Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Не сум знаел дека Весиќ е со фриготехника! :eek:
Страшно ако е така…
Мада овие муабети ни се офф-топик… Само делумно се слагам со тебе и Коста…
Не е се во школото! Бар нашето образование е еквивалент на една голема и чиста НУЛА!
Ради некои глупи закони дека децата морало да завршат средно(а тешки дегени има што ни основно не требало да ги поминат!), и ради глупо поставениот систем уште од СФРЈ каде се форсирала гимназија/факултет, а средните стручни училишта биле запоставени и резервирани за слаби ученици.. Дојдени сме до тука!
Стотици и стотици матуранти се вадат секоја генерација! Од 100 дали еден се запишал таму од што сака, од љубов, со интерес!
У право е тој забеганиот Мирослав Петровиќ што ги вика школите “Дебилани”!
А и тие ретките што стварно сакале да научат, не можеле на училиште ради неписмени, партиски подобни пацови, и нула пракса.
(Имаме легендарна, но за жал вистинита приказна у нашиов град, за еден професор Икс што цело полугодие поправал една пегла на час, и кога конечно ја поправил, направил краток спој!)

Тој што сака да научи, ќе научи и без школо!
Тој што го интересира, ќе биде добар мајстор, па не знам колку да е далеку од струката!
Бравар ти е благородна професија според мене! Тешки да имавме бравари повеќе..!
Оние што ги викате “приучени бравари” во нормална земја ни основно не би ги поминале, и би биле само лопатари! А такви си 95% од нашиве!
Добар монтер може да биде и некој со IV-то одделение ако тоа го влече, и учи и работи..
За сервисер ипак треба некоја основа од електротехника и фриготехника… ама пак школото не е пресудно!
Se izmeša, ednaš se složuvaš pa posle ne, pa pak od novo.....
Pazi mašinski vo Skopje beše devet semestri, vo devetiot praviš pola godina proekt konsrukcija i dimenzioniranje na reduktor, celi 6 meseci, pa te čeka diplomska rabota cela godina posle položuvanje na site 58 ispiti koi 80% bea i pismeni i usmeni..... prosek 7 godini studiranje. Beše ramo do ramo so belgradskiot i zagrebačkiot koi i sega se na šangajskava lista.
Ova sega e smeurija, togašnite sredni učilišta bea pojaki od polovina segašni fakulteti.
Pod priučen bravar mislam bravar po profesija što se "obučil" da montira klima kaj nekoj "poiskusen".
Eve sega tebe ti brmči muvata da se podnoviš so klima, će se uveriš na lice mesto kako rabotat. Vakumiraat za da ti vidiš deka ima pumpa i ja priklučil, nekoj posovesen toa go pravi za da si gi "proveri" holenderite, a ne znae deka nepropusnost se proveruva na min 100 mbari ili tori i toa bar pola čas taka da stoi, no so digitalni manometri. Ako vidiš deka meri so analogni manometri i povrzuva so gumeni creva vednaš da ti e jasno deka glumi vakumiranje za publika, baška što e uveren deka taka treba.
Da ne nabrojuvam ponataka. Istive monteri da sakaat da čitaat na internet ili da se vo sistem koj nema da dozvoli svaka šuša što vikaat srbive da stane monter so toa što će im bara soodvetno obrazovanie ne bi bilo vaka, do togaš će bide vaka, a i beter bidejći toa što vredi bega od zemjava.
Автоматски споено мислење:

Dali imate info za grejaci sto se dodavaat na nadvoresna edinica? kako creva se, ima moznost da se vkluci avtomatski (koga e 0 stepeni) ili sami da go vklucuvate... Komsija ima, vika nekoi od Bitola mu instalirale pred 5 godini, nema kontakt ni znae kako se vika firmata
Ima na EBAY kolku sakaš 5 m, 8 m so vgraden termostat samo gi povrzuvaš na 230V, mislam deka ima izbor po 10 ili 15 W na metar dolžen. Osnovna namena im e protiv mrznenje na oluci.
Nemaš potreba za naševo podnebje od greač na tacna, dovolno e da gi oslobodiš site dolni otvori i luličkata da ja izvadiš normalno.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.549
Поени од реакции
8.346
Nemaš potreba za naševo podnebje od greač na tacna, dovolno e da gi oslobodiš site dolni otvori i luličkata da ja izvadiš normalno.
Kaj mene toa lulickata fali a e potrebna mnogu pogolema , dupkata e 40mm .

Barav da kupam ama ne mozham da najdam pa reshiv da si ja odshtampam na 3D Shtampac.

E sea dali bi pravela i kaj mene problem poshto e mnogu pogolema ili da ja odshtampam ednostavno da ne bidi kako Lule tuku da teci pravo nadolu. I sakam da stavam 40mm kanalizaciona cevka namesto 20mm crevce.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
@PticaSelica @zlatko_ti412
Па не знам бе ама не изгледа така страшно тоа што го направи со изменувачот и термостатот

ама што правиме до штеќерите надвор?
Каде бе со тие внатрешни штекери на надворешен ѕид?
Страшното е што може бела да направи со грејниот кабел онака само залепен долу... ако откачи и го зафати перката.
Исто ќе смета на испарител и ако не е вклучен ќе собира мраз околу него.

Башка тоа свесен е за тоа дека 250w ќе трга постојано кога е под 0С.
Ама тоа е... она Тесличето го форсира до дрт изгледа и на секое му мрзне до пола испарителот па после дефрост 15 мин па си вика греач подобро.
Ваљда ќе репортира како резултирало сето ова на зимо :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
Kaj mene toa lulickata fali a e potrebna mnogu pogolema , dupkata e 40mm .

Barav da kupam ama ne mozham da najdam pa reshiv da si ja odshtampam na 3D Shtampac.

E sea dali bi pravela i kaj mene problem poshto e mnogu pogolema ili da ja odshtampam ednostavno da ne bidi kako Lule tuku da teci pravo nadolu. I sakam da stavam 40mm kanalizaciona cevka namesto 20mm crevce.
Ти што клима уред стави?
Инаку најчесто има повеќе од една дупка, па поплава е кога прави дефрост :ROFLMAO:
Ако е само една поголема, најубаво така, напрај да оди со поголема одводна цевка.
Автоматски споено мислење:

Eve sega tebe ti brmči muvata da se podnoviš so klima, će se uveriš na lice mesto kako rabotat. Vakumiraat za da ti vidiš deka ima pumpa i ja priklučil, nekoj posovesen toa go pravi za da si gi "proveri" holenderite, a ne znae deka nepropusnost se proveruva na min 100 mbari ili tori i toa bar pola čas taka da stoi, no so digitalni manometri. Ako vidiš deka meri so analogni manometri i povrzuva so gumeni creva vednaš da ti e jasno deka glumi vakumiranje za publika, baška što e uveren deka taka treba.
Злате, а од каде испадна ова дека аналогните манометри не чинат? Или што фајде ако некој се истовари со дигитален манометар, а во живот не му е баждарен!?
Плус никаде нема таква препорака да се користат диг. манометри , и да се чека пола саат за да се види дали има промена!
Го читам мануалот, и јасно си пишува: вакумирање мин.15мин, и неколку минути да се остави дали држи… толку!

Не викам дека твојов пристап е грешен, ама сигурно е оверкил за најобична клима.
Ако држи вакум ќе држи и притисок, и плус секако прскаат на споевите со сапуница за проверка.. или бар саглам монтер и така би проверил.

edit: еве го упатството!
IMG_1416.jpeg

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Pratam mnogu poozbilna literatura od profi majstori koj tolku navlegle vo termodinamikata na ovaa problematika so klimi, možam samo da učam od niv. Prašaj go tvojot omilen monter što koristi analogni manometri za frižideri dali slušnal ili znae što se točki na podladenje i pregrevanje na freonot. Ednostavno skalata na anolignite manometri e neupotrebliva za minusni pritisoci. Se nadevam deka ti e jasno deka -1 bar ili -760mm živin stolb ne postoi na zemjava i deka ne postoi mašina što može da go postigne ( a vo upastvoto stoi deka treba da se napravi što e najgolema glupost) isto kako što ne postoi pumpa koja može da povleče tečnost od 10m dlabočina ako nema Venturieva cevka na usisot. Ova se raboti koi ušte vo sredno se učat.
Inače digitalen manometar koj se koristi za vakuum pumpata e baždaren baš za ovaa rabota i točno si gi pokažuva promenite na vakuumot dodeka na analogniov ne se ni gleda kolku e vo minus.....

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Го читам мануалот, и јасно си пишува: вакумирање мин.15мин, и неколку минути да се остави дали држи… толку!

Не викам дека твојов пристап е грешен, ама сигурно е оверкил за најобична клима.
Ако држи вакум ќе држи и притисок, и плус секако прскаат на споевите со сапуница за проверка.. или бар саглам монтер и така би проверил.

edit: еве го упатството!
Прегледај го приврзокот 388275
@PticaSelica taka e po pravilo sluzbe, vakumiranje pa cekanje, ama za toa treba vreme a time is money....retko da najdes denes takov monter.
Ke si samocitiram post koga Kodus mi ja montirase klimata...komlpet usluga i vakumiranje i cekanje....deckoto si e profi i den denes. Koj bara saglam montaza slobodno barajte go. @kodus

Kaj mene @kodus koga mi go montirase Amberot vakumirase 15-20min i koga ja ugasi vakumerkata ja mu vikam ajde pustaj klimata (nestrpliv) a Kodus mi vika cekaj batka rano e, i cekase uste 15-20minuti posle vakumiranjeto na manometrite da se uveri deka drzi vakuum. Togas svativ sto ti e profi monter koj pojse od 4 montazi vo denot nepravi zasto vreme treba za da montazata bide kako sto treba.
Ako nekoj vi se fali 8 ili 10montazi napravil u denot begajte od takvi...toj nema vreme ni strafovi da zastrafi ne pa deka ke vakumira kako sto treba i ja proveri montazata. Okolu 40min trae vakumiranje i test dali pusta negde...plus drugoto ete ti 2 saata montaza, 4 saglam montazi se puno rabotno vreme od 8 casa....

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
@PticaSelica taka e po pravilo sluzbe, vakumiranje pa cekanje, ama za toa treba vreme a time is money....
Ke si samocitiram post koga Kodus mi ja montirase klimata...komlpet usluga i vakumiranje i cekanje....deckoto si e profi i den denes. Koj bara saglam montaza slobodno barajte go. @kodus
Welcome back :jeeee:

edit: само да заврши фудбалов… ако Рома решат жив да ме остават :facepalm:

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.147
Поени од реакции
790
lellele nemate li chat? dajte odgovori tuka ne si prajte muabet ccccc

kakva e taa lulicka? ne razbiram

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.326
Си седев на тераса, и си се чудев како добро се држи климава!
Сега не е тивка како Сузуми, ама пријатен звук има… плус корне цел ден на макс!
Не се гледа убаво оти седенка ја снимав, ама толку лошо е монтирана, буквално скроз до стреа горе, и плехот на стреата на само 3-4mm до неа!
Вибрации 0!
Верујте луѓе и јас се чудам… у тој поглед дури и со сузуми може да се рамни!

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.147
Поени од реакции
790
Не се гледа убаво оти седенка ја снимав, ама толку лошо е монтирана, буквално скроз до стреа горе, и плехот на стреата на само 3-4mm до неа!
Вибрации 0!
bravo, posedi uste malku ili najdi popametna rabota

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Страшното е што може бела да направи со грејниот кабел онака само залепен долу... ако откачи и го зафати перката.
Исто ќе смета на испарител и ако не е вклучен ќе собира мраз околу него.

Башка тоа свесен е за тоа дека 250w ќе трга постојано кога е под 0С.
Ама тоа е... она Тесличето го форсира до дрт изгледа и на секое му мрзне до пола испарителот па после дефрост 15 мин па си вика греач подобро.
Ваљда ќе репортира како резултирало сето ова на зимо :)
Ako znaeše na koj način raboti klimata ne bi staval greač na izmenuvačot bidejći ne pravi od šuplivo vo prazno tuku ušte pobeter. Da objasnam.
Freonive vo inverterive isparuvaat na mnogu poniski T od starite gasovi kaj On-Off klimite i baš poradi toa se i mnogu poefikasni na T pomali od -5C. Tie se sposobni na go oladat nadvorešnoto saće na -35C so toa možat da zalepat i poveće toplina ako e nadvor -20C ZA SMETKA NA RAZLIKATA VO T pomeđu izmenuvačot i nadvorešniot vozduh. Stavajći vakov greač na saćeto i ostavajći go da raboti non stop, a ne samo koga e defrost, se pravi duplo golo, em troši struja za da go gree ladniot izmenuvač em kompresorot treba da potroši poveće energija na zakačeniot parazit .....
Osnovno pri sekoja popravka i čepkanje po bilo koj ured e poznavanje na principot na rabota, bez da se znae kako raboti nema uspešna i kvalitetna popravka, a baš taka rabotat groto od našive monteri i serviseri na klima uredi.
Ova so greačov e patent na nekoj nepismen monter koj računa deka e popameten od tamu nekoi ebiveteri vo fabrika, videle nekoi monteri i pravea biznis vo Srbija i tuka so vakvi izvedbi i gi reklamiraa kako da ja napravite vašata klima inverter za mali pari.

D

Deleted member 157923

Гостин
Вибрации 0!
Баш добро е со стреата, не ја фаќа дожд и снег. Мене ме буни малце кабелот за струја. Нели два треба да се, еден за поврзување на надворешна со внатрешна и уште еден за струја во надворешна.
Али добро ако работи 20 години, нека брчи таму

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Баш добро е со стреата, не ја фаќа дожд и снег. Мене ме буни малце кабелот за струја. Нели два треба да се, еден за поврзување на надворешна со внатрешна и уште еден за струја во надворешна.
Али добро ако работи 20 години, нека брчи таму
Može i eden 3-žilen do vnatrešnata i od nea 5-žilen do nadvorešnata, vaka se 95 posto povržani klimatizerite.

Kajgana Shop

На врв Bottom