Најекономично греење и ладење

Член од
13 февруари 2014
Мислења
233
Поени од реакции
110
Не е муабетот за задоволство, муабетот е дека пробувате сите да ги направите будали.
 

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Не е муабетот за задоволство, муабетот е дека пробувате сите да ги направите будали.
Ajde objasni zosto?
Deka hansolot za 46000den e najdobra klima :zver: na pazarot zatoa?
Ili I jas sum vraboten vo gree, za tvoja informacija vo Bitola nema prodavnica za gree samo Samo zastapnik e euroklima koj prodava uste Toshiba micubisi carier[DOUBLEPOST=1463911651][/DOUBLEPOST] Sanyo-compressor.jpg
Neka se javi Sega srbinot koj kazvase deka gree hansol nema Sanyo kompresor za ovoj pazar tuku za nekoi drugi pazari
 
Последно уредено:
Член од
13 февруари 2014
Мислења
233
Поени од реакции
110
Ок, сфативме дека е најдобра и ако сакате престанете со едно па исто следниве 6 месеци, исти сте како сител.
 

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Ок, сфативме дека е најдобра и ако сакате престанете со едно па исто следниве 6 месеци, исти сте како сител.
Zosto togas majtap pravis so postot za hansolot se potrudil Strelec da mu ja otvorat nadvoresna na hansolot da nema nedoumica a ne rekla kazala ima nema rabotis ne rabotis za gree
Ne ponudi nikakva alternativa a plukas, ponudi alternativa za parite pa da razgovarame.
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.698
Поени од реакции
288
Едниот поштено фотодокументира отворање на надворешна единица и се потврдува дека носи Х компресор. И ради ова е оквалификуван дека работи за Х фирма (а мене лично баш ме заболе дали работи за фирмата или не, тој муабет е небитен и истиот се води колку да се омаловажи членот од Х причина).

Другиот ноќно време (наводно) го расклопува уредот и установува дека не е тој изменувач кој треба да е таму, не слика, постира слики симнати од интернет и е дрзок во одговорите

Трет се убацува со рандом безвезе постови, флејма.

Опрајте се и дискутирајте како луѓе, оваа квази дискусија (т.е. препукување за ништо) и инсинуациите не водат никаде.
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
дечки ај едно прашање т.е некои од вас по упатенните по да им даде по стручно објаснување во врска со пумпна група за соларен систем...

значи на сликава имам 5 нејасни работи кои закам да ми кажете за шро служат..


1 - ова е некој си рачен вентил ко што гледам само незнам дали е за испуштање воздух - и ако е тоа зашто цуцлата му е свртена надоле и е толку микрометарска?
2 - најдов една слична пумпна група како оваа но овој излез на неа го пишуваше како „паметен повраток на гликол“ односно од тука може системот да испушта гликол и ПО ИСТИОТ ПАТ сам да се врати наназад (како е ова можно не разбирам ни ја... ( п.с има стрелка САМО во еден правец ова)
3 - немам по јма за што е ова... ваљда за експанзионата посуда???

4 и 5 ке ги ставам заедно... мислам дека овие 2 служат за полнење на системот со гликол ама до сега не најдов никаде пумпа со 2 вакви вентила.... дополнително - кај 4ката исто така има еден рачен регулатор да го жажам а за што служи тој појма немам....


еве ја и сликата.



 
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
@GT1 daj be drugar ne se prai matuf ispukaj ti toa slikata od plazmata na Hansolot ko sto kaza deka ke sliknes okapav cekajki te :D
Inace @yamaha10 se najde vo nezgodna situacija ili tzv. pat pozicija zasto nemoze da postira slika od toa sto go videl pred se poradi rizikot od gubenje garancija sto e donekade i opravdano ama pravno gledano ako toa go napravil poradi toa sto imal somnez kon verodostojnosta na pretstavenoto za konkretniot model od prodavacot (ne od @Strelec ) i strucno lice ja otvorilo na propisen nacin togas i te kako ima pravo da pobara zamena na proizvod ili vrakjanje na parite. Ama licno sum protiv toa odnosno ne cepkaj po karmata isteraj ja edna cela godina prvo pa vidi kako ke se pogodi ako e dobra i te zadovoluva najmalce e vazno dali ima elektro ekspanzionen vent ili pak dvoreden izmenjac..
A eve sega barajki za change-ot polemikava sto ja imate sfativ deka ustvari cold plasma kaj Gree klimite ne e filter parce mreza ili slicno tuku e ustvari mal ured klasicen ionizator na vozduh pametno i veshto ubacen ispod filterot glavniot za koj btw nikoj ne objasnivte ubavo koga go zborevme pred nekolku strani..
 
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Другиот ноќно време (наводно) го расклопува уредот и установува дека не е тој изменувач кој треба да е таму, не слика, постира слики симнати од интернет и е дрзок во одговорите
првата слика е баш мојата клима, и сега некој да ме прави мутав и да кажува дали знам како изгледа еднореден и двореден изменувач, е ќе се прашаме таму кој е тој што се прави мутав и продава ум тука на сите
замена не барам бидејќи цела серија Change 9-ka е со еднореден изменувач ( ова лично се однесува за @Strelec другпат кога ќе дава информации прво да размисли што пишува да не излаже и некој друг покрај мене )
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.725
Поени од реакции
4.068
Mnogu interesni raboti se slucuvaat vrzano za GREE, vaka samo citajci gi postovite:
-se nudi klima so deklarirana snaga od 12000 BTU so kompresor od 9000BTU
-se nudi so stepen na korisnost COP =3.5, a kompresorot e fabricki deklariran na COP=3 ( sto e vo najmala raka SKANDAL)
Sega doznavame uste deka:
-se nudi dvoreden izmenuvac, a dobivate vsusnost ednoreden
-se nudi so Elektro Magneten Ventil, a dobivate so edna kapilara, kako na obicna on/off klima, inace inverteri so 3 kapilari na primer, rabotat sosema pristojno priblizno na ovie so EMV.
@yamaha10 e sosema vo pravo koga tvrdi deka nema da prevzeme nisto i onaka ne bi postignal nisto, bidejci "neovlasteno" sam cepkal i otvaral, so sto nepovratno go gubi pravoto na garancija. Mu blagodaram vo imeto na site nas sto ete imase "hrabrost" da go napravi ova i da ni gi opuli ocite na site nas.
Samo nemojte da se zalazuvate deka e ova slucaj samo so GREE, najverojatno e i so mnogu drugi brendovi koi prodavaat tuka kaj nas, neka probaat ova da go pravat vo EU......
Bi bilo ubavo za site nas da probame da "raskrinkame" uste nekoj brend sto prodava tuka muda za bubrezi, pa vaka javno da se prikaze so fotografii.
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.737
Поени од реакции
2.554
И сега излегува дека Gree во своити подобри модели користи санио компресор, а не компресор од сопствено производство.
Нели токму поради компресорите на гри, виваксот толку се ценеше а откако го сменија добавувачот не се става ни под разно?

И како се котираат моделиве на Gree? Според редоследите во проспектите е U-Crown>Hansol>Viola>Lomo>Cozy>Change. Цените го потврдуваат ова.
 
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@tzlatko ист компресор имаат и 9-ка и 12-ка Change со таа разлика што кај 12-ката има навистина двореден изменувач кој е многу битен кога Т ќе падне под 0с.
@moongoses change е една класа над cozy ако не си знаел, не ги гледај ти цените
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.737
Поени од реакции
2.554
Член од
8 октомври 2015
Мислења
257
Поени од реакции
866
Pocituvani,

Vo vrska Vasite posledni postovi, bi sakal da Vi potvrdam deka specifikaciite objaveni za Change 9000 Btu se tocni t.e. modelot e so ednoreden izmenuvac i so elekto magneten ventil.

So pocit,
Greemak Group
 

Attachments

N

nikola2004mkd

Гостин
Ги разгледував изминативе страни и воопшто не сум изненаден што главна тема е Gree и дали климата имала еднореден или двореден изменувач. Во одсуство на независно тестирање останува да се проценува способноста на греење на климата преку индикатори како тежина на надворешна единица, изменувач и слично. Најголемата маана во случајов е непостоењето на Eurovent сертификат за Gree или пак независни тестирања.

Еден од ретките независни тестови кои ги сретнав беше https://www.test.de/Klimageraete-Nur-jedes-zweite-ist-gut-4722766-0/ но и тој се однесува на 2014.

Генерално моето сегашно мислење за Hansol е дека цената од 46000 без монтажа е во рамките на она што го нуди, или можеби малку преценет.

Малку ми е нејасно како Hansol со 1,3кг и 43кг надворешна единица има номинален топлотен капацитет од 4KW, 0,6KW минимален и 5KW максимален.

Fujitsu 12LMCA со 850г и 26кг надворешна единица успева да извади номинален капацитет од 4KW, минимален од 0,9KW и максимален од 5,3KW so 3.1KW на -7 за 3.000 денари помалку.

Panasonic 12RKE 990г и 34кг надворешна единица успева да извади номинален капацитет од 4KW, минимален од 0,8KW и максимален од 5,1KW so 3.3KW на -7 за 7.000 денари помалку.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.725
Поени од реакции
4.068
@Strelec можеби за хансолот си во право ама грешка си за change серијата кога велеше дека е со дупли изменувач надворешната, мене ми беше сумљиво па морав да проверам со свои очи. Нема ништо ни од електро магнетниот вентил како што е пишано во сервисното, значи ставена е обична капилара
ама за парите сепак добра е, најважно дека е инвертер
Auuu me boli glava od ova klimive:
Znaci tebe ti e najvazno sto e INVERTER! Koj gi cital vnimatelno moite postovi ce svati deka toa sto ima invertorsko upravuvanje na naizmenicniot motor na kompresorot koj e bez cetkicki ( za da moze da gi menuva brojot na vrtezi vo raspon od 50-120 vr/ sek) e apsolutno epten mnogu malce vazno ako pri toa nema rezervoar za visokot freon ( koga e nadv. temp. na pr. 10 C ) i dvoreden izmenuvac koga treba da go iskoristi celiot freon sto e na raspolaganje, pri toa EMV da pusta tocno tolku freon kolku sto e potrebno (povece koga e ladno. pomalku koga e potoplo). So edna kapilara i ednoreden izmenuvac ovaa klima e nesto malce podobra od obicna on/off klima so istiot gas vnatre. Ili ce uzivas samo sto ce se vrti na 60 Hz i pri toa ce trosi 400-500W kolku vo toj moment se vistinskite gubitoci vo prostorijata, bez da isporacuva povece toplina na niski nadv. temp. za sto e potrebno epten povece freon i pogolem izmenuvac, normalno so povisoki vrtezi na kompresorot?
Sega koj laze tuka: ti koj tvrdis deka nema EMV ili GREE koj eve ne ubeduva deka ima?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom