Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Da,vo zavisnost od modelot klimite i na ladenje i na greenje kolku sto se pomalce optereteni poveke ja zgolemuvat efikasnosta.

Toshibata 24btu na ista temperatura od 7c na maksimu e opteretena so 2750w na 100% opteretuvanje i dava 8800W ili COP 3,2 a na 10% opteretuvanje dava 1700w so konzumacija na 290w ili COP 5,86 na ista temperatura.
Modulacijata i te kako e bitna,samo ti si nemal klimatizer sto modulira i ne ti e poznato.Kupi si japonec pa ke naucis.
Eve ti link od tabelite na Toshiba strana 41
Taka da tvoeto tvrdenje paga vo voda,sem ako ne si pogolem eng.od japonskite .
Tebe pak te češa g' zot, pak sakaš da se rčkaš? Mislev deka se smiri i nema da treseš zeleni ama ne nemalo kraj. Za žal nema da ti repliciram ponatamu i "sve je tako ko što kažeš".

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Tebe pak te češa g' zot, pak sakaš da se rčkaš? Mislev deka se smiri i nema da treseš zeleni ama ne nemalo kraj. Za žal nema da ti repliciram ponatamu i "sve je tako ko što kažeš".
Jas argumentiram so dokumenti,a ne kinam zeleni kako tebe.
Izvolte-dokazi go sprotivnoto,a ne da nosis novi clenovi vo zabluda i da tresis zeleni.
Na poiskusnite ova mu e poznato,a ti kogoga ke tvrdis nesto tvrdi so argument,a ne napamet.
Koj ne te znaj skapo te plaka.

Член од
30 август 2023
Мислења
2
Поени од реакции
0
Vivax ACP-12CH35AERI+
Дали има некој искуство со овој клима уред.Ви благодарам

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Sekoja čest na ubavo sredeniot sajt, raboti brzo, gi ima najbitnite informacii bogami bravo.
Gledam za sekoj model stoi i modulacija što e za sekoja pofalba, sertifikat na Euorovent ako go ima i energetska nalepnica.
Amber premium + po napišanovo odnos cena/možnosti po mene e baš vistinski izbor, EEV, golema i teška 29 kg nad. edinica so 800 gr freon, Eurovent , 2.84 Kw na -7C , Tbiv na -10C so 3.2 Kw, najniska rabota so 180 W, 7 brzini......
Osnoven nedostatok vo starata ponuda na GREE pred 2-3 godini beše baš previsokata modulacija i lošo neuednačeno održuvanje na zadadenata T.
Sega gledam deka site modeli so Premium vo imeto si imaat baš pristojno niski modulacii vaka na hartija.
Dali e taka i vo praksa?
Po se izgleda deka e taka, baš gore spomenatiov Amber niz Srbija e među najprodavanite modeli i za nego čitam mnogu pofalni zborovi baš za kulturata na rabota.
Ako navistina može da rabotif so180W ( dobro toa e vo idealen slučaj), neka e vo praksa ete 250 W e odlično.
Od druga strana e dobro što vo povisokata cena ne se koristeni finti so nepotrebni gluposti kako filtri, okca što te pratat po sobata, mešači na vozduhot vo 3D...... tuku stavile EEV, greač na tacna, kompresor so 10.8 cm3 .
Vaka ovoj model kaj mene e vo top 3.....

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Ај и јас да се пофалам(после толку жалење ради монтажата..)
Прв пат у живот користам инвертер…
Не дека ми беше лошо со он-офф, ама ова било жива згода!
Откај 13-14h пуштен, зададени 26ц, перката најзгора, втора брзина!
Ме смрзна, па го качив на 28ц, и го заборавив дека постои буквално!
Прилично сум сигурен дека на моменти и гасеше! За жал немам ват-метар да проверам кој му е минимумот…
30 квадрата, плус врата стално отворена од друга соба 16м2, плус ја стопати влези-излези се сновав низ дома…(куќа е, претсобе, тараса)
Буквално како да не постои клима, а она уствари си работи и си ја ибркува работата перфектно!
IMG_1435.jpeg
термометров е скроз на другата страна од климата и плус високо закачен(1.7м отприлика).За чудо покажува и пониско отколку што би требало… ама ај зимам у обзир дека степен-два забегува и не е до толку точен.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ај и јас да се пофалам(после толку жалење ради монтажата..)
Прв пат у живот користам инвертер…
Не дека ми беше лошо со он-офф, ама ова било жива згода!
Откај 13-14h пуштен, зададени 26ц, перката најзгора, втора брзина!
Ме смрзна, па го качив на 28ц, и го заборавив дека постои буквално!
Прилично сум сигурен дека на моменти и гасеше! За жал немам ват-метар да проверам кој му е минимумот…
30 квадрата, плус врата стално отворена од друга соба 16м2, плус ја стопати влези-излези се сновав низ дома…(куќа е, претсобе, тараса)
Буквално како да не постои клима, а она уствари си работи и си ја ибркува работата перфектно!
Прегледај го приврзокот 389184
термометров е скроз на другата страна од климата и плус високо закачен(1.7м отприлика).За чудо покажува и пониско отколку што би требало… ама ај зимам у обзир дека степен-два забегува и не е до толку точен.
Za ladenje e lezet so inverter, kako da znaev deka koga toga će ima tvoj komentar baš za ova. Na greenje i ne e drastična razlika, on/ off ne e neprijaten koga duva zošto duva baš toplo.

Член од
19 ноември 2009
Мислења
101
Поени од реакции
31
Здраво. Да ве замолам да ми помогнете за една дилема. Треба да се избере парапетна клима за греење на простор до 40-45 квадрати со солидна изолација. Мора да биде конзолна ради просторот. Ве молам да ми помогнете за кој уред да се одлучам. 1. https://www.klimamarket.mk/midea-mfau-16hrfnx-qrd0w-mob30u-18hfn8-qrd0-2

2. https://www.klimamarket.mk/klima-uredi-air-conditioners/parapetni-konzolni/vivax-6/vivax-acp-18ct50aeri-r32-2?sort=rating&order=ASC ili 3. https://mall.gree.com.mk/index.php/product/cosole-geh18aa-k6dna1f/

Буџетот е тука негде.
Фала ви унапред.
Автоматски споено мислење:

Здраво. Да ве замолам да ми помогнете за една дилема. Треба да се избере парапетна клима за греење на простор до 40-45 квадрати со солидна изолација. Мора да биде конзолна ради просторот. Ве молам да ми помогнете за кој уред да се одлучам. 1. https://www.klimamarket.mk/midea-mfau-16hrfnx-qrd0w-mob30u-18hfn8-qrd0-2

2. https://www.klimamarket.mk/klima-uredi-air-conditioners/parapetni-konzolni/vivax-6/vivax-acp-18ct50aeri-r32-2?sort=rating&order=ASC ili 3. https://mall.gree.com.mk/index.php/product/cosole-geh18aa-k6dna1f/

Буџетот е тука негде.
Фала ви унапред.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411

@најубав оваа е Aeri а има и нов модел Aeri+ така?
Da ova na video-to e Aeri modelot Sega noviot model na Vivax e AERI+

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Da se ispofalam i jas. Ovoj @PticaSelica me "prelaza" pa otidoa 35000 za mitsuto 25dm. Od na plaza epten lesno se troshele pari. :) Da se priberam od odmor pa da vidime so dostava i montaza kako kje odi. Edvaj chekam da dojdat mrazovi pa da si meram i jas koja klima kolku troshi.
Рачунаме дека и непристрасно ќе споделиш тука тоа што ќе измериш :)

Sekoja čest na ubavo sredeniot sajt, raboti brzo, gi ima najbitnite informacii bogami bravo.
Се ќе беше убаво ако податоците не беа селективно споделени.
За некои модели има инфо за модел на компресор а за некои нема...
За некои модели има споделено и документација како некој итнтерен ERP тест и Product Fiche.... ама тоа само 1-2 модели само...
И тоа не може да речат дека е пошто не ги знаат тие податоци или ги немаат тие документи.... како што можеме да речеме за климите.мк дека некоја тетка лакирана ги пишува описите па испогрешила нешто или не знае да пише!

Исто во податоците за погоре споделениот модел "Pular Premium 07" пишува дека симиња на греење до 130w.... шо ја не верувам али тебе изгледа еве те убедиле дека Amber Premium симина до 180 или 250w...

Тек па што COP вади на така ниска модулација е уште поинтересно да се види.... пошо и Хансол-от симиња испод 100w на греење ама тогаш deltaT е <3С :nesumjas:

Po se izgleda deka e taka, baš gore spomenatiov Amber niz Srbija e među najprodavanite modeli i za nego čitam mnogu pofalni zborovi baš za kulturata na rabota.
Ako navistina može da rabotif so180W ( dobro toa e vo idealen slučaj), neka e vo praksa ete 250 W e odlično.
Мислам и јас сум слушал добри зборови за тој модел.... ама само сум слушал.... нишо конкретно не сум видел некој да сподели.
Дај сподели линкови од тој српскиот форум... има нешо таму конкретно споделено да се види или сал муабети?

Член од
7 март 2017
Мислења
156
Поени од реакции
187
Kamu da dojde red da se preselam i da zaziveam vo kukjava pa i da izmeram neshto.Ziveam od skroz drug zanaet taka da nemam nikakvo fajde da falam/kudam odredena marka. Najnova vest e shto se vrativ od odmor pred 4h i doznav deka majstoite sho treba da ja pravat fasadata ne ni pochnale oti se na boleduvanje (se poparile i imaat izgorenici) pa kje docni pochetokot edno 10tina dena do 2 nedeli. (se nadevam kje izdrzi vremeto da ne pochnat dozdovi i da se zavrshi i fasadata i trotoarite okolu kukja)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.322
Па и не само што ќе измерам, туку и непристрасно ќе ја судам!
На крај-краева не ми е поклон, сам сум дал пари за неа, па…
Први впечатоци после 4 дена…
1. Ми фали што нема дисплеј на неа кој ќе ја прикажува моменталната температура.. за ова бев свесен кога ја купував дека нема, ама не очекував да ми фали толку! Ипак не е исто да гледам термометар, или да фрлам поглед на климата… (плус дека термисторот е на усис горе високо, стално највисоката и најреална температура ја прикажува). Не е тоа, тоа… технолошко уназадување според мене…

2.Свингот е на степени или чекори! Е ова не го очекував! Непријатно изненадување за мене…
Фуегото можам да го заглавам крилцето кај сакам! На оваа не :confused:
Уште едно технолошко уназадување… 0:2 за фуегото!

3. Бука… (да појаснам малку… далеку дека е бучна климата, а и не намеравам да мерам децибели! Многу побитно ми е субјективното чувство тука, па така и ја судам!)
На нејзина 4та брзина(максимална), фучи прилично гласно! Би рекол дека оваа брзина за мене е неупотреблива :confused:
Додуша исфрла и повеќе воздух него фуегото или квадрото, ама ипак е прегласна за мене!
Фуегото е сосем употребливо во неговата 3та (и максимална) брзина!
Митсуто на прва воопшто и не се слуша, ама за воља на вистината и нема некој издув на таа брзина. Втора брзина засега ми е најокеј оти ем дува ем е тивка! Сепак фуегото е потивко во негова прва(иако исфрла помалку воздух) отколку митсуто на 2ра! Квадрото е исто тивко на прва-втора, ама ете… некое чудо ми пречи на спиење… фуегото и митсуто не!
Објективно, сите три клими ми се тивки…
Така да, еве совет за некој што планира нова клима, а веќе има тивка клима дома…
“Не очекувајте чуда”! Бар не во тој аспект! Ипак турбина си е турбина..
Ова би рекол дека е статива на голот на Митсу! За малку спаси газ :D а пофалба за “старите” играчи кои ете малку троми, ама знаат да изиграат кога највеќе треба…

Kajgana Shop

На врв Bottom