- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.454
- Поени од реакции
- 84.866
...претпоставувам во посед на просечниот.TpH_Bo_OkO напиша:Што е разликата помеѓу просечниот и вистинскиот маж?
5 сантиметри...И тоа со чип!!![]()
...претпоставувам во посед на просечниот.TpH_Bo_OkO напиша:Што е разликата помеѓу просечниот и вистинскиот маж?
5 сантиметри...И тоа со чип!!![]()
Како што е горе, така е и долу :wink:1307 напиша:...претпоставувам во посед на просечниот.
Не значи дека нкој посебно мнее, тебе или некој обичен граѓанин би бил следен, но шо бидува со бизнисмените, политичките личности...Димитар напиша:Поставив прашања, на кои не добив одговор!
Кој е тој што не следи?
Зошто е тој заговор!?
Кој го прави заговорот?
Американците?
Некој во договор со сатаната?![]()
Вистина дека податоците нема да бидат само во чипот, но факторот “случајна“ грешка процнтуално ќе порасне.Димитар напиша:Кажа ти: некој сака да си игра со нас, да не претвора во криминалци и што уште не...
гледам не си запознаен баш со компјутерската технологија и да не се секираш.... и доколку чипот биде полн со наши податоци, гарант тоа нема да биде единственото наше досие!!! Но ќе биде најбрзиот начин за да ти се го докажеш идентитетот.
Не ги заборавај сите прекршоци што си ги направила.pearl напиша:Со самото раѓање и доделување на матичен број ти веќе и автоматски добиваш чип. Досие постои и континуирано се update-нува. Начинот на кој ќе се екстрахираат информациите, дали со чип или преку тефтер, е тотално небитен, важно информациите можат секогаш да се пронајдат.
Јас не гледам никаков проблем со баркодови, прво се штеди на време, а второ и не мислам баш дека така лесно можат да се фалсификуваат податоците. Башка тоа, никој нема да го чепне обичниот граѓанин, се додека плаќа даноци и е примерен. А оние што ќе се побунат против, се тие што сакаат да манипулираат со системот и даваат отпор на се' она што може да им' ја отежне работата.
Можеби дечкото што ја отворил темава нешто друго го мачи. Колку податоци човекот што те легитимира, ќе може да види од твоето досие, кога ќе ја swipe-не картичката. Ако може некој на тоа прашање да одговори и да каже кои се' информации ќе му бидат веднаш достапни, тогаш можам и јас да видам проблем на навлегување во приватноста. Но, се сомневам дека туку така ќе му излезе цел мој живот на екран. Мислам дека тоа ќе бидат некои основни податоци, чисто колку да го потврдат мојот идентитет: адреса на живеење, датум на раѓање и сл. Не ми се верува дека ќе може да види и за кого сум гласала на последните избори![]()
Па, ок ... и тоа нека биде!Bacillus gagous напиша:Не ги заборавај сите прекршоци што си ги направила.
Ke ja podesis na najmala watt-aza i samo za sekunda ke ja uklucis! :wink:1307 напиша:ја зиам л.к. и ја ставам у микровална.
- Не знам друже шо и е, еве ја здрава жива али изглеа расипан чип ми дале.
....после пак.
Нема мене никој сероња чип да ми закачи.
Пример вака?Димитар напиша:п.с. Како со таа „случајност” некој ќе ми запише податоци во мојата картичка? И како „случајно” истите податоци да се најдат и во централниот компјутер, централните бази, тефтерите...
Toтално се сложувам со ова!!!inat_o напиша:Vo tie cipovi nema da ima zapisano dosie tuku biometricni podatoci i ona sto go pisuva veke kako tekst na ispravata. Vo nekoi zemji se praktikuva ,od podolgo vreme, da ima informacija za visina,boja na oci...
Razlikata e sto podatocite ke bidat pokraj kirilica/latinica i so 0 i 1 zapisani. Strogo gledano se voveduva samo uste eden jazik.
Poveke se plasam da nekoj mi go ukrade "ckartot" pasos (ili licna karta), si ja promeni slikata i napravi glupost za koja jas ke treba da odgovaram.
Jasno e mislam na site deka SPC se zabegani do maksimum.Nemam namera da ziveam vo mrakot sto tie gi propagiraat.