Нема лајкови и коментари, не е Gree или Mitsubishi.Ставив Carrier. Време ќе каже дали сум се заебал.
Со здравје да се служиш! Паметна одлука, каков Gree - Mee-еее каков Vivax...И моделот инвертер, што си го зел и одлуката да не го купуваш од тука! Ништо од тука купуење, пренадувани цени се и на кинезите и јапанците Mitsubishi и особено Fujitsu... само од непријателска Грчка или Бугарија му е мајката, подалеку од ова нашиве хохштаплери! Vivax до лани 12ка AERI ја продаваше две илјади поевтино....Ај да се пофалам, денес ја зедов од Грција. Се надевам ќе ме грее, ако не ќе си купам GREE
![]()
![]()
![]()
Различни спецификации побаруваат за различни клими, но добра пракса е (ако е можно) да има по 20тина сантиметри растојание од било која страна. Зборувам и за внатрешна и за надворешна единица.Ги гледам климите како се монтирани по сликиве и знам дека има пропишани растојанија од ѕид и слично, но ме интересира ваше мислење или искуство, кое може да е минималното растојание (без да има проблем да работи климата) на монтажа на внатрешна единица од таванот и минимално растојание на надворешната едниница од ѕидот?
Carrier Xpower Iplus. Базичниот модел од Енергија. Догодина (а можда и годинава) идам на БЕГ, така да пуна капа е. Околу 34к испаѓа и не е уопште евтино, али добив пофални зборови за Енергија, па така се решив за нив.Maлку имаме домашни иксуства со Кериер, ајде нека се угоди и погоди, а газдата да напише што модел земал и за колку пари, а потоа и да пренесува искуства со греењето зимава, потрошувачка, итн.
Со здравје да се користи. Кој сервис ти ја монтираше климата?Carrier Xpower Iplus... добив пофални зборови за Енергија, па така се решив за нив.
Фала, убаво да се враќа. Bane Air ја местеа. Професионално и без некои посебни замерки.Со здравје да се користи. Кој сервис ти ја монтираше климата?
Може ли да ми објасни некој зошто е подобро (поекономично) инвертерот да работи постојано ? Зошто би работел навечер или цели 10 саати преку ден кога не си дома ?Пушти ја да работи 24 часа, првите 12 часа ке прави често дефрост, после поретко. пробај 2-3 дена види дали ке постигне температура и дали ке прави често дефрост, ако не сака тогаш мислам дека е дефектна.
Муабетот е чим не ти е примарна соба да не купуваш нова клима ако со оваа може да завршеш работа.
Ако палиш/гасиш постојано и поскапа да земеш повеќе или помалку е го имаш пак истиот проблем.[DOUBLEPOST=1481821417][/DOUBLEPOST]
За 20м2 може и 2.5kW да брка работа, макар да јас секогаш препорачувам 3.5kW модел бидејќи за 1000-2000ден повеќе имате 40% поголема моќност.
Одприлика буџет ? Ве прашувам да не ви пишам предлози за скапи ако имате помал буџет или пак буџет клими ако можете да си дозволете поскапи модели.
Значи и кај тебе не монтирале вработени од Енергија. Bane Air не знам како работат, мене Енергија ми испрати некој нонејм сервис да ми ја монтира климата, со голобрад тинејџер монтер. Имам пишувано поназад тоа негативно искуство.Фала, убаво да се враќа. Bane Air ја местеа. Професионално и без некои посебни замерки.
Замисли дека си Сизиф, и тркалаш камен на угорница. Дали е поефикасно да го пуштиш каменот да се стркала надолу и пак да го качуваш назад, или е подобро да продолжиш да го качуваш надолу?Може ли да ми објасни некој зошто е подобро (поекономично) инвертерот да работи постојано ? Зошто би работел навечер или цели 10 саати преку ден кога не си дома ?
Значи и кај тебе не монтирале вработени од Енергија. Bane Air не знам како работат, мене Енергија ми испрати некој нонејм сервис да ми ја монтира климата, со голобрад тинејџер монтер. Имам пишувано поназад тоа негативно искуство.
Инаку со Енергија специфично беше договорено дека нивни вработени монтери ќе вршат монтажа. Затоа и се одлучив да купувам клима од продавница која се бави исклучиво со фриготехника, за да добијам монтажа од стручни сервисери. Всушност со вакви продавници „специјализирани“ за фриготехника, исто се фаќа и да се купува од супермаркет продавници како Нептун и Техномаркет. Секако климата ти ја монтира некој рандом сервис со лотарија квалитет.
Замисли дека си Сизиф, и тркалаш камен на угорница. Дали е поефикасно да го пуштиш каменот да се стркала надолу и пак да го качуваш назад, или е подобро да продолжиш да го качуваш надолу?
Климата загрева просторија која истовремено и се лади. Поефикасно е да се догрева, отколку да се дозволи големо ладење, па потоа од толку изладено пак да се загрева (плус така повеќе се оптеретуваат компонентите). Едноставно така е.