- Член од
- 10 февруари 2006
- Мислења
- 385
- Поени од реакции
- 90
Затоа реков колку што сум јас запознаен скоро сите колеги што ги знам најдоа работа. Инаку да, имаше и еден куп луѓе кои зедоа диплома а врска немаа од информатика, веројатно од нив никој не нашол работа Ама тоа е присутно во помала или поголема мера на сите факултети. Има луѓе кои на „жими мајка“ зеле правен, економски и други факултети. Затоа е до фирмата која вработува да одлучи дали и колку знаел кандидатот, и да одлучи кој од кандидатите да ги вработи. А дека е исто дали си со факултет или средно (а со исто познавање или вештина),не се согласувам со тебе. Јас работам во компанија како инженер, и земам доста поголема плата од техничарите кои се со средно образование. Иако можеби некој од тие техничари има поголемо знаење од мене (дома си учел или работел без да студира и дипломира на факултет),не може никогаш да стане инженер и да ја зема таа сума. Јас малце финансиски се осврнав на случајот,ама да бидам искрен,само тоа и ме интересира
п.с. А знам дека има фирми кои не им е важно образованието туку само вештината, и вработуваат и луѓе без високо образование, но луѓе кои се махери во таа област. Но треба ептен да си махер и ептен да ти се посреќи да најдеш таква фирма да се вработиш. Барем за Битола (откаде што сум) не познавам такви фирми.
Umre toa vreme koga diplomata igrase uloga , vekje nikoj ne te prasuva so imas i kaj imas zavrseno
rabotodavecot ti vika daj da vidam so znaes pa te prasuva so imas zavrseno ( ako ne zaboravi )