ОМД му оддава признание на Војнович!?

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
OMD останува докажана и досега најценета и најактивна македонска лоби организација

но не е имуна на киксеви кој остануваат необјаснети, би било добро кога некој барем би пробал да ги објасни ваквите чекори

наградувањето на Керим??? доближувањето со МПО кое знаеме како заврши??? (овие две донекаде ги разбирам но чисто од моја интерпретација и претпоставки кој не мора да бидат точни)
и сега ова???

Moze li da dokumentirash shto izlobirale OMD....

ps. ovaa e za maloumni:

"Одејќи буквално од една во друга, Обединетата македонска дијаспора посети 100-тина канцеларии во речиси тричасовната обиколка по Капитол Хил, лобирајќи против усвојување на Резолуцијата 486 што ја обвинува Македонија за непријателска пропаганда кон Грција".

pps ili rakovodstvoto na OMD neznae nishto ili mislat deka nie neznaeme nishto.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
OMD nitu gi predstavuvala nitu gi predstavuva site Makedonci vo SAD. Organizacijata ne e sramna, ja posramotija ludje zelni za pari i zivot bez rabota.
Vnatre vo OMD ima i chesni ludje. Treba da se otkrijat samo ludjeto na sluzbata-platenicite. Dodusha tie se znaat, samo dali konechno ke se sobere hrabrost tie javno da e zigosaat.
Dali toa treba da go pochneme nie forumdziite. Da zapochneme so LUSTRACIJA tuka nadvor.

ps. me "chudi" molkot na Misirkov.....
Организацијата се оценува според нејзините официјални постапки! Ова што се случи е срамно за цела Македонија и македонска нација.
Доколку има луѓе во оваа или било која организација која има за цел да ги претставува ИНЕТРЕСИТЕ НА СИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЦЕЛ СВЕТ, треба да бидат отстранети без размислување и оневозможени засекогаш, да работат под името „македонија или македонско“! Можеби е време за преструктуирање и на оваа организација како што има потреба од тоа било која организација. Во секој случај ОМД го посрами сиот македонски народ и сите очекуваме нејзино официјално образложение, дотогаш таа е изолирана и класифицирана како предавник за секој Македонец.

Мисирков иако беше најекспонираниот пренесувач на случувањата во САД поврзани со ОМД , сега се изјасни дека не е дел од ОМД.
Верувам има многу пријатели во организацијата и сите тие се збунети и затечени како од оваа одлука (награда за Војнович, посебна чест за Рикер, иако и двајцата се за „искористете ја можноста“) така и од негативните реакции на сите македонци ширум светот па и нивни членови!

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Точно сега Ванчев,точно во овие моменти,кога народот македонски е запознат добро со тоа,кој правец сака да го изоди,точно сега е време да се чуе гласот Македонски.

Мој предлог е,гласот и волјата на Македонскиот народ да послужи како еден вид медијатор и стимул за ОМД да се зафати со сериозна работа врз македонските државни и национални интереси,на тој начин би биле исфрлени од игра сите оние персони,кои го валкаат името на ОМД и ги мачкаат очите на македонскиот народ!

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Ау и кај нив да не има советници петоколонаши ?
Ауу ,си го одработуваат спонзорството ???

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Мој предлог е,гласот и волјата на Македонскиот народ да послужи како еден вид медијатор и стимул за ОМД да се зафати со сериозна работа врз македонските државни и национални интереси,на тој начин би биле исфрлени од игра сите оние персони,кои го валкаат името на ОМД и ги мачкаат очите на македонскиот народ!
Не знам што е оваа хистерија против ОМД од неколку души тука. ОМД ги бранат македонските национални интереси. Направиле кикс со Воинович, нека го исправат. Генерали после битка колку сакаш..............

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Не знам што е оваа хистерија против ОМД од неколку души тука. ОМД ги бранат македонските национални интереси. Направиле кикс со Воинович, нека го исправат. Генерали после битка колку сакаш..............
Еден кикс се случува секому, вториот пат може да се случи по грешка ама трипати да се обрукаш значи дека нешто сериозно не е в ред.:raz:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Има ли барем неофицијално објаснување или извинување за направениот кикс, според параноичните сироти нас Македонци, или пак објаснување за постигнатата цел на ОМД со одаденото признание на личности кои не се подржувачи на македонските интереси!? Јас не слушнав ниту прочитав некое од нив!
Напротив... молк!
А колку е ОМД важна и колку е оваа одлука грешна... можеме да претпоставуваме. Барем за мене лично ОМД досега претставуваше моето второ јас во САД, некој кој му верував 100% дека ме брани и заштитува онаму каде најмногу треба,некој кој никако не е во можност да ми наштети, ниту да помисли, затоа оваа „хистерија“.

Што ми вели пријател од ОМД (екс):

...Јас веќе година дена не сум со ОМД затоа што повеќе не знам за кого работи ОМД. Како тоа што ти го кажа сега..ОД КАДЕ ДО КАДЕ ВОЈНОВИЧ? ... Господ Бог да не чува...само тоа можам да кажам. Не знам што се случува со групата...пробав да добијам одговор ама ми велат дека ако сакам да разговарам за нешто, треба да сум член... ама не сакам да сум повеќе член затоа што не знам за што веќе работат....

Па заклучете сами, параноја,хистерија или ?

Член од
12 ноември 2009
Мислења
51
Поени од реакции
9
Voinovich e prijatel na Makedonija i ima dosta pomognato za Makedonija. No, i nie bevme iznenadeni za negovata izjava za Voice of America.

Odgovor na ekc prijatelot na OMD shto Goran_Makedon pishuva za:

OMD e otvorena organizacija za site, nemora chlen da si pa da razgovarame. Ne e tochno deka sme odbile nekoj poradi ne bile chlenovi.

Moze li da dokumentirash shto izlobirale OMD....

ps. ovaa e za maloumni:

"Одејќи буквално од една во друга, Обединетата македонска дијаспора посети 100-тина канцеларии во речиси тричасовната обиколка по Капитол Хил, лобирајќи против усвојување на Резолуцијата 486 што ја обвинува Македонија за непријателска пропаганда кон Грција".

pps ili rakovodstvoto na OMD neznae nishto ili mislat deka nie neznaeme nishto.
Ne e nishto chudno. 3 grupi od 3 lujge po grupa za 3 chasovi -- 100 kancelarii. Neznachi deka so 100 kongresmeni sme zborele. Vo nekoj kancelarii sme zborele so kongresmeni, so nekoj so asistenti, so nekoj samo materijali sme ostavale poradi ne bile prisutni.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.310
Поени од реакции
8.296
Voinovich e prijatel na Makedonija i ima dosta pomognato za Makedonija. No, i nie bevme iznenadeni za negovata izjava za Voice of America.

OMD e otvorena organizacija za site, nemora chlen da si pa da razgovarame. Ne e tochno deka sme odbile nekoj poradi ne bile chlenovi.

Ne e nishto chudno. 3 grupi od 3 lujge po grupa za 3 chasovi -- 100 kancelarii. Neznachi deka so 100 kongresmeni sme zborele. Vo nekoj kancelarii sme zborele so kongresmeni, so nekoj so asistenti, so nekoj samo materijali sme ostavale poradi ne bile prisutni.
Сето тоа е во ред дека сте изннадени но рекација за таа изјава од ваша старна се уште нема односно осудување или било какво известување дека не се слошвате со тоа нешто поопширно и ете како што гледаме не му е прв пат да дава такви изјави
Кога велиш помогнал на Макоедонија дај некоја информација околу тоа што тоа помогнал ккао помогнал итн..

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75

Значи мене пријателот ме излажа за да ми го промени мислењето за ОМД, а вие сте изненадени само од изјавата на Војнович во „војс оф америка“!?

Изјавата од видеото погоре „Balkans 2010“ не ве изненадува? И имаше уште еден идентичен настап , само штета што неможам да го најдам видеото, пак некоја конференција во ЕУ или што и да беше, најмалку важно.

Сето тоа е во ред дека сте изннадени но рекација за таа изјава од ваша старна се уште нема односно осудување или било какво известување дека не се слошвате со тоа нешто поопширно и ете како што гледаме не му е прв пат да дава такви изјави
Кога велиш помогнал на Макоедонија дај некоја информација околу тоа што тоа помогнал ккао помогнал итн..
На што ќе се вади ОМД , јас ќе ти кажам :wink:
Постои некоја легенда , приказна .... (верувам дека има и вистина во неа) дека Војнович многу помогнал во 90-тите во врска со ембаргото врз Македонија. Е сега во што се состоела помошта , можеби ОМД ќе ни одговори, ама ако помислиме дека тогаш променивме знаме, устав и ја прифативме референцата FYROM која Војнович ужива да ја користи , тогаш може да помислам дури и дека тој е еден од авторите на истата!
И замисли ОМД после 20 години решава да му даде награда на Војнович за ова така големо дело !? :tapp:
Кого лажеме , самите себе си ? Каква полза од тоа браќа мои ? :kesa:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
.

Jas ne sporev so brojkata. Dali se trista ili tri iljadi seedno e. Vie prakjanje i nosenje na pisma go izdigate na golema rabota. Kolku pisma dnevno prima eden Senator, Guverner ili kongresmen.????? Vistinskoto lobiranje se pravi na sosema drug nachin. No na nekolkumin od vas celta vie lichna korist i onevozmozuvanje na vistinskite lobisti.
Se nadevam ovoj post nema da bide izbrishan.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
veruvam deka OMD e e iskrena i raboti za makdonskata kauza megutoa tuka me zagrizuvaat dve raboti. Ednata e kiksot ili kiksovite sto gi napravile i vtorata e toa sto ednas imav prilika da porazgovaram so clenovi koj sto se aktivni vo Avstralija i koga stana zbor za OMD eden od niv kratko prokomentira " ah toa se jugoslovencinja", vo toj moment ne vlegov vo diskusija od pricina sto ne gi poznavav rabotite ama nekako i ne veruvav ama posle ovie kiksovi so ovoj sto ima prezime sto e od ex yu prostorot nekako mi e sumliva rabotata da ne mu davaat nagrada spored nekoj drugi zaslugi. Jas se uste sakam da veruvam deka se nasi deca ali tie se na poteg da objasnat i da dokazat za kogo se borat.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ајде престанете со рекла-казала муабети, се работи за Македонци кои работат да и помогнат на Македонија.

На некој изгледа му пречи Македонското единство па ем оцрнува ем сее раздор.

Проблемот е што ОМД имаат киксови од самиот почеток. 3абележав неколку -- се залетаа (некои) за Срѓан Керим за претседател, “балансираат’’ меѓу Американска политика и нашиот (и нивен) јасен став за неменување на името што ги јаде пропагандно, им се уфрлуваат сомнителни типови на приеми како на пример Љубица Ачевска и сл.

Киксовите треба да ги изанализираат и да се поправат како организација. Во случајов со Воиновиќ толку беа наместени што истиот ден кога доби награда типот даде интервју.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Koj bre balansira, OMD. OMD od prv den ima jasno zazeme strana. Strana koja ne gi shtiti Makedonskite intetresi. Tie gi nudat svoite uslugi samo na onoj koj ke gi plati.

Едит.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ајде престанете со рекла-казала муабети, се работи за Македонци кои работат да и помогнат на Македонија.

На некој изгледа му пречи Македонското единство па ем оцрнува ем сее раздор.

Киксовите треба да ги изанализираат и да се поправат како организација. Во случајов со Воиновиќ толку беа наместени што истиот ден кога доби награда типот даде интервју.

Не заебавај и ти, кога е потребна критика таа треба недвосмислено да се истакне, без релативизирање.

Здружувањето со МПО и бугарското саботирање кикс ќе го наречеш?

Тоа што им се извинуваат на Албанците во официјално соопштение поради - Енциклопедијата на МАНУ што излезе ќе го наречеш кикс?

Настрана внатрешните познанства со одредени членови на ОМД, некои работи треба да се кажат ко што се.

По тоа се гледа слабото лобирање или практично никакво, бидејќи доколку нешто било излобирано тогаш немаше да има изненадувања.

Не знам како може една организација која си препишува некои вонвременски заслуги да биде изненадена од саботирање на пописот во САД од страна на МПО пробугарските струи кои замисли им беа ПАРТНЕРИ на ОМД и заеднички подготвуваа кампања.

Или е неспособност или намерно правење на приглупи каде во двата случаи резултатот е негативен за македонските интереси.

Сега треба многу да направите за да ја повратите довербата, онаа каква таква што ја имавте.

Поарно ќе беше мејлови да им пратевте и тоа да го објавевте ко главна вест.

Kajgana Shop

На врв Bottom