Не се обидувајте да се спасите самите себе

Член од
12 мај 2009
Мислења
46
Поени од реакции
3
НЕ СЕ ОБИДУВАЈТЕ ДА СЕ СПАСИТЕ САМИТЕ СЕБЕ




Замислете до кој степен се разликува вашето сфаќање за Небото од Божјото. Бог ја определи вредноста на спасението-смртта на Својот Син. Дали мислете, дека вашите добри дела ќе ве доведат до Небото, кое Исус Христос, Божјиот Син, Го извојува за вас со сопствената крв? Да не се осмелувате да го рамнете својот беден живот со животот на покорниот Божји Син, Кој се даде Себе Си дури на смрт? Не ли ви падна на памет дека така Го жалостите Бога? Ако Небото можеше да се достигне со добри дела, тогаш зошто Бог Го подложи Својот мил Син на целата таа болка и страдање? Зошто беше неопходна Гетсиманија? Зошто требаше да се доаѓа до трагедијата на Голгота, откако би можело сè да стане толку лесно на друг начин? Вие ја навредувате Божјата мудрост и Божјата љубов.

Нашата самоправедност го отфрла Божјиот карактер. Така се понижува вечното совршенство, изјавено од блажениот Спасител, за да се издигнат посакувањата на човечкото создание, кои Сèмоќниот со презир ги отфрла како суетни и бесполезни. Трговецот може и да ви плати со злато за тоа што му нудите, но дури и да дадете на Бога сè што имате, Тој ќе го отфрли целосно. Бог ќе ви ја подари Својата милост без пари, без плаќање. Но ако отидете при Него и се обидете да се пазарите за Неговата милост, со вас е свршено. Бог ќе ве исклучи од скапоцените дарови на Својата љубов, која вие не можете да ја прецените.

Можат ли воопшто да се споредат големите дела, кои се надевате да ги направите, со благословот, што очекувате да го добиете? Претпоставувам, дека имено, преку нив сакате да го заработите Божјото благоволение и така да влезете во Небото. Но што всушност нудите? Што можете да дадете на Бога? Да не случајно понудиш реки од масло или салото на десет илјади животни? Избројте ги сите земни богатства: ако Му ги дадете сите, што би преставувале тие според вас за Бога? Ако го соберете сето злато на светот и ако таа грамада се простира од најдлабоките недра на земјата до највисоките места на небесата, што би праставувала таа за Бога? Со што би Го обогатило сето тоа и со што би го купиле спасението? Кое од вашите дела може да ја зголеми Неговата радост или славата на Неговото Царство? Ако е гладен, Бог нема да се обрати кон вас. “Зашто се Мои сите горски животни, илјади ѕверови по Моите ридишта.”(Пс.50:10). Вашата добрина може и да им се допадне на вашите ближни, и вашата добрина може да предизвика почит, но зарем Бог ви должи нешто за добрината или за положбата која ја имате? Апсурдни прашања! Дури и да направете сè, за што сте способни нема да бидете ништо повеќе од еден кутар, бесполезен и недостоен слуга. Вие не можете да го направете тоа, што треба, уште помалку би можеле да го искупите гревот или да добиете пристап до царството на светлината.

Вие, кои мислете дека ќе се спасете самите себе преку усовршување, упорни обиди и усилби, да ве запрашам нешто: ако човек не може да изврши определена работа, кога раката му е силна и здрава, како би можел да ја изврши, ако коската му е скршена? Како млади и неискусни, сè уште не сте биле оддадени на пороци и навики. И покрај тоа, вашата природа веќе била расипана. Макар и да сте биле слободни од железната мрежа на пороците, сепак сте заскитале како изгубена овца и сте го следеле злото. Што ви дава основа да мислете, дека можете наеднаш да ги промените желбите на срцето, насоката на делување и целосниот животен пат, така да станете нов човек? “Може ли Етиопецот да ја измени својата кожа? Или леопардот своето крзно?” (Ер.13:23). Нели е веројатноста да продолжите да грешете, како досега, десет илјади према еден? Имате сознание дека патот на злото е привлечен, примамлив, и ќе продолжи да ве одвојува од патот на правдата, по кој сега цврсто сте решен да одите.

Патот кон Небото е посебно стрмен и тесен, ако го следеме Законот даден на Синајската планина-доволно е само еден погрешен чекор, за да бидеме целосно поразени. Застанете во нејзиното подножје, и погледнете нагоре, ако имате храброст. Над нејзините највисоки скали има надвиснато црн облак, од кој блештат молњи и грми силен трубен звук. Не гледате ли како трепери Мојсеј, и ќе се осудите ли да застанете спокојно на местото, каде што стои Мојсеј, исполнет со страв и ужас? Погледнете нагоре и откажете се од идејата да се искачете на тие стрмни карпи, бидејќи нема човек, кој се обидел да се искачи нагоре со надеж за спасение и да не ја нашол својата погибел сред ужасите по патот! Бидете мудри-откажете се од лажната надеж за спасение, кон која вашата гордост ве тера, зашто таа ваша самонадежност ќе ве натера да зажалете. Да претпоставиме, дека можете да направете нешто големо, во што сум сигурен дека нема да успеете, и дека е возможно одсега натаму да бидете совршени, така да не грешете веќе ниту во мислите, ниту во зборовите, ниту во делата; како ќе ја искупите вината за поранешните гревови? Сакате ли да ви спомнам некои зла, погребани во вашата памет? Нека вашите гревови се појават за момент, така да ги видете одново. Се чини дека гревовите од младоста сериозно ве плашат; а полноќните гревови; или гревовите преку секој ден; или гревовите на телото; или гревоите на душата? Велите дека сте ги заборавиле, но Бог не ги заборавил. Погледнете колку се многубројни! Сите тие се таму, запишани во дневникот на Бог, ниту еден не е пропуштен и сите тие зедно, ќе бидат обвинението против вас во денот на Последниот Суд.

Како е можно идната послушност да ги компензира минатите грешки? Карпата веќе паднала и макар брановите да ја перат и десетилјади пати, тие не можат да ја вратат на поранешното место. Денот е светол, но знаеме дека имало и ноќ, и најсветлиот ден не може да го измени фактот, дека некогаш било темно. Самоправедниот знае, дека тоа, што го прави, не може да го задоволи Бога, бидејќи самиот тој не е задоволен; и покрај тоа што е возможно да ја смири својата совест, во човекот останува доволно сознание за Бога, што го тера да ја чувствува и разбира својата недоволност.

Да го поверуваме тоа, што Бог Го вели, да го направиме тоа, што Бог Го заповеда, да го прифатиме спасението, што Бог ни го дарува-тоа е вистинската и совршена мудрост. Отворете ја вашата Библија. Таа е патеводителка за поклоникот, во кој Бог ја опишува Својата слава, која предстои да биде откриена. Единствената порака на Евангелието е „Поверувај и ќе живееш”. Доверете се на отелотворениот Спасител, Кого што Бог Го определи да ја понесе казната, која ја заслужуваат грешниците. Верувајте во Него и ќе бидете спасени.
 
R

RAYTHEON23

Гостин
мене медицината ми помогна кога се онесвестив не молитвата
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
otkrovenie dali posakuvas apokalipsa? igra so zborovi...
Faktot sto go koristis kompjuterot pa sijalici pa masina za perenje pa frizider mozda i kola, sigurno avtobus... licemerie! treba da zivees kako amisite koi ziveat kako vo 17.vek za da si dostoen za pat vo neboto.
Ako se razbolis ne trcaj na lekar! a ako imas deca i ako se razbolat vadi kandiloto i kadiloto.
crkvata vladeela 1500 godini pogolemiot del od ovaj period vo istorijata e poznat kako 'mracniot sreden vek'.se ragjas,na 8-10 godini ti skapuvaat zabite,na 15 se zenis na 16 prvo dete posle i drugi,pola ke umrat pred da porasnat,na 25 ti obeluva kosa, na 30 veke si starec,ako dozivees 40 si retkost.
Aplauzi za religijata i crkvata!
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ako ti ne mozes da si pomognes, ne ocekuvaj nekoj da go vidi tvojot interes.
 

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
524
Бог простува и ако навистина има покајание. ќе има и прошка. Секој човек има гревови, но од грев до грев има разлика не е исто да убиеш човек и да излажеш за некоја ситница, Бог може да го почувствува вистинското покајание и да прости но ако е лажно пекол му е местото
Напишано од otkrovenie
Единствената порака на Евангелието е „Поверувај и ќе живееш”. Доверете се на отелотворениот Спасител, Кого што Бог Го определи да ја понесе казната, која ја заслужуваат грешниците. Верувајте во Него и ќе бидете спасени.
Точно Исус се роди за да ги понесе сите гревови на земните грешници на своите плеќи, НО!!! Само на оние кои навистина ќе поверуваат во него и навистина ќе се покајат длабоко во душата ќе побараат прошка и после покајувањето ќе добијат прошка но својот живот треба да го посветат на Бога и да не грешат повеќе зошто ако погрешат повторно нема да добијат прошка
 
A

ateist

Гостин
ateist напиша:
не се обидуваме сами да се спасиме ...

сеа ако е некој стручно лице доктор можеби до некаде и може сам себе да си помогне

ние другите не можеме сами да се спасиме

лоши арни ама пак кај нив мора да се јавиме да ни помогнат

праксата покажа не е препорачливо да се оди кај надрилекари бајачи вражалци оџи попови оти крајот е секогаш трагичен
ДИРЕКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Кратки совети и постапки за заштита и спасување во случај на несреќа

1.Проценката од можни ризици:
местоположба на загрозениот објект и пристапни патишта;
старост на објектот и инсталациите за вода, струја, парно, гас, канализација, противпожарни инсталации, висина на објектот, противпожарни скали и др.;
распоред на инветарот (заеднички и по простории);
постоење на едуцирани лица за прва помош и соодветни материјално- технички средства;
хигиена, термичка обработка на месо, соработка со ветеринарна и земјоделска служба, едукација на населението за опасности од болести кај животните и растенијата;
постоење на прирачни средства за самопомош и помош (јажиња, шлемови, чизми, лопати, копачи, садови за вода, батериски лампи, средства за изолација и др.;
полова, старосна, национална и здравствена структура на граѓаните;
обемот и видот на едукацијата на населението,
отстранување на последиците;
одредување правци за евакуација од објектите;
бележење на поважни телефони и нивно истакнување на видни места (полиција, брза помош, противпожарни единици, Центар за управување со кризи, Дирекција за заштита и спасување, Црвен крст, блиски пријатели и роднини кои би не прифатиле);
евидентирање на лица кои завршиле курс за прва помош или против пожарен курс;
припрема на семеен пакет со основни продукти и други средства за самозаштита (батериски ламба, свеќа, кибрит, кутија за прва помош, лекови, облека и друго) и каде ќе се чува;
определување на локации за камп населби.


2.Постапки и совети во случај на несреќи:
напушти го својот дом;
затвори го доводот за вода, парно, гас и исклучи ја струјата;
јави се во Центарот за управување со кризи на телефонскиот број 195 или на други важни телефони 192, 193, 194 и информирај се за состојбата;
извести ги најблиските за чекорите кои имаш намера да ги превземеш;
помогни им на соседите доколку си во можност;
згрижи ги домашните миленици;
погрижи се за мали деца, инвалиди, домашни миленици, доколку си во можност;
понеси го семејниот пакет, домашната аптека и личните документи;
заклучи го станот-куќата;
следи ги информациите преку средствата за јавно информирање и упатствата на надлежните органи.

а. во случај на земјотрес
засолни се под маса, кревет, или отворот на вратата;
не го користи лифтот;
не излегувај на балкон;
ако еднаш излезеш од објектот не се враќај повторно се до смирување на тлото;
доколку се затекнеш на улица оддалечи се од згради, електрични столбови, стаклени површини.

б. во случај на пожар
користи го против пожарниот апарат;
провери од каде доаѓа огнот со допирање на кваката на вратата;
оди сегогаш спротивно од огнот;
ако мораш да се движиш во правец на огнот или чадот покриј се се водено ќебе или крпа, особено носот и устата;
ако еднаш излезеш од објектот, не се враќај повторно;
ако не можеш да го напуштиш објектот, отвори прозор и сигнализирај ја својата положба;
смести ги на посигурно место лесно запаливите материи (гориво, гас, бои и лакови и други хемикалии.

в. во случај на поплава
резервите на храна премести ги на повисоко место;
упати се на повисоко место;
доколку подрачјето е подлежно на чести поплави и интезивни врнежи од дожд, порано напушти го објектот;
ако патуваш со возило, брзо напушти го патот низ кој тече поголема вода;
ако возилото престане да работи, веднаш напушти го и качи се на повисоко место;

г. во случај на силно невреме, грмотевици и град
засолни се во објект од тврда градба;
ако си на отворен простор клекни, наведни ја главата и оддржувај минимален контакт со тлото;
биди подалеку од метални предмети, високи дрва, антени, електрични далноводи и слично;
ако си на плажа веднаш напуштија или влези во возило;
имај на ум дека громот удира и на одалеченост од 10-15 километри, од местото на грмотевицата.
д. во случај на воен судир
не се движи во реон во кој имало борбени дејствија;
не допирај ништо сомнително;
не собирај дома минско-експлозивни направи;
запамети го и одбележи го местото каде си видел сомнителни предмети;
извести ги родителите или полицијата.

е. во случај на птичји грип
во региони каде е докажано присуство на птичји грип избегнувај контакт со птици кои пцовисале од непознати причини;
избегнувај контакт со измет од птици и екскрети;
не спиј во близина на птици;
не го допирај лицето, а рацете миј ги со сапун после секој контакт со птица;
дури по објавувањето на крајот на опасноста или несреќата може да превземете разни активности како: помош на некој близок или сосед;
проверка на состојбата на важните инсталации (струја, вода, парно, гас, канализација) и нивно сервисирање;
фрлете ја храната која била изложена на топлина, чад и прашина;
обновете ги залихите со храна, вода и лекови;
во прво време употребувајте превриена вода;
внимавајте при влез во оштетени и влажни објекти..
.
.
превземено од ................... www.dzs.gov.mk
 

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Пфф сам ако не се спасам ти да не ќе ме спасиш, или бог?
 

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
otkrovenie dali posakuvas apokalipsa? igra so zborovi...
Faktot sto go koristis kompjuterot pa sijalici pa masina za perenje pa frizider mozda i kola, sigurno avtobus... licemerie! treba da zivees kako amisite koi ziveat kako vo 17.vek za da si dostoen za pat vo neboto.
Ako se razbolis ne trcaj na lekar! a ako imas deca i ako se razbolat vadi kandiloto i kadiloto.
crkvata vladeela 1500 godini pogolemiot del od ovaj period vo istorijata e poznat kako 'mracniot sreden vek'.se ragjas,na 8-10 godini ti skapuvaat zabite,na 15 se zenis na 16 prvo dete posle i drugi,pola ke umrat pred da porasnat,na 25 ti obeluva kosa, na 30 veke si starec,ako dozivees 40 si retkost.
Aplauzi za religijata i crkvata!
E fala mnogu!!!! Konecno nekoj da go vidi toa. Kolku pati se obiduvam da go objasnam voa i sama ne znam. Za vreme na inkvizacijata tolku sme zatupele so da ne bila taa nasa velicestvena crkva kojznae kaj ke sme bile denes.EEEEEEEEEEEE ama aj objasni mu go toa na gospod. Sigurno imal on nekakvi drugi nameri so tie 1500 godini ama ja utnal malce.............

Бог простува и ако навистина има покајание. ќе има и прошка. Секој човек има гревови, но од грев до грев има разлика не е исто да убиеш човек и да излажеш за некоја ситница, Бог може да го почувствува вистинското покајание и да прости но ако е лажно пекол му е местото
Точно Исус се роди за да ги понесе сите гревови на земните грешници на своите плеќи, НО!!! Само на оние кои навистина ќе поверуваат во него и навистина ќе се покајат длабоко во душата ќе побараат прошка и после покајувањето ќе добијат прошка но својот живот треба да го посветат на Бога и да не грешат повеќе зошто ако погрешат повторно нема да добијат прошка

Zarem stvarno veruvas vo toa. I kade odime otkako ke umreme? Kade odat tie so ne napravile nitu dobro, nitu loso,ako site nevernici odat u pekolot, togas kade odat muslimanite, budistite itn, itn, Zosto ima crni,zolti i crveni luge koga se pocnalo od dvajca? Ako odat site luge vo raj ili vo pekol uste od pocetokot na postoenjeto neli im stanuva malce tesnicko kade i da se????????????????????????????????????????????????????????:nenene:
 
A

ateist

Гостин
JASMIN
08-02-07, 12:08
Стресно време, брз начин на живот. Има некои фини и поучни работи кои се корисни да се знаат.


Срцев удар


Симптомот е ’’одредена’’ болка во градите, која се шири надолу кон раката, и нагоре кон вилицата. Додека укапирате што се случува, а сте сами, останува кратко време за реакција дури не ве совлада несвестицата- едно 10тина секунди.

Што да се прави?
Земете воздух длабоко, од градите. И почнете да кашлате, многу јако. 2 секунди вдишувате, 2 секунди издишувате.
Вдишувањето ќе доведе кислород до срцето, кашлањето го стиснува срцето. Стискањето на срцето исто така помага во обновата на циркулацијата на крвта.
Така, ќе си дадете повеќе време додека стигнете до болница.

Задавување


Хајмлиховиот зафат го знаете.

Ја зафаќате личноста која се дави со двете раце цврсто преклопени на стомачниот дел, под дијафрагмата. Силно пристискате; дијафрагмата се подигнува и истиснува воздух од дробовите, со што ќе предизвикате вештачка кашлица, која ќе го исфрли заглавеното парче од душникот.

На крај, знам дека форумашиве се млади и здрави луѓе, но не пречи да се знае, и пренесе пораката.


Па повелете, допишете, кој има време:)
_ZlObNiCa
08-02-07, 12:19
Izvini da te popravam, ama kaj srcev udar osven kardio-pulmonalna masaza, defibrilacija i maska so 100% kislorod sto sigurno pomaga, 3-4pati vdlaboko vdishi izdishi ne pomaga, a toa stegnete go srceto veruj mi ic ne pomaga duri moze da ja vloshi situacijata,zatoa u takva situacija samo da imash nekoj pored tebe sto ke pocne CPR (cardio pulmonar reanimation), inaku nema ni 10min vreme da se stigne do bolnica.
JASMIN
08-02-07, 12:26
Да, не напишав масажа требаше. Сепак, напиши што би помогнало како самопомош.
Тоа инаку беше објавено во официјалниот весник на GENERAL HOSPITAL ROCHESTER, како совет за самопомош, за да го пролонгираш времето додека стигнеш до болница.


преземено од ...www.forum.kajgana.com/archive/index.php/t-10305.html
 

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
ABE SVE STE ZA U BARDOVCI
 
R

RAYTHEON23

Гостин
црниот ми дроб отечен нема со молитва да го спасам.
 
Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Otkrovenie те молам оди зачлени се во некоја хумана организација како црвен крст или донирај пари за болни деца/луѓе, а не тука да ми шириш пропаганди како "некој" што не ни знаеме а и ти незнаеш дали сигугно постои, ќе ни помогнел во одредени ситуации. Кога ќе се разболиш сигурно земаш апче или инекција што ќе ти помогне а не кандилото. Црквата е од минатите векови. 21 век е мислам дека сите полека полека сфаќаме дека ако сами не си помогнеме некој замислен човек на небото сигурно нема да ни помогне (не би сакал да навредам никој) :smir:
 

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Бог простува и ако навистина има покајание. ќе има и прошка. Секој човек има гревови, но од грев до грев има разлика не е исто да убиеш човек и да излажеш за некоја ситница, Бог може да го почувствува вистинското покајание и да прости но ако е лажно пекол му е местото
Точно Исус се роди за да ги понесе сите гревови на земните грешници на своите плеќи, НО!!! Само на оние кои навистина ќе поверуваат во него и навистина ќе се покајат длабоко во душата ќе побараат прошка и после покајувањето ќе добијат прошка но својот живот треба да го посветат на Бога и да не грешат повеќе зошто ако погрешат повторно нема да добијат прошка

Toj sigurno ne se rodi za toa koe ti velie deka e....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom