- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.798
- Поени од реакции
- 4.158
Se izmeša, ednaš se složuvaš pa posle ne, pa pak od novo.....Не сум знаел дека Весиќ е со фриготехника!
Страшно ако е така…
Мада овие муабети ни се офф-топик… Само делумно се слагам со тебе и Коста…
Не е се во школото! Бар нашето образование е еквивалент на една голема и чиста НУЛА!
Ради некои глупи закони дека децата морало да завршат средно(а тешки дегени има што ни основно не требало да ги поминат!), и ради глупо поставениот систем уште од СФРЈ каде се форсирала гимназија/факултет, а средните стручни училишта биле запоставени и резервирани за слаби ученици.. Дојдени сме до тука!
Стотици и стотици матуранти се вадат секоја генерација! Од 100 дали еден се запишал таму од што сака, од љубов, со интерес!
У право е тој забеганиот Мирослав Петровиќ што ги вика школите “Дебилани”!
А и тие ретките што стварно сакале да научат, не можеле на училиште ради неписмени, партиски подобни пацови, и нула пракса.
(Имаме легендарна, но за жал вистинита приказна у нашиов град, за еден професор Икс што цело полугодие поправал една пегла на час, и кога конечно ја поправил, направил краток спој!)
Тој што сака да научи, ќе научи и без школо!
Тој што го интересира, ќе биде добар мајстор, па не знам колку да е далеку од струката!
Бравар ти е благородна професија според мене! Тешки да имавме бравари повеќе..!
Оние што ги викате “приучени бравари” во нормална земја ни основно не би ги поминале, и би биле само лопатари! А такви си 95% од нашиве!
Добар монтер може да биде и некој со IV-то одделение ако тоа го влече, и учи и работи..
За сервисер ипак треба некоја основа од електротехника и фриготехника… ама пак школото не е пресудно!
Pazi mašinski vo Skopje beše devet semestri, vo devetiot praviš pola godina proekt konsrukcija i dimenzioniranje na reduktor, celi 6 meseci, pa te čeka diplomska rabota cela godina posle položuvanje na site 58 ispiti koi 80% bea i pismeni i usmeni..... prosek 7 godini studiranje. Beše ramo do ramo so belgradskiot i zagrebačkiot koi i sega se na šangajskava lista.
Ova sega e smeurija, togašnite sredni učilišta bea pojaki od polovina segašni fakulteti.
Pod priučen bravar mislam bravar po profesija što se "obučil" da montira klima kaj nekoj "poiskusen".
Eve sega tebe ti brmči muvata da se podnoviš so klima, će se uveriš na lice mesto kako rabotat. Vakumiraat za da ti vidiš deka ima pumpa i ja priklučil, nekoj posovesen toa go pravi za da si gi "proveri" holenderite, a ne znae deka nepropusnost se proveruva na min 100 mbari ili tori i toa bar pola čas taka da stoi, no so digitalni manometri. Ako vidiš deka meri so analogni manometri i povrzuva so gumeni creva vednaš da ti e jasno deka glumi vakumiranje za publika, baška što e uveren deka taka treba.
Da ne nabrojuvam ponataka. Istive monteri da sakaat da čitaat na internet ili da se vo sistem koj nema da dozvoli svaka šuša što vikaat srbive da stane monter so toa što će im bara soodvetno obrazovanie ne bi bilo vaka, do togaš će bide vaka, a i beter bidejći toa što vredi bega od zemjava.
Автоматски споено мислење:
Ima na EBAY kolku sakaš 5 m, 8 m so vgraden termostat samo gi povrzuvaš na 230V, mislam deka ima izbor po 10 ili 15 W na metar dolžen. Osnovna namena im e protiv mrznenje na oluci.Dali imate info za grejaci sto se dodavaat na nadvoresna edinica? kako creva se, ima moznost da se vkluci avtomatski (koga e 0 stepeni) ili sami da go vklucuvate... Komsija ima, vika nekoi od Bitola mu instalirale pred 5 godini, nema kontakt ni znae kako se vika firmata
Nemaš potreba za naševo podnebje od greač na tacna, dovolno e da gi oslobodiš site dolni otvori i luličkata da ja izvadiš normalno.
Последно уредено: