Wanted не реков дека понуди нешто иновативно, али имаше приказна, и покрај тоа што беше блокбастер.
Јас не сум седнала Трансформерси да ги гледам, баш ради тоа што знам дека не треба да очекувам ништо.
Ау ау ау као демек треба да имаш IQ 300 за да го разбереш Инсепшн? Малце морген. Ти ако не си го разбрал, тоа е друго :cinichnoSmajli.
1. Не навлегувам во туѓи вкусови, мене филмот не ми се допадна и ми делуваше некако наивно и глупаво (обично така ми делуваат несериозни филмови кои само претендираат да бидат нешто посебно, а не ти нудат никаква суштина), до душа не го ни памтам баш добро до детали бидејќи го гледав веднаш кога излезе.
2. Трансформерси го земав како типичен пример на визуелен блокбастер, не дека сум некој фан на филмот или ептен ми се допаднал со оглед на тоа што го имам гледано само првиот дел. Мојата поента со Аватар е дека филмот беше најавуван како визуелно ремек дело и филм со најголем буџет во историјата. Не ми се сватливи тие што плукаат за приказната на филмот, што очекувавте? Достоевски на екран? Точно приказната е препроста и е копија на Покахонтас анимираниот филм. Тоа и го напишав во рецензијата веднаш по гледањето на филмот кој имаше светска премиера во Скопје. Но како што кажав и тогаш, поентата на режисерот не беше приказната, поентата беше да ни прикаже филм кој ќе биде сосема ново аудио-визуелно доживување за гледачот. Не велам дека Аватар е филм за во топ 5 (особено ако се земе во предвид пропустот со приказната), но сигурно не заслужува да го наречеш тотално ѓубре. Кога веќе зборуваме за Џејмс Камерон и неговите филмови, може да се каже дека тие и не баш многу се карактеризираат со комплексни сценарија или пак богзнае какви реплики и дијалози. Тој едноставно ни ја дава акцијата на најспектакуларен можен начин односно креира филмови за сите сетила. Е сега на некој тоа и нема да му се допадне, затоа мој предлог е да ги пропуштиш Battle Angel и продолженијата на Аватар, иако сигурен сум дека овој пат ќе се потруди малку повеќе околу приказната.
3. Ау, ау, ау
се кладам дека ако сега седнеме да го анализираме филмот до детаљ нема да можеме да составиме комплетно логична и кохерентна приказна