Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.539
Поени од реакции
35.316
Интересно. Но се сомневам дека имаат такви алатки, тие што ја набутале надворешната единица толку горе.

Член од
15 јуни 2017
Мислења
62
Поени од реакции
95
Ги гледам климите како се монтирани по сликиве и знам дека има пропишани растојанија од ѕид и слично, но ме интересира ваше мислење или искуство, кое може да е минималното растојание (без да има проблем да работи климата) на монтажа на внатрешна единица од таванот и минимално растојание на надворешната едниница од ѕидот?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Ставив Carrier. Време ќе каже дали сум се заебал.
Нема лајкови и коментари, не е Gree или Mitsubishi.
Иначе мразам вака кога лепат реклами на надворешната.

Sent from my Redmi Note 3 Pro using Tapatalk

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.539
Поени од реакции
35.316
Maлку имаме домашни иксуства со Кериер, ајде нека се угоди и погоди, а газдата да напише што модел земал и за колку пари, а потоа и да пренесува искуства со греењето зимава, потрошувачка, итн.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ај да се пофалам, денес ја зедов од Грција. Се надевам ќе ме грее, ако не ќе си купам GREE :)

Со здравје да се служиш! Паметна одлука, каков Gree - Mee-еее каков Vivax...И моделот инвертер, што си го зел и одлуката да не го купуваш од тука! Ништо од тука купуење, пренадувани цени се и на кинезите и јапанците Mitsubishi и особено Fujitsu... само од непријателска Грчка или Бугарија му е мајката, подалеку од ова нашиве хохштаплери! Vivax до лани 12ка AERI ја продаваше две илјади поевтино....
Алооо GREE шо не се фалите бе со нова цена!? Lomo LCLH 12ка го симаа на акција зимото и у април на 26900, па го качива на 29,900... сега гледам машала, иако од тогаш пишуе: “не е на лагер“ - и така со месеци https://klimi.mk/product.php?id=106 го дигнале на 30,990... им тргнала продажбата! ха-хахаха, а овие па кутри давале попуст http://timcomputers.mk/product/d9190ad2 од 30,990 на 30,990 на клима која ја нема...Циркус! Само овде и нигде на друго место! Хрватска Србија го симнаа.... Италија е симнат дебело под 450 Евра (има понуди и 400Евра) https://www.caldaiemurali.it/climatizzatore-condizionatore-gree-inverter-serie-lomo-12000-btu.html да да токму тој модел GWH12QC....секаде поевтинува, само тука поскапува!.... Застарен модел Ломото веќе 3 години, второ излегоа нови нови модели од GREE: Lomo ECO, сега нов Амбер, трето Доларот (валута со која плаќаат у Кина) е паднат во однос на Еврото и има најнизок курс у последнве две три год. А овие сакаат да сексаат!?..НЕ! САМО НАДВОР КУПУЕЊЕ и ништо друго.... је*еш 10 год Х 800 Денари гаранција! За 800 Денари годишно ќе го осигурам и климатизерот и белата техника заедно!
И со царина гледам убо си поминал! Браос...

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.539
Поени од реакции
35.316
Разликата во пари е навистина примамлива - ама само ако се избегне царинењето. Инаку мора се спомне дека после ако испадне да има некој проблем со климата, ќе следат невидени заебанции, треба да се вози долг пат во два правци, пак да се преминува граница, па цех за демонтажа монтажа... Па уште ако не се среди проблемот како што треба... Ужас.
Супер е ако се испаде најдобро, ама ако не бидне се како што треба, тогаш заебанции се големи.

Јас лично би се нафатил на ваква работа ако сеедно одам натаму по друга работа, и начекам нешто под 350 евра (или продавачот ако се нафати на толку да ја напише сметката).

Ги гледам климите како се монтирани по сликиве и знам дека има пропишани растојанија од ѕид и слично, но ме интересира ваше мислење или искуство, кое може да е минималното растојание (без да има проблем да работи климата) на монтажа на внатрешна единица од таванот и минимално растојание на надворешната едниница од ѕидот?
Различни спецификации побаруваат за различни клими, но добра пракса е (ако е можно) да има по 20тина сантиметри растојание од било која страна. Зборувам и за внатрешна и за надворешна единица.

И повторно, ова е прашувано многу пати на темава. Ве мрзи едно пребарување да направите. :)

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Maлку имаме домашни иксуства со Кериер, ајде нека се угоди и погоди, а газдата да напише што модел земал и за колку пари, а потоа и да пренесува искуства со греењето зимава, потрошувачка, итн.
Carrier Xpower Iplus. Базичниот модел од Енергија. Догодина (а можда и годинава) идам на БЕГ, така да пуна капа е. Околу 34к испаѓа и не е уопште евтино, али добив пофални зборови за Енергија, па така се решив за нив.

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Me interesira dali nekoj znae koj e uvoznik na KOREL klima uredi vo makedonija
I dali se uvezuvaat KOREL klima uredite vo mk

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ме интересира некој што се топли со клима,колку им доаѓа сметка за струја...отприлика:)

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
500 evra 120m2 kuka bez izolacija so termo prozori, za poslednata sezona od 15.10.2016 do 15.04.2017,samo zagrevannje so 2 klimi temp. 23-24 C stepeni[DOUBLEPOST=1507309915][/DOUBLEPOST]Denje-noke non stop

Член од
17 август 2014
Мислења
17
Поени од реакции
0
Пушти ја да работи 24 часа, првите 12 часа ке прави често дефрост, после поретко. пробај 2-3 дена види дали ке постигне температура и дали ке прави често дефрост, ако не сака тогаш мислам дека е дефектна.
Муабетот е чим не ти е примарна соба да не купуваш нова клима ако со оваа може да завршеш работа.
Ако палиш/гасиш постојано и поскапа да земеш повеќе или помалку е го имаш пак истиот проблем.[DOUBLEPOST=1481821417][/DOUBLEPOST]
За 20м2 може и 2.5kW да брка работа, макар да јас секогаш препорачувам 3.5kW модел бидејќи за 1000-2000ден повеќе имате 40% поголема моќност.
Одприлика буџет ? Ве прашувам да не ви пишам предлози за скапи ако имате помал буџет или пак буџет клими ако можете да си дозволете поскапи модели.
Може ли да ми објасни некој зошто е подобро (поекономично) инвертерот да работи постојано ? Зошто би работел навечер или цели 10 саати преку ден кога не си дома ?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.539
Поени од реакции
35.316
Фала, убаво да се враќа. Bane Air ја местеа. Професионално и без некои посебни замерки.
Значи и кај тебе не монтирале вработени од Енергија. Bane Air не знам како работат, мене Енергија ми испрати некој нонејм сервис да ми ја монтира климата, со голобрад тинејџер монтер. Имам пишувано поназад тоа негативно искуство.

Инаку со Енергија специфично беше договорено дека нивни вработени монтери ќе вршат монтажа. Затоа и се одлучив да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника, за да добијам монтажа од стручни сервисери. Всушност со вакви продавници „специјализирани“ за фриготехника, исто се фаќа и да се купува од супермаркет продавници како Нептун и Техномаркет. Секако климата ти ја монтира некој рандом сервис со лотарија квалитет.

Може ли да ми објасни некој зошто е подобро (поекономично) инвертерот да работи постојано ? Зошто би работел навечер или цели 10 саати преку ден кога не си дома ?
Замисли дека си Сизиф, и тркалаш камен на угорница. Дали е поефикасно да го пуштиш каменот да се стркала надолу и пак да го качуваш назад, или е подобро да продолжиш да го качуваш надолу? :)

Климата загрева просторија која истовремено и се лади. Поефикасно е да се догрева, отколку да се дозволи големо ладење, па потоа од толку изладено пак да се загрева (плус така повеќе се оптеретуваат компонентите). Едноставно така е.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Значи и кај тебе не монтирале вработени од Енергија. Bane Air не знам како работат, мене Енергија ми испрати некој нонејм сервис да ми ја монтира климата, со голобрад тинејџер монтер. Имам пишувано поназад тоа негативно искуство.

Инаку со Енергија специфично беше договорено дека нивни вработени монтери ќе вршат монтажа. Затоа и се одлучив да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника, за да добијам монтажа од стручни сервисери. Всушност со вакви продавници „специјализирани“ за фриготехника, исто се фаќа и да се купува од супермаркет продавници како Нептун и Техномаркет. Секако климата ти ја монтира некој рандом сервис со лотарија квалитет.

Замисли дека си Сизиф, и тркалаш камен на угорница. Дали е поефикасно да го пуштиш каменот да се стркала надолу и пак да го качуваш назад, или е подобро да продолжиш да го качуваш надолу? :)

Климата загрева просторија која истовремено и се лади. Поефикасно е да се догрева, отколку да се дозволи големо ладење, па потоа од толку изладено пак да се загрева (плус така повеќе се оптеретуваат компонентите). Едноставно така е.

Се слагам, но ако имаш било каков проблем, они ќе си го решат. Нема да те шетаат сервис-монтер и назад. Во просек целото искуство со нив кошта 1500-2000 поскапо од други фирми ама стојат позади своите уреди. Барем такви искуства ми пренесоа. Време ќе каже.

Kajgana Shop

На врв Bottom