ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.275
Тврдам пошо знам, а зошто ги собираат неможам да кажам пошо не сакаат тоа да ми го кажат.
Сигурно ги информираат како да се спинува тој ден, и како да се лажи народот.
Мора да си имаат спремен одговор на секое прашање.

А не ми е јасно зошто ги викаат на штабско групно палење свеќи, зошто мора све кај нив да биде официјално и обележано, нека ги остават луѓето спонтано тоа да си го направат, а де се брукаат вака.
Знаеш, ама не знаеш и не можеш да кажеш. Па во наредна реченица пак знаеш и одговараш. Одлично.

Инаку, затоа постојат политички партии. За да обединат групи на луѓе со слични ставови, сфаќања, гледишта, и да организираат активности. Мислам дека е доволно офтопик.

Член од
11 септември 2009
Мислења
3
Поени од реакции
1
Според некои мои информации/луѓе . (Нека биде шпекулативно..). Имало повеќе групи(најверојатно 4), а не една.
Првите специјалци што се пратени на местото не знаеле дека всушност тоа е и најголемото упориште со терористи - Диво Мало.
Односно не очекувале толкав број на терористи. Три специјалци се убиени одма на почетокот од акцијата, најверојатно при излегување од возило.
Останатите групи дознале и успеале да избегаат и да преминат во Косово.
Некои групи се наоѓале во друг дел од градот, а други во околните села.

Некој од фатените терористи признал каде го имаат скриено оружјето(закопано во сандаци негде у шума во близина на граница) и нашиве го имаат запленето. Се работело за огромен број на пушки (преку 500), панцири, бомби, пиштоли...
Имале и современо Американско оружје - црни стрели, и неколку вида на снајпери, рачни фрлачи и др.
Дел од оружјето било наше, односно тоа што било украдено пред некоја недела во Гошинце.

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.343
Поени од реакции
5.438
Најдобар другар што живи у зграда карши Супер Срк ми кажа цело време гледале од тераса кога жителите од Диво Насеље се евакуирале и тоа било многу луѓе ми кажа многи им побегнале претопени у цивили, кога ги гледале од високо вика имаше многу сомнителни фаци . Некој бил као со штаки се вртел нон стоп и од време на време потечувал и не бил единствен

Член од
27 април 2009
Мислења
2.499
Поени од реакции
3.318
некој да ми одговори доколку ова беше сцениран случај, зошто би имало жртви и заробени меѓу кој биле големи и ценети генерали од Косово? како би се продале тие за пари?

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
И за крај на не се лажеме и да ги отвориме очите,тој истиот Албанец од групата која стоеше кај пазарот во ку додека траеше акцијата на полицијата и зборуваше за соживот,доби аплаузи од другите луге таму( претежно албанци),за истата таа група на албанци кога специјалните сили ја напуштаа дивата населба ги исвиркуваа извикуваа учк и ги нарекуваа специјалците убијци,ги нарекуваа убијци лугето кои загинаа за нив.
Тоа е тоа познато албанско лицемерие. Пред ТВ камери секогаш жртви, секогаш невини и подготвени за соживот, а зад грб ти го мислат најлошото. Треба да си ептен нечовек за да исвиркуваш и нарекуваш убици луѓе кои го ризикувале сопствениот живот за да те спасат да не бидеш колатерална штета. Без разлика на кој етникум припаѓаат.

Најдобар другар што живи у зграда карши Супер Срк ми кажа цело време гледале од тераса кога жителите од Диво Насеље се евакуирале и тоа било многу луѓе ми кажа многи им побегнале претопени у цивили, кога ги гледале од високо вика имаше многу сомнителни фаци . Некој бил као со штаки се вртел нон стоп и од време на време потечувал и не бил единствен
Не бе, што ти е, Телма објави дека не е можно човек облечен во тренерки и патики, да е терорист. Кај се видело терорист во цивилка!? Секој терорист кој планира некако да ѝ се протне на полицијата и да не биде сумњив кога ќе го напушта дувлото, секогаш тоа го прави во униформа од УЧК, со шлем, панцир и зоља на рамо.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Уште дента на вестите тоа беше главна информацијата што вртеше нон стоп...дека терористи имаат избегано со цивилите.

Ама чудно е бе зошто едниве бегале а другиве се пукале. Оти по логика, и да ги затекнат со оружје ќе се предадат и кад тад ќе избегаат после од затвор(како што е у пракса), а овака ризикуваат живот.

Нешто и кај терористиве отишло у погрешна насока.

некој да ми одговори доколку ова беше сцениран случај, зошто би имало жртви и заробени меѓу кој биле големи и ценети генерали од Косово? како би се продале тие за пари?
Тоа се луѓе што живеат на тој начин. Прават големи пари во битките, регрутираат млади луѓе, имаат подршка од многу тајни служби.

Абе види, сценарио од наша страна нема логика да е.

Не за друго, кај малите земји неможеш да исценираш овакви работи, бидејќи дипломатите уште пред да ти почне сценариото ќе те уапсат или ќе те симнат од власт.

Ти сакаш да кажеш дека Грујо и Мијалков можат да креираат вакво сценарио, а германската, британската и американската служба да си ќутат и да ги остават. :pos:

Остај ти некој што си праат филмови батали ги.

Член од
7 септември 2008
Мислења
62
Поени од реакции
44
Поздрав пријатели

јас живеам 30м од малото која беше уништена со земјава овој викенд. Не се работеше за терористи ни за чуда. На денон на случувањето на војна јас до 3:30 сум бил надвор и до тој момент не сум видел никаков униформиран или маскиран терорист како се каже МВР.

Само закам да ви кажам реално што се случувало таму..

У 6:00 сум станал од пукањето а до 14:00 сум бил заробен во подрумот со цела фамилјија вклучувајки 2 деца 4-7 години. И не знам до тој момент како сум поминал бидејки стварно беше нешто како во сон а кока ги слушнав децата да плачат знаев дека е тажна реалност.
Со живот ке и бидам благодарен на двајца полицајци еден албанец еден македонец на моментот кока сум излезел пред пукање и сум и викал или убијтеме или извадете ме од тука. После тие двајца дојдоа ме зема мене и цела фамилјија и со хермелин ме однесоа до градскиот пазар каде беше помирно.

И гледам дека тука се водел дискусија што како бил, да бидам искрен не сум видел никаков сомнителен човек во тоа мало дека ке стори такво нешто не само јас туку никој од тој регион не видел, не знаел дека постојат само МВР и ДБК ги знаел. Е па неможе бре луѓе така како е можно некој во оваа време да измислува терористички акцији врз македонија ?
Па кој е заинтересиран да врши напад врз нас? Што сме ние ? Кои сме ние? Што имаме за да ни се одмаздат?
Зошто ама стварно од сите држави во регионот само кај нас се случуват вакви местенки кои за жал носат жртви. Јас со се срце им се заблагодарам на македонска полиција и тие се главно „виновници„ што сум јас жив и сите цивили.
Но многу ми е жал што има убиени од полицајците, и тие кутрите никој не знае што игра е во таа акција.

Никој од куманово не е заинтересиран да војува, ни албанци ни македонци, гледам некој цитирал некој весници медиуми, и самам само да ви кажам дека Мухамед Зекири - (медиумски покривател на ДУИ) само после 10 минути о почнувањето на акција пишал статус за овој напад. Јас живеам 30 од епицентарот на нападод и дури во 6 слушнав и видов што се случува додека МУКИ 20минути пред мене напишал статус за Куманово. Од ова се гледа дека каков е Латас кај вас, кај нас е МУКИ. Значи некој знаел на време што и како се случува додека го јаде секогаш.

И извинте на јазикот и граматичките грешки но сакамв да исказам само за вас да не бидеет знаете како веше живо.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Цел на овој напад е да се вметне меѓуетничка, и МЕЃУПАРТИСКА омраза.

Ако се оствари тоа, тој што го замислил ова ке си добие пари а вие ќе си останите омразени, со к... во рака.

Затоа ставете го прстот на чело и размислете пред да продолжите да фрлате барут во огнот.

Со терорите ќе се справиме набрзина, како и секогаш до сега. Неможе една група платеници да се степаат со државна армија и да извлечат жива глава.

А СИТЕ ВИЕ ШТО ШИРИТЕ МЕЃУПАРТИСКА И МЕЃУЕТНИЧКА ОМРАЗА им помагате.

Поздрав

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Владата части, им се падна бинго.
Дали и порано вака било?
Да. После 3/4 години администрацијата им ги побара парите назад. Заглавија во документација. Не беше оддамна паметиме.

Сега муабетот се движи во насока неуспешна акција Горда е крива. Оти досега она функцинираше одлично во нејзиниот мандат де. Дури ни за буџет у полиција Горда сама не одлучува слушнавме.

Туку контрапротести за Горда нема да се организираат, сега членството се трга од неа - ете она нека биде крива.

Албанците го сакаат Заев во новата епизода. На ова поле следи филмот предавник уаа - ако им го истенчија 9 години игла им го направија.
Се сликал со два прста кренати - бум приказна. Селфи - wow. Им се смее на починатите.

@Inglourious Basterd како е фирерот како се чувствува? Уште ли е самоуверен?

Член од
16 февруари 2014
Мислења
343
Поени од реакции
198
A da se sobereme nie, obichnite smrtnici ( partiski neopredeleni ), da dademe koj kolku ima i da najmime nekoj profesionalec za da se ispotepa cel ovoj shljam sto go imame od politichari, i posle restartot, sigurno, mnogu potrezveno ke razmisluvaat narednite.
Momentalno, gledam kako na edinstvena metoda za razreshuvanje na celoto sranje shto go imame, bez da bideme zaloznici vo svoi kuci i dvorishta i bez da ziveeme vo strav za nashite deca.
Oni treba da se plasat od nas, a ne nie od niv.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
http://slobodenprostor.com/?p=7775
Слично на мое мислење.
Она со сочуство од амбасадата ми беше сомнително уште првиот ден како они одма први изразија сочуство а немаше официјална информација тие го направија тоа намерно
Што ти е сомнително со амбасадата?

Они не ги следат медиумите и тоа што пишува во нив, туку ги следат комуникациите на полицијата.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.213
Поени од реакции
46.488
Ако се лажеме. :)
google it.
Toa и значи, во принцип за тоа и се користел, албанците од косово и Mакедонија го користеа ко за Победа, за време на војната во Косово и Македонија, но тука ситуацијата беше поинаква, Заев е сепак македонски политичар, вчера наиде на добар дочек и од македонците и од албанците во разурнатиот регион, во секој случај ова не е никаков симбол на учк, незнам од каде тоа дека ова бил нивни симбол, универзален симбол е со тоа што за едни алудира мир, за други победа, не измислиле албанциве топка вода со тоа, за Мир секако, не го користеле.
Е сега овие на сликава незнам дали се сите албанци, на чело не им пишува, башка што во тој регион губитници се сите со оглед на тоа дека дел од истиот е разурнат, за стравот што го претпрпеле жителите муабет боље да не правиме, не можеме ни да претпоставиме низ што све поминале тие кои останале затекнати таму. Да праиме муабет за универзален симбол на учк, и дека они на сликава на тоа алудираат е бедно и апсурдно, ваљда видовте што остана од тој реон после битката, башка што истите тие жители пријавиле за ваква група до надлежните.

Ова со симболов е класика спин, се знае и од кои лешинари е, а најсмешна е споредбата Има разлика, груевски ги посетил повредените ( гаф е моментот со активностите на фејсбук, кој и да го поставил тоа таму е глуп и не треба тастатура и маус да му дадат веке за ваква работа ) а он се сликал со '' симболот на учк '', и реков уште вчера, кој тера со вакви спинови е Се, само не човек, да почнам од Миленко стоката и Латас шугата ( за неговото излегување во јавност во викендов ), овој вториов гарант сте го репнале од штаб за ова.

Не разбираш бе ти, Клосе е Антички Македонец. Не се секираа што сите одговорни во државата ги немаше ден и пол.

Ова што Заев е глуп ко кур, ти доаѓа гратис. А и партискиве искористени куртони.​
Бидејки деновиве јадев гомна по фејсбук за луѓево што живеат горе у Диво Насеље, добив конкретна информација од роднина кој веќе не можел да ме гледа како се бламирам по фејсбук, дека населението од Диво Насеље неколку пати пријавило во полиција дека има групирање на луѓе кои не се од населбата. Информацијава ја добив од многу, многу, веродостоен избор, иначе, да беше некој друг, немаше теорија да му поверувам.
Единствено, не сакаше да ми каже по телефон од кога го знаеле ова.
точно е ова.

Периодов што следи до најситен детал мора да има истрага за пропустите кои се направени и кои доведоа до смрт на 8 припадници на специјалните сили за безбедност во земјава, акцијата како акција и план можеби бил одличен, тоа никој не треба да го спори и да се сомнева во нивната професионалност, горде сигурно не им го кроела планот, но работата е влечење на една паралела од гошинце до викендов, како успеале да се стационираат таму иако се знаело за нив, иако имало пријави за нив, дали е точно дека со дел од нашето оружје одземено од Гошинце е пукано врз нашите сили, зашто Тигрите кои учествувале во акцијата се убедени дека се фатени во заседа по претходно протекување на информации до терористите ( инфо од прва рака од Гостивар после погребот на Ненад, не шпекулација ), револтот кај нив во моментов е преголем, зашто е дозволен толкав луксуз на движење и менување на локации на оваа криминална група, за да на крај се стационира на вакво комплексно место за војување каде во пакет со тоа, има и преголем број на цивилно население.

Многу прашања има, сега за сега многу малце одговори, ама знаејќи како функционираат работите во Македонија, прашање е колку одговори ќе добиеме и ние и оние директни учесници во оваа битка, како и семејствата на загинатите.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не разбираш бе ти, Клосе е Антички Македонец. Не се секираа што сите одговорни во државата ги немаше ден и пол.

Ова што Заев е глуп ко кур, ти доаѓа гратис. А и партискиве искористени куртони.​
Бидејки деновиве јадев гомна по фејсбук за луѓево што живеат горе у Диво Насеље, добив конкретна информација од роднина кој веќе не можел да ме гледа како се бламирам по фејсбук, дека населението од Диво Насеље неколку пати пријавило во полиција дека има групирање на луѓе кои не се од населбата. Информацијава ја добив од многу, многу, веродостоен избор, иначе, да беше некој друг, немаше теорија да му поверувам.
Единствено, не сакаше да ми каже по телефон од кога го знаеле ова.
Абе па кој дел не ти е јасен, ти кажуваат дека цело време ја следеле групата. Што значи тоа дали разбираш? Тоа не значи дека оделе позади нив на 50 метри и гледале што права, ги следеле дојавите, биле сконцентрурани на такви дојави и слично. Сигурно е дека не дознале во момент дека има група таму и одма нападнале.[DOUBLEPOST=1431409942][/DOUBLEPOST]
Владата части, им се падна бинго.
Дали и порано вака било?
Што е бе идиот, се подсмеваш на тие што го дадоа животот во борба против терористите. Ајде следно што ќе биде? Ќе барате пари за фамилиите на загинатите терористи? Или протести за полициската бруталност во Кумановската акција ?

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.348
http://slobodenprostor.com/?p=7775
Слично на мое мислење.
Она со сочуство од амбасадата ми беше сомнително уште првиот ден како они одма први изразија сочуство а немаше официјална информација тие го направија тоа намерно
Kако и другите само тоа го прави пософистицирано, користи малку повеќе ум. Германска линија, хрватите, србите, не открива топла вода...Знаеле дека има загинати затоа што сите веќе знаевме. Некои од вас самите напишаа и кои се првите жртви, сето се следеше тукуречи онлајн. Ако размислиш и што е се јавувано на телефон, а тие се следат...не знам од каде неговите упорни тези да ги издвојува хрватите во медиумските напади кога се што прочитав беше многу вообичаено за ваква ситуација.
Спореди ги овие написи од хрватски медиуми
http://www.vecernji.hr/svijet/veleposlanica-makedonije-svi-koji-pokusaju-destabilizirati-makedoniju-zavrsit-ce-kao-ovi-teroristi-1005009
http://www.vecernji.hr/svijet/makedonska-vlada-riskira-raspad-drzave-1004959
http://www.vecernji.hr/svijet/situacija-iz-makedonije-moze-se-preliti-u-bih-albanci-nikad-nece-odustati-od-velike-albanije-1004895
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/zaustavljanje-krize-uvjet-makedoniji-za-poticaje-eu---384702.html
http://vijesti.hrt.hr/283977/razruseno-kumanovo-kamere-hrt-a-u-teroristickom-gnijezdu
http://vijesti.hrt.hr/283831/u-makedoniji-nedjelja-i-ponedjeljak-dani-zalosti

со нашите медиуми како а1, либертас, курир,... отровни медиуми, посебно националните телевизии како и се поголемиот број патриоти и "аналитичари", дезинформациите од типот вооружени групи и пукање. Споменав поназад, како се однесуваа и како известуваа истите овие наши медиуми во 2001. Непродуктивно е во вакви моменти. Посебно за луѓето од некое од потенцијалните кризни подрачја, воена психоза е многу гадна работа, а овие лешинари само ја помагаат.

Последно уредено:
V

viktora

Гостин
[quoteикСилвер, post: 7245119, member: 38799"]Мир...[/quote]
Или V victory ,победа.

Kajgana Shop

На врв Bottom