Не си го видела?

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Девојче драго,

Тоа што ти не го „гледаш“ Бог и Неговото присуство, е резултат на тоа што не си ја гледаш ни душата и нејзиното просветление. Бог не се гледа, туку се чувствува. Дали ГЛЕДАШ кога си среќна? Или чувствуваш? Е така верниците го чувствуваат Бог, како што го чувствуваат и немирот без него. Нив не им треба логаритмирана равенка на точност, ни вага на праведноста на Бог, тие и онака се просветлени со тоа што го имаат во нивниот живот. Прашањево од првиот воведен пост на темава, е: Која си ти да ми го сквернавиш мојот Бог, кога не знаеш што е??
Ја читам темава веќе некое време и не е прв пат да се судрам со изјавата во воведниот дел од постот. Ме интересира поточно, што мислиш ти, колку поразлично се чуствува верникот од атеистот? Без разлика на тоа што не верувам во Господ, ја почитувам религијата како дел од нашата култура и традиција, но не можам да не забележам дека кај верниците владее мислењето дека атеистите се осиромашени со нешто. И јас се чуствувам духовно исполнето и среќно. Исто така има периоди во кои се чуствувам мизерно, но сето тоа е нормален дел од животот и без разлика дали веруваш во Господ, во наука или во марсовци се случува и заминува исто така како што доаѓа.
Што се однесува до прашањето, исто и мене ме интересира како се осмелуваш ти да ја сквернавиш мојата духовна состојба кога не знаеш што и како чуствувам?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
"Учителке, учителке, ме закачаат!"
Шознам, многу ми е природно ова ти шо го кажуваш.
Природно е некој нешто коа тврди да го убедува другиот. дека тој знае а другиот не знае. За се е така во животов, фудбал мудбал религии сегде кај шо има спротивставени ммслења има препукување, каде со поголема, каде со помала кулутура, неможе сите да бидат толку ладнокрвни, ептен ми е човечки натурално. Не гледам шо толку се буните, сегде има вака.

Ќе има дебата меѓу теист и атеист на 17мислам, ми стигна ивент на фб.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
За се е така во животов, фудбал мудбал религии сегде кај шо има спротивставени мслења има препукување
Додека има луѓе, ќе има и различни ставови.

Начинот на кој јас ја сфатив темава е, со попрост пример кажано, седат двајца другари и едниот на другиот му вика "Пеер, глупо е да си теист, стани атеист".
Нема причина некој да убедува некој друг да не верува или да верува. Имаш едно мислење, ја имам друго, тие се спротивставени, може да направиме еднаш, два пати, три пати дебата на таа тема, ама да се убедуваме во нешто не го можеме. Ако некој одлучил да верува/не верува, тоа е негов избор, јас, па ни било кој друг нема право да се меша во таа одлука. Станува збор за индивидуален избор. Имаш зацртан став, и никој на светов неможе да те убеди во нешто спротивно. И досега немам видено еден атеист да убедува теист да стане атеист, а самиот знае зошто не верува/не сака да верува. Вакви муабети (пропагандни) се прават на возраст 14-18 години, како што кажав претходно.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Девојче драго,

Тоа што ти не го „гледаш“ Бог и Неговото присуство, е резултат на тоа што не си ја гледаш ни душата и нејзиното просветление. Бог не се гледа, туку се чувствува. Дали ГЛЕДАШ кога си среќна? Или чувствуваш? Е така верниците го чувствуваат Бог, како што го чувствуваат и немирот без него. Нив не им треба логаритмирана равенка на точност, ни вага на праведноста на Бог, тие и онака се просветлени со тоа што го имаат во нивниот живот. Прашањево од првиот воведен пост на темава, е: Која си ти да ми го сквернавиш мојот Бог, кога не знаеш што е??

Како го чуствуваш Бог?
Мислам, какво е чуството?
Солено? Благо?
Љубов? Омраза?
Страв? Почит?
Ладно? Топло?
Какво?
И, дали сите исто го чуствуваат Бог?
Ако да, ондак сите ист одговор ќе ми дадат.
Ако не, од кај знаете дека тоа е Бог?
И, дали е ист Бог кога се различни чуства?

П.с: Во интерес на дискусијата, молам да не ми биде одговорено "Треба да веруваш за да го почуствуваш, неможам да ти објаснам."

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
А тоа што двете се спротивставени едно на друго тоа не ти пречи :icon_lol:?
Не ми пречи и мене не ми се баш спротиставени.

Атеизмот е став или доктрина без теистички верувања или со активно не верување на постоење божества.

Од друга страна пак детистите мислат/веруват дека Бог постои, но не интервенира во светот повеќе од она што беше неопходно за да го создаде. Во овој поглед, Бог не е антропоморфик, и не дава одговор на молитвите или да биде причинител за чудата кои се случуваат на земјата. Заедничко кај нив е верувањето дека Бог нема интерес за човештвото и не може дури и да биде свесен за постоење човештвото.

Значи постои пасивно.

Моите животни искуства и сваќања ме посочија на тој микс од атеизам и детизам.

Го отфрлам верувањето во бог, но знам дека тој ни е креатор но не под веќе познатите теолошки пристапи и културни концепции за бог туку како бог од научна гледна точка т.е. за мене постои космичка материја која не создала а повеќето ја нарекуваат бог.

Г

Господ

Гостин
Се додека атеистите се пасивни ќе има и теисти и затоа и светот ќе пропаѓа.

M

M del Mar

Гостин
Никогаш!
Ради изборот во Бог денес светот наопаку се преврте.
Земи комунизам бе...ќе те среди:smir:

-.- гадеамит

Значи на некој теист не можеш со инка да му ставаш во мозокот и да му докажуваш дека е во грешка и дека треба да биде атеист...
Слобода во избор...
Не е твое да пропагираш!
Биди си атеист и уживај :wink:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
форумов е за дебата бе Мацо и размена на мислења ... ако сите си уживавме и нема потреба да дебатираме и споделуваме мислења чуму форум :)

Г

Господ

Гостин
-.- гадеамит

Значи на некој теист не можеш со инка да му ставаш во мозокот и да му докажуваш дека е во грешка и дека треба да биде атеист...
Слобода во избор...
Не е твое да пропагираш!
Биди си атеист и уживај :wink:
Момаков на аватар се обиде.
I will succeed where he did not.
Мое е да пропагирам(ако не јас кој?) и не сум атеист туку антитеист.
Се давиме во апатија чекајки на Госпо да дујди да ни решит проблемите.
Бог:tapp:

M

M del Mar

Гостин
Токму така, размена на мислења и тоа е добро.:wink:
Зборот ми беше дека Смекси сака сите да размислуваат како него...и на некој начин не ги почитува мислењата на другите :toe:

no hard feelings

Kajgana Shop

На врв Bottom