- Член од
- 27 август 2005
- Мислења
- 783
- Поени од реакции
- 7
Re: Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин ја
Lord hard гледам дека си нов на форумот па ајде едно добре дојде да ти посакам. Имаш интересни размислувања и ми е мило што има луѓе од Бугарија на форумов што се реални и не се преокупирани до држење лекции од национална историја. Али ова што те читам за некои работиме не се согласувам
Србите ределе војска на македонската граница?
Ај те молам објасни повеќе, малце не ми е верно тоа што го велиш.
Lord hard гледам дека си нов на форумот па ајде едно добре дојде да ти посакам. Имаш интересни размислувања и ми е мило што има луѓе од Бугарија на форумов што се реални и не се преокупирани до држење лекции од национална историја. Али ова што те читам за некои работиме не се согласувам
Вашата држава модел за етничка трпеливост? Можеби, но како тогаш се вклопуваат во таа држава забраните за организарање собири на омовци? Не дека сте некои тирани али имате бааги работи да си средете пред да се рекламирате како етнички трпеливи.[KNELL напиша:Lord_Hard]
Нашата д'ржава е модел за етническа т'рпимост на Балканскија полуостров. Не случајно изл'чваме новини на турски език веднага след новините на б'лгарски и то в нај-гледаното време. Не случајно Б'лгарија п'рва призна д'ржавата Македонија. Не мога да разбера, за какво точно имате претенции. Аз работја в'в фирма којато има офис в'в Скопие. Само в'в форумите из интернет виждам такова отношение.
Не треба да се прави од ова проблем, таа шопска салата е толку српска, колку што е и македонска колку што е и бугарска. За некој србин многу полесно е да напише дека салатата е српска(локална) одколку да им објаснува на некои странци што е тоа шопска салата. Него у контекст на ова, дали знаеш дека бугарија сакаше да добие ексклузивно право да го користи името „Ракија“ за пијалоци?[KNELL напиша:Lord_Hard]
Вчера се в'рнах от С'рбија, бјах в командировка, ми там по ресторантите в менјутата пише: "Шопска салата - Serbian salat"
Трјабва ли сега от това да се прави световен проблем.
Ова ти озбилен си за да некој се дере како идиот дека е македонец? И што ќе се докаже со тоа? Дека ако се дерам како будала на сред центар значи нешто ми фали. Направи нешто за да вашите (етнички толерантни) професори на универзитетите не бутаат македонски студенти на испит ако мислат дека Гоце Делчев не бил бугарин.[KNELL напиша:Lord_Hard]
Да се в'рнем на това, за което става в'прост в темата. С'гласен с'м да поема разноските на един от вас и да ми дојде на гости в Б'лгарија ште го заведа к'дето пожелае за да се провикне ама колкото глас има че е македонец. Гарантирам му че никој ама никој нјама да му об'рне внимание, заштото тук всеки може да б'де как'вто си пожелае. Циганин, турчин, б'лгарин или македонец. Това е в'прос на личен избор и на самоопределјане. Лично аз не бих се осмелил да застана на цент'ра на Скопие и да се извикам че с'м б'лгарин. Това при вас е мр'сна дума и не мога да разбера зашто?
Фала ви многу на тенковите ни завршија многу работа али многу подраго ќе ми беше да ги добиевме тие тенкови не во момент кога вие моравте да си ја модернизирате армијата за влез во НАТО. Сепак на подарен коњ заби не се гледаат и еве уште еднаш благодарност за тенковите.[KNELL напиша:Lord_Hard]
Не мога да разбера какво толкова сме ви направили при положение че се стремим всјачески да ви помагаме. Подарихме ви танкове за да се пазите от с'рбите и албанците и по този начин показахме пред света, че ште застанем зад вас и ште ви заштим.
Вие ни ги плативте украинските хеликоптери?[KNELL напиша:Lord_Hard]
Когато ви натиснаха албанците ви дадохме и хеликоптери. Сега ште кажете че не ние а украинците са ви ги дали, обаче ние платихме за тјах. Просто нјакои нешта е по-добре да останат скрити от света. Когато ви подарихме танковете, не го направихме заради хубавите ви очи, а заштото с'рбите започнаха струпване на армија по границите си с Македонија. Ествствено не посмјаха да направјат каквото и да е заштото штаха да б'дат намачкани за пореден п'т. Кажете поне едно "БЛАГОДАРја" ние не ви мислим злото.
Србите ределе војска на македонската граница?
Ај те молам објасни повеќе, малце не ми е верно тоа што го велиш.
Ти велиш да си погледнеме малку подалеку од носовите а ја само ќе ти речам да гледаш малку и околу твојот нос. Од една страна ни велиш тоа со асимилацијата ништо а од друга твои сограѓани секојдневно не бомбардираат со историски „вистини“ за тоа кои сме ние. Али како што реков добро е да си видат и такви како тебе кои стварно покажуваат дека ја гледат бугарија ориентирана кон иднината[KNELL напиша:Lord_Hard]
И не т'рсете под вола теле, таја работа с асимилацијата вече нјама да стане. Просто времената са други и сега имаме прекалено много други проблеми за решаване и по точно проблема не е физическата асимилација на отделнија индивид, а икономическата асимилација на цели д'ржави от по-богатите страни. Погледнете малко по далече от носовете си, заштото ако оште не ви се налага да мислите за това, ште ви се наложи и то по скоро отколкото си мислите.