Нека само ми гарантира, че нјама ништо да ми се случи ако дојда в Скопие и се провикна на цент'ра че с'м Б'лгарин и че ште мога да си тр'гна безпрепјатствано и с'ответно да идвам когато се наложи, заштото имам и служебни зад'лженија.

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
[KNELL напиша:
Lord_Hard]

Така е не знам дали тези приказки са наистина верни ама не смеја да опитвам, че не ми се лежи по затворите в Македонија. Истината е че аз с'м пич и им предложих вземам един от македонците от форума под мојата протекција в Б'лгарија и да пробва да си говори каквото поиска и да прави каквото си иска естествено без прест'пни дејанија от сорта на убијства и кражби, заштото тогава не мога да му помогна. Може ли нјакој от македонците да ми гарантира такова нешто в Македонија, заштото аз често п'тувам до Македонија (служебно) и мога да направја едно гости на нјакого, дори нјама да му тежа да ме храни или да ми т'рси к'де да спја. Нека само ми гарантира, че нјама ништо да ми се случи ако дојда в Скопие и се провикна на цент'ра че с'м Б'лгарин и че ште мога да си тр'гна безпрепјатствано и с'ответно да идвам когато се наложи, заштото имам и служебни зад'лженија.
Бре, бре бре...ама се плашите од Македонците :D
А затоа слушаме ние секој ден на вести дека во Македонија колеле и убивале по 100 бугари на ден :poos:

Се чудам само како преживуваат сите тие бугарски туристи и трговци...
Се претставуваат како енглези, дојчери или што? :pos:

Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
humanoid напиша:
[

Бре, бре бре...ама се плашите од Македонците :D
А затоа слушаме ние секој ден на вести дека во Македонија колеле и убивале по 100 бугари на ден :poos:

Се чудам само како преживуваат сите тие бугарски туристи и трговци...
Се претставуваат како енглези, дојчери или што? :pos:
Kato beh minalata godina vo Ohrid kako turist, pravo da si kazhem, me beshte malko strav..ama shto, vmesto da me bijat, Makedoncite velea "ama ti si bil nash chovek, Makedonec"..ne se plashim veke od nikakvi Makedonci

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
[KNELL напиша:
Lord_Hard]
humanoid напиша:
shopski напиша:

не знам за скопје... пошо во скопје некоаш не не сакаат ни нас битолчани, па можи да го делиме ќотекот...

ама ПОВЕЛИ во Битола или Охрид...

во тие два града ТИ ГАРАНТИРАМ дека можиш да се дериш дека си Бугар, или ќе ти се смејат, или нема ни да те приметат :)

ама да те тепа или да те малтретира нема никој...

иначе јас упатив ЈАВЕН ПОВИК до сите Бугари на форумов да ја посетат Македонија, мене (ко кје се вратам во МК), или воопшто државата...

ама тие сакаа само да вреѓаат и провоцираат...

хехе, за вреѓање не треба да си Бугар па да јадиш шамари...
доволно е погрешна боја да имаш, или погрешни таблички...

ние Македонците најмногу се тепаме МЕЃУ СЕБЕ

тажно, ама вистинито...

колку ли скопјани и битолчани ЖИВЕЕЈА само за моментот ко кје се затепаат... а ко имаше ВИСТИНСКА ВОЈНА, избегаа...

хехе

Македонци бе

ко ќе нема кој да не јади однадвор, сами кје се јадиме

јеби га, имат нешо лошо напраено старите наши, јаки клетви не имат фатено...

а поканата... СЕРИОЗНО, ПРИЈАТЕЛ...

плус - јас сум бил повеќе стотини пати во Б`лгарија, срамота е никоаш Бугар да на ми бил на гости :wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom