E de pa ti odma se naluti.Stavaj si greaci ako sakas i vo olucite.I kaj mene se so precnik 80mm pa se smrznati i ne planiram greaci.Zima kako zima ,kako dojde taka i ke si pojdi.NIti bila prva niti posledna.ostro trgna bez da znaesh soodvetni fakti i prichini koj kako kade i shto koristi. aj eve da ti razjasnam nekoi raboti pa da ti bide pojasno.
1. ne moze sekoj nadvoreshnata edinica da ja stavi nadvor na zemja (shto ima drugi negativni osobini), tokmu toa i go kazav deka treba ne samo vo tacnata tuku i vo odvodot po celosna dolzina dodeka ne iskape nadvor vodata
2. tochno, vodata istekuva niz otvorite ama treba SOVRSHENA NIVELACIJA za odma da isteche bez da se nasobere nekoj mm voda/mraz. so sekoe sobiranje malku po malku na kraj kje se napolni i zamrzni cela tacna, zatoa treba i na nea greach za da nemash stalaktiti koi ete tebe ne ti smetaat no ima momenti koga smetaat
3. fala shto mi kaza deka cheshmata se prazni so vreme.. aj sekoj den kje ja praznam dodeka ima sonce nadvor
druze ako tebe ne ti treba cheshma nadvor za da miesh kola na nekoj mu treba cheshma nadvor za da izmie chizmi na primer ili da mu napolni na kucheto voda.
4. potroshuvachkata na struja ne e konstantna. 20W/m e maksimalna potroshuvachka pri vkluchuvanje kako temperaturata na greachot se doblizuva do 50C taka potroshuvachkata na struja opagja. vo mojov sluchaj odrzuva konstanta potroshuvachka od 9W. da ti presmetam potochno vo rok od 24h toa e (13h skapa i 11h eftina tarifa) 0.009*(13*(4,2317+2,3032)+11*(1,7784+2,3032))=0.009*(84.9537+44.7876) = 0.009*129.7413 = 1.168 denari. znachi ne e ni 5 denari na 2 dena (povekje struja istroshivme pravejkji se pametni na forumov)
slobodno adminot neka go zabrishe postot oti i ne e bash na tema eftino greenje ama nikade nema da doterame so kurch muabeti od stilot SE PLANIRA TOA PRED VREME i MENE NE MI TREBA CHESHMA. ok e
Zivotot e mnogu poednostaven od kolku da go kmplicirame.Javno ti se izvinuvam ako se osekas povreden so mojot post.
I jas imam kuce ,pa od doma mu nosam voda,ne mora od nadvoresnata cesma,a cizmite gi cistam vo snegot,koj go ima vo izobilsvo vo dvorot.
No ete ti sakas cesma na -5 nadvor vo funkcija,ete ke si imas so greaci.
Neznaev deka greacot na -5c so 9w potrosuvacka na metar dolzen ke zagree 50c vo negoviot presek a i ne veruvam,no ako velis deka e taka taka neka bide.Ne znam ne sum probal.
.. aj sekoj den kje ja praznam dodeka ima sonce nadvor
druze ako tebe ne ti treba cheshma nadvor za da miesh kola na nekoj mu treba cheshma nadvor za da izmie chizmi na primer ili da mu napolni na kucheto voda.