Најекономично греење и ладење

Член од
6 ноември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
4
Zdravo,
mislenje za gree Charmo Arctic,
kako se pokazhani, za greenje dali e dobar izbor ??
Здраво, Charmo Arctic е добар бренд. Често го избираат поради неговата енергетска ефикасност и стабилна работа при ниски температури. Овие уреди се дизајнирани за работа во екстремно ладни услови, што ги прави добар избор за студена зима.
Сум слушнал главно позитивни коментари за Charmo, особено во однос на заштедата на енергија и брзината на загревање. Ако ви е важно да имате ефикасен, економичен и отпорен на екстремни услови клима-уред, тогаш земете го.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.315
Поени од реакции
5.378
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.486
Не знаев каде на друго место да прашам, затоа ајде нека биди овде, па кој знае нека одговори.

Живеам во стан во Германија во којшто греењето е со гас. Најголем дел од населението во Германија е со централно греење, но доста голем дел се греат или со гас или со масло.

Во претходниот стан во којшто живеев затоплувањето беше со централно греење и во зградата немаше сепаратен/засебен уред за загревање, но во станов каде што моментално живеам газдата има „гас-бојлер„ кој служи за загревање на водата.

Е сега прашањето ми е поврзано со функционалноста и зажтедата на енергија...

Моментално за затоплување се употребува само еден радијатор кој е наменет само за една просторија. Ме интересира како точно функционираат одделно радијаторот и самиот уред за загревање на гасот, бидеќи и на двете страни има регулатор на топлина.
Прегледај го приврзокот 434185Прегледај го приврзокот 434186

Обично радијаторот го оставам на 3-ка преку цела зима, барем така прочитав дека било поекономично отколку да го гасиш и потоа наредниот ден наново да затоплуваш. Што всушност ми е прашањето околу точноста и исправноста на овој метод. Дали на овој начин стварно се заштедува на потрошувачка или сепак другиот метод е поефикасен?

А исто така ме интересира и засебната улога на бојлерот и радијаторот во врска со затоплувањето.
Во врска со тоа имам два методи на регулирање...
1. Бојлер на број 4, радијатор на 5.
2. Бојлер на број 7, радијатор на 3.

Дали заштедата е поголема во случај 1 или 2?
Бидеќи без разлика дали зголемуваш на радијатор или на бојлер, топлината во просторијата се зголемува и на двата начини.
Е сега не ми е јасно како одделно функционираат двете страни. Ок кај бојлерот е веќе јасно, троши енергија при затоплување онака како што ќе го подесиш, но како радијаторот регулира топлина?
Дали е поврзано со брзината на протокот на вода? Пример топлината на одржување на водата е 60 степени, па доколку радијаторот е регулиран на 5-ка, тогаш протокот на вода е подинамичен со цел оддржување на таа температура во радијаторот.
Ако ти е под кирија станот наједноставно/најефтино ти е да ги замениш Термо-Вентилите на радијаторите да тие го регулираат протокот и го намалуваат при постигната Т. Тогаш бојлерот ке има помалку литри вода за топлење па така и ке штедиш.
Побарај нешто вакво како на сликава, ги има и Konrad a i на кинескиве Али и Тему, даваат попуст за повеќе парчиња одеднаш ако нарачаш.

Tuya-Smart-Wifi-ZigBee-Thermostatic-Radiator-Valve.jpg

Член од
20 јануари 2023
Мислења
379
Поени од реакции
509
Zdravo,
mislenje za gree Charmo Arctic,
kako se pokazhani, za greenje dali e dobar izbor ??
Heh, ne veruvaj na preporaki od likovi koi napravile profil samo za da ti dadat tebe sovet, a vo stil: "Ако ви е важно да имате ефикасен, економичен и отпорен на екстремни услови клима-уред, тогаш земете го." Ova e odgovor od eden od nekolkute prodavaci na Gree tuka prisatni,

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Здраво, Charmo Arctic е добар бренд. Често го избираат поради неговата енергетска ефикасност и стабилна работа при ниски температури. Овие уреди се дизајнирани за работа во екстремно ладни услови, што ги прави добар избор за студена зима.
Сум слушнал главно позитивни коментари за Charmo, особено во однос на заштедата на енергија и брзината на загревање. Ако ви е важно да имате ефикасен, економичен и отпорен на екстремни услови клима-уред, тогаш земете го.
ова како копи пасте од некој рекламен текст
Автоматски споено мислење:

Mislene s nordic 3.5kw za 40m2 dali bi zodovoluva budzet do 800e...ili da se odi na vivax 5.5 ili aux j?
каков Нордик бе,не сме ние норвешка....ќе се чудиш после на висока потрошња
оди на Вивакс АЕРИ,ниска модулација околу 150вати

Член од
18 септември 2019
Мислења
5
Поени од реакции
10
Zdravo
Ke ve molam za informacija za nekoj model na klima koj bi bil dobar za greejne na edna soba okolu 30 m2 , do kaj 500€ cena..
Ja gledav ovaa klima https://rggroup.mk/product/21280-klima-gree-pular-eco-gwh09aga-k6dna1a-i/
I nekoi drugi modeli i brendovi no iskreno nemam pojma.
Bi bil blagodaren za sekoja informacija za klima koja bi greela i ladela prostor od 30 m2..

Член од
17 август 2018
Мислења
81
Поени од реакции
38
Zdravo. Ke ve molam za sovet dali nekoj se razbira dali nekoja od ovie klimi, i koja bi bila posoodvetna za prostor od 30 kvadrati, ednata dnevna e so kameni zidovi od 60cm debelina, so drveni prozorci i dupla kasa (po dve krila), a drugata e 30 kvadrati bez zidna izolacija a pvc prozorci.

\

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom