Mene pak, voopsto ne me imponira toa sto min. potrosuvacka kaj mene traela sigurno poveke od 5 min kolku snimav, verojatno bilo i pred toa i posle, mozebi 10 i poveke minuti.
Duri obratno, mislam deka e bitno kolku klimata moze maksimalno da namali, dovolno bi bilo i 10-tina sekundi, a sto podolgo trae toa e polosa karakteristika na klimata.
Eve zosto; nasite sobi normalno ne se celosno izoliran prostor i postojano gubat nekoja toplina a zavisno od razlikata nadvoresna/vnatresna T, izolacija i sl. I sega, so primer deka sobata vo nekoj period gubi po 200 W vo minuta, klimata go postignala toa gubenje i drzi na 200W, no ja sum izleguval vleguval nadvor i vratata od terasata ostanala poluotvorena, pa zagubata se zgolemila na 400 W, a klimata i natamu nadomestuva 200, sto doveduva do pad na T vo prostorijata.
Poradi ova , nasproti rasirenoto mislenje deka podobro e sto podolgo drzenje na min. potrosuvacka, smetam deka toa e posledica na slabost na senzorite ili softverot, a dobro e sto pocesto menuvanje na potrosuvackata nagore/nadolu ("modulacija" vsusnost i toa znaci, ne fiksno drzenje na min. tuku dinamicko prilagoduvanje na promenite).