Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Скоро забалежав дека нема струење од внатрешната единица (бар не се осеќа на рака) а надворешната си работи нормално 200-250 вати
Дали е достигната собната темп нз немам мерач на темп али е топло.

дали е тоа дефрост што го велите или си е нешто нормално?

Vnatresnata edinica ne duva ( ima postignato a kompresorot raboti ) I trosi 250W ?

Kolku minuti raboti taka ?

Ako raboti nekolku minuti znaci druka kompresija - pritisok i pocnuva so duvanje NO AKO E POSTOJANO trosenje 250 W bez duvanje togas POVIKAJ SERVIS Sto model na klimatizer e ?

Скоро забалежав дека нема струење од внатрешната единица (бар не се осеќа на рака) а надворешната си работи нормално 200-250 вати
Дали е достигната собната темп нз немам мерач на темп али е топло.

дали е тоа дефрост што го велите или си е нешто нормално?
Mozno e da se isklucila deka ja postignala temperaturata,pa si ja fatil vo vremeto koga se vklucil kompresoroti go nabivala freonot,a vnatresnata edinica uste ne duvala,poradi zstita od laden izduv.Ke se vluci ne beri gajle.

Шораи еџ
99% р постигната темп бидејки кренав степен два одма крена со дување.
Да некое време така стои па си продолжува со дување, само ми е чудно како до сеа не сум го забележал тоа

//// @LudPetel
/// Ne bih da se mnogo mesam oko pozicije unutrasnje, ali si napisao da je prevashodno potrebno da greje 25m2, a pozeljno i vise..... 35m2
Obzirom da si kupio prilicno jak uredjaj, verovatno ce tih prvih 25m2 u 99% slucajeva biti pokriveni bez problema u toku zime cele zime ----- koliko god da je spoljna.
Cak ce da sa nasim prosecnim zimama recimo u 50% vremana da bude prejaka za 25m2.
..... E sad .... ako treba da se bira najefikasniji polozaj za tih 25m2, ..... onda se slazem sa @tzlatko , da se postavi na sredinu zida.
.....Ali .... ako takav polozaj pravi problem da smeta ljudima u kuci (sto ispred, ugaona garnitura ispred i slicno), po meni je bolje
da se malo zrtvuje efikasnost i pomeri unutrasnja levo ili desno od sredine zida..... Pogotovo ako imas mogucnost da sa takvim uredjajem
"gadjas" vrata prema susednoj prostoriji...... Malim podesavanjem krilca i jacina izduva, ces lako da podesis da se do neke spoljne
greje bez problema i susedna prostorija...... Pogotovo je to recimo ok, ako je ta prostorija spavaca soba --- gde ti ne treba zadatih
23 ili 24 za dnevnu sobu. Mislim da je za spavacu dovoljno da bude i 2-3 stepena nize (bar meni).
........ Uzmimo hipoteticki neke presecne gubitke prostorije od 25m2 recimo na 5C spoljne .... i da hoces dve prostorije od ukupno 35m2 da grejes ...
moje je misljenje da ces efikasniji uredjaj za takvu povrsinu da dobijes ako ga postavis da "gadja" vrata susedne prostorije ---- nego da bude bas na sredini zida.
Ceo fazon je da sto pre direktno iz uredjaja posaljes deo vruceg vazduha van ovih prvih 25m2, a ne da taj vazduh sam bez pomoci turbine
prelazi iz prve u drugu prostoriju.
Ali takodje treba i ustanoviti konacni plan sta ce i kako ce da se sistem nadogradjuje recimo sledece godine i da se sto kazu od-odmah zna sta se radi
i planira...... pa da se i neki kompromisi mozda urade ..... Tj, da li ce da se kupuje jos jedan uredjaj.
Shodno tome, prva varijanta je da treba odmah u pocetku postaviti ovu prvu unutrasnju na poziciju gde ce tacno da se zna sta i koliko ce da greje kada prodje
ta "faza ispitivanja i prilogadjvanja", a druga da se do naredne godine proba sa jednom klimom da se vidi kako i sta moze u 35m2 .....

///// Ako odlucis da klimu ipak ne postavis na sredinu zida, nego da njome grejes i narednu prostoriju ...... odmah produzi instalaciju za 2-3m cevi, da kasnije premestanje unutrasnje na sredinu zida bude
bezbolnije ---- tj bez skidanja cevi i ponovnog vakumiranja. Taj visak cevi smotajte spolja. Bar ja mislim da moze tako. /////

Последно уредено:
Здраво дечки, сега беше монтерот, не прифати повеќе од 10см од плафон, што мислите за тоа?
Ти даде објаснување зошто не прифати?
Ако си му кажал дека си добил совет за 15цм растојание од неа до плафон најдобро ќе работи и тебе тоа ти одговара и не ти смета што е малку мониско... а тој ти одбие да ја монтира без образложение зошто не сака така да ја монтира, во тој случај јас би се консултирал и со друг монтер...

Здраво. Преку GreeApp пробувам FIRMWARE UPGRADE (бидејки има понова верзија) и секад ми вика Network request time out. Region Macedonia климите ресетирани и одново додадени на greeapp
Некој да помогне?

Здраво. Преку GreeApp пробувам FIRMWARE UPGRADE (бидејки има понова верзија) и секад ми вика Network request time out. Region Macedonia климите ресетирани и одново додадени на greeapp
Некој да помогне?
Бидејќи немам gree клима и не ја користам апликацијата на Gree најверојатно нема да можам да ти дадам конкретен одговор во оваа ситуација, но би можел да ти дадам потенцијални одговори.
Најпрво за тие што не знаат (а ти верувам знаеш штом знаеш што сакаш да направиш) firmware е со прости зборови кажано софтверот на кој работи хардверот(во твој случај на климата).

За да се случи firmware update, ти треба на твојот уред да му префрлиш firmware кој ќе го користи и да си го инсталира самиот уред. Тоа не го правиш ти рачно, туку ќе го направи во случајов апликацијата за тебе. (Бтв, штом има wifi модул постои уште една можност односно апликацијата да му каже на хардверот на климата, симни си сам firmware и update-и се, но искрено јас мислам дека оди преку телефонот за валидација и поради вакви ствари како што ти се случиле на тебе)

Доколку е на начинов прв, преку телефонот да се симне, па телефонот да го пренесе до уредот, јас би детектирал дека има две точки кај што може да се случи твојот проблем. Првата е комуникација помеѓу твојот тел и нет, втората е твојот тел и уредот. Ако би кажал како најлесно би препознал е според тоа после колку време се појавува овој ерор. Али не е важно. Мислам објаснив доволно да кажам од кај стига проблемот отприлика.

Network request timeout error, најчесто е backend error или понекогаш frontend, доколку frontend-от не го користи правилниот или со правилни параметри request-от.

Е сега ај поконкретно, што би преземал јас:

1. Прво зависи од кога ти се случува ова, доколку ти се случува само неколку саати јас би почекал неколку дена (рецимо до вторник) бидејќи можеби им е баг на backend-от.
2. Втора можност е да е проблемот до frontend-от можеби се случува поради стара верзија на апликацијата да имаш. Провери app store/play store да не има понова верзија од апликација. Доколку нема пробај да ја избришеш и да ја инсталираш апликацијата од почеток, доколку и тоа не помогне пробај го ова на друг оперативен систем. Ако си користел Андроид, пробај со некој што има иОС дека може да е баг што се јавува само кај едната платформа.
3. Доколку ништо од ова не ти помага firmware-от што го имаш на климата може да е со баг или двете апликации да им имаат баг или backend-от да им има некој баг што со денови не го фаќаат на production.

* Доколку си техничко лице и те интересира малку повеќе има една апликација што ја немам премногу користено: Proxyman(ја има за iOS), апликацијата ти покажува кои request-и ги праќа твојот телефон и кои се неуспешни, а кои успешни. Па нели така можеш да фатиш на кој request им враќа timeout error.

Зошто климава Haier AS35TADHRA-THC /1U35MEEFRA-1 Tundra Plus веќе два дена не ја одржува температурата? Наместена е пример на 28 степени, ќе достигне до некои 25-26 па се исклучува сама, температурата паѓа до кај 20-21 степени, па пак одново почнува да грее?
До сега не беше вака, што може да е проблемот?

Фала на сите на советите, сите ги прочитав и многу ми значат. На крај изгледа мораше на 10см, поради одлука на мајсторот дека така е најдобро.

Слики следната недела да го досредам станот, а и заборавен е еден држач, па следната недела ќе ја доместат.

Ти даде објаснување зошто не прифати?
Ако си му кажал дека си добил совет за 15цм растојание од неа до плафон најдобро ќе работи и тебе тоа ти одговара и не ти смета што е малку мониско... а тој ти одбие да ја монтира без образложение зошто не сака така да ја монтира, во тој случај јас би се консултирал и со друг монтер...

Старосватот што ми е работел со клими, па ми кажа дека и он ги ставал на 10см, по препорака на самите продавачи или официјални сервиси на клими(не го сфатив баш али не ми се замараше). Ми кажа дека за мене за 2к ќе ми ја преместел кога сакам и гратис хемиско ќе ми направел, па така да може да ја освежам следната година.

Инаку во мојот случај е бетонски ѕид ПОЛН со арматура и мислам дека тоа беше проблемот да се оди надоле...

Бидејќи немам gree клима и не ја користам апликацијата на Gree најверојатно нема да можам да ти дадам конкретен одговор во оваа ситуација, но би можел да ти дадам потенцијални одговори.
Најпрво за тие што не знаат (а ти верувам знаеш штом знаеш што сакаш да направиш) firmware е со прости зборови кажано софтверот на кој работи хардверот(во твој случај на климата).

За да се случи firmware update, ти треба на твојот уред да му префрлиш firmware кој ќе го користи и да си го инсталира самиот уред. Тоа не го правиш ти рачно, туку ќе го направи во случајов апликацијата за тебе. (Бтв, штом има wifi модул постои уште една можност односно апликацијата да му каже на хардверот на климата, симни си сам firmware и update-и се, но искрено јас мислам дека оди преку телефонот за валидација и поради вакви ствари како што ти се случиле на тебе)

Доколку е на начинов прв, преку телефонот да се симне, па телефонот да го пренесе до уредот, јас би детектирал дека има две точки кај што може да се случи твојот проблем. Првата е комуникација помеѓу твојот тел и нет, втората е твојот тел и уредот. Ако би кажал како најлесно би препознал е според тоа после колку време се појавува овој ерор. Али не е важно. Мислам објаснив доволно да кажам од кај стига проблемот отприлика.

Network request timeout error, најчесто е backend error или понекогаш frontend, доколку frontend-от не го користи правилниот или со правилни параметри request-от.

Е сега ај поконкретно, што би преземал јас:

1. Прво зависи од кога ти се случува ова, доколку ти се случува само неколку саати јас би почекал неколку дена (рецимо до вторник) бидејќи можеби им е баг на backend-от.
2. Втора можност е да е проблемот до frontend-от можеби се случува поради стара верзија на апликацијата да имаш. Провери app store/play store да не има понова верзија од апликација. Доколку нема пробај да ја избришеш и да ја инсталираш апликацијата од почеток, доколку и тоа не помогне пробај го ова на друг оперативен систем. Ако си користел Андроид, пробај со некој што има иОС дека може да е баг што се јавува само кај едната платформа.
3. Доколку ништо од ова не ти помага firmware-от што го имаш на климата може да е со баг или двете апликации да им имаат баг или backend-от да им има некој баг што со денови не го фаќаат на production.

* Доколку си техничко лице и те интересира малку повеќе има една апликација што ја немам премногу користено: Proxyman(ја има за iOS), апликацијата ти покажува кои request-и ги праќа твојот телефон и кои се неуспешни, а кои успешни. Па нели така можеш да фатиш на кој request им враќа timeout error.

Eve jas sum so gree klima i sakam da kazam deka momentalno nema nov update na firmware posledniot apdejt bese mozebi pred 7-8 meseca a aplikaciata gree+ na androit ima mnogu pocesto mozebi ednas na mesec dena ili pak po dva pati zavisi koga kako toa mobilniot sam si gi apdejtira programite dodekaa firmware se instalira racno eve sega ke vi pratam slika koj firmware i koja aplikacika se instalirani i si raboti super aplikacijata.
Neka proba nanovo instaliranje na aplikacijata i neka gi dodade uredite vo nea a toa se dodava samo koga klima uredot e bliski do wi fi uredot a i mobilniot treba da e na istata wifi mreza.

Attachments

• Screenshot_2023-12-09-21-50-23-495_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_2023-12-09-21-50-23-495_com.gree.greeplus.jpg
    239,9 KB · Прегледи: 18
  • Screenshot_2023-12-09-21-50-45-660_com.gree.greeplus.jpg
    Screenshot_2023-12-09-21-50-45-660_com.gree.greeplus.jpg
    90,4 KB · Прегледи: 18
Eve jas sum so gree klima i sakam da kazam deka momentalno nema nov update na firmware posledniot apdejt bese mozebi pred 7-8 meseca a aplikaciata gree+ na androit ima mnogu pocesto mozebi ednas na mesec dena ili pak po dva pati zavisi koga kako toa mobilniot sam si gi apdejtira programite dodekaa firmware se instalira racno eve sega ke vi pratam slika koj firmware i koja aplikacika se instalirani i si raboti super aplikacijata
Јас ако се прашувам не би правел firmware update освен ако има багови. Некогаш се вади нов firmware за edge case багови.
Не би ги правел сите зашто може да се случат милион ствари.

Нели освен ако е force update, тогаш тој значи одлучиле дека е неопходен за да ги имаш сите функционалности.

Зошто климава Haier AS35TADHRA-THC /1U35MEEFRA-1 Tundra Plus веќе два дена не ја одржува температурата? Наместена е пример на 28 степени, ќе достигне до некои 25-26 па се исклучува сама, температурата паѓа до кај 20-21 степени, па пак одново почнува да грее?
? Некој?

Potrudi se,difuzerot(nasocuvacot)na vozduhot da duva pod pojak agol vo podot.
Podobro ke se mesa topliot vozdug od gorniot prema dolniot del,da ne se koncentrira samo gore na tavanot.
Po moznost edna crticka pogore,ako e na prva brzina stavi ja na ftora,a ako e na ftora stavi ja na treta.

Zdravo decki imam Hisense Wingspro KB35YR3EG/EW inverter 3.5 kw, no nikako da ja zatopli prostorijata 13 kvadrati (spalna soba) 3 4 sati e na 30 stepeni a vo sobata e 16-17 stepeni. Pokraj toa imam i dobra izolacija. Dali znae nekoj sto moze da bide? Ili mozno e deka nadvoresnata edinica e montirana od strana kade sto nikogas ne ja fakja sonce i e kako sokak kade sto duva vetar iskreno pojma nemam.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom