Најперспективни факултети

Член од
27 јануари 2007
Мислења
156
Поени од реакции
0
Кои се најперспективни факултети во Македонија (во смисла на насока, а не дали е државен или приватен)?

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Па, со оглед на тоа што имаме недостиг од ИТ кадар во државава, ФЕИТ ми изгледа како одговор на твоето прашање.:smir:

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
diskutabilno prashanje.... koj kako ke se snajde, nekoj i so filoloski moze da njade pobrzo rabota i da zima pogolema plata od nekoj so elektro, a toj na elektro za da go zavrsi maka videl golema. :tapp:

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Зависи за која насока се разговара. Инаку најперспективна професија за мене е економијата, зашто пред дипломираниот има широка палета на работи ки може да ги работи, ако сака се разбира и ако се потруди бајаги. Е сега сите можеме да зборуваме само од наше лично искуство, за мене кој е најперспективен факултет на тој и сум запишана, како и сите други што би кажале. Перспективно е и графички дизајн е сега незнам ни јас самата моментално баш на кој факултет е најдобро.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Релативен поим, тоа што вчера беше "нај" денес не е, тоа што е денес, не значи дека и утре ќе биде перспективно. Определи се за тоа што ти лежи!

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Па како што знам пазарот на работна рака е презаситен од економисти и правници, нема толку многу место ни во јавната администрација ни во приватните компании за толку многу правници и економисти. Недостиг има на ИТ кадар , потоа тоа што го кажа Jenu Girl во некој области на медицината има огромен недостиг на стручен кадар.
Побарај по огласите за работа и ќе видиш во кој области се нуди најмногу работа и по тоа ќе заклучиш.

T

The Blob

Гостин
Колку што сум информиран, факултетот на кој јас дипломирав - техничка информатика на техничкиот факултет во Битола, е еден од поперспективните во Македонија во смисла на наоѓање на работа по завршувањето. Јас бев во првата генерација која дипломира (досега има уште 2/3 генерации) и (скоро) сите што дипломираа (барем од мојата генерација) веднаш најдоа работа во својата струка, и тоа релативно добро платена. Некои останаа во Битола, некои заминаа во Скопје или во странство, но во секој случај досега немам сретнато колега да ми се пожали дека не може да најде добро платена работа. И јас некој месец по дипломирањето (си дадов период од месец-два да одморам и да оставам да „легне“ дипломата) побарав работа, и за брзо време најдов одлично платена во Битола (мој избор беше да продолжам да живеам и работам во родниот град).

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Премногу е круто да се одреди најперспективен факултет.. секој студент и секој човек е најперспективен кога го учи и работи тоа што најмногу го сака, тоа што го исполнува и во кое се пронаоѓа... без разлика дали се тоа јазици, компјутери, медицина... А многу често е обратно, во стилот “ај на економски, полесно ќе најдам работа кога ќе завршам“ и тоа “завршам“ следи за 5-6 години со тешки маки и стварање одбивност кон тоа што си го учел :)

Ако треба да спомнам некој.. веројатно информатичкиве струки, туризам...

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
секогаш ќе има криминал...
едноставно, ќе има потреба од правда.. во секој поглед -)
Извини вака што ќе те демантирам ама не се согласувам со тебе. Годишно правници од факултетиве излегуваат со багер да ги истовараш. А во секој град адвокати се бројат на една рака. А за судии и нотари уште помалку.
А немам ни многу добри зборови и за медицинскиот. Сега пак со приватизацијава може да биде и подобро. Иначе е и тежок факултет, после специјализација... И на крај кога беа под државна капа добиваа плата околу 16-18 илјади денари.
Иначе за перспрективен факултет го сметам ФЕИТ.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Колку што сум информиран, факултетот на кој јас дипломирав - техничка информатика на техничкиот факултет во Битола, е еден од поперспективните во Македонија во смисла на наоѓање на работа по завршувањето. Јас бев во првата генерација која дипломира (досега има уште 2/3 генерации) и (скоро) сите што дипломираа (барем од мојата генерација) веднаш најдоа работа во својата струка, и тоа релативно добро платена. Некои останаа во Битола, некои заминаа во Скопје или во странство, но во секој случај досега немам сретнато колега да ми се пожали дека не може да најде добро платена работа. И јас некој месец по дипломирањето (си дадов период од месец-два да одморам и да оставам да „легне“ дипломата) побарав работа, и за брзо време најдов одлично платена во Битола (мој избор беше да продолжам да живеам и работам во родниот град).
супер си учел си научил.. ама мислам дека на тој факлутет завршуваат еден куп луѓе што појма немаат од информатика..
едноставно поради фактот што познавам барем десетина кои завршија и не најдоа работа никаде...
се разбира со исклучоци - ама тие исклучоци и без факлутетот ги биваше доволно и можеа и после средно да работат истата работа.

T

The Blob

Гостин
супер си учел си научил.. ама мислам дека на тој факлутет завршуваат еден куп луѓе што појма немаат од информатика..
едноставно поради фактот што познавам барем десетина кои завршија и не најдоа работа никаде...
се разбира со исклучоци - ама тие исклучоци и без факлутетот ги биваше доволно и можеа и после средно да работат истата работа.
Затоа реков колку што сум јас запознаен скоро сите колеги што ги знам најдоа работа. Инаку да, имаше и еден куп луѓе кои зедоа диплома а врска немаа од информатика, веројатно од нив никој не нашол работа :) Ама тоа е присутно во помала или поголема мера на сите факултети. Има луѓе кои на „жими мајка“ зеле правен, економски и други факултети. Затоа е до фирмата која вработува да одлучи дали и колку знаел кандидатот, и да одлучи кој од кандидатите да ги вработи. А дека е исто дали си со факултет или средно (а со исто познавање или вештина),не се согласувам со тебе. Јас работам во компанија како инженер, и земам доста поголема плата од техничарите кои се со средно образование. Иако можеби некој од тие техничари има поголемо знаење од мене (дома си учел или работел без да студира и дипломира на факултет),не може никогаш да стане инженер и да ја зема таа сума. Јас малце финансиски се осврнав на случајот,ама да бидам искрен,само тоа и ме интересира :)
п.с. А знам дека има фирми кои не им е важно образованието туку само вештината, и вработуваат и луѓе без високо образование, но луѓе кои се махери во таа област. Но треба ептен да си махер и ептен да ти се посреќи да најдеш таква фирма да се вработиш. Барем за Битола (откаде што сум) не познавам такви фирми.

Kajgana Shop

На врв Bottom