Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.605
Поени од реакции
5.299
klik na vasiot profil > prilagoduvanja > vo delot opcii za sodrzina imate da stiklirate dali da vi se pokazuvaat potpisi ili ne

Mene primer mi e iskluceno, kako da go vrtam dali laptop dali televizor dali mobilen potpis nema da mi pokaze, sakav da kazam imate opcija da go kontrilirate toa.

Член од
28 декември 2011
Мислења
181
Поени од реакции
332
Od telefon gi nema potpisite , samo od pc gi gledam.

Tuku da kazete kade da najdam tacna za pod klima , ili nekoja idea za diy.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.365
Поени од реакции
2.358
zimovo poleka poleka popushta (da ne recham dojde prolet denovive) pa da sumirame rezultati od dekemvri i januari

kukjata od ponedelnik do petok se odrzuva na 15C so iskluchok na spalnata kade drzam 17C za polesno da mi stopli za vikend za spienje na 20C. za vikend cela kukja kaj shto gream e 19C ~ 20C za da mi e na potkrovje 12C i da mozam da rabotam gradeznichki raboti da ne mi studi.

istrosheno do sega 45 vrekji peleti i 2693den struja ili suma sumarum 15430 denari, a gream grubo okolu 80 kvadrati na prizemje 30kvadrati garaza vo suteren kaj shto e parniot kotel i 7 kvadrati kupatilo isto vo suteren.

potkrovjeto ne e izolirano a nema ni spushten tavan ni koshuljica pa furi od stranite kaj shto e opshifkata i od pod vratite na terasa. zdravje na prolet da se stavi izolacija i na tavanot pa slednoto zimo ochekuvam so istava potroshuvachka i gore na potkrovje da bide okolu 20C (ili da namalam potroshuvachka)

me chesha krastata i gore da fuknam barem 2 klimi 3.5kw sekoja (optimalno kje e so 3) ama imam ushte mnogu raboti za plakjanje i nekako ne mi se frlaat 1000 evra vo momentov. zdravje na esen ako naleta nekoj ubav popust i ako ostanat pari do togash :D
лом си ме изнасмеа

Член од
14 ноември 2013
Мислења
82
Поени од реакции
68
Od telefon gi nema potpisite , samo od pc gi gledam.

Tuku da kazete kade da najdam tacna za pod klima , ili nekoja idea za diy.
ТЕМС Скопје , Еуро Клима Битола
Автоматски споено мислење:

ТЕМС Скопје , Еуро Клима Битола

Член од
28 декември 2011
Мислења
181
Поени од реакции
332
Eve eden apdejt za mojata klima , amber nordic 3.5ka. skoro nonstop namestena na 21 i 2ra brzina , osven za spienie na 19 i silent, 40m2 salon. Termometarot od slikata mi e pod klimata na biro, na drugiot kraj na salonot ima termometar momentalno e 20.4°c.
1000004550.jpg 1000004551.jpg 1000004552.jpg

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
некој да каже цена како оди за демонтажа и повторна монтажа на друга локација за 3,5-ка клима инвертер?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.633
Поени од реакции
10.320
некој да каже цена како оди за демонтажа и повторна монтажа на друга локација за 3,5-ка клима инвертер?
Зависи град од град. Ако јас ти кажам за Велес, нема да биде валидно за Скопје и сл.
Рачунај си грубо дека демонатажата е 1500-2000, а монтажата ќе си ја платиш како за нова клима. Ретко кој(веројатно никој) нема да се нафати да монтира со стари цефки! А кога веќе ја откачуваш цела… па и хемиско ќе и направиш на внатрешната, па и тоа ќе крене илјадарка-две…

Јас го правев истото… ѓавол и пол ми испадна!

Член од
4 мај 2007
Мислења
230
Поени од реакции
186
Mene monteri mi imaat kazano deka bakarnite cevki cim se upotrebat veke so edna klima se ukrutuvaat i ne se vitkaat poveke kako novi cevki. Kolku e vistina ova veze neam:)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.633
Поени од реакции
10.320
Mene monteri mi imaat kazano deka bakarnite cevki cim se upotrebat veke so edna klima se ukrutuvaat i ne se vitkaat poveke kako novi cevki. Kolku e vistina ova veze neam:)
:ROFLMAO:
Ваљда јасно ти е дека најголема печалба имаат на цевките, така?

Член од
20 јануари 2023
Мислења
369
Поени од реакции
486
Зависи град од град. Ако јас ти кажам за Велес, нема да биде валидно за Скопје и сл.
Рачунај си грубо дека демонатажата е 1500-2000, а монтажата ќе си ја платиш како за нова клима. Ретко кој(веројатно никој) нема да се нафати да монтира со стари цефки! А кога веќе ја откачуваш цела… па и хемиско ќе и направиш на внатрешната, па и тоа ќе крене илјадарка-две…

Јас го правев истото… ѓавол и пол ми испадна!
Зошто мислиш никој не би се нафатил со стари цевки? Кај мене пролетоска јас им предложив тоа за да не ми растураат одново, тие погледаа се помислија и рекоа па може и онака старите се подебелозидни од новите, и така. Досега се е ОК, за натаму ке видиме. За демонтажа и монтажа (со малку вакуум :) наплатија 7.000 или 6.000 беше ?!

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
Дали имаш информација за проток на воздух низ надворешна единица?
Колку би бил максимален проток кај една добра 3.5ка?
Imam za mojata max e 2000m3/h pri 900vr/min. Toa i ne treba da ti e vodilka pri izbor, ovie parametri konstruktorot pri dimenzioniranje gi presmetuva prema goleminata na izmenuvačot. Znači golema vn edinica so golem naprečen presek na otvor za turbinata si bara pogolem fan so pogolem prečnik i protok na vozduh, sledstveno i pogolem nadvorešen izmenuvač so pogolem protok....
Mnogu pobitno vo prikaznava e da nadvorešniot motor na ventilatorot bide inverterski upravuvan so sklop koj obezbeduva kontiuirana promena na vrtežite, a ne samo fiksni dve ili tri brzini.
Автоматски споено мислење:

@tzlatko kaj tebe na tundrata kolku e tocna temp sto ja pokasuva na vnatresnata kako ambientalna temperatura
Ne pokažuva sigurno kolku e pod poklopecot i nema vrska so ambientalnata, tamu e kako što meram jas sekogaš najmalce 10 stepeni poveće od ambientalnata. Na displejot pokažuva nekakva pretpostavena T za 2 C poveče od ambientalnata i koga će dostigne 2 C poveće od zadadenata, klimata se gasi...
Zemi vo obzir deka senzorot e pod kapakot i vednaš nad saćeto kad e toplo ili ladno. Jas meram so sezor na rešetkata nad klimata i tamu koga taa raboti e sekogaš od 5 do 8 C poveće od ambientot.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom