Најекономично греење и ладење

Член од
12 јануари 2025
Мислења
9
Поени од реакции
14
Ne daikin...i sveti daikin da e bez greach normalno deka kje smrzne... mrznenjeto go sprechuva samo greenje :)

zatoa si treba greach i vo odvodot po cela dolzina dodeka ne iskapi nekade kondenzatot. kaj mene e smrznata pola terasa od shto kapi voda od site strani. zdravje boze planiram dolna tacna i sekoja so svoj greach a vo odvodnata cefka isto greach i da si bidam raat suv slednoto zimo. bukvalno lizgalishte imam okolu klimi i ne samo okolu niv tuku i site 4 oluci od kukjata se zamrznati. ednostavno ladno e .. na ladno vodata mrzne.

za razlika od olucite i klimite (malku kje go proshiram muabetov) godinava pred da gi izoliram cheshmite vo dvorot si staviv greach vo lenta po 1-2m od ali ekspres i ene ja cheshmata si techi bez problem i na -5 nadvor. a ne e nekoj troshok 20W/m e potroshuvachkata .. vo 2dena kje istroshi 5denari struja

Функционира и вака без греачи ама не е предвидено за на тераса.
Новата нордик серија на Даикин доаѓа со греач на тацна и опционално може да се порача греач за одвод.
Вака изгледа греачот за одвод има ознаки DHH25A.

Screenshot_20250119_141230_Chrome.jpg

На надворешната има оставено приклучоци за овој греач а одводната лула има дополнителен отвор странично кај што овој греач поминува.
Вака се инсталира објаснето чекор по чекор.
Screenshot_20250119_140051_Adobe Acrobat.jpg

Ова е кратко видео од новиот нордик. Прикажан е греачот на тацна кој е прекриен со алуминиумска фолија. Исто се гледа на видеото како изгледа лулата и приклучоците за греачот со бројки 1,2 и уземљење. Објаснува човекот ама не е на англиски.

Автоматски споено мислење:

Еве да видат тие што дефростот им е како по часовник на секои 30мин/60мин како тоа се решавало во минатото кај On/Офф климите.
Со сетирање на еден џампер или поточно тајмер тој проверува на секои 30/60/90мин дали е време за дефрост ....а тоа ефтино решение нема врска со новиот Интелигентен дефрост кој е вграден и во најефтините модели на ГРЕЕ таканаречен ИНТЕЛИГЕНТЕН Дефрост.

Прегледај го приврзокот 440716

Прегледај го приврзокот 440715

Кај старите On/OFF клими се сетирал џампер, за да после одредено време 30/60/90мин проверува дели е време за дефрост или не, и како по часовник ја тера во Дефрост...што гледаме и денес нажалост се случува кај одредени Марки/Модели нема да генерализирам.
Заклучок....овде за правилно да се одреди дефростот фалат многу хардвесрки делови кој ја прават климата ефтина да се направи....фали електроника/сонди/софтвер да мери куп параметри како притисоци на фреонот, температури внатрешни/надворешни итн итн па да електрониката одреди дали е време за дефрост или не, што интелигентни уреди како оние на ГРЕЕ го имаат ;)
Вакво слично нешто и сега има кај Даикин нордик модел. Џампер 8 на матична плоча. Со негово исклучување интелегентен дефрост продолжува но изменувачот се загрева на повисока температура. Времетраењето на дефрост се зголемува за +2 минути. Ако максимално е 12 минути сега е 14.
"Лошо" е тоа што на секои 180 минути прави дополнителен дефрост.

Еве шема кај се наоѓа на матичната jumper J8
Screenshot_20250118_192200_Gallery.jpg

Еве што вели
"Improves defrosting performance by enabling the onsite setting of this function in the event frost remains when the equipment is used for heating operation under extremely low temperatures and severe environmental conditions"

А ова е што кажа стручњакот на Даикин
" The J8 cut increases the compressor frequency and the defrost out temperature (longer defrost operation), but also adds security 180 minutes defrost."

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.258
Поени од реакции
2.998
Вадете тоа лулињата и тацните.... и онака кога ќе смрзнат и ќе тече по тераса :vozbud:

Ме разбуди сабајле брачетка ми... иди помогај климава не можи од 18С појче да стопли.... ко појдов шо че видам....
5 пати им имав речено да го тргнат лулето ќе им смрзне.... и на крај пак јас си играв со ѓезвето :pos:

Кај мене Митсу LN лабаво си тече без лула без тацна.... убавини

Тацната на AP-тo и кај мене бескорисна :(

Вечерва ќе е најладна за сезонава до сега, на балкон моментално вика -5.7С....
Климичките наизменично си прават дефрости, не се осеќаат флуктуации на температурата во просторот подома, идемо на спавање....
Screenshot 2025-01-20 at 02.11.10.png

Kajgana Shop

На врв Bottom