Бидејќи немам gree клима и не ја користам апликацијата на Gree најверојатно нема да можам да ти дадам конкретен одговор во оваа ситуација, но би можел да ти дадам потенцијални одговори.Здраво. Преку GreeApp пробувам FIRMWARE UPGRADE (бидејки има понова верзија) и секад ми вика Network request time out. Region Macedonia климите ресетирани и одново додадени на greeapp
Некој да помогне?
Најпрво за тие што не знаат (а ти верувам знаеш штом знаеш што сакаш да направиш) firmware е со прости зборови кажано софтверот на кој работи хардверот(во твој случај на климата).
За да се случи firmware update, ти треба на твојот уред да му префрлиш firmware кој ќе го користи и да си го инсталира самиот уред. Тоа не го правиш ти рачно, туку ќе го направи во случајов апликацијата за тебе. (Бтв, штом има wifi модул постои уште една можност односно апликацијата да му каже на хардверот на климата, симни си сам firmware и update-и се, но искрено јас мислам дека оди преку телефонот за валидација и поради вакви ствари како што ти се случиле на тебе)
Доколку е на начинов прв, преку телефонот да се симне, па телефонот да го пренесе до уредот, јас би детектирал дека има две точки кај што може да се случи твојот проблем. Првата е комуникација помеѓу твојот тел и нет, втората е твојот тел и уредот. Ако би кажал како најлесно би препознал е според тоа после колку време се појавува овој ерор. Али не е важно. Мислам објаснив доволно да кажам од кај стига проблемот отприлика.
Network request timeout error, најчесто е backend error или понекогаш frontend, доколку frontend-от не го користи правилниот или со правилни параметри request-от.
Е сега ај поконкретно, што би преземал јас:
1. Прво зависи од кога ти се случува ова, доколку ти се случува само неколку саати јас би почекал неколку дена (рецимо до вторник) бидејќи можеби им е баг на backend-от.
2. Втора можност е да е проблемот до frontend-от можеби се случува поради стара верзија на апликацијата да имаш. Провери app store/play store да не има понова верзија од апликација. Доколку нема пробај да ја избришеш и да ја инсталираш апликацијата од почеток, доколку и тоа не помогне пробај го ова на друг оперативен систем. Ако си користел Андроид, пробај со некој што има иОС дека може да е баг што се јавува само кај едната платформа.
3. Доколку ништо од ова не ти помага firmware-от што го имаш на климата може да е со баг или двете апликации да им имаат баг или backend-от да им има некој баг што со денови не го фаќаат на production.
* Доколку си техничко лице и те интересира малку повеќе има една апликација што ја немам премногу користено: Proxyman(ја има за iOS), апликацијата ти покажува кои request-и ги праќа твојот телефон и кои се неуспешни, а кои успешни. Па нели така можеш да фатиш на кој request им враќа timeout error.