Најекономично греење и ладење

Член од
15 јуни 2020
Мислења
249
Поени од реакции
922
koja e podobra spored iskustvoto nekoj sto ima vakva, dali gi poracuvate od klimi.mk ili od oficijalna gree prodavnica, dali idat monteri ili ke mora da se bara licno?
nekoj ?

V83

Член од
4 јануари 2020
Мислења
1
Поени од реакции
0
Mislene s nordic 3.5kw za 40m2 dali bi zodovoluva budzet do 800e...ili da se odi na vivax 5.5 ili aux j?

Член од
29 август 2019
Мислења
1.246
Поени од реакции
2.970
Mislene s nordic 3.5kw za 40m2 dali bi zodovoluva budzet do 800e...ili da se odi na vivax 5.5 ili aux j?
Види распрашај се убаво за тој s-nordic моделот...
Ем е малку поскапичок како модел, а и ми е чудно што Грее пак почнале да ставаат туѓи компресори во новиве модели :unsure:

Имав пишано претходно повеќе инфо...

Башка гледам вика носи компресор модел GSD098XKUA7JL6B за што google ми вика е на HIGHLY, really?

Screenshot 2024-10-22 at 23.02.43.png

Screenshot 2024-10-22 at 23.12.01.png
GSD098XKUA7JL6B.jpg

Член од
7 март 2017
Мислења
138
Поени од реакции
160
neshto ne mi e jasno okolu modelite na gree... (pa ako moze nekoj upaten da odgovori)

kaj povekjeto razlichni klimi ne bitno dali kje e Clivia, Airy i drugi .. edna od oznakite e K6DNA1A dali toa znachi deka site imaat potpolno ista nadvoreshna edinica a razlikata e samo vo vnatreshnata?

Ako da togash zoshto bi ja zemal da recheme Charmo Premium koja e poskapa a ne PULAR Premium

Da nema zabuna doma vo stanot imam obichna GREE (ne inverter) od pred 10 godini (mozdebi i povekje) i ok si raboti .. duri ima i raboti koi novite klimi shto mi se vo kukjata gi nemaat. Prichinata zoshto ne zemav gree vo kukjata vekje nekolku pati ja imam pishano (i pak kje ja kazam) beshe odnosot na personalot vo dukjanot na ilindenska.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.640
Поени од реакции
4.479
Не знаев каде на друго место да прашам, затоа ајде нека биди овде, па кој знае нека одговори.

Живеам во стан во Германија во којшто греењето е со гас. Најголем дел од населението во Германија е со централно греење, но доста голем дел се греат или со гас или со масло.

Во претходниот стан во којшто живеев затоплувањето беше со централно греење и во зградата немаше сепаратен/засебен уред за загревање, но во станов каде што моментално живеам газдата има „гас-бојлер„ кој служи за загревање на водата.

Е сега прашањето ми е поврзано со функционалноста и зажтедата на енергија...

Моментално за затоплување се употребува само еден радијатор кој е наменет само за една просторија. Ме интересира како точно функционираат одделно радијаторот и самиот уред за загревање на гасот, бидеќи и на двете страни има регулатор на топлина.
1730812465392.jpg 1730812465384.jpg

Обично радијаторот го оставам на 3-ка преку цела зима, барем така прочитав дека било поекономично отколку да го гасиш и потоа наредниот ден наново да затоплуваш. Што всушност ми е прашањето околу точноста и исправноста на овој метод. Дали на овој начин стварно се заштедува на потрошувачка или сепак другиот метод е поефикасен?

А исто така ме интересира и засебната улога на бојлерот и радијаторот во врска со затоплувањето.
Во врска со тоа имам два методи на регулирање...
1. Бојлер на број 4, радијатор на 5.
2. Бојлер на број 7, радијатор на 3.

Дали заштедата е поголема во случај 1 или 2?
Бидеќи без разлика дали зголемуваш на радијатор или на бојлер, топлината во просторијата се зголемува и на двата начини.
Е сега не ми е јасно како одделно функционираат двете страни. Ок кај бојлерот е веќе јасно, троши енергија при затоплување онака како што ќе го подесиш, но како радијаторот регулира топлина?
Дали е поврзано со брзината на протокот на вода? Пример топлината на одржување на водата е 60 степени, па доколку радијаторот е регулиран на 5-ка, тогаш протокот на вода е подинамичен со цел оддржување на таа температура во радијаторот.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
61
Поени од реакции
60
Не знаев каде на друго место да прашам, затоа ајде нека биди овде, па кој знае нека одговори.

Живеам во стан во Германија во којшто греењето е со гас. Најголем дел од населението во Германија е со централно греење, но доста голем дел се греат или со гас или со масло.

Во претходниот стан во којшто живеев затоплувањето беше со централно греење и во зградата немаше сепаратен/засебен уред за загревање, но во станов каде што моментално живеам газдата има „гас-бојлер„ кој служи за загревање на водата.

Е сега прашањето ми е поврзано со функционалноста и зажтедата на енергија...

Моментално за затоплување се употребува само еден радијатор кој е наменет само за една просторија. Ме интересира како точно функционираат одделно радијаторот и самиот уред за загревање на гасот, бидеќи и на двете страни има регулатор на топлина.
Прегледај го приврзокот 434185Прегледај го приврзокот 434186

Обично радијаторот го оставам на 3-ка преку цела зима, барем така прочитав дека било поекономично отколку да го гасиш и потоа наредниот ден наново да затоплуваш. Што всушност ми е прашањето околу точноста и исправноста на овој метод. Дали на овој начин стварно се заштедува на потрошувачка или сепак другиот метод е поефикасен?

А исто така ме интересира и засебната улога на бојлерот и радијаторот во врска со затоплувањето.
Во врска со тоа имам два методи на регулирање...
1. Бојлер на број 4, радијатор на 5.
2. Бојлер на број 7, радијатор на 3.

Дали заштедата е поголема во случај 1 или 2?
Бидеќи без разлика дали зголемуваш на радијатор или на бојлер, топлината во просторијата се зголемува и на двата начини.
Е сега не ми е јасно како одделно функционираат двете страни. Ок кај бојлерот е веќе јасно, троши енергија при затоплување онака како што ќе го подесиш, но како радијаторот регулира топлина?
Дали е поврзано со брзината на протокот на вода? Пример топлината на одржување на водата е 60 степени, па доколку радијаторот е регулиран на 5-ка, тогаш протокот на вода е подинамичен со цел оддржување на таа температура во радијаторот.
Методот каде бојлерот работи на пониска температура (Метод 1) може да биде поефикасен во однос на потрошувачката на енергија, затоа што работата на бојлерот на повисока температура (како во Метод 2) бара повеќе енергија.

Немам искуство со парно греење на гас одговорив само по логика и мое мислење. Затоа мојот одговор земете го со резерва. Доколку имате сензор за топлина на котелот со кој би можеле да видите колку киловати во метод 1 и метод 2 се потребни, би можел со експериментирање да дојдите до прецизен одговор. Иначе ако го поставите прашањето на HaustechnikDialog ке добиете одговор од луѓе кои стварно се греат на гас и имат повеќе познавање на оваа тема.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.520
Поени од реакции
2.808
neshto ne mi e jasno okolu modelite na gree... (pa ako moze nekoj upaten da odgovori)

kaj povekjeto razlichni klimi ne bitno dali kje e Clivia, Airy i drugi .. edna od oznakite e K6DNA1A dali toa znachi deka site imaat potpolno ista nadvoreshna edinica a razlikata e samo vo vnatreshnata?

Ako da togash zoshto bi ja zemal da recheme Charmo Premium koja e poskapa a ne PULAR Premium

Da nema zabuna doma vo stanot imam obichna GREE (ne inverter) od pred 10 godini (mozdebi i povekje) i ok si raboti .. duri ima i raboti koi novite klimi shto mi se vo kukjata gi nemaat. Prichinata zoshto ne zemav gree vo kukjata vekje nekolku pati ja imam pishano (i pak kje ja kazam) beshe odnosot na personalot vo dukjanot na ilindenska.
K6DNA1A ne e model na klima i nema vrska so modelot na Gree, dali e Clivia ili Pular ili Charmo ili Fairy.
Oznacuva koj tip na freon e, dali e inverter ….itn.
Ako proguglas ke najdes sto oznacuva.
Prvite oznaki, posle oznakata za kapacitetot (9/12/18/24) , se oznakite za modelot….ACC/AGB, AGC….itn.

Член од
9 февруари 2023
Мислења
150
Поени од реакции
315
^^
//// Ovo "itn itn" mi je najsumnjivije, kao da nesto krijes :), .... ako mozes da nam detaljno objasnis oznacavanje Gree uredjaja, da ne lutamo po netu kada mozemo odmah da iz prve ruke dobijemo informaciju
//// Ajde mi objasni kako da znam koju spoljnu dobijam uz kupljen uredjaj ? Ima u toj spoljnoj valjda bitnih delova celog sistema :) .... da bi trebalo da znam sta kupujem :) ///

Член од
4 ноември 2024
Мислења
37
Поени од реакции
81
K6DNA1A ne e model na klima i nema vrska so modelot na Gree, dali e Clivia ili Pular ili Charmo ili Fairy.
Oznacuva koj tip na freon e, dali e inverter ….itn.
Ako proguglas ke najdes sto oznacuva.
Prvite oznaki, posle oznakata za kapacitetot (9/12/18/24) , se oznakite za modelot….ACC/AGB, AGC….itn.
Ете прогуглав набрзина, некој модел Pular небитно...
Вели Outdoor unit K6DNA1A
И сега надворешна е или не? :)
Битно Wifi има

20241105_194726.jpg

Fdf

Член од
2 февруари 2022
Мислења
5
Поени од реакции
3
Zdravo,
mislenje za gree Charmo Arctic,
kako se pokazhani, za greenje dali e dobar izbor ??

Kajgana Shop

На врв Bottom