- Един междинен в'прос, г-н Илиев. В б'лгарската преса в радиото и телевизијата се појавиха нјакои частични данни за суми, които конкретно са били давани тук в Скопие по веме на престоја на редица активисти на ОМО „Илинден". Вие знаете малко повече подробности за тија факти. - Да, това е точно. За с'жаление не мога да ви дам и фотокопија на фактурите, които са давани за организација "Илинден". Точна евиденција не мога да Ви дам, но, доколкото си спомнјам се касае за голјама сума пари. Да започнем от нај-старија - Сократ Маркилов. В момента при него са, дали са при него, самијат тој знае к'де им е посоката на тија - 4 000 дојче марки.
- Това е еднократна сума? - Еднократна сума. За Стојан Георгиев - тој има нај-много взети пари и дали ги е внес'л в касата на организацијата, не се знае. Става дума за 1 100 канадски долара, за 3 000 дојче марки, 700 австралијски долара и др. Плјус това Стојан Георгиев, които представлјаваше „Илинден" в Копенхаген, разходите бјаха на старија кабинет на Глигорие Гоговски. Друг представител на таја организација беше југославскијат гражданин Георги јанчев, които е от с. Покровник, обштина Благоевград. Е, сега може да ви звучи малко парадоксално - организација "Илинден", којато се намира на територијата на Република Б'лгарија, се представја от југославски граждани. Други пари, които са давани на "Илинден", това са на нејнија зам.-председател јордан Костадинов. Посештението му в Торонто - билетите за самолета, ред други пари. Знам, че лично на него са дадени 300 канадски долара. По-к'сно се получи конфликт между мене и р'ководството на "Илинден". Написах едно писмо до Кирјаков с приложени фотокопија на разписките и чрез незаконната жена на Сократ Маркилов. Величка Стефанова ги изпратих в Б'лгарија, Но до Кирјаков е достигнало само едно голо писмо, разписките са изчезнали. Но се получи информација в по-широкија кр'г на членовете на "Илинден", че нејнијат председател е откраднал пари.
- Имате ли информација, г-н Илиев, кои политически личности тук, в Република Македонија, прјако стојат зад финансирането на ОМО „Илинден"? - Да, имам, имам. И мога да ви кажа конкретно, дори не се плаша от ништо, в'преки че ште си имам нјакои проблеми тук, в Скопие. Политическите личности това са - Бранко Ц'рвенковски, председател на Социалдемократическија с'јуз на Македонија (бившијат с'јуз на комунистите). С'што така от бившија председател на Сециал-демократическата партија - Славко Милославлевски. От С'јуза на комунистите - Движение за југославија, от самија председател - Драгиша Атанасовски. От бившија и сегашен секретар на в'ншното министерство на Македонија - Никола Тодорчевски. От секретарја на Блаже Ристовски - Венко Дамјановски. Това са политически дејци, които са на д'ржавни функции. Мога да ви кажа, дал с'м точно и адреса на частната фирма на Атанас Кираков - "Кукуш - 1913" за неговија регистриран вестник "Пиринска камбана", за да се финансира оттука с технически средства - фотокопир, било каквото и да е друго. На тоја разговор сме разговарјали с председателја на парламента Стојан Андов, тогава прис'ствуваше и јордан Бербатов и Георги Ковачев от ОМО "Илинден" по време на конгреса на ВМРО-ДПМНЕ. После тјахното заминаване Стојан Андонов ме извика и ми взе точно адреса на Кирјаков и на неговага фирма. Да чака отговор, да му се обадјат от Виена, от тјахна си фирма. Да не б'де директно, че се дават отгука пари, а като посредник за таја работа ролјата трјабва да оттиграе пивоварнија завод в Скопие "Скопска пивара".
- Вие бјахте секретар на ОМО „Илинден", докато бјахте в Б'лгарија и предполагам, че имате точни данни за численија с'став на ОМО „Илинден". Тук се тв'рди, че в ОМО „Илинден" са около 40 000 - 50 000 души. - Да, мога да ви кажа. Секретар бјах точно до 19.10.1991 г., все оште бјах тук, след с'дебното решение на В'рховнија с'д тогава ми казаха, че трјабва да поднеса оставка и да б'да редовен член и на мое мјасто да б'де Бербатов. Точнијат број на членовете мога да ви кажа, понеже всички протоколи минаваха през р'цете ми. Но това кьдето се тв'рди аз с'што с'м го чел в страниците на вестник "Нова Македонија" и конкретно от един ваш колега, Мирослав Спировски се казва. Колко са членовете? Те не са нјакаква огромна цифра. В Благоевград бјаха 12, от които половината бјаха в р'ководство. В Сандански при основаването от 33-ма останаха 27. В Петрич - 47, в Микрево - 23, в Гега - 18, в Симитли бјаха 6. После по поречието на Места, когато ходехме по агигациј, в Гоце Делчев не успјахме да формираме секција, сега, доколкого знам, са успели. В Мосомиште - 7, 8 ли бјаха, нешто такова. В Копривлен - 4, от тоја род. Фактически нјак'де около 150-160 се с'бираха. И да прибавим хората на Солунски нека б'дат 200, повече не са!
- Г-н Илиев, вие изживјавате една лична драма. Нап'лно човешки Ви с'чувствам и не от лјубопитство, а просто заштото все пак обштествеността трјабва да знае колкото се може повече за всичко, ви молја да разкажете за неја. - Да, ште се опитам да разкажа колкото се може. Знаете, че оште в младежките години аз имах и криминални прис'ди, излежани в бьлгарските затвори. В'в всјакоја д'ржава с'штествува ред и порјад'к. Кој го нарушава, трјабва да си оглежи. Така беше и с мене. Имах опит за бјагство през граница, имах условна прис'да за изнасилване, с'што така имах прис'да за грабеж. Да не се оправдавам - като всеки човек може да му се случи, никој не е застрахован...
- Миналото минало, то не ни интересува чак толкова... - Но, но в тукашните кр'гове, по-конкретно на органите на сигурността, или накратко казано - УДБ-ата, знајат детајлно за мен, кој с'м аз, што с'м. Знајат за моето криминално минало, плјус това знајат за мојата активност в ,,Илинден". После бјаха недоволни от мојата активност, не в самото начало, а по-натат'к. В која посока тр'гнах? Аз трьгнах конкретно с ВМРО-ДПМНЕ, којато единствено се бори нај-јако против ср'бскија експанзиониз'м в Македонија, којато иска да изчисти и с'рбизмите от езика в Македонија. В'обште д'ржат на своето достојнство, за което им давах јавна поддр'жка. Докато в цјал свјат, знаете ги промените в Източна Европа - комунизм'т падна, господата от "Илинден" трьгнаха с македонскија комуниз'м, по-точно сьс срьбско-комунистическија режим в Македонија. Се стигна до една конфронтација между мене и "Илинден". После тук, в Македонија, на 17.01.1991 г. ми инсценираха едно изнасилване на една от девојките в групата от Петрич. В сьштото време аз бјах в Тетово. Не предполагаха, че ште бьда в Тетово, стана с'всем случајно. Един колега студент ме покани на "журка". Сега ми водјат предварително разследване. Аз отричах, доколкото се може, те си тв'рдјат на своето. Всички тези дејствија бјаха јасни на тукашните органи на УДБ-ата. Много п'ти отлагаха следствието, докато се стигна до с'дебно дело. Ми назначиха двама адвокати, дадоха ми ефективна прис'да от 10 месеца, отнеха ми паспорта. След два месеца сьдебна разправа, дојде месец септември, поднесох молба за обжалване на делото. Все оште не е насрочено дело, но успјах да фотокопирам една изјава на таја девоика, којато малко ме учудва. Изјавата нјама да ја чета, предоставјам ја на вас, вие можете да ја анализирате. Тја се извинјава, че нјама ништо подобно, дори е имала контакти с мене, давала ми е помошт от 2 000 динара, които аз не с'м ги с'нувал. ште ви кажа какво стана и с неја, аз не сьм разговарјал с неја има три месеца. Но разбрах, че вече десет дена е в градската болница в Скопие, направила опит за самоубијство, изпила огромно количество лекарства. И паспорта и на неја е взет. Е, сега првтендират за гражданско-демократична д'ржава, за правна д'ржава. Дори при мен и да има изнасилване - скрил с'м, наказателно дело! Да ме с'дјат по техните закони. Мојат паспорт може да имат основание да б'де взет, но на неја с какво основание е взет паспорта? Е, сега тука е в'прос'т - с какво е основание на неја взет паспорта? Покрај тија тотални притисканија от страна на УДБ-ата, един друг наш с'гражданин, студент на икононическија факултет, беше принуден да даде кр'в, като го изл'гаха, че ште му дадат доп'лнителна сесија, за да изп'лни условието за записване на втората година и да не му прек'снат стипендијата. И човек'т даде кр'в. И таја кр'в замина за Шешеловата воина в С'рбија.
- Много трудно ми е да асимилирам всичко това. Вие јавно сте лишен от граждански права, јавно сте влезли в една много мр'сна игра. - Да, това наистина е една мр'сна игра, че доколкото аз ги усештам според мојата интуиција сигурно очакват нјакаква услуга да направа за тјах. А каква е таја услуга да направа за тјах все оште не ми е јасно.
- Значи механизм'т, г.н Илиев, е - вјарност и плаштане! - Да, това е точно. Вјарност и плаштане! И мога да ви подчертаја един факт. Тија. които навремето през режима на Живков са успели да избегат от Б'лгарија и са дошли тука в Скопие са преминали през р'цете на УДБ-ата. И ако са искали да живејат в Скопие, трјабва непременно да бьдат ,,југословени". А југословени какво се разбира - типично с'рбомани. А тија, които не желајат, са били принудени да заминат за чужбина.
- Вашето послание к'м онези хора, които са повјарвали на пропагандата? - Точно това искам и аз да кажа. Не е таја обетована земја, којато се мечтае и којато се пропагандира от с'рбоманските кр'гове в Македонија. Не е таја Македонија, којато те желајат да б'де. И да не живејат с тази погрешна представа, с таја погрешна илјузија, че всичко в в ред. Тука са малко по-консервативни техните мисли, техните разс'жденија. Това е следстаие от д'лгогодишната ср'бска пропаганда да се смјата непријател номер едно Б'лгарија! Никој не иска беден роднина - това да сме најасно! Казват ти: "Дош'л си тука на наши трошкови (средства). И с таја представа, што ја водјат лидерите на ,,Илинден" да л'жат разни деца - "Отидете в Скопие да учите, всичко ви е осигурено" е чист фалш, нјакој си прави спекулација, друг трупа политически дивиденти. Има една истина, којато мога да цитирам, една народна поговорка: "Кам'к'т тежи на мјастото си!" Ти можеш да б'деш всјакак'в, дори и марсианец, това в твое право. Но, сега пак се повтарјам, што го споменах в началото на рвзговора,
ДЕКА СМЕ СР'БСКИ МЕКЕРЕТА Е ТОЧНО! Која е тази "Илинден" и какво представлјава. штото "Илинден" е продукт на срьбскија експанзиониз'м, като от тија илинденци нјакои са имали нјакои непријатности в живота и сега тьрсјат начин да изплуват било на политически план, било на каквото и да е и те самите са заблудени. Това е, което искам да ви кажа. Хорага да не се л'жат в обештанијата на "Илинден". Всичко е
Л'ЖА! Това са нјакои моменти от разговора между мен и журналиста г-н Марчев. В заклјучение искам да кажа своето предложение по този проблем. Да се очаква Република Б'лгарија да признае резултатите от насилствената македонизација изв'ршена след 1944г. е равносилно да се иска от Турција да приеме болната логика на т.нар. „в'зродителен процес". В небезизвестната книга на екслидера Стојан Георгиев „Македонија над всичко", написана от Гане Тодоровски (автор на поемата „Мајко С'рбио"), официалнијат автор задава следнија в'прос: „Зашто прокуратурата не влезе в својата ролја?" Аз с'што си задавам този в'прос! След като на доста широк кр'г от хора стана јасно, кои са целите на македонските куизлинги
- ОТЦЕПВАНЕ.
Аз предлагам на широката обштествност да призове прокуратурата. Всички, които сме допринесли за това отцепване, на всички, които прод'лжават, да ни б'де пот'рсена с'дебна отговорност! Красимир ИЛИЕВ,
екссекретар на т.нар. ОМО ,,Илинден