Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Ok тачно.. ама некои работи треба градоначалникот да ги заврши .. а што има направено Циц бе брат,што ? Ја колку што знам за улици,патишта и слично должен е градоначалник да инвестира,т.е. општина,која има буџет наменето за тоа..
Преку глава ми е веќе да ги гледам и слушам скопските педери како живеат на наш грб.Не ограбуваат.Уште им сметало тоа што се доселуваат луѓе од други градови и села, а се запрашале ли зошто е тоа така?Јас плаќам ист данок како и сите во Скопје.Што се тие подобри, почесни, повредни од мене за да заслужуваат поголеми привилегии од мене,а јас да немам ништо?

Што сработил Циц прочитај ја следната колумна што во најголем дел е точна.,Ова не се однесува само за Куманово , туку и за мнозинството други општини освен Скопје.
Не знам каква просветлувачка, визионерска и храбра власт има во Велес, Штип, Битола, Прилеп, ама знам дека и таму има невработени, и таму нема основни услови за болните, и таму училиштат се како и овде, а единствената разлика е тоа што таму вие сте на власт а овде сме ние, па затоа овде се е лошо, а таму добро. Како политичка партија веќе шест години ја имате централната власт, па ајде да ги забележиме вашите успеси кои допринесоа за добробит на граѓаните на Куманово.
Третата фаза на децентрализација на локалната самоуправа која е неопходна, бидејќи е дел од европската агенда ниту сакате, ниту ќе ја спроведете, затоа што ќе морате да се откажете од капиталните инвестиции кои веќе пета година одат во Скопје, на штета на Куманово.
На Куманово му следува дел од тие инвестиции не затоа што јас или вие така сакаме, туку заради тоа што и кумановчани го полнат државниот буџет, ама не да се градат споменици во Скопје, туку да се гради онаа што му треба на Куманово.
Во вашата изборна програма ветивте „бум“ од инвестиции кои ќе им обезбедат подобар живот на сите во Македонија, па и на кумановчани. Дали можете да се сетите на било која инвестиција што ја донесовте во нашиот град, дали можете да се сетите на било што, што можете да го наречете свој проект во кој кумановчани гледаат надеж за својата иднина?
Устата ви се полна со патриотизам и со историското минато на нашиот град, ама по се изгледа тоа ви е само за изборна употреба. За овие шест години запрашајте се дали изградивте барем еден споменик кој го симболизира тоа минато, или еве барем да извршивте реконструкција на било кој споменик кој беше изграден во чест на нашите предци?
На нашиот град му требале луѓе кои биле визионери, ама и требало да го сакаат својот град и татковина. Види молим те?! Членови на одредена политичка партија распишуваат конкурс за промена не само на власта во градот, туку и на сопствените граѓани. На истите тие граѓани кои мака мачат да го преживеат денот од силните инвестиции со кои го преплавивте градот, па не можат да изберат каде да се вработат. Се прашувам зошто толку инсистирање за промени и визионерсто? Па еве го имаме Премиерот, кој визионерски не внесе во Античка Македонија, белким не ни треба нов визионер кој ќе не внесе во Европската Унија (пу,пу,скраја било, па они можат секој момент да пропаднат, а и ние со нив. Подобро ни е во антиката, така барем ќе останеме во учебниците по историја како народ кој некогаш постоел).
Во нашиот град живеат граѓани кои си го сакаат градот и татковината. Во нашиот град има луѓе кои умеат да донесуваат храбри одлуки кои се во интерес на граѓаните. Впрочем за тоа зборуваат делата а не колумните. Излезете на булеварите „Октомвриска Револуција„ и „Трета МУБ„, на Градскиот плоштад ,на Кејот,на клучката кај Ловечки Дом, во спортската сала „Перо Наков„, на атлетската патека „Наце Буѓони„, на асфалтираните улици на секој дел од градот, на тениските игралишта, градските гробишта,гасификација и има уште многу да се набројува, ама за тоа ќе ми треба многу време и простор. Сето оваа се изгради во Куманово и за кумановчани, а го изгради храброста и визионерството на градоначалникот Зоран Дамјановски и СДСМ со своите коалициони партнери. Свесни сме дека треба и мора уште многу да се работи на онаа што се вика урбано живеење, но и свесни сме дека нашите можности како локална самоуправа се ограничени без реализирање на третата фаза од децентрализација и приливот на капитални инвестиции во општинскиот буџет.
Затоа почитувани политички опоненти, Вашата влада, Вашите министри и Вие како политичка структура сте должни да донесете странски инвестиции со кои ќе се намали невработеноста во градот и државата. Ваша грижа е стандардот и социјалниот статус на нашите граѓани, а ваша обврска е да градите училишта, градинки, регионални патишта, болници, амбуланти, впрочем за тоа баравте и добивте мандат од граѓаните на Македонија. Ако сето оваа беше должност на општинските власти чуму премиер, министри, влада, собрание? Во Куманово се што се гради се гради само од општинскиот буџет кој го полнат граѓаните на Куманово. Сокривајќи се зад идеите за визионерство и храброст се трудите кумановчани да заборават дека во 2000 година, им ги одзедовте Спортска сала, Градскиот базен, Соколана, Куба, Пчела, Домот на културата, Домот на пионери, Кумановска бања и од нив направивте руини, иако кумановчани ги изградија со свои сретсва од самопридонес.Ако градење споменици и руинирање на објекти кои за овој град се негово светло историско минато за вас значи просперитетна иднина, ви благодариме! Ние градиме за живите, а мртвите ги почитуваме и во секоја прилика достојно чествуваме.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
АхА. а у оваа колумна нема напишано,со кои пари гради вила со базени у Четирце..со кои пари вика на приватни забави српски естрадни ѕвезди, за Нови години ми ја вика Северина,наместо да ги искористи за нешто паметно.. тачно е дека влада много малко инвестира у Куманово,ама штом га браниш овога пијаницу и коцкара,нема потреба више да коментирам и дискутирам ..;)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Уште еден грандиозен објект кој е дел од проектот „Скопје 2014“ во најава. Античката колонада ќе се гради на левиот брег на реката Вардар.

Станува збор за изградба на амфитеатар со античка колонада. Како дел од градбата ќе се постават девет скулптури музи и два лава. Колонадата ќе го носи името „Независна Македонија“.

Автори на скулптурите на деветте музи се Жарко Башевски, Беди Ибрахим, Богоја Ангелкоски, а автор на скулптурата лав е Мирослав Славковиќ.
Скулптурите кои се дел од aрхитектонскиот споменик ќе бидат лиени во бронза.

Античката колонада ќе биде висока 8 метри и ќе се наоѓа меѓу новите објекти на Агенцијата за електронски комуникации и на Финансиската полиција.
Сосема непотребно.
Има информации колку пари се фрлени за ова?
Kako може да биде бледа копија со фасада.. која бај д веј е универзална,не е карактеристична само за еден град или држава.. а ако размислиш убаво ќе видиш дека цела западна Европа горе-доле има слична архитектура.. а ако сакаш Скопје да е специфичен град,ондак да си останат исти сите оние комби блокови од згради,изградени по земјотресот .. и така веќе ретко кај може да се сретнат такви зградишта
Цела Западна Европа има слична архитектура заради уметничките и историските правци (Ренесанса, Барок).
Не можеме ние да имитираме стилови од пред 5-6 века, а да не испаднеме кичерај.
Кажи му на било кој Французин, Германец или Италијанец дека во 21-ви век градиш објекти во барокен стил, сигурен сум дека ќе умре од смеење.
Барем малце повеќе да се инвестираше во старата скопска чаршија и во старите скопски маала. Прошетај малку низ Топанско поле или Маџир Маало, тие населби се хорор филм, дупки по улиците на секој чекор, несредена видоинсталација итн итн

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
АхА. а у оваа колумна нема напишано,со кои пари гради вила со базени у Четирце..со кои пари вика на приватни забави српски естрадни ѕвезди, за Нови години ми ја вика Северина,наместо да ги искористи за нешто паметно.. тачно е дека влада много малко инвестира у Куманово,ама штом га браниш овога пијаницу и коцкара,нема потреба више да коментирам и дискутирам ..;)
Јас не го бранам градоначалникот.Ниту сум член на Сдсм.Ти ја постирав колумната за делот кадешто се збори за нееднаквото третирање на другите градови .Што не е точно во оваа колумна?Ова не се случува само во Куманово , туку и во другите градови.Што инвестираше државата во Свети Николе, Кратово, Крива Паланка, Пробиштип, Радовиш, Струмица?Ајде одговори ми.Сви ли овија људи да трпив за да скопски педери уживав, а на крај да не омаловажуев?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Јас не го бранам градоначалникот.Ниту сум член на Сдсм.Ти ја постирав колумната за делот кадешто се збори за нееднаквото третирање на другите градови .Што не е точно во оваа колумна?Ова не се случува само во Куманово , туку и во другите градови.Што инвестираше државата во Свети Николе, Кратово, Крива Паланка, Пробиштип, Радовиш, Струмица?Ајде одговори ми.Сви ли овија људи да трпив за да скопски педери уживав, а на крај да не омаловажуев?
Дај прекини да го користиш терминот скопски педери.
Проектот Скопје 2014 да беше презентиран пред локалните избори, сигурен сум дека Коце немаше да стане градоначалник.
И сигурен сум дека над 50 проценти од граѓаните во Скопје не се задоволни со проектот, но најверојатно заради партиски причини и тепањето на студенти се плашат да протестираат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ја незнам што си против толко Скопјани, и они су Македонци и људи.. или си Куман , па толко ги нејќеш ,глупо е тој што га збориш,Скопски педери
--- надополнето: Oct 24, 2011 3:00 PM ---
Дај прекини да го користиш терминот скопски педери.
Проектот Скопје 2014 да беше презентиран пред локалните избори, сигурен сум дека Коце немаше да стане градоначалник.
И сигурен сум дека над 50 проценти од граѓаните во Скопје не се задоволни со проектот, но најверојатно заради партиски причини и тепањето на студенти се плашат да протестираат.
А ја сум сигурен дека над 60-70 % се задоволни или делумно задоволни..ако веќе вадиме од ракав проценти ,ондак терај даље

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Ја незнам што си против толко Скопјани, и они су Македонци и људи.. или си Куман , па толко ги нејќеш ,глупо е тој што га збориш,Скопски педери
--- надополнето: Oct 24, 2011 3:00 PM ---

А ја сум сигурен дека над 60-70 % се задоволни или делумно задоволни..ако веќе вадиме од ракав проценти ,ондак терај даље
Зашто немам ни причинува да ги сакам.Поодвратни од скопјани нема.Они мислиш дека те сакав много?Свак кумановац е Куман у срце, такој и ја, иако не сам много по навивање.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Не е до споредувањето со Прага, Будимпешта, Париз итн... глупо е да се наметне таков стил...

Еве, свеж пример е ова со спомен куќата на Тоше која нели влезе во трите најдобри архитектонски решенија во светот. Зошто така не се отиде и тука, со нов, уникатен и модерен стил да се гради !?

Не дека и дел од овие не испаднаа убави, али поубаво ќе беше тетарот да биде во ултра-модерен дизајн него у оваков како што го градат...

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344
Зашто немам ни причинува да ги сакам.Поодвратни од скопјани нема.Они мислиш дека те сакав много?Свак кумановац е Куман у срце, такој и ја, иако не сам много по навивање.
Абе ти дечко си мноогу исфрустриран изглеа од НАС СКОПЈАНИТЕ? Изглеа сестра ти трча по нас па ти си имаш набиено комплекс. Јас ни те вреѓам, ни ми е гајле од кај си! Вие се замарате со нас, ние воопшто ни у мисла не ве уфрламе зашто ништо не ни значите! Престани да ќењаш и да вреѓаш! Ти си бил куман, а тоа значи дека си србоман, вие ништо македонско немате у вас бре (со исклучоци се разбира)! Модератори и останати членови извинете за офтопиков али мора да се преземе нешто со овие нискоинтелегентниве, редно е да им се бришат идиотските постови!

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Ја навечер пред спиење, кажувам по една пцовка за кумановчани специјално, ко "Оче наш" ми е...:tapp:
Ебате искомплексираниот, колку години имаш ти бе ?
Љубомора помеѓу градови... само за деца и тешки ретарди.

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Со сила направија бледа копија на Прага, Виена, Будимпешта...
Супер е да се направи вака одколку да остане таква каква што беше т.е на ништо да не личе .
Иако не си грешка во тоа што сакаш скопје да биде препознатлив по различности како што рече камен мост ,крстот на водно ....

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Споменик на големиот револуционер и учител Гоце Делчев , висок 3 метри ќе биде поставен пред новата зграда на ректоратот на штипскиот универзитет.

Ректоратот ќе биде сместен во училиштето во Ново село во кое пред повеќе од еден век учителствуваше Делчев , кој воедно е и патрон на универзитетот.

- Споменикот се изготвува и е во завршна фаза. Тоа ќе биде момент многу значаен за нас како универзитет, но и за градот, зошто тоа ќе биде местото со кое ќе се гордееме сите- изјави Кирил Барбареев, проректор за развој и инвестиции - УГД-Штип

Покрај него ќе бидат поставени и други помали споменици на истакнати културни дејци од источниот регион. Во моментот привршува реставрацијата на фасадата на зградата која ќе биде идентична со автентичниот изглед од 19 век, а кон крајот на годината ќе се започне и со уредување на ентериерот на ректоратот.

Сител

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896

Фонтана на плоштадот во Аеродром .. интересно :cautious:

Член од
19 октомври 2010
Мислења
576
Поени од реакции
344

Фонтана на плоштадот во Аеродром .. интересно :cautious:
Не ми личи на Аеродром иако не се гледа локацијата многу-многу од видеово, а ако би била фонтанава во Аеродром би била во новиот парк "Aеродром" кај што е направена и писта со макета(авион)... o_O
А ако си во право дека ова се наоѓа во Аеродром, зошто пишува на видеово "Фонтана на плоштад Гази Баба"?:confused:
Иначе фонтанава е топ(y)

Kajgana Shop

На врв Bottom