Е како баш на BT ти се сведе изборот?!
Ја лани кога купував ги гледав (додуша 3.5ките), и БТ не беше ништо подобра од дм што јас си ја земав!
Не верувам ни 5.5ката да сјае иако е 1500€!
Дајкинот со новиве D надворешни, исто не е ништо посебно..
Многу пари некако за "просечни" ентри левел клими?
едит: ако веќе главиш толку пари... додај уште 10-15% и земи AY или AP од митсу..
Заеби ги двеве!
aj edno epten pochetnichko prashanje. nepovrzano so marka na klimi tuku so nadvoreshni uslovi. do kolku stepeni nadvor koristite inverter za greenje? dali dokolku imate drug nachin na greenje (primer peleti) ne e poisplatlivo da se gree so niv koga temperaturite kje padnat okolu 0C ili pod 0C? me interesira chisto od finansiski aspekt shto e popametno koga nadvor imame okolu 0C?
vo momentov rabotat 2te klimi (daikin 3.5kw i vivax 3.5kw) daikinot celo vreme okolu 400-600 wati (vivaksot nemam merach da vidam) vo prostor od okolu 45kvadrati. za stopluvanje toplo e banja doma (23C) i ima ushte baagi prostor da povlechat klimive ama ako pak non stop rabotat so po 1kw struja nema li da izlapaat povekje otkolku da pushtam na peleti da teram?
aj edno epten pochetnichko prashanje. nepovrzano so marka na klimi tuku so nadvoreshni uslovi. do kolku stepeni nadvor koristite inverter za greenje? dali dokolku imate drug nachin na greenje (primer peleti) ne e poisplatlivo da se gree so niv koga temperaturite kje padnat okolu 0C ili pod 0C? me interesira chisto od finansiski aspekt shto e popametno koga nadvor imame okolu 0C?
vo momentov rabotat 2te klimi (daikin 3.5kw i vivax 3.5kw) daikinot celo vreme okolu 400-600 wati (vivaksot nemam merach da vidam) vo prostor od okolu 45kvadrati. za stopluvanje toplo e banja doma (23C) i ima ushte baagi prostor da povlechat klimive ama ako pak non stop rabotat so po 1kw struja nema li da izlapaat povekje otkolku da pushtam na peleti da teram?
Kratko, bez da te zamaram kolku kg pelet ima kWh energija i tie raboti, računaj so okolu najmalku 2 pati pomalku trošok za energensot....matematikata e poinakva ako počnat klimite so defekti, pečkata ima mnogu poprosta i poeftina elektronika.
Во мојот случај повеќе зависи од комфор него ли исплатливост. Мислам и парите играат улога, не дека не..
Ама на вакви надворешни околу нулата, две клими греат 60-тина квадрати ко од шала.
Финтава е што околу нулата или благ минус имаме само неколку саати навечер, а денски +10-15. И термалната маса на куќата им помага дефинитивно..
Ако температурите паднат и денски под 5ц а невечер подолго време држи минус.. две клими ќе почнат да се мачат, и ќе треба и трета..
Е тука веќе дефинитивно нема економичност од финансиски аспект...
Едно ќумбе заменува 3 клими ко од шала, и сасвим друга е топлината и комфорот...!
Треба уште малку да залади, па да почнам попладне да го полам ќумбето(после работа), и ќе гори докај 21-22h последен пат дрва ставање, и ќе држи топло уште неколку саати после тоа..
Со тоа темпо, нешто над пола кубик оди месечно. Во ладни месеци (дек-јан), и цел кубик може да отиде.
Се е релативно...
Некогаш иако климите можат без проблем да загреат, ќе го запалам оти друга е топлината!
Ова "зимо" уште го немам запалено, а како тргнало, и цел ноември може вака да оди!
Соларниот бојлер уште загрева без греач
Ако температурите паднат и денски под 5ц а невечер подолго време држи минус.. две клими ќе почнат да се мачат, и ќе треба и трета..
Е тука веќе дефинитивно нема економичност од финансиски аспект...
Едно ќумбе заменува 3 клими ко од шала
Zavisi od situacijata.
Kaj mene klimata 8KW slobodno go zamenuva Rustik i na -10c,saamo treba da ti odgovara konfiguracijata na prostorot,treba da ima prostor kade klimata ti duva da ne ti smeta.Mozis samo drva da si zapalis od merak da go vidis plamenot,da ti pomini merakot,a za deka e pokonforno so kamin ne e.
Na moite podobro mu e so klimava temperaturava-postojana e ne e promenliva od kolku so kaminot.
Ke zgasni,pa pretoplo,custvoto so klima mu e podobro,zboruvame za otvoren golem prostor,a za mali povrzani prostorii ne znam.Ova e od licno iskustvo.
E sega koga ke dojdat teski minusi prednosta a kaminot e sto ke mu stavos sad so voda i da se topli i navlaznuva prostorot oti se susi vozduhot so klimata,ama pak imam zemeno navlaznuvaci ja odrzuvam na okolu 45-50% so temperatura od 24-25c postojana vo prostorot.
Znaci se e relativno.Koj kako si ja naredil situacijata.
A za aspekt na ekonomicnosta nema prostor za muabet klima vs drva ili peleti odnosot e 1 : 3
Na moite podobro mu e so klimava temperaturava-postojana e ne e promenliva od kolku so kaminot.
Ke zgasni,pa pretoplo,custvoto so klima mu e podobro,zboruvame za otvoren golem prostor,a za mali povrzani prostorii ne znam.Ova e od licno iskustvo.
Тоа значи дека климата си исполнува пдизајн за таа просторија, и без проблем може да ја згрее..
Супер штом е така.
Кај мене не е! А верувам и кај многу луѓе штом се ослонуваат на дрва/пелети. Со таа разлика што јас сум свесен кај е проблемот, и не се жалам "како климите не грееле".
Нејсе, и дрвата се многу поскапени, не е како што беа. Пелетите гледам по 240ден вреќинче одат...
Од чисто економски аспект, греењето на клима е најисплатливо.. ама да нагласиме дека сите ние плаќаме субвенционирана струја! Објективната реалност е сепак подруга...
Стан, изолирана куќа, или бар дел од обична куќа може да се згрее со клими ефтино...
Ама повеќе простории ако сакаш(топло ВЦ на пример ) или голема квадратура, дрвата и вака се најефтини.
П.С. никогаш не сум можел да ги разберам скопјаниТе.. абе плаќаат 2000ден парно, ни да мислиш ни да се замараш.. кењаш(со извинение) на топло.. и први плачат како скапо им било централното
Во нормалната држава, нема да имаат ни избор, а не па субвенции да зимаат за клими и да се откажуваат...
Автоматски споено мислење:
П.П.С. вчера бев Ск, и на враќање само што ќе се качиш на автопат.. се гледа цела котлина покриена со смог! Како ќебе!
Велес исто, буквално цел град покриен, а нигде оџаци не чурат! (кај 16h )
До кога дрвата и ќумбињата криви ќе ни бидат што и летно и зимно време државава ни е како запалена депонија во Карачи Индија?!
Тоа значи дека климата си исполнува пдизајн за таа просторија, и без проблем може да ја згрее..
Супер штом е така.
Кај мене не е! А верувам и кај многу луѓе штом се ослонуваат на дрва/пелети. Со таа разлика што јас сум свесен кај е проблемот, и не се жалам "како климите не грееле".
Нејсе, и дрвата се многу поскапени, не е како што беа. Пелетите гледам по 240ден вреќинче одат...
Од чисто економски аспект, греењето на клима е најисплатливо.. ама да нагласиме дека сите ние плаќаме субвенционирана струја! Објективната реалност е сепак подруга...
Стан, изолирана куќа, или бар дел од обична куќа може да се згрее со клими ефтино...
Ама повеќе простории ако сакаш(топло ВЦ на пример ) или голема квадратура, дрвата и вака се најефтини.
П.С. никогаш не сум можел да ги разберам скопјаниТе.. абе плаќаат 2000ден парно, ни да мислиш ни да се замараш.. кењаш(со извинение) на топло.. и први плачат како скапо им било централното
Во нормалната држава, нема да имаат ни избор, а не па субвенции да зимаат за клими и да се откажуваат...
Автоматски споено мислење:
П.П.С. вчера бев Ск, и на враќање само што ќе се качиш на автопат.. се гледа цела котлина покриена со смог! Како ќебе!
Велес исто, буквално цел град покриен, а нигде оџаци не чурат! (кај 16h )
До кога дрвата и ќумбињата криви ќе ни бидат што и летно и зимно време државава ни е како запалена депонија во Карачи Индија?!
Сето ова океј, само климите во мк се поскапи од кај комшиите, исто и за монтажа. И сега демек субвенции ќе даваме а си ги земаа директорите со по два стана во Скопје.
Сето ова океј, само климите во мк се поскапи од кај комшиите, исто и за монтажа. И сега демек субвенции ќе даваме а си ги земаа директорите со по два стана во Скопје.
Тоа "демек" се знае како оди.. пола ваму-пола кај "нашите".
Ама ништо битно не мења во големата слика!
Како бе сред метропола, во колективно станување.. ти или било кој друг ќе бирате како ќе се греете
Па то нема ни у Београду!
Е ради тоа сме ваква калакурница.
едит: не сме ни поскапи ни поефтини.. негде плус, негде минус!
ама во глобализација на никој не му е гајле дали ти зимаш 500€ плата, а комшијата 1000.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.