Најекономично греење и ладење

N

nikola2004mkd

Гостин
Луѓе, пријатели ме замолија да го разгледам Panasonic RE-12RKE китот и изгледа прилично добра понуда, со 3,3KW на -7.

Дали некој знае какви се Panasonic-ов за греење, дали имаат некакви познати маани или проблеми во греењето, дали често влегуваат во дефрост, и долгорочно дали имаат проблеми во смисла на брзо расипување?

Дали имаат некои специфичности како на пример бучни единици, големо струење и слично што моѓе да го наруши комфорот.

http://www.aircon.panasonic.eu/HR_hr/specs/7510/74197/42/

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Дали некој знае какви се Panasonic-ов за греење, дали имаат некакви познати маани или проблеми во греењето, дали често влегуваат во дефрост, и долгорочно дали имаат проблеми во смисла на брзо расипување?...
Druze moite imaat Panasonic CS-G93KE u dnevna veke 10 godini (cistenje servis sekoja godina redovno) raboti besprekorno tivka e gree dobro i kolku sto znam ne odi cesto vo defrost, imam slucajno citnato na eden bg forum za greska ama i podole pofalba za panasonikot:
http://forum.setcombg.com/климатици-panasonic-national/56896-панасоник-cs-g93ke-и-грешка-h19.html
Neznam denes ama na vremeto pravea kvalitetni klimi definitivno..

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.194
Поени од реакции
8.278
Prvpat denes mi se pojavi ovoj error E8
Gree lomo sto znaci ova?

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.194
Поени од реакции
8.278
Gi iscistiv filtrite sea e dobro.
Drugo sto mi se desava vo skoro vreme e koga ke ja uklucam klimata na 2 pati mi pravi tik tak onaka bucno pa ke ukluci klimata da duva, pred toa ne mi pravese taka ko nekoj osigurac iskluci ukluci pravi.
Sto maka imalo ovie gornite rebra 1457299503861-496607059.jpg sto mi se iskrivile?

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Samo sto gi izvadiv filtrite odma na oko mi padna toa. Predtoa sum gi cistel ama ne sum primetil.
Vidi, takvi zakrivuvanja mali kaj sakjeto na nekoj mesta ima i kaj mojava klima, imase i kaj starata klima taka da ne mislam deka toa e problem..ama neka kazat poiskusnive za sigurno..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Samo sto gi izvadiv filtrite odma na oko mi padna toa. Predtoa sum gi cistel ama ne sum primetil.
Toj sto ja sklapal brzal da ispuni norma i baska znae i da gi spleska malce , nema da se primeti dur nekoj ne ja kupi :)
Nemaj gajle toa se percata od aluminium zakaceni za bakarniot izmenuvac, nema klima sto ima idealen raspored na tie perca, sekade se malce nakrivo, ke ti ja slikam utre mojata da te uveram vo istoto. A so filtrive neznam dali me svati, pri neiscisteni filtri doolgo vreme, toplinata vo vnatresnata edinica namesto da izleze nadvor slobodno (so cisti filtri) so jako prljavi filtri mozda pola od toplinata ostanuva vo vnatresnata i kacuva nerealna T na senzorot na izmenuvacot, a tokmu taa nerealna i visoka T na senzorot ti ja javuva greskata. Baska sto za gjabe ti arcela struja sto toplinata slabo ti iskacala od vnatresnata. Toa e isto kako da stavis eden sifonjer pred vnatresnata, nema kaj da ide toplinata i samo ke kacuva T na senzorite, bilo toj na izduv ili toj na izmenuvacot.
Ili porazbirlivo, so dodatniov filter (sostaven od debel sloj prasina) koj go sopira izduvot, namesto 800m3 si imal primer 700m3 u 4ta brzina, vo 3ta brzina namesto 650 si imal 500m3, itn itn. Logicno deka i prostorot posporo si go greel, zatoa spomnav arcenje struja u prazno.

Последно уредено:
Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Drugari citam tri dena po forumov (oci mi padnaa) :) treba da resam greenje vo nova kukja na max 50 m. kvadratni ili samo salon 35 m.kvadratni. Neznaev sto da pravam drva, peleti, klima. Po se izgleda kje bide klima nekako najeftino i najcisto mi izgleda. E sega dilemata e koja klima. Do sega ne sum imal klimaa i ne me intesiralo okolu klimive. sega koja da se odbere od procitanoto pogore se mislam megju Daikin denes bev vo sity mol pa nesto se rasprasav i gree hansol za koja ne sum prasal nisto e sea vie kazete od prilika sto da baram i dali da gledam nesto treto ili ovie dve se najdobri na nasiot pazar

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Супер, еве ти ќе споделиш искуства со него. Би требало да е подобар, односно проблемот со врела вод на слаб проток да се елиминира со одбирање на соодветна температура.
Јас го купив за во викендица, во саботата го монтирав. Само таму водата е премногу ладна па најголема температура што ја постигнав беше 45ц.
Неможеш да бираш температура, на ист принцип е со поефтиното бојлерче само ова што има дисплеј да ја покажува моменталната температура.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Gi iscistiv filtrite sea e dobro.
Drugo sto mi se desava vo skoro vreme e koga ke ja uklucam klimata na 2 pati mi pravi tik tak onaka bucno pa ke ukluci klimata da duva, pred toa ne mi pravese taka ko nekoj osigurac iskluci ukluci pravi.
Sto maka imalo ovie gornite rebra Прегледај го приврзокот 140857 sto mi se iskrivile?
И сликава кажува уште нешто,а тоа дека треба малку и правосмукална да употребиш- имаш многу прашина насобрано на пластичниот дел од каде климата зема воздух. Се си бара свое, па и климата. Си бара малку внимание- редовно чистење, малку правосмукална, па и малку полусува крпа да се подзабрише..:) добронамерен совет, се надевам дека нема погрешно да ме разбереш, се со цел правилна и економична работа на уредот, кој за тоа малку внимание ќе ти врати соодветно за топлината на твојот дом, а богами и соодветно за твојот џеб.

Kajgana Shop

На врв Bottom