Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Sum resil da gi ignoriram site prodavaci preprodavaci prekupci i tn korisnici sto ne spodelile nikakvo korisnicko iskustvo ovdeka tuku samo navidum solat pamet a pretezno samo gledaat da zaebat nekogo....
Nasproti niv jas sum korisnik i sum ne pristrasen kon nikogo i spodeluvam realni situacii za koi stojam na raspolaganje koj i da resi mozi da dojdi da gi proveri istite .
A eve za tebe potsetnik deka gree gtech pocnuva da raboti na max snaga za nekoe vreme te svaruva i na 600w odi off i gree so 0 temperatura ponatamu normalno dodeka ne ti dostudi .
A ovaa ln 25 gree so kako sto si procital pogore.
E sega kako sto pisav i ednata i drugata DOSTIGNALE temperatura i ednata gasi gtech a drugata ln25 tera i tera i tera i odrzuva temperatura vo pola stepen postojano so 220w momentalna potrosuvacka bez off ciklusi i bezsumna bez provev ista temperatura .
Pa koj kako saka neka tolkuva i na kogo ke veruva dali korisnik ili preprodavaci....

Znaci zaklucok koga vo pola od vremeto gree moze da gree so 0 stepeni izduv togas zosto ln 25 ne bi greela so postojan izduv od 29stepeni na zadadeni barani 23 ?????
I kako ne vide deka GREE NE MODULIRA ,a za cudo mitsubishi nadvoresna od multisplit ZNAE DA MODULIRA i da raboti so saati bez off ciklus , i ova ti e posledno vrakanje na tvoj nebiten komentar a veruvam ke me sledat i drugite korisnici i ke zanemarat nebitni komentari kako tvojov i slicni sto se edna klima great 500m2 so 12metri tavan ....

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Prvo i osnovno, sporeduvas dve razlicni masini, multi so vnatresna 9K, so razlicen izduv, so razlicna temperatura….sto ne izmeri kolkav bese izduvot vo C na G-Tech.
Pisuvas pausali, ne vistini…jasno ti e?

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
EUOREVENT gi testira potpolno isto kako i proizvoditelite vo isti kontrolirani uslovi, vnatre 20C, nadvor na nekolku različni T, fan na max i gi preračunuva dobienite toplini i COP-ovi.Ednostavno mora da e taka, a jas ova go svaćam samo kako potvrda ili ne na ona što go tvrdi proizvoditelot. Normalno deka bez dozvola na proizvoditelot ne ni smee da gi ispituva, ovoj ako e siguren vo toa što go tvrdi si plaća za uslugata, toj što si pišuva kako što saka bega kako đavol od krst.
A ova što go tvrdiš deka za klimi što ne znaat nisko da moduliraat pod 450-500W se dobivaat nepouzdani podatoci e tvoe nepouzdano mislenje. Eve mojata TUNDRA ima Eurovent i ne modulira pod 450Wi ima vo se podobri podatoci od site vlezni modeli na japoncive, a jas te uveruvam deka se što go tvrdi Eurovent e potpolno točno.
Eve ako trvrdiš deka e teško i nepouzdano da se odredi COP, jas neznam drug način osven ovoj što amaterski se meri i primenuva po forumive, prosvetline i kaži kako može drugačije da se presmeta ili izmeri.
///// Ili ja nisam razgovetno pisao, ili me ti nisi dobro razumeo ....... sasvim je korektno kako se na forumima svi mi dovijamo da nekako istestiramo klimu, i ja nisam rekao da to nije bar priblizno tacno .... i nisam protiv toga --- taman posla............. Najbolji primer za ovo je kako je clan Zlatko @zlatko_ti412 istestiro i prikazao test za svoj LN35. Sa druge strane, za najrelevantnije podatke nekog testiranja ..... pozeljno je da uredjaj radi sto duze u kontinuitetu. ...........
///// Kolicina koliko je neko telo vruce je u stvari ukupna kineticka energija njegovih molekula. Kineticka energija molekula toplijeg tela se prenosi na hladnije telo na njegove molekule ---- shodno tome se hladnije telo zagreva. O nasem slucaju radi se i o zagrevanju vazduha, ali i o zagrevanju zidova u prostoru koju greje klima. .... Prenos toplote se u nasem slucaju radi tzv konvekcijskim procesom, tj prelazenjem toplote sa tela na telo...... Da bi se potrosila sto manja energija za prenos toplote sa toplijeg na hladnije telo,................. i da se energija molekula toplijeg prenese na molukele hladnijeg tela, treba da je razlika u njihovim temperaturama sto manja a da je vreme delovanja toplijeg na hladnije sto vece. ...............Normalno ---- podrazumeva se i povrsina toplijeg tela (ali to sada nije bitno). U stvari, hmmmmmmm ........ mozda i moze da se nekako poistoveti sa vecom kolicinom vazduha koji se vrti preko vruceg izmenjivaca ---- u prevodu jaci fan-veca "povrsina" toplijeg tela - bolji COP ....... Shodno tome --- je odavno ustanovljeno da je niskotemperaturno grejanje ---- najefikasnije grejanje, sa najvecom ustedom. Podrazumeva se ... da se misli na grejanje gde se trazena temperatura dobija sto pribliznije ..... bez gresaka uredjaja ili bespotrebnog rasipanja toplote........U nasim slucajevima se pojavljuje i problem kako ce ko da reaguje na mnogo hladan izduv klime .... pa se nekako doslo do zakljucka da je nekih 33-35C sasvim ok, i ako se dugometrazno meri , sigurno je i ekonomicnije grejanje takvom klimom ---- nego klimom koja ima vise prekida u radu ///// ....
....... Ali ako neka klima radi evo kao sto je @vlatko251 opisao, .............a na takvim spoljnim temparaturama spolja se radi i u Euroventu testiranje , ................pitanje je koliko mogu da podaci koji se dobiju sa takvim radom uredjaja budu pouzdani ? I da li uopste mogu da se uzmu u obzir ?? ..........Mogu da verujem nekom izracunatom COP-u sa takvim uredjajem, ..............ali samo u slucaju kada mu se "donji prag" za iskljucivanje i kolicina energije koju unosi u prostor ---- skoro pa izjednaci sa toplotnim gubicima prostora .... u prevodu da klima vecinu vremena radi tokom testiranja .... a u ovakvom slucaju NE /////

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Aj pogledni poslednite 10 godini kakvi zimi imalo? Imalo sekakvi , znae da drzi minusni temperaturi po cel mesec?
Eve razgledaj gi poslednite nekolku godni ke vidis deka 2022/23 bese edna od najtoplite zimi, kaj mene prosekot e najmalku uste -3 stepeni.

Прегледај го приврзокот 393730
Погледнато ми е батка.... во последниве 20 години имало 3 зими (еднаш на 5-6 години) кога се симнала минусната температура испод -15С навечер и тоа кратко една недела до две последователни максимум....

А од графиков што го си го издвоил се гледа дека во Јануари (најладниот месец) просечната ноќна температура била -4С
Еве за цела година плус со табеларен приказ... штета што нема вака детално и за другите години уназад :/

Screenshot 2023-10-10 at 12.02.00.png

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
///// Ili ja nisam razgovetno pisao, ili me ti nisi dobro razumeo ....... sasvim je korektno kako se na forumima svi mi dovijamo da nekako istestiramo klimu, i ja nisam rekao da to nije bar priblizno tacno .... i nisam protiv toga --- taman posla............. Najbolji primer za ovo je kako je clan Zlatko @zlatko_ti412 istestiro i prikazao test za svoj LN35. Sa druge strane, za najrelevantnije podatke nekog testiranja ..... pozeljno je da uredjaj radi sto duze u kontinuitetu. ...........
///// Kolicina koliko je neko telo vruce je u stvari ukupna kineticka energija njegovih molekula. Kineticka energija molekula toplijeg tela se prenosi na hladnije telo na njegove molekule ---- shodno tome se hladnije telo zagreva. O nasem slucaju radi se i o zagrevanju vazduha, ali i o zagrevanju zidova u prostoru koju greje klima. .... Prenos toplote se u nasem slucaju radi tzv konvekcijskim procesom, tj prelazenjem toplote sa tela na telo...... Da bi se potrosila sto manja energija za prenos toplote sa toplijeg na hladnije telo,................. i da se energija molekula toplijeg prenese na molukele hladnijeg tela, treba da je razlika u njihovim temperaturama sto manja a da je vreme delovanja toplijeg na hladnije sto vece. ...............Normalno ---- podrazumeva se i povrsina toplijeg tela (ali to sada nije bitno). U stvari, hmmmmmmm ........ mozda i moze da se nekako poistoveti sa vecom kolicinom vazduha koji se vrti preko vruceg izmenjivaca ---- u prevodu jaci fan-veca "povrsina" toplijeg tela - bolji COP ....... Shodno tome --- je odavno ustanovljeno da je niskotemperaturno grejanje ---- najefikasnije grejanje, sa najvecom ustedom. Podrazumeva se ... da se misli na grejanje gde se trazena temperatura dobija sto pribliznije ..... bez gresaka uredjaja ili bespotrebnog rasipanja toplote........U nasim slucajevima se pojavljuje i problem kako ce ko da reaguje na mnogo hladan izduv klime .... pa se nekako doslo do zakljucka da je nekih 33-35C sasvim ok, i ako se dugometrazno meri , sigurno je i ekonomicnije grejanje takvom klimom ---- nego klimom koja ima vise prekida u radu ///// ....
....... Ali ako neka klima radi evo kao sto je @vlatko251 opisao, .............a na takvim spoljnim temparaturama spolja se radi i u Euroventu testiranje , ................pitanje je koliko mogu da podaci koji se dobiju sa takvim radom uredjaja budu pouzdani ? I da li uopste mogu da se uzmu u obzir ?? ..........Mogu da verujem nekom izracunatom COP-u sa takvim uredjajem, ..............ali samo u slucaju kada mu se "donji prag" za iskljucivanje i kolicina energije koju unosi u prostor ---- skoro pa izjednaci sa toplotnim gubicima prostora .... u prevodu da klima vecinu vremena radi tokom testiranja .... a u ovakvom slucaju NE /////
Da sublimiram:
Po tvoe ako klimata raboti vo kontinuitet bez gasenje možeš da im veruvaš na Cop- vite izmereni od Eurovent ( prevedeno na site japonki klimi), a ako pali gasi ( so drugi zborovi kineskite) merenjata se netočni i se poradi termodinamikata iznesena pogore so koja pak jas se složuvam.
So ova sakaš sramežlivo da ni kažeš deka e mnogu poskapo greenje so pali gasi inverteri so što jas ne se složuvam.
Prvo razlikata postoi normalno no e sosema mala i ako se zeme deka se slučuva pri visoki nadv T ušte e finansiski pominorna.
Vtoro će dadeš dva pati poveće pari za klimata, možeš tie pari da gi koristiš da plaćaš el. energija.
Eve i po tvojata logika da odime ima samo edno testiranje i toa na +12C koga site klimi ne modliraat nisko, vo ostanatite testovi site dobro rabotat.

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
[
Погледнато ми е батка.... во последниве 20 години имало 3 зими (еднаш на 5-6 години) кога се симнала минусната температура испод -15С навечер и тоа кратко една недела до две последователни максимум....

А од графиков што го си го издвоил се гледа дека во Јануари (најладниот месец) просечната ноќна температура била -4С
Еве за цела година плус со табеларен приказ... штета што нема вака детално и за другите години уназад :/

Прегледај го приврзокот 393743
Imas detalno za sekoja godina, tvojata slika e avarage od site godini.
Inaku poslednite 20 godini imalo 20 zimi, nekoja poladna nekoja potopla.
Temperaturite od grafikot se od skopski aerodrom, Delcevo e -3 stepeni od ova , znaci prosek vecerni temperaturi od -7 do -5.
Najladno bese pred 6-7 godini -25

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
Najladno bese pred 6-7 godini -25
Ако она што пратив е average од сите години тогаш уште подобро....
Туку, колку време траеше тоа -25 во Делчево, саат-два некое утро пред изгрејсонце или пак цела недела не крена над -25С?
И дали вреди да се купи Нордик или било каков over-size модел за толку "долго"?

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Ако она што пратив е average од сите години тогаш уште подобро....
Туку, колку време траеше тоа -25 во Делчево, саат-два некое утро пред изгрејсонце или пак цела недела не крена над -25С?
И дали вреди да се купи Нордик или било каков over-size модел за толку "долго"?
Dobro , nema zima vo Makedonija , kupete si site japanski klimi sto moduliraat na 200w so 29 izduv i uzivajte vo komforot.
Moze taka? :D

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.291
A moze i vaka.
Kupete si on-of klimatizer so lepenka inverter i uzivajte vo izduf so temp.od 50c.
Pa ako imate sreka mozi na tem.+5c ke stane inverter,a ako ste baksuz na 0 i pod 0c.
Kako ke se pogode(lotarija).

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
A moze i vaka.
Kupete si on-of klimatizer so lepenka inverter i uzivajte vo izduf so temp.od 50c.
Pa ako imate sreka mozi na tem.+5c ke stane inverter,a ako ste baksuz na 0 i pod 0c.
Kako ke se pogode(lotarija).
Pa neznam za tvojata klima ama mojata spusta i kreva potrosuvacka po potreba sto ja pravi inverter i istata ja kupiv da me gree a ne da me razladuva so 29 izduv, slobodno neka odi off za toa vreme.

Da rezimirame
-Nejapanskite klimi se on off ne se inverter.
-Vo Makedonija zima nema.
-Niska modulacija pred se pa makar i da ladi.

Po se mi se cini si trazite pricina za dzabe frlenite pari po japonski klimi , pa dremete na forumi kako modulira nisko na +15 nadvoreshna temperatura .

Aj pozdrav.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Просечната температура мислам дека дава лажна слика, а мислам и дека подлажува бајаги. Еден период откога почнав да греам со клими пратев секој ден утринска и дневна и проверував уназад 2-3 дена, секогаш беше корегирана со 5-6 степени повеќе. Имаше периоди кога утринската постојано беше -8 -9 , а после неколку дена ако бараш податоци кажува дека била пример само -1. Исто беше и со дневната, ако била +5-6 степени, после неколку дена останува запишано дека била +9-10 степени. На основа на овие историски запишани температури се прави таа просечна која уопште не одговара на реалноста. А и колку е реална просечна дневна од 31ст. за јули.август кога климите работеа ова лето како зимата скоро нон.стоп на тем. од над 40 степени цело време и ноќна од 30.
Од мое искуство со користење на повеќе клими повеќе од 10 години, ниска модулација вреди за добро изолирани простори. Митцубиши ФХ 12 во стан од 40кв, добра изолација, еднакво на централно греење. Нит се слуша дека работи, ниту се осеќа од кај иде топлината, перфекција.
Тошиба сузуми 13 во куќа, 25кв никава изолација, стара дрвена дограма, минимум 300вати, грее без проблем и на најголеми минуси, малце е побучна внатрешна, многу економична за овие услови, мерено цел период за греење потрошено околу 1.200 кв пред неколку години. У последно време не се замарам многу.
Оваа година ќе прави 11 години греење. Не е чистена никогаш, освен нормално филтри одржување.
Тошиба сузуми16 во стан од 70кв грее без спална околу 55 кв исто одлична, нема мака, малце е шумна али занемарливо колку работа врши.
Куќа 2 спрат 25 кв после 7-8 години заменет панасоник, ѓубре од клима. Ставив аукс 18 ка магаре клима со 47 кила надворешна и 14 кила внатрешна. Огромни загуби поради стара столарија и плоча на таван без никаква изолација, Ставена јануари оваа година, минимум 670 вати максимум 2600 вати, На најладното просечно 800-900 вати работење. Најбитното додека на 1ви спрат тошибата правеше дефрости, оваа не направи дефрост ниту еднаш, предимензионирана за просторот но со 1,4 кг фреон оваа вози до токио без застанување, нема потреба од дефрост.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
386
Поени од реакции
526
Pa neznam za tvojata klima ama mojata spusta i kreva potrosuvacka po potreba sto ja pravi inverter i istata ja kupiv da me gree a ne da me razladuva so 29 izduv, slobodno neka odi off za toa vreme.

Da rezimirame
-Nejapanskite klimi se on off ne se inverter.
-Vo Makedonija zima nema.
-Niska modulacija pred se pa makar i da ladi.

Po se mi se cini si trazite pricina za dzabe frlenite pari po japonski klimi , pa dremete na forumi kako modulira nisko na +15 nadvoreshna temperatura .

Aj pozdrav.
Па не е баш така. Ако главен критериум е да дува што потопло а не е битно ако многу често работи он/оф (што покрај неефикасност носи и нерамномерна Т во собата), тогаш и со кинеските клими сте преплатиле. Наместо 25.000+ за кинеска, еден калорифер од 2 КВ за 1,000 ден. ќе има „Т на излез“ потопол од било која кинеска и постојано ќе работи он/оф.
Нормално дека не е така, ама последниве муабети ги сведовте на тоа дека кинеските се во гооолема предност имале топол издув па се друго не е важно.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.330
Поени од реакции
5.402
Куќа 2 спрат 25 кв после 7-8 години заменет панасоник, ѓубре од клима. Ставив аукс 18 ка магаре клима со 47 кила надворешна и 14 кила внатрешна. Огромни загуби поради стара столарија и плоча на таван без никаква изолација, Ставена јануари оваа година, минимум 670 вати максимум 2600 вати, На најладното просечно 800-900 вати работење. Најбитното додека на 1ви спрат тошибата правеше дефрости, оваа не направи дефрост ниту еднаш, предимензионирана за просторот но со 1,4 кг фреон оваа вози до токио без застанување, нема потреба од дефрост.

Ovoj AUX 5.5kw go imas ?

Kajgana Shop

На врв Bottom